Az ​Arab öröksége (Az Arab 5.) 94 csillagozás

Borsa Brown: Az Arab öröksége

Szaúd-Arábia. Ahol megannyi titok, gyalázat, szerelem, szenvedély és fájdalom lapul meg a királyi család mindennapjaiban.

Billal al-Szudairi a birodalom koronahercege, Amerika szerint a világ legveszélyesebb embere, szerelme azonban töretlen Anna iránt. De mi történik, ha a nő hibázik, és nem az elvártak szerint viselkedik?

Gamal al-Szudairi olykor azt hiszi, már nem kell a gyermekei gondját viselnie, de rá kell jönnie, hogy egyik családtagját egyenesen a pokoltól kell megmentenie. Apaként mindent elkövet, hogy megóvja szeretteit.

Anna al-Szudairinek ambíciói vannak, amelyek nehezen összeegyeztethetőek a tradíciókkal. Minden férfi ellene fordul? Szépségével meg tudja szelídíteni férjét, vagy van, ami sosem változik? A nők hibájukért sokszor az életükkel fizetnek az Arab-félszigeten, a szabadság pedig csak vágyálom.

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
512 oldal · ISBN: 9789635702565
>!
Álomgyár, Budapest, 2021
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635702558

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Anna · Billal · Gamal ibn Husszein ibn Abdul al-Szudairi · Emír ibn Ghazi ibn Mohamed al-Hatam · Kutasi Emese


Kedvencelte 10

Most olvassa 15

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pinkprincessreads>!
Borsa Brown: Az Arab öröksége

Fantasztikus, felejthetetlen utazás Szaúd-Arábia szívébe.

Ha valaki meghallja Borsa Brown nevét szinte 100 százalék, hogy az Arab sorozat jut először eszébe róla. Emlékszem, mikor pár évvel ezelőtt olvastam a sorozatot, annyi ambivalens érzést váltott ki bennem, hogy hetekkel később is a történeten rágódtam. De hát ilyen egy klassz könyv, nem? Ebből kiindulva gondolom, nem lepődtök meg rajta, hogy igen magasra tettem a lécet a könyvvel szembe. Hogy meg tudta-e ugrani? Egyértelműen!

Az Arab örökségében visszarepülünk a szaúdi elit nem mindennapi világába. Már teljesen el is felejtettem, hogy ez a sorozat mekkora kultúrsokk az olvasó számára. Persze, csakis jó értelembe. A történet három szemszögből mutatja be a történéseket. Ettől zseniálisabban meg se lehetett volna alkotni a könyv, bár nem mondom, hogy a váltásoknál nem ment fel a vérnyomásom. Viszont épp ezért vigyázzatok vele, kóros nem alvást tud eredményezni.

Billal szemszögéből megtudhatjuk, milyen nehéz dolga is van egy védelmi miniszternek, illetve koronahercegnek, aki mindezek mellett még példás férj és szerető apa is egyben. Anna szemén keresztül betekintést nyerhetünk egy szaúdi nő életébe. Őszintén rám ez a rész volt a legnagyobb hatással, hisz egy relatíve szabad európai nőként nehéz lenyelni azt a bizonyos békát, amikor egy másik nőtársunk jogairól vagy éppen azok hiányáról van szó. Szerintem ez mindenki számára tanulságos tud lenni, attól függetlenül, hogy egyetértesz vagy sem vele. Végül pedig Gamal nézőpontjából megismerhetjük, hogy milyen nehéz dolga van egy apának még akkor is, ha a gyerekei rég felnőttek már. Ha ez még nem lenne elég nekünk, a mi kedvenc arabunk megnyitja számunkra is a szívé és megtudhatjuk mit is zárt magában oly mélyre.

Nem kell megijedned, hogyha te is régen olvastad a sorozat előző köteteit, ugyanis Borsa minden fontos momentum előtt felfrissíti az emlékeinket, hogy biztosan tiszta legyen a kép. Mondjuk ezzel nálam inkább csak azt érte el, hogy újra el kell olvasnom a sorozatot, mert hiányzik az az egykori pezsgés, amit adott.

A könyv lapjain keresztül rengeteg izgalomban, fájdalomban és persze gyengéd érzésben lesz részed, ami az egész történetet egy igazi érzelmi hullámvasúttá varázsolja. Jelen esetben azt kell mondanom, hogy ezt a könyvet mindenkinek kötelezően el kellene olvasnia, mert nem csak egyszerűen szórakoztat, hanem lelkileg is többé, jobbá teszi az olvasót.

Dorina_S>!
Borsa Brown: Az Arab öröksége

Bevallom, amikor kiderült, hogy érkezik ez a kötet majdnem kiugrottam a bőrömből. Borsa Browntól az Arab című regénye volt az első, amit olvastam. Az Arab öröksége nem más, mint Billal al-Szudairi története, aki a szaúdi királyság következő uralkodója. Az az ember akinek a legnagyobb hatalom összpontosul a kezében, és akit az egész világ retteg.
Az iszlám és maga a keleti kultúra ismét fajsúlyos a kötetben, amely csodálatos keretet ad a cselekménynek. De ami a történet központi eleme, az egy aktuálpolitikai esemény. A nemzetközileg nagy port kavart esemény ezáltal a kötet cselekményeinek a mozgatórugójává válik…de ehhez azonban más aktuális helyzetek is társultak. Az írónő a szaúdi mindennapokba is invitálta az olvasóit, ezáltal megmutatva a legújabb intézkedéseket, amelyek az országban történetek. A kritikus politikai eseményhez erősen kapcsolta a nők helyzetét. És ez nélkülözhetetlen az Arab sorozat kapcsán.

Az Arab öröksége három szemszögből íródott: Gamal, Anna és Billal gondolatain keresztül láthatjuk a történéseket. Nekem ez, azonban mégis Billal regénye, mivel leginkább ő van a középpontban. Az ő döntései befolyásolnak szinte mindent.

Gamal fejezetei melegséggel töltötték el a szívemet, és most sem hazudtolta meg magát. Évekkel vagy inkább évtizedekkel az első rész után még mindig egy tekintélyt parancsoló férfi, markáns mégis jóképű vonásokkal. Nem egy visszaemlékezést olvashatunk az ő részei alatt. Ugyanakkor itt már egy teljesen más Gamal köszönt vissza a lapokról. Ég még benne a korábbi láng, de már más. Hadi is felbukkan mellette és a közös jelenetük esetén szem nem marad szárazon, ott mutatkozik meg milyen is valójában az idősebb Gamal. A szívem egy része még mindig az övé.

Anna itt már férjes asszonyként jelenik meg a szemünk előtt, és mint anyuka. Anna most leginkább egy szaúdi női aktivista alakjába bújik, ugyanis felveszi a küzdelmet a nők jogaiért. Bátorsága példaértékű, és hercegnőként tudja, hogy neki kell felemelnie a szavát…mégpedig a férjével szemben. Tudja, nőként csak ő képes megfelelő irányba terelni az intézkedéseket. Azonban szerelmi életében sem maradnak el a konfliktusok és a harcok.

És akié leginkább az Arab öröksége, az nem más mint Billal al-Szudairi. Istenem, ha Gamalt imádni lehet akkor nem tudom Billal iránt mit lehet érezni. Nem más ő mint a nyers férfierő, akié a hatalom, de térdre tudja kényszeríteni a saját felesége. Egyszerre hűséges férj és apa, illetve koronaherceg. Meg kell felelnie a családjának és a királynak, valamint az országának. Hazája érdekében súlyos döntéseket kell hoznia, de megfontolt és ravasz. Tudja, hogyan keverje a lapokat, és hogyan jöjjön ki egy játszmából akkor is ha vesztésre áll. Reformokat akar, és szépen lassan végre is hajtja azokat. A múltjából is derülnek ki részletek, olyanok, amitől nagyon is sokkot kaptam…de senkit nem lehet megítélni a múltja alapján a jelenben. Egy ország vezetője, szerető és odaadó férj, és édesapa. Lánya mindennél fontosabb számára, és ezt nem egyszer mutatja ki. Borsa tökéletesre „gyúrta” Billalt, még Gamalnál is tökéletesebbre.

Fontos mellékszereplők is felbukkantak a regényben, akik a főhősök cselekményszálát kiegészítve tették még izgalmasabbá a történetet. Számos problémás viszony is lezárásra került. És ez a kötet tele van több erős női karakterrel, akik nem félnek hallatni a hangjukat, megmutatni az éles elméjüket vagy csípős nyelvüket. Khalid, Leila és Wallid mellet olvashatunk még Yasminról, Azizáról, Emirről és Bálintékról is. A nosztalgikus érzések garantáltak.

A borító tökéletesen illeszkedik a sorozat korábbi részeihez, itt még markánsabb a férfi főhős, ezáltal válik igazi Billallá.

Nehéz megválaszolnom mit is érzek pontosan, vagy mit is éreztem mikor becsuktam a könyvet. Az biztos, hogy nem egyszer potyogtak a könnyeim az érzelmes jeleneteknek és a káprázatos fogalmazásmódnak köszönhetően. Borsa szavai szívekig és a lélekig hatol, feltárva olyan részeket, amelyek addig megbújtak…vagy éppen felszínre hozva mélyen eltemetett érzelmeket. Az utolsó oldalakon végig folytak a könnyeim, és nehéz volt rendezni a gondolataimat. Még napokkal később is. Leírhatatlan élmény volt ez az utazás, köszönöm…nagyon köszönöm, és remélem még bepillantást nyújtasz kedves írónő a Szudairi család életébe és mindennapjaiba.

Bővebben: https://doktorina.blogspot.com/2021/11/borsa-brown-az-a…

Fire_bird>!
Borsa Brown: Az Arab öröksége

Vannak könyvsorozatok, amik idővel megfáradnak, erőltetetté, lerágott csonttá válnak. Na, Az Arab sorozat nem ilyen. Még most is tudott újat mondani, többet, érdekeset mutatni.

Anna. Szaud-Arábia gyémántja. Te vagy a kedvemcem ❤ Istenem, de imádom azt a nőt. Szeretem az okos eszét, az éles nyelvét, a büszkeségét, az igazságérzetét, a dacosságát, a hűségét. Volt, hogy most én is azt éreztem túllépett egy határon, és direkt feszíti azt a húrt, ugyanakkor tiszteltem is azért, hogy nem hagyja magát, nem adja fel önmagát és harcol az igazáért.
Gamalnak most egy egészen új oldalát ismerhettük meg. Aggódott ő már korábban is a gyermekeiért, – Khalid is és Anna is sok fejfájást okozott neki, – most viszont … spoiler Mégis azt éreztem, hogy Gamal feladta önmagát. Szóval vele kapcsolatban kettős érzésem volt. spoiler spoiler
Billal szemszögével voltam leginkább bajban, mert eleinte nem érintette meg a szívemet. Aztán nem tudom mikor, de átfordult ez is. Beláttam a páncél mögé, megláttam mögötte a szeretetre éhes embert. spoiler Ugyanakkor megláttam valós hatalmát, erejét is. spoiler Így volt életszerű és hiteles.
Akit még szeretnék kiemelni az Wallid, Rajah és Aziza. Szerintem ők is nagyon érdekes karakterek, megérdemelnének ők is egy saját könyvet. Szívesen olvasnék az ő szemszögükből arról, hogy hogyan alakult a további életük. És mivel ez a sorozat a kimerithetetlen ötletek tárháza, remélem legközelebb az ő könyvük kerül fel a polcomra. Szóval remélem nem kell még végleges búcsút vennem a Szudairi családtól.❤

Ács_Milán >!
Borsa Brown: Az Arab öröksége

Eltelt ugyan pár év azóta, hogy a sorozat utolsónak hitt része megjelent és olvastam, ennek ellenére nagyon is jól emlékszem az egész történetre. Nagyon szeretem Az Arab sorozatot, így hatalmas öröm volt számomra, hogy az írónő megörvendeztette az olvasóit egy következő résszel.
A több részes sorozatokkal általában az a bajom, hogy a sokadik részre már nem sok újdonságot és meglepetést vélek felfedezni bennük. Ebben az esetben viszont szerencsére ez nem így volt. Így, a hatodik részre is volt annyi még a történetben, hogy kiváló szórakozást és kikapcsolódást nyújtson az olvasása.
Minden szereplőről nagyon jó volt olvasni, hiszen szinte mindenki ismerős volt az előző részekből. A történet három szemszögből /Gamal, Anna, Billal/ való bemutatása pedig egyszerűen tökéletes volt.
Az elején egy kicsit tartottam attól, hogy nem fogok érteni történéseket, hiszen régen olvastam az előző részeket. A félelmem alaptalannak bizonyult, mert az írónő pillanatok alatt, pár mondattal sikeresen képbe helyezi az olvasót és nem marad homályos folt. Így azt is mondhatom, hogy akár külön, csak ezt a részt is lehet olvasni az előzmények nélkül, mert teljesen érthető lehet magában is a regény.
És akkor a főbb szereplők…
Gamal…
Nem titok, az egyik legnagyobb kedvencem. Mostanra viszont úgy éreztem, hogy lenyugodott és teljesen más fontossági sorrend szerint éli az életét, mint például amit az első részben olvashattam. Kicsit mintha „megpuhult” volna, a régi arrogancia már szinte a múlté. És egy kicsit mintha az évek előrehaladtával pletykássá is vált volna. :-)
Anna…
Gamal gyerekei közül ő a kedvencem. Anna nem egy átlagos szaúdi nő és ez a tény mostanra sem változott. Egy okos, karakán, büszke nő, aki sokszor nem tudja, hogy mikor kell leállni és esetleg visszavonulót fújni. Legtöbb esetben díjaztam ezeket a tulajdonságait, viszont most volt egy olyan határ, amit nem szabadott volna átlépnie véleményem szerint.
Billal…
Védelmi miniszter, koronaherceg… férj és édesapa.
Egy rendkívül erős karaktere a sorozatnak. A hatalmát és erősségét szinte én is éreztem olvasás közben. Azonban az emberi oldalát is több esetben megmutatta, főleg amikor Annáról volt szó. Ilyen egy igazi társ! Talán egy kicsit engedékeny is volt az ő „gyémántjával” szemben, ugyanis volt egy pont amikor azon izgultam, hogy elég erős-e az a szövetség, ami kettejük között van és elbírja-e azokat a terheket, amiket magukra vettek?
Ez a regény az elejétől a végéig számomra tökéletes volt. Illetve a végéről mintha hiányzott volna még valami apróság. Valami, ami egy végleges lezárást adhatna a sorozatnak. Így egy kicsit olyan érzésem volt, mintha az írónő nyitva hagyott volna egy kaput… Vagy ez is volt a cél? :-)

_Enii_>!
Borsa Brown: Az Arab öröksége

Egyszer megemlítettem anyámnak, hogy én a bőrömön szoktam érezni Billal jelenlétét, mire ő csak mosolyogva annyit mondott: „Ez a szerelem”.

2021 zárásaként azt hiszem jól választottam. Hozza a korábbi részekben megszokott színvonalat illetve összetettséget. Bár Khlalid könyve kimaradt nálam,de így is tudtam kapcsolódni azokhoz a részekhez ahol ő is felbukkant. Gamal továbbra is az a határozott,védelmező karakter akit megismerhettünk illetve talán annyival másabb,hogy itt tisztán apai minőségben szerepel. Billal és Anna kapcsolatáról pedig nagyon jó volt olvasni,tetszett,hogy az írónő nem egy tökéletes minden surlódástól mentes álomvilágot akart az olvasó számára lefesteni,hanem a mindennapi problémák és ellentétek is helyet kaptak…hajajj de még mennyire. Akik olvasták a sorozat korábbi részeit,vagy egyszerűen csak nyitottak az újra azoknak bátran ajánlom ezt a könyvet.

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Borsa Brown: Az Arab öröksége

Jó volt újra elmerülni egy kicsit Szaúd-Arábia világában és az Al-Szudairi család életében. A regényt most váltott szemszögből olvashattuk, mégpedig Anna, Billal és Gamal oldaláról. Mindegyik részt izgatottan vártam, mindegyik főszereplő története izgalmasra sikeredett. Nagyon jó volt olvasni Anna és Billal őszinte, igaz szerelméről, amelyben mindketten elmerültek … jó volt látni Anna kiállását magáért, nemzete asszonyaiért, lányaiért. Okozott Billalnak nehéz pillanatokat, de sok-sok lapon keresztül tanúbizonyságot tettek mély érzelmeikről. Érdekes volt számomra Leila és Khalid kapcsolatának alakulása, erről még olvastam volna többet, főleg Mona szemszögéből. Aziza is olyan életeseményhez érkezett, ami szintén felkeltette az érdeklődésemet, nem beszélve Rajah és Wallid történetéről. Egyszóval még szívesen olvasnék a Al-Szudairi családban zajló eseményekről, van ebben a történetben még lehetőség :-)

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635702558
Vandaboszi7 P>!
Borsa Brown: Az Arab öröksége

Minden olvasó aki szereti az Arab sorozatot reménykedett, hogy Az Arab fia könyv nem lezárása ennek a csodás világnak. Aztán jött a hír, hogy érkezik Az Arab öröksége, nagyon örültem neki és a megjelenés napján ki is vártam azt a két órát, hogy dedikálva kapjam meg a könyvet :) . Megérte kivárni a sort ;). Szaúd-Arábiába visszacsöppenve folytatódott a királyi család élete nem kevés izgalommal… Először egy picit fura volt a váltott szemszög, de így bele láthattunk Gamal, Anna és Billal gondolataiba érzéseibe, vívódásaiba. Anna és Billal szerelméről olvasni nagyon felemelő, ahogy megoldották a köztük felmerülő problémákat és kitartottak egymás mellett bármi is történjen. Anna reformjai nagyon szimpatikusak voltak, lenyűgöző a kitartása és harca a nők életének könnyítésére. Leila és Khalid megleptek nem tudom őket hova tenni és jó lett volna még többet olvasni róluk is. Remélem Rajah és Wallid sztorijáról azért nem derült ki több minden, mert jön a következő rész :D ! Kikapcsolt szórakoztatott megdöbbentett szóval volt itt minden ami miatt szuper ez a rész is!

Nyuszika91>!
Borsa Brown: Az Arab öröksége

" – Királyt játszol, Billal?
– Nem játszom. Az vagyok."

Nagyon régóta vártam, hogy legyen folytatása az egyik kedvenc sorozatomnak! Azt kell mondanom, hogy megérte várni! Imádom az elejétől a végéig. Jó volt újra bele csöppenni Annáék életébe.
Sok nyitott kérdés van még szerintem, amit remélek, hogy egy újabb könyv valamikor a jövőben majd megválaszol.
Ezt a könyvet én úgy gondolom, hogy ez Billal regénye. Érezhető volt a hatalma, hogy döntései befolyásolnak mindent. Tudta, hogyan alakítsa a történéseket úgy, hogy ő abból kedvezően tudjon kijönni. Erős karakter kinek hatalma nagyon jól érezhető volt végig a könyvben. Emellett az emberi oldala is megmutatkozott, mikor Annáról volt szó.
Volt olyan amikor azt éreztem, hogy Anna átlépett egy bizonyos határt, de emellett tiszteltem őt, hogy kiáll és harcol.
Khalid és Leila kapcsolata… kíváncsi vagyok, hogy végül sikerül e békésen együtt élni úgy, hogy mindenkinek jó legyen.
Végig izgalmas volt, soha nem ült le a történet, mindig történt valami.
Összességében nagyon szerettem, ahogy a sorozat többi részét is!

zsizabell>!
Borsa Brown: Az Arab öröksége

Nagyon szeretem az Arab-sorozatot, ez a kedvencem Borsa Browntól :) Szeretem, hogy az írónő mindenik kötetben megtudja teremteni ugyanazt a hangulatot, színvonalat, hogy ugyanolyan élvezettel lehet olvasni Gamal gyerekeinek a történetét, ahogyan annak idején a Gamal és Csilla szerelmének a történetét. Vártam ezt a kötetet és külön öröm volt számomra, hogy ezúttal három szereplőnek a szemszögeit is megismerhettük, Gamalnak, Annának és Billalnak is a gondolatait.

Reni_Kissné>!
Borsa Brown: Az Arab öröksége

Nekem ellentétben a többi részével ez nem tetszett… A feléig nagyon unalmas volt,onnantól lett benne egy kis cselekmény. De alulmúlta nekem a régebbi részeit…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

ZitussKa>!

Talán nem is a természetünk határozza meg a jellemünket, hanem a szívünk. Szó szerint.

22

ZitussKa>!

Azt mondjátok, a nő gyenge, bűnbe esik, bűnre csábít. Pedig valójában ti vagytok gyengék, nektek támad bűnös gondolatotok egy szempártól is.

49

Ács_Milán>!

Vannak az életben olyan helyzetek, amikor minden mellékes, csak a cél a fontos.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Billal
ZitussKa>!

– Lehetnék szerény, de minek?
– Igaz. Neked jól áll, hogy elájulsz magadtól.

89

ZitussKa>!

Sokszor volt bántó és nyers, de ő legalább sosem kertelt.

88

Harriet P>!

És a “mostnál” sosem fontosabb a múlt, és csak nagyon ritkán fontosabb a jövő.

172. oldal

Nyuszika91>!

Szerelmes vagyok belé: a mosolyába, a szemébe, a hangjába, az egész lényébe.

59. oldal

Nyuszika91>!

Sosem elég másodiknak vagy harmadiknak lenni! Sosem hagyhatja egy nép, hogy lenézzék! Sosem engedheti egy nemzet, egy ország, hogy kihasználják,vagy kizsigereljék a földjét. Sosem hagyhatja egy haza, hogy ráerőltessenek olyat, ami nem a sajátja! Soha nem térhetnek le a fiatalok arról az útról és hagyományról, amit az öregek hagytak ránk!

127. oldal

Dóri_Dóra>!

Milyen lehet, ha annak, aki számodra az igazi, más valaki jelenti a mindent?

166. oldal


A sorozat következő kötete

Az Arab sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

B. E. Belle: Vándorok
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Ruby Saw: Savages – Vadak
Marilyn Miller: A vezér
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Anita Boza: A szerelem receptje
Sue Dylen: A római szerető
Anita Boza: Édes borzongás
S. A. Chakraborty: Bronzváros