Borus Hella (szerk.)

A ​hit városa (Legendák és enigmák 11.) 27 csillagozás

Történetek Új-Pyarronból
Borus Hella (szerk.): A hit városa

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bár Dúlás emléke még elevenen él a Pyarroni Államszövetség lakóiban, az összetört ország romjaiból új fővárost építenek maguknak: Új-Pyarront. Az itt élők azonban nem tudják úgy maguk mögött hagyni múltjukat, mint a porig égett Szent Város feldúlt utcáit. Veteránok, papok és diplomaták keresik a boldogulásuk útját, próbálják visszaszerezni országuk régi dicsőségét, míg másokban fölébred a kétely, és a Gömbszentély fényétől elfordulva az árnyak közt keresik a választ kérdéseikre.

Az antológiában John J. Sherwood, Jan van den Boomen és társaik tárják föl a várost, ahol a múlt és a jövő találkozik: Új-Pyarront.

Eredeti megjelenés éve: 2008

A művek szerzői: John J. Sherwood, Indira Myles, Csaba Tamás, Csigás Gábor, Jan van den Boomen, Malcolm J. Hunt

Tartalomjegyzék

>!
Delta Vision, Budapest, 2008
344 oldal · ISBN: 9789639890046

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Noro >!
Borus Hella (szerk.): A hit városa

Borus Hella (szerk.): A hit városa Történetek Új-Pyarronból

Ez a kötet egy ritkán felhozott, de jellegzetesen magusos probléma állatorvosi lova.
Új-Pyarron elvileg Ynev legmodernebb, legmágikusabb városa, amelyet varázslattal építettek és egy térkapu-hálózat kapcsol össze az ország más részeivel. Nem Trónok harca, hanem Hyperion bukása! Ehhez képest hihetetlenül földhözragadt novellákat sikerült hozzá összeválogatni. Egyedül a Hadtáp c. írásban sikerül rámutatni, hogy igen, ez még fantasy. A legerősebb történet a kötetben a Lovas, egy végtelenül realista, pesszimista és antiheroikus Rambo-adaptáció – elolvasásra érdemes, de abszolút nem ebbe a könyvbe való. Hasonló a helyzet a Belülről rág c. novellával, ami sejthető módon egy horror, méghozzá elég brutális. A kötet nyitó és záró írása tipikus kalandmester-novella, vagyis magasröptű ynevológiai eszmefuttatás történetnek álcázva. A maradék pedig stílusában és történetében is eléggé érdektelen, még Boomen sem tudott összehozni semmi említésre méltót.

Házi teóriám szerint Krán és Toron azért a világ legjobban kidolgozott részei, mert volt egy-egy tehetséges író, akiket ezek a országok valóban érdekeltek. Pyarront – de ugyanúgy mondhatnám az Északi Szövetséget is – ellenben csak kötelességből barkácsolta össze az írói stáb. Attól tartok hogy az emberarcú ynevi országokkal foglalkozni már egyszerűen „nem menő”. Egy jó látványos aquir-párbaj vagy a Hatalmasok intrikálgatása persze hogy érdekesebb ennél a földhözragadt városnál. De miért földhözragadt? A Nagy Ződben biztosan nem ez volt az eredeti elképzelés… Csak sosem volt egy jó és elkötelezett szerző, aki szívügyének érezte volna Pyarron kiszínezését, hogy ez az ország is hasonlóan érdekes és újszerű legyen, mint a „sötét birodalmak”.

Dominik_Blasir>!
Borus Hella (szerk.): A hit városa

Borus Hella (szerk.): A hit városa Történetek Új-Pyarronból

Nagyon pozitív csalódás. Bevallom, hogy a M.A.G.U.S. világát nem nagyon ismertem (még most se nagyon), így különösebb tudás nélkül vágtam bele a könyvbe, de nagyon élveztem, már csak azért is, mert így is meg lehetett ismerni a történéseket és eseményeket, nem kellett semmiféle előismeret.
Malcolm J. Hunt és Süle György két-két műve nagyon jól sikerült, de összességében talán csak egy történet volt, ami nem tetszett. A többség minőségi, remek munka, őszintén szólva nem vártam ilyen színvonalat a kötettől. Ezek után folytatni fogom a világ megismerését, mert érdemes odafigyelni rá ilyen szerzők munkája nyomán.
Talán mégsem hiába ilyen népszerű az univerzum?

Vetési_István>!
Borus Hella (szerk.): A hit városa

Borus Hella (szerk.): A hit városa Történetek Új-Pyarronból

Süle György és Malcolm J. Hunt novellái kifejezetten tetszettek. Remélem a jövőben is találkozhatok az írásaikkal.

edboy>!
Borus Hella (szerk.): A hit városa

Borus Hella (szerk.): A hit városa Történetek Új-Pyarronból

nem annyira erős négyes, mint amit a Bíborgyöngyökre adok, de vannak benne példásan jó novellák. Itt tanultam meg pl. Süle György nevét, de ha így halad, Malcolm J Hunt nevét is érdemes lesz figyelni a jövőben.


A sorozat következő kötete

Legendák és enigmák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Wayne Chapman: Halk szókkal, sötét húrokon
Kornya Zsolt (szerk.): A sötétség szíve
Raoul Renier: Setét álmok
Eric Muldoom (szerk.): Hittel és vassal
Kleinheincz Csilla (szerk.): Rejtélyes tűz
Kornya Zsolt (szerk.): Alidax gyöngyei
Galántai János (szerk.): A világ közepe
Wayne Chapman: Megkövült napvilág
Jan van den Boomen: Számoknak ideje
Körtvélyes Ákos: Sziréndal