A ​sirály a király? 70 csillagozás

Bosnyák Viktória: A sirály a király? Bosnyák Viktória: A sirály a király? Bosnyák Viktória: A sirály a király? Bosnyák Viktória: A sirály a király?

Szívesen lennél király vagy királynő?
Ebből a könyvből megtudod, hogy mit kell tenned!
A feladat nehéz, hiszen király mégsem lehet akárkiből. Nem szükséges,hogy gyorsan fuss, selymes legyen a bundád, tudj repülni, vagy hogy erős légy. Mire elolvasod a mesét, király leszel, legalábbis helyesírásból.
Jó szórakozást, Felség!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nyelvkincstár Móra

>!
Tintató, 2021
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150107233 · Illusztrálta: Dudás Győző
>!
Móra, Debrecen, 2019
88 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158936
>!
Móra, Budapest, 2018
88 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158936 · Illusztrálta: Szűcs Édua

7 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 8

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Gelso P>!
Bosnyák Viktória: A sirály a király?

Nem egyszerű a J és LY szavak szövevényes hálójában bolyongani, sokszor csak tévelyegnek a csemetéink köztük.
De érdekes (és jövőbeni nyelvtani feladatnak is jó ötlet) gyakran és ritkán használt ly-os és j-s szavakat összegyűjteni, pici történetet kreálni belőlük, és ezzel feleleveníteni és tanulgatni, majd megtanulni a helyesírásukat.
Kötelező olvasmánya volt a másodikos gyerekemnek, és én is kíváncsi voltam arra, hogy mennyire király a sirály, vagy a bagoly, vagy a papagáj, vagy a lajhár, vagy a jegesmedve, bögöly, jaguár, gólya, jávorszavas,vagy mégiscsak a hiányzó oroszlán?
Aranyos, és tanulságos, meg tanulmányos… tetszettek a szóviccek: pl. a sirály királynak képzeli magát, a papagáj azt szajkózza, hogy a szarka a tolvaj, még a házatlan csiga házát is ő, vagy a napfényben megcsillanó pocsolyát is ő lopta el és jó, hogy helyet kapnak a (2-os, 3-os gyerekek számára) ritkább vagy nehezebb j/ly-s szavak, mint pl. a félkaréj, kedélyes, csermely, cserje, rejtélyes, megtébolyodott, felbolydult, zsivaj, tarsoly, kevély, rosszmájú, ganajtúró, lesújtva, támolyog, csevej, ricsaj stb. stb.

Cs_N_Kinga>!
Bosnyák Viktória: A sirály a király?

Vicces, kedves, aranyos, ötletes. Az ly-s szavak aprócska „tárháza”, de azért a teljesség igénye nélkül. Az tetszett, hogy mindenki nem csak rájött tévedett, hanem be is ismerte és nem nyögve nyelősen vagy szégyenkezve, hanem egyszerűen elismerte és kész. Emellett tanulni is lehet belőle még jószívűségről is. Nem volt rossz nem az én korosztályomnak szól :)))

Trudiz >!
Bosnyák Viktória: A sirály a király?

Telitalálat ez a mesekönyv!
Egyszerű és egyben nagyszerű a történet, melyben oly sok tanulható-tanulandó J-Ly-s szó található. Segítő-tanító szándéka dicsérendő! Ötletes, okos lehetőség e sokunkat elbizonytalanító helyesírás gyakorlására, mindamellett, a cselekmény szála is kedves és tanulságos.
Köszönjük Viktória! :)

TitokMondó>!
Bosnyák Viktória: A sirály a király?

Tök jó volt!
Főleg, hogy csak egy „szimpla” mesét vártam és kaptam helyette egy harmadik osztályos nyelvtan órát! Ajánlom annak, akinek ilyen korú gyereke van, mert a j és az ly nagy Mumus!

Dinah>!
Bosnyák Viktória: A sirály a király?

Nyár elején találkoztam e könyvvel először, s most, hogy kislányom harmadikas lett, ezt veszik az órán.

A történet aranyos és nagyon jól sikerült. Tetszett, hogy ki voltak emelve a j-k és ly-k. Ahogy az is, hogy beismerte mindenki, ha tévedett.

PTJulia P>!
Bosnyák Viktória: A sirály a király?

Mivel ma délután a hatodikos lányom megkérdezte, hogy hogy kell írni a gereblyét, azonnal figyelmébe ajánlottam ezt a könyvet (még jó, hogy épp kivettem a könyvtárból). Abszolút van létjogosultsága ennek a sorozatnak, mégha a történet néha erőltetett is. Ebbe a részbe pl minél több j/ly-os szó minél többszöri belezsúfolása volt a cél. Mégis egy viszonylag gördülékeny és tanulságos véggel záródó mesét kaptunk.

1 hozzászólás
anesz P>!
Bosnyák Viktória: A sirály a király?

borító: 5
tartalom: 5
stílus: 5
szereplők: 5
élmény: 5
mondanivaló:5

Még amikor az Alexandrában dolgoztam, akkor figyeltem fel erre a kötetre. Most a Mese-maraton miatt olvastam el. Nagy élmény volt! Alsósoknak tényleg példaértékű oktatási segédanyag. Ezek a j betűs szavak tényleg nehezek, van olyan, hogy nekem is gondolkodnom kell írás közben, ha ritkán használt kifejezések jönnek elő.
A mese is szuper, a sirály mellett nekem a fő kedvenceim a selyemmajmocska és a bagoly voltak. Sok humorral, rendkívül bájjal íródott a történet, az illusztrációk pedig kellemesek és teljesen alátámasztják a történetet. Ajánlom mindenkinek!

Paulina_Sándorné P>!
Bosnyák Viktória: A sirály a király?

Annyira aranyos volt. Nagyon csípem a sirályt, azaz Mihályt. Aranyosak voltak az állatok is. Milyen sok szavunk van LY és J betűvel. :-) Tetszettek a megoldások, ahogy hozták a „szavakat”.

Caledonia_Valley P>!
Bosnyák Viktória: A sirály a király?

Ezzel a kötettel mindig ügyfélszolgálati szemmel találkoztam. Mielőtt a Lírába mentem volna dolgozni, soha nem is hallottam róla. Aztán jött az idegbaj, hogy mindenkinek ez a könyv kell, de nincs, majd lesz utánnyomás (folyamatosan van), de addig nincs, a vásárlók elégedetlenek, te vagy a „segíteni nem akaró ügyfeles”, stb. stb.
Most, hogy a kezembe került a kötet kíváncsivá tett, mi is ez, amiért ennyien odavannak, vagy lehet, hogy nincsenek is oda, de kötelező a suliban, ezért elkezdtem az olvasást.
Először is azt kell mondjam, hogy egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam a könyvet, ugyanis egy meglepően jó, és nagyon humoros mesét kaptam az írónőtől.
Mivel nem én vagyok a célközönség, engem már nagyon idegesített a sok j, ly kiemelés, de nyilván ez azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek megtanuljanak helyesen írni.
A sirály egy nagyon aranyos és melegszívű teremtés, és számomra nem várt fordulatot vettek az események.
spoiler
Szóval, be kell állnom azok sorába, akik nagyszerűnek tartják a kötetet, kiváló oktatóanyag, e felett pedig egy nagyon tanulságos mese is. :)
Az illusztrációk pedig végtelenül bájosak! :) *-*

lenne P>!
Bosnyák Viktória: A sirály a király?

Kiráj kis könyv az ly-s jé és a pontos meglyegyzéséhez. Nekem elég sok plyoblémám volt mindig is ezekkel, de ez tölyténet segít mindenkin. (muszály selypítenem, mert nem lyutnak eszembe jés szavak!)


Népszerű idézetek

Trudiz >!

– Mi a baj? – kérdezte tőle a bagoly.
– Hú! – mondta sirály, aki a rémülettől majd leesett az ágról.
– Hú? – csodálkozott a bagoly. – Ezt nem nekem kellett volna mondanom?

19-20. oldal

Caledonia_Valley P>!

Volt egyszer egy erdő…
Helyenként sűrű, máshol ritkás. Mélyén kristálytiszta csermely csordogál.

Trudiz >!

Sajnálom, de a juhtejben kétszer annyi j van, mint a tehéntejben …

39. oldal

kuliga P>!

Bezzeg a papagáj! Szenvedélyesen szeret beszélni. Neki még akkor is muszáj jártatnia a csőrét, amikor egy moly nem sok annyi hallgatósága sincs.

9. oldal

Trudiz >!

Jól érezte magát a sirály az erdőben, tetszett neki az erdő mélyén csordogáló kristálytiszta csermely, a selymes fű, az ibolya.

7. oldal

ZsuZsanna5>!

– Súlyos hiba, hogy nem én leszek a király! – hajtogatta a papagáj. – Biztosan egy felfuvalkodott hólyag kapja végül a koronát.

39. oldal, Jé, egy j!


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Cimborák
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból
Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska
Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén
Lőrincz L. László: Nagyszakállú Kecskeapó
Bálint Ágnes: Frakk és a foci
Kántor Kata: A megmentett karácsony
Fésűs Éva: A csodálatos nyúlcipő
Bodó Béla: Brumi Mackóvárosban
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik