Képtelenség! (Apolló Akadémia 2.) 29 csillagozás

Bosnyák Viktória: Képtelenség!

A nagy sikerű Tündérboszorkány-trilógia története egy különleges gimnáziumban folytatódik isteni szereplőkkel, meglepő helyszíneken és sok-sok kalanddal!
Az Elképesztő! című első kötet után itt a várva várt folytatás: a Képtelenség!

Szerinted lehetséges a műugrás víz és deszka nélkül? Múzeumból múzeumba, pontosabban képből képbe utazás vonatjegy és belépőjegy nélkül? Vagy képtelenség?
Csak akkor, ha Te nem az Apolló Akadémia diákja vagy!
Sári, Dóri és Laci – a Tündérboszorkány-trilógia szereplői – számára ez már nem jelent kihívást. De vajon sikerül-e visszaszerezniük Dénes belépőjét is? És egyáltalán, hová lett a fiú?
Budapestről Párizsba, New Yorkba, képekbe, szobrokba vezet az útjuk, és már csak egy napjuk maradt a suli kezdésig… De hiszen tudjuk: csak az marad képtelenség, amit nem tudunk elképzelni.

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2019
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370369 · Illusztrálta: Bernát Barbara

Kedvencelte 3

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Bosnyák Viktória: Képtelenség!

Volt idő, amikor Bosnyák Viktóriát fergeteges írónőnek tartottam, és bátran ajándékoztam könyveit. Ezzel az ősbizalommal vágtam bele ebbe a kötetbe is, de megvenni ezt már senkinek nem fogom.
Az Apolló Akadémia sorozat második része egy amolyan varázsvilágbeli középiskolába enged bepillantást. Csupán röpke kukkantást, mert magáról az iskoláról vagy a rendszerről nem tudunk meg szinte semmit. Sári, Dóri és Laci az eltűnt Dénes felkutatására vállalkozik, akit elraboltak, s egyetlen lehetősége, hogy üzenjen a többieknek, hogy képregényeket rajzol, amelyek megjelennek Laci különleges könyvében. Ebben a varázslatos világban az utazás egyedi módja a piktoportálás, festményről festményre, vagy a műugrás műalkotások között. Az ötlet zseniális, de sokkal alaposabb kidolgozást igényelt volna. Másrészt teljesen érthetetlen a dolgok miértje. Mint a szöcskék úgy ugrabugrálnak a szereplők összevissza, követhetetlen, logikátlan és élvezhetetlen. Se a hangulat megteremtésére nem került hangsúly, se a történet nem áll meg a maga lábán. Olyan szeleburdi minden, mint egy trendi amcsi rajzfilmben. Egyetlen részletét sem voltam képes élvezni.
Nem értettem az ókori istenek szerepét ebben az egészben, idegesítettek a didaktikus betoldások, utalások, és a célközönség belövése sem sikeredett nekem. Merem remélni, hogy a 15 évesek ennél jóval átérezhetőbb, erősebb könyveket olvasnak, mint ez a bohózat, mely méltón végződik egy szamárfejjel.

3 hozzászólás
kratas P>!
Bosnyák Viktória: Képtelenség!

Nekem az első rész jobban tetszett, itt nagyon sokat toporogtak a szereplők egy helyben. Hogy is fogalmazzak pontosabban? Az egész egy Benny Hill Show részre emlékeztetett, amikor körbe-körbe rohangálnak és kergetik egymást, de igazi cselekmény nincs.
Viszont a szöveg stílusa, az információk, mind-mind 5 csillagosak, de azért remélem a következő részben végre történik is valami, pl. megtudjuk, hogy miért olyan nagy szám az, hogy van egy ilyen akadémia és mit tehet 15 (vagy mennyi) tini azért, hogy a művészeti ágak méltó helyükön legyenek a világban.

3 hozzászólás
Gelso P>!
Bosnyák Viktória: Képtelenség!

Nekem nem tűnt azért rossznak és kellő izgalmakat is éreztem – viszont némely epizód esetében elveszettebbenek éreztem magam, mint máskor, amikor mindenféle előzmény nélkül vetettem bele magam egy sorozat olvasásába akár az utolsó résszel kezdve is… meglepődtem megamon, mert a piktoportálás annyira tetszett az első AA-kötetből, hogy nagyon vártam ebben a következő portálásokat – aztán helyette inkább kaptam a nevében és ötletében szellemes műugrásokat – de könyörgöm, ennyire régen lehetett az első rész olvasása, hogy ennyire elfeljetettem, mi is volt ez? Nagyon szégyenlem, ha ez így van… és azt is fel kellett elevenítenem, kik voltak a szereplők…. Ajtó??? Ki a fene lehet? Hát én simán csak egy képregényrajzoló Dénes-re (Ajtósi Dénes) emlékeztem, de Ajtó becenév nélkül – ez is megrázott; ennyire nagy gondot jelent, hogy annak idején a Tündérboszorkány-t nem olvastam? Még Soóskára és NaYvette-re sem emlékeztem, pedig figyelemfelkeltő a nevük és legalább Soóska alakja.
Mindegy.
Kíváncsian olvastam, mert kíváncsi voltam, hogyan is alakul az évük az Akadémián. De erre nem került sor, mert a könyvnek vége lett, még mielőtt a suli elkezdődhetett volna; azt hiszem, ez nem a következő rész, hanem csak egy 1,5-dik – hiszen nincs tanítás, „csak” nyári szüneti kalandok.
Valójában ezt a második kötethez készült bevezető résznek tudnám elképzelni – addig csupán ujjgyakorlat – rövid és nem az, amit vártam.
Emiatt is vagyok csalódott – iskola sehol, tulajdonképpen csak előkészít bennünket a várható kalandokra, meglepő tanárokra, még meglepőbb és titokzatos, bonyodalmakat keltő szereplőkre..
Pozitív és üde színfolt számomra Buddy, a rockabilly srác. Cuki!
spoiler

krlany IP>!
Bosnyák Viktória: Képtelenség!

Ez egy kicsit összevissza volt. Ment mindenki ész nélkül, átgondolatlanul. Ha meg mégis elkezdett volna gondolkodni, akkor leálltak veszekedni kritikus helyzetben, mint egy rossz komédiában a színpadon. Ha meg mégse, akkor meg magyarázat nem volt. spoiler, akkor mi értelme volt az egész sztorinak… Ennél most kicsit azt éreztem, hogy elolvastam, de minek… pedig az ötlet az jó. Kifejezetten jó. Érdekes, izgalmas, sok potenciált rejt. Úgy szerettem volna, hogy jó legyen.

3 hozzászólás
sztinus>!
Bosnyák Viktória: Képtelenség!

Bár az előzmènyeket nem ismertem, belecsöppentem egy furcsa könyvbe, ahol kedvesek voltak a szereplők, a törtènettel viszont valahogy nem tudtam jóban lenni. Hamar elvesztettem az érdeklődésemet.
Ami a legeslegjobb benne, az, hogy kèpregényt is rakott bele. Csúcs ötlet, és mivel épp idén kezdtem újra ilyeneket olvasni, a csillagjaimmal ezt díjazom.

Oláh_Zita P>!
Bosnyák Viktória: Képtelenség!

Bosnyák Viktória szerintem az egyik legtehetségesebb kortárs gyerek és ifjúsági író. Művei viccesek, egyediek, szerethetőek és kalandosak. Ez alól a képtelenség sem kivétel. Nagyon remélem, hogy lesz folytatása.

bagie P>!
Bosnyák Viktória: Képtelenség!

Nekem hiányzott az előzmények ismerete. Pörgött, de olyan hiábavalónak éreztem az infókat… (lehet, hogy egyszer levadászom az első részt…) vagy várom a harmadik részt, hátha ahhoz elég lesz ennyi info…

2 hozzászólás
deaxx P>!
Bosnyák Viktória: Képtelenség!

Ez kalandos volt, úgy ugrabugráltunk ide-oda, hogy beleszédültem olvasás közben. Sorozatrész, de abszolút olvasható magában is, én így tettem. Nagyon tetszik a humoros stílus, és a sok elszórt hasznos információ (=tudásátadás). Az egyetlen kifogásom a már korábban említett ugrabugrálás, ami néhol kicsit indokolatlannak tűnt a számomra (ide-oda repkedünk?), és hogy nagyon hamar vége is lett az egésznek. Röpp ide, röpp oda, vége a könyvnek. És alig tudtunk meg valamit.
Nagyon tetszik az is, hogy ez egy művészeti beállítottsagú iskola lesz, igazán örültem volna, ha többet is megtudunk róla. Talán a következő részekben…

>!
Kolibri, Budapest, 2019
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370369 · Illusztrálta: Bernát Barbara
6 hozzászólás
Chris>!
Bosnyák Viktória: Képtelenség!

Mit mondjak… ugyanolyan rossz, mint az első rész. Pontosabban nem, nem lenne rossz maga az elgondolás, de:
1) a szerző továbbra is össze-vissza, mindenféle magyarázat és logika nélkül használja a piktoportálást, meg most már kiterjesztette mindezt műugrásra is, de ennek így, ilyen formában semmi értelme nincs.
2) ahhoz képest, hogy a sorozat címe Apolló Akadémia, az első két kötetben még el sem kezdődött maga a suli (az első résznél még hagyján, az lehet bevezető, na de a második?)
3) az istenek, sőt, úgy maga az Apolló Akadémia is teljesen felesleges (eddig), semmit nem ad a történethez
4) bár a szereplők továbbra is 16 évesek, az író stílusa továbbra is a 10 éveseket célozza meg.

Nagyon sajnálom egyébként, mert a Tündérboszorkány-trilógiát gyerekként meg felnőttként újraolvasva is szerettem, de ez a sorozat eddig nekem nagy csalódás.

KMReni P>!
Bosnyák Viktória: Képtelenség!

Az első rész jobban tetszett. És sajnos az előzmény sorozat is. Úgy érzem itt már elfogyott a lendület. A kisfiammal együtt olvastuk, ő ezért is rajongott. Ebből látszik mennyire másként ragad meg bennünket 1-1 könyv. Ő ódákat zengett erről is, és még olvasta volna tovább a történetet, de nekem már lapos volt.
De ezért is írja ifjúsági regényként az írónő, és nem felnőtteknek a regényeit.

A „varázsiskola” tetszett, de a szereplők laposak, nem voltak olyan szórakoztatóak mint az első rész szereplői. A szöveg, a stílus sokkal jobb, mint 3 csillag, de a többi meg kevesebb így kapott egy 3,5 csillagot ez most tőlem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka
Könyves Karolina: A sors homokórái
Nyulász Péter: Helka
Molnár T. Eszter: Stand up!
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Nyulász Péter: A fürdők réme