Gyöngyi ​gyöngysora 4 csillagozás

Bosnyák Viktória: Gyöngyi gyöngysora

Ki ne ismerné Bölcs Elekné Gyöngyit, a Nevenincs erdőben élő bájos gyöngybagolyt? Azt már kevesebben tudják róla, milyen nagyszerű mesemondó. Férje javaslatára most lejegyzett egy csokorra – pontosabban gyöngysorra – való történetet. Vajon hogyan kell ábécésorrendbe állni? Mi az ikes igék rejtélye? És hány igekötő kószál Doktor Pancser robotos meséjében? De találkozhatunk galaktikus jelzőkkel, óriási eldöntendő kérdésekkel, sőt még a híres varázslóval is, aki toldalékos főneveket varázsol. Két mese között pedig jót kacaghatunk Gyöngyi kacifántos nyelvtörőin.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2018
104 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634159438

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Ákos_Tóth IMP
Bosnyák Viktória: Gyöngyi gyöngysora

Nem fogok hirtelenjében rálépni a gyerkőcüknek gyermekkönyvet olvasó molyok rögös útjára, de kíváncsi voltam, hogyan tudnék eligazodni a zavarosban, ha esetleg bezuhanna hozzám a zárt ablakon át egy gólya. A molyanyukák és molyapukák értékeléseit látva manapság rengeteg a gyerekkönyv, és míg egy ifjúsági kötetről talán még én is meg tudnám mondani beleolvasás útján, odaadnám-e a saját ivadékomnak, addig a kisebbeknek szánt kiadványok között válogatni kész pedagógiai bravúrnak tűnik – ezúton is főhajtás tehát minden szülő előtt, aki próbál eligazodni a mesék útvesztőjében!

Szerencsére az eddig született értékelések nagyjából ugyanazokat a dolgokat emelték ki, amik nekem is szemet szúrtak olvasás közben. Az nagyon tetszett, hogy a kötet rengeteget ad nyelvtani tudás, szókincs, szóhasználat fejlesztésére, de ezt nem rendeli teljesen alá a szórakoztatásnak, és ezzel együtt tud érdekes mese lenni, modern köntösben – és a korszerű nevek, szófordulatok, elszólások mellett vannak itt nyelvünk szebbik szegleteiből szemező szentenciák is. Az viszont biztos, hogy könnyű benne kivetnivalót találni. Ha nagyon harapni akarunk, akkor a nemi sztereotípiák például ténylegesen elég régimódiak, de a modern szóhasználatba is becsúszik jó pár gikszer – a Xerox még jó poén, de a @blueisthenewpink által is kiemelt Xanax, meg a koffein… hát, olyan szemforgatósra sikerült ez nekem – lehet, itt inkább a felnőtt olvasónak szánt bennfentes poénról lenne szó?
És ha már bennfentesség! Akad néhány visszautalás a korábbi Bosnyák Viktória mesékre, amik néha lerontották az aktuális kötet élvezeti faktorát. Márpedig erre biztosan jó figyelni, ha az ember éppen belevág egy mesekönyv-sorozatba.

Tetszett – abban az értelemben, hogy a jogos kritika mellett engem elsőre lenyűgözött, milyen jól gyúrja össze a szórakoztatást a neveléssel. Nem emlékszem, hogy nekem gyerekkoromban lett volna szerencsém ilyen meseélményhez.

>!
Móra, Budapest, 2018
104 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634159438
2 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SMP
Bosnyák Viktória: Gyöngyi gyöngysora

Van itt minden, amit szeretek: szóviccek, önreklám, menjé'háztartásbelinek-perspektíva. Csak @dtk8 értékelését tudom ismételni abban, hogy a szinonima-hadjárat nekem is nagyon tetszett, ezek után többet vártam. (Mondjuk a könyv végén a Két bolond százat csinál címűbe lehet beleolvasni, és jaj.) Abban is egyetértünk, hogy az első két mese után kevéssé volt világos, mit is akar tanítani. A robot ugyan szótagol, de ahhoz keveset szerepel, hogy az legyen a lényeg. Ha meg az a fontos, hogy a szétszórt professzort összehozzuk a büfésnővel, azt inkább ne. Á, most látom, a tartalomjegyzékben vannak alcímek is, ez az igekötőkről szólt. Hm. Az űrhajós mesében Koffein és Xanax kapitányok állnak a legénység (https://moly.hu/idezetek/997606) élén. Xanax? Tényleg? Bár bevallom, engem ott veszített el először a könyv, amikor a gyöngybagoly a bevezetőben elmeséli, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban dolgozott, ami álommeló egy bagolynak, de jött a nagy ő (Bölcs Elek…), megkérte, úgyhogy boldogan követte a világ végére. (Mert a zura ragaszkodott a barátaihoz.) Így aztán az esküvő a Mátyás-templom helyett a Kossuth réten volt… Oké, aztán támogatta, hogy a szerző sorozatának többi könyve előtt üldögélve megírja ezt, még a házimunkát is átvállalta. Mert amúgy az egyedül a zasszony dolga, na jó, tényleg, hagyjuk. Egyébként a szóvicceket leszámítva jók ezek, kifejezetten érdekes történetek, ha néhol erőltetett is kicsit a tanítás, máshol meg nem biztos, hogy célba ér, úgy elbújik. Biztos nagyon nehéz megtalálni az arany középutat, a szinonimásban szerintem sikerült, kár, hogy itt nem.

12 hozzászólás
>!
dtk8 P
Bosnyák Viktória: Gyöngyi gyöngysora

Nagyon szerettem Bosnyák Viktória előző könyvét. Én Grétsy László-Balázs Géza rádióműsorain cseperedtem fel, és talán ezért tetszenek ezek a didaktikus, és nagyon jószándékú történetek.
A Gyöngyi gyöngysora első két meséje is ebben a szellemben íródott. Van itt betűrendbe rendezés (volt meglepő információ!), meg még valami, amit nem árulok el, mert rejtély. De a többiben hiába kerestem az anyanyelvi nevelést, nem találtam. Csak meséket, amik úgy önmagukban nem túl izgalmasak.
A történetek között nyelvtörő mondókák vannak, és Szűcs Édua rajzai persze helyesek, de ez így kissé vérszegény volt.

>!
bagie P
Bosnyák Viktória: Gyöngyi gyöngysora

A szinonima-hadjárat után nekem csalódás volt ez a B.V könyv.


Népszerű idézetek

>!
Ákos_Tóth IMP

Sáros sisakos sáska siserehad sorakozik sármosan a sáson.

71. oldal (Móra, 2018)

>!
blueisthenewpink SMP

    Amikor a két űrhajó összetalálkozik, a bennük utazó legénység tagjai szörnyen izgatottak lesznek.
    Itt álljunk meg egy szóra! Az űrhajók legénysége természetesen nemcsak legényekből, hanem leányokból is áll. (Remélem, egy pillanatra sem gondoltátok, hogy csak fiúk élhetnek át ilyen izgalmas kalandokat!)

54-55. oldal - Galaktikus találkozás (Móra, 2018)

5 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SMP

– Hát mi vagyok én? Igásló? – toppantott színezüst patkójával a varázsló.

83. oldal - A varázsló nyaralni megy (Móra, 2018)


Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Katalin: Én, te, ő
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Szabó Magda: Tündér Lala
Rigó Béla: Szaffi
Marék Veronika: Coffi, Pocak, Paprika
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Rigó Béla: Vuk
Csukás István: Süsü, a sárkány