Az ​Arab fia (Az Arab 4.) 313 csillagozás

Borsa Brown: Az Arab fia

Khalid ​al-Szudairi húgával együtt végérvényesen felnőtté válik, új élete küszöbén áll. Nehezen szakad el a biztonságot nyújtó családjától, de azt is érzi, ha bizonyítani akar, akkor valóra kell váltania álmait. Olyan terveket, amelyekhez valószínűleg apjának is lesz pár keresetlen szava…

Közeli családtagjai folyamatos nyomás alatt tarják, hiszen már mindenki az unokatestvérével megkötendő menyegzőre készül. Esélye sincs kihátrálni, hiszen elkövette a legnagyobb bűnt, amit nővel szemben elkövethet. Vagy házasodik, vagy halálba küldi a lányt.

Vajon miként lesz képes összeegyeztetni a vágyait, álmait a saját családja és hazája korlátaival? Sikerül Annát, az oly féltve őrzött testvért elengednie? Mi vár rá az elzárt világon kívül?

És a legfontosabb: Mi van, ha csak úgy elsuhan az ember szeme előtt a szerelem maga? Utána fordul, hogy megszerezze, vagy behunyva szemeit, lemondva a felemelő érzésről, kitart a tervei mellett?

Borsa Brown egyedi, szókimondó,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
598 oldal · puhatáblás · ISBN: 9876155692369
>!
Álomgyár, Budapest, 2020
598 oldal · puhatáblás · ISBN: 9876155692369
>!
Álomgyár, Budapest, 2019
598 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155692369

3 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Gamal ibn Husszein ibn Abdul al-Szudairi · Khalid · Mona · Natasa


Kedvencelte 42

Most olvassa 33

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Naiva P>!
Borsa Brown: Az Arab fia

Először is a borítók. Mindegyik pöpecül eltalált. Hasonlítanak a szereplőkre, mert a leírtaknak megfelelően néznek ki. Amikor először megláttam a borítót, arra gondoltam olyan ismerős ez a helyeske’ pofi. Végül leesett, hogy a Lucca kötet borítóján is ez a srác szerepel.
Most jöjjön maga a könyv/élmény. Nálam az idei év egyik leginkább várt könyve volt ez, de úgy, hogy nem is tudom mit vártam tőle. Mindenesetre nem ezt…. közel 600 oldalon át.
Az arab lányát szándékosan úgy időzítettem, hogy frissek legyenek az emlékek, mire nekivágok Az arab fiának. Már Anna kötetében kiakadtam azon, hogy lehetséges az, hogy abból az aranyos kisfiúból, ilyen nemtörődöm, önző alak lett. Pedig még csak 18 éves(!) Khalid jelleme csak megerősítette, hogy ezek a férfiak csupán büszkeségük, pénzük, olajuk és fullasztó vakhitük szorításában élik csillogóan nyomorult életüket.
Próbáltam befogadó lenni és szerintem sikerült is. Tisztában vagyok vele, hogy Szaúd-Arábia nem az az ország, ahol átvitt értelemben a nők nemzeti himnusza a Girls Just Want To Have Fun c. sláger. Szigorú szabályok szerint élnek és még a tanúvallomásuk sem számít. Regényben olvasva mindezt, hogy mennyire semmibe vannak véve, milyen szinte semmibe veszik az ő érzelmeiket, a férfit kell magasztalni, mindegy milyen silány a jelleme, csak még dühítőbb tud lenni.
Leilát például nagyon sajnáltam. Gamal-t gondoltam önzőnek, pedig a fiához képest kész úriember. Őt a maga módján még lehetett is szeretni, de fiát? Próbáltam megérteni, de nem ment. Khalid gyerekes és nem fogta fel a tetteinek súlyát. Már a közepén jártam és azt vettem észre, hogy jobban érdekelnek a mellékszereplők. pl. Anna és Billal.
Monát viszont nem tudtam hova tenni. Nem éreztem azt a kémiát, ami Gamal és Csilla között ott megvolt.
Az epilógus jó volt és elegendő, mert közben adott lehetőséget a továbbgondolásra.

6 hozzászólás
ZitussKa>!
Borsa Brown: Az Arab fia

tènyleg nem neheztel. Bár ki tudja? Nem láthatjuk az emberek lelkèben a sebeket, amiket ejtettünk. A kimondott szavakat sosem vonhatjuk vissza, a szánknak, hanguknak legalább akkora ereje van, mint egy èles kardnak.

Ez a kötet egèsz egyszerűen tökèletes volt, csakúgy mint az előző rèszek.
A százalèkból ítèlve tudom, hogy sokan nem fogtok tudni azonosulni Khalid karakterèvel vagy legalább megèrteni őt.
Bonyolult egy karakter. :) De szerintem semmivel sem lehet jobban utálni, mint Gamalt. Valljuk be, Ő is nagy utat tett meg ès sok csapás èrte èlete során, nem volt mit tenni, átformálták őt. Èppen ezèrt Khalidnak is hagyni kellett türelemmel a szárnyai bontogatását. A vègère nagyon sokat fejlődött a jelleme ès nem maradt olyan hercegi módon arrogáns ;)
Gamal törtènete szívszorító volt, Anna törtènete èrzelmes ès bèkes. De Khalid sem marad le, ugyanis az övè humoros ès szenvedèlyes. Hányszor fakadtam hangosan hahotára…:)
Akárhogy is. Imádtam ès sajnálom, hogy vège. Ez a Szudairi család nem könnyű eset, öntörvènyűek, makacsok de ha szeretnek valakit, akkor teljes szívvel teszik. Ès annál is nagyobb vállszèlessèggel támogatják a másikat. Ez az utolsó oldalaknál bizonyítást is nyer. Irigylèsre mèltó, összetartó család.
Megannyi csodás gondolat ès èletrevaló tanács van benne. Nem felejtem, hogy hallgatni tènyleg erèny, amit az èvek során jó lesz elsajátítani:)
Hiányozni fognak❤

Infierno>!
Borsa Brown: Az Arab fia

Annyira szuper volt ez a könyv, talán a sorozat ezen része kötött le leginkább. Egy percig sem unatkoztam, az események csak úgy pörögtek. Nincs is annál jobb, amikor egy nyolcórás műszakot ilyen remek történet olvasásával tölthet el az ember ;)
Szinte nem is tudok negatív kritikát megfogalmazni, egyedül Khalid viselkedése volt kifogásolható néhol.
Köszönöm, Borsa, hogy egy ilyen klassz könyvet írtál olvasóidnak, méltó befejezése volt a sorozatnak. Nem lehetne még folytatni? :( A te könyveidből sosem elég!

Tóth_Orsolya_3 P>!
Borsa Brown: Az Arab fia

„Az utak, melyeken elindulunk, mindig kanyargósak, sosem tudni, merre vezetnek majd.”

Így voltam én is ezzel az utolsó résszel. A könyv első felében nem hittem volna, hogy a végén mosollyal fogom az utolsó oldalakat olvasni. Mégha ez a mosoly néha keserédes is volt. De bevallom, ezzel a sorozattal elfogult vagyok, az első résszel belopta magát a szívembe.
Khalid… Nem Gamal, de úgy érzem, végül ő is férfivé érett.
A csodaszép gondolatok ezt a részt és az egész sorozatot áthatották. Köszönöm az írónőnek, hogy ilyen mély betekintést nyerhettünk az arab világba. Hiányozni fognak a szereplők!

2 hozzászólás
MissFortune>!
Borsa Brown: Az Arab fia

A könyv elején Khalid roppant idegesítő volt. Még rosszabb volt, mint Gamal. Khalid elég akaratos, mindent magának akar, folyton ordít, veszekszik. A végére azonban nagy változáson megy keresztül. Hát igen.. a szerelem.
Leila nem volt szimpatikus feleség, pedig tudtam azonosulni a problémáival. Ki az aki ezt elviselné? Tiszta feleségtársak.. Szerencsére Khalid megengedi neki spoiler és így az ő dolga is rendeződik.
Thanát kedveltem, sajnálom, hogy neki így alakult. spoiler
Mona érdekes karakter. Ami a szívén az a száján. Eleinte nem tudtam eldönteni, hogy most csak Khalidot akarja idegesíteni, vagy mi lesz:D Sokat nevettem a párbeszédeiken.
Annyira jó volt, ahogy ez a nagy család összefogott egymásért. Mindenki próbált segíteni mindenkinek. Anna és Khalid testvéri szeretete pedig nagyon szép. Anna még mindig nagyon kedves szereplő számomra, ő a kedvencem. Igazi arab lány, magyar vonásokkal.
Egy szó mint száz, örülök, hogy belekezdtem ebbe a sorozatba. Khalid története is ugyanolyan szenvedélyes, mint az eddigi részek.

Snow_White P>!
Borsa Brown: Az Arab fia

Valamiért úgy álltam neki ennek a könyvnek, hogy úgysem fog tetszeni, mert szentül meg voltam győződve róla, hogy az írónő már teljesen kimaxolta a lehetőségeket a sorozattal kapcsolatban. Az Arab, Az Arab szeretője, Az Arab lánya I, Az Arab lánya II, és most még az Arab fia is…na ne. Aztán ott van még az is, hogy számomra a sorozat eddig nagyon hullámzó teljesítményt nyújtott. Voltak részek, amelyek nagyon jók voltak, és voltak, amelyek nagyon rosszak. Szinte nem is volt arany középút.
Na, de a lényeg, hogy pont az előbb említett okok miatt kellemes meglepetésként ért, hogy kimondottan tetszett nekem Khalid könyve. Sokkal szimpatikusabb volt itt, mint az előző kötetben még annak ellenére is, hogy a történet nagy részében úgy viselkedett, mint egy taknyos öt éves gyerek. A belső megjegyzéseit imádtam, felettébb jól szórakoztam rajtuk.
Maga a cselekmény egyébként nem egy nagy durranás, leginkább a szerelmi vívódásokról szól úgy, ahogy az eddigi részek is. A végén már talán kicsit sok volt a dráma, és a befejezés sem teljesen olyan lett, mint amire számítottam, de hát nem lehet minden tökéletes. Egyébként furcsa, mert szinte soha nem olvasok az Álomgyár kiadótól, valahogy a könyvek, amiket kiadnak egyáltalán nem az én világom, ennek ellenére úgy érzem, hogy ezt a sorozatot pozitív benyomásokkal zárom le.

8 hozzászólás
Evika82 P>!
Borsa Brown: Az Arab fia

Annyira szerettem Anna révbe érésnek a történetét, ezért nagy reményeket fűztem Khalid könyvéhez is. Még egy ilyen idióta „férfit ” nem hordott hátán a föld. Sokszor annyira gyerekesen viselkedett, hogy legszívesebben jól felképeltem volna, mint egy durcás kisfiút…
Ennek ellenére végig olvastam a könyvet, mert az írónő mindig tudott meglepetéseket okozni, azzal, hogy Khalid egyre nagyobb hülyeségeket csinál, csak ezért mert megsértették az önérzetét, mert ő al-Szudairi herceg, és ő mindent megtehet…
Azért a könyv legvégére fejlődött a jelleme, aminek nagyon örültem. Megnyugtató volt, hogy kiderült tud ő felnőtt férfiként is gondolkodni, és cselekedni.

1 hozzászólás
Sippancs P>!
Borsa Brown: Az Arab fia

Khalid nem Gamal, és Mona nem Csilla – azt hiszem, hogy ezzel mindent el is mondtam.

Bármennyire is szerettem volna szeretni ezt a párost, nem sikerült. Khalidot továbbra is nagyon kedvelem, mint testvért, és most már nyugodtan mondhatom, hogy értem az Anna iránti érzéseit, ám mint férfi, az én szememben kudarcot vallott. Gyerekes, önző, egoista és elképesztően akarnok volt. Hiába nőtt fel a történet végére, addigra bosszúból már magával rántott spoiler, arról nem is beszélve, hogy a spoiler is kockáztatta ezzel. És hiába volt ott Mona, a nagy szerelem, én valahogy nem éreztem azokat a mindent elsöprő érzelmeket sem.

Ellenben Anna és Billal újra levett a lábamról, az ő részeiket most is nagyon szerettem.

Nem mondom, hogy könnyű a búcsúzás, mert a sorozat örökre különleges helyet fog elfoglalni a szívemben, de úgy hiszem, hogy ezzel a történettel megérett a befejezésre.

1 hozzászólás
K_D_Niki I>!
Borsa Brown: Az Arab fia

Ez volt 2018-ban az első könyv, amit olvastam. A sorozat közül az első (Arab) és ez tetszett a legjobban! Imádtam Khalidot. A történet egy percig sem untatott. Pörögnek az események és olyan dolgok történnek, amikre csak kapkodtam a fejem, hogy „Jézusom”! Az is nagyon tetszett, hogy a Szudairi család többi tagjai is szerepeltek benne.
Köszönöm Borsa, hogy olvashattam! Imádtam!
Ajánlom mindenkinek!

Pnikolett>!
Borsa Brown: Az Arab fia

Nem titok,hogy én ezt a sorozatot úgy szeretem,ahogy van. Szerintem fantasztikus,van egy különlegesebb hangulata, az írónő pedig szuperül csavarta a szálakat.
Ennek ellenére ez a befejező rèsz Khaliddal nem volt a sorozat legerősebbike.
Khalid a könyv nagy rèszèben tènyleg egy önző kisfiúként viselkedett,aki folyamatosan apuka jóakaratából adódóan evickélt ki a kakiból,bár nálam nem ez a levonás indoka. Én úgy érzem a Mersinben töltött idő leírása túl hosszúra nyújtott lett,miközben a történet lényegéhez nem sokat tett hozzá ez a rész. Sokkal inkább èrdekeltek az otthoni dolgok, így örültem mikor végre valahára megint Rijád lett az esemènyek színtere.
Khalid a könyv végére teljesen magába szállt, hirtelen a kisfiúból egy szerelmes férfi lett, aki tisztában van a döntései súlyával. Ő tènyleg jó lezárást kapott és igazából a többiekről is van infó,viszont Annáék életébe egy könyv erejéig is akár még szívesen beleláttam volna. (majd a novellák hátha kielégítik a kíváncsiságom…)

Sajnálom,hogy a sorozat végére értem,nagyon szerettem erről a világról olvasni,talán azért,mert annyira más,mint a miènk. (a nők helyzetének elemzésébe nem mennèk bele,nyilván belelátva,milyen lehet arab nőként élni,rájön az ember,hogy elég szerencsés,hogy nem oda született …)

Részemről jöhetnek Borsa további könyvei is, kíváncsi vagyok más témákból mit tudott kihozni. :)


Népszerű idézetek

Naiva P>!

[…] az egyik legidegesítőbb dolog szerintem a világon, ha valaki beszéd közben „ő"-zik. Na, ettőll ki tudok akadni. Ha valaki nem tudja, mit akar mondani, akkor gondolja át kussban, de ne „ő"-zzön!

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Khalid
2 hozzászólás
Naiva P>!

Azt hiszem, igaz a megállapítás, hogy ha kevés adatik meg, azt az ember jobban értékeli.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Khalid
Ács_Milán>!

Azt hiszem, kétféle ember létezik: van, akit erőssé tesz a szeretet, és van, akit végleg elgyengít. És ennek semmi köze ahhoz, hogy férfinak születünk-e, vagy nőnek.

140. oldal

Naiva P>!

Nem is ez a jelenlegi helyzet fájdalmas, hanem a jövő, mert egyszer minden megfakul, és mindenki kimutatja a foga fehérjét.

138. oldal

Naiva P>!

A mi kultúránk annyira egyszerű és a gesztusaink is egyértelműek, ellentétben egy európaival, aki mosolyog rád, miközben kést vágna a hátadba, és beljebb jön, ha nem hívod.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Khalid
Naiva P>!

Milyen furcsa, hogy amíg gyerekek vagyunk, fel akarunk nőni, szinte érezzük a kényszert, hogy megmutassuk a világnak, mire is visszük majd. Aztán amikor már a felnőtt életbe vágunk bele, hiányzik a felelőtlen lét.

159. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Khalid
B_Viki29 P>!

Ez a te életed, és jogod van úgy élni, ahogy te szeretnéd. Még ha hibákat követsz is el… Olykor a hibákból születnek a legszebb dolgok…

jazmin_schweininger>!

Az utak, melyeken elindulunk, mindig kanyargósak, sosem tudni, merre vezetnek majd.

597. oldal, Epilógus (Álomgyár, 2017)

Székely_Ági>!

Hadi tényleg nem neheztel. Bár ki tudja? Nem láthatjuk emberek lelkében a sebeket, amiket ejtünk. A kimondott szavakat sosem vonhatjuk vissza, a szánknak, hangunknak legalább akkora ereje van, mint egy éles kardnak.

392-393. oldal,23.fejezet (Álomgyár Kiadó, 2017)

Betonka_Wass>!

Apám nézése egész megnyugtató mindaddig, míg ki nem nyögi.
– Akkora idióta vagy, hogy csakis az én fiam lehetsz!


A sorozat következő kötete

Borsa Brown: A koronaherceg Billal al-Szudairi története

Az Arab sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

E. L. James: Sötét
Jean Sasson: A fátyol mögött
Mira Sabo: Előjog
Ashley Carrigan: Két lépésre a mennyországtól
Rajaa Alsanea: A rijádi lányok
Jennifer Probst: Elhibázott házasság
Anne L. Green: Viharos érzelmek
Sophie Jackson: Egy csepp remény
J. L. Armentrout: Trust in me – Bízz bennem
J. A. Redmerski: A soha határa