Szilvásvárad ​régi képeslapokon 3 csillagozás

Boros Péter: Szilvásvárad régi képeslapokon

Hazánkban kevés olyan hely van, ahol a természet és az itt élők ilyen csodálatos dolgokat hoztak volna létre, ahol ennyi a szépség és az érték, mint Szilvásvárad. Rajta kívül ilyen kis lélekszámú, de országosan ennyire elismert település nem sok van. Sokaknak kedves ez a falu, talán leginkább azoknak, akik itt élnek, de olyanoknak is, akik innen származnak vagy valamilyen más módon kötődnek ide. Jómagam anyai ágon innen származom, rokonaim és barátaim élnek itt. Az itteni gyermekkori kirándulások, nyaralások mély nyomot hagytak bennem, felnőtt fejjel pedig még inkább csodálom szépségeit és értékeit, ezért amikor csak tehetem, eljövök ide.
Bízom benne, hogy az Olvasóknak kellemes időtöltés lesz vissztekinteni a rég- és a közelmúltba az itt szereplő képeslapok révén. A könyvből a falu rövid történetét is megismerhetjük.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tartalomjegyzék

>!
Magánkiadás, Budapest, 2015
74 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631223439

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

pwz I>!
Boros Péter: Szilvásvárad régi képeslapokon

Hiába, no, régi képeslapokkal le lehet venni a lábamról! És ha ezek a képeslapok még egy könyvben, szépen egymás után, időrendben össze is vannak gyűjtve, netán még értelmes, nem semmitmondó szöveggel is ellátták a szerkesztők, na akkor nekem végem! Az ilyet szeretem birtokon belül tudni, de minimum elolvasni, áttanulmányozni! :)
Saját megyém – Heves megye – képeslapos könyveivel igen csak jól állok, mert eddig mind a négy megjelent kötetet olvastam és ebből a négyből három meg is van nekem. Kettő (1 és 2) készült Egerről, egy Gyöngyösről és a legfrissebb kiadás, a negyedik, a Bükk nyugati részének fontos kirándulóhelyét, Szilvásváradot mutatja be ilyen formában.
Az író-szerkesztő, Boros Péter munkáján most is lehet érezni, hogy ez a könyv „nem egy fellángolásból és hirtelen felkérésből született összeállítás”, hanem hosszú ideje tartó gyűjtőmunka eredménye.
Jó a szöveges felvezetés, pont elég, hogy az erre tévedő turista, vagy éppen a környéken lakó azt mondja: „Ide nekem ezt a könyvet! Jó lesz ajándéknak, de magamnak is kell, mert élvezet összehasonlítani a régi és az új Szilvásváradot!” Ez az egyik kulcs: a régi és az új. Tudom, hogy aki korábban eljött Egerbe, az nagy valószínűséggel kiment a Szalajka-völgybe is, ami Szilvásváradon keresztül érhető el a legkönnyebben (lehet Felsőtárkány felől is, de az egy 26 km-es gyalogtúra a Bükkön át és nem sokan vállalják be ;D) Még nekem is el kellett gondolkodnom a régi főutca mellett készült képeket nézegetve, hogy hol is lehetett a kacsaúsztató, meg a többi régi épület! Mert bizony sok változás van! Az emblematikus épületek (pl. református kerektemplom, kastély), a Szalajka-völgy különböző arcai és a kisvonat, mind-mind sok érdekességet rejt, amiből Péter el is árul sok dolgot! :D
Szöveg és kép szuper egységben! Többször jutott eszembe, hogy néha bizony veri az első három megyei képeslapos könyvet! ;) Más, de abszolút jó értelemben, mint a városokat (Eger, Gyöngyös) bemutató könyvek!
Ja, és készül az ötödik Heves megyei képeslapos könyv, ami ha jók az infóim, akkor Nagyvisnyó lesz! Egy újabb falu, ami még kisebb, mint Szilvás! :D

>!
Magánkiadás, Budapest, 2015
74 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631223439
4 hozzászólás
encus625 P>!
Boros Péter: Szilvásvárad régi képeslapokon

Jó érzés az ilyen képeslapos könyveket végignézegetni és elolvasni a hozzájuk tartozó magyarázatokat. Annyira nem ismerem Szilvásváradot, hogy minden épület mai hollétét be tudjam azonosítani, de a főbb látványosságokat érdekes volt végigkövetni az idők folyamán. A könyv végén már voltak ahhoz hasonló lapok is, amilyenek ma kaphatóak és amik közül időnként elküldök egyet-egyet a Postcrossingon keresztül valakinek.

>!
Magánkiadás, Budapest, 2015
74 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631223439
clarisssa P>!
Boros Péter: Szilvásvárad régi képeslapokon

Többször nézegettem, lapozgattam már ezt a könyvet – ezek közül az alkalmak közül a kedvencem az volt, amikor a nagymamámmal együtt tettem ezt és ő mindegyik képeslap helyszínéről mesélt nekem, de persze közös emlékeket is felidéztünk. Most viszont egyedül ültem neki és a kicsit száraz bevezetőt és magyarázó szövegeket is szépen, illedelmesen végigolvasva, a képeken el-elmerengve bogarásztam végig a kötetet. Szilvásvárad és a Szalajka-völgy számomra nagyon kedves helyek, a legszebb gyerekkori emlékeim, a legklasszabb nyári és téli szünetek is hozzájuk kötődnek, ezért a képeslapok engem nemcsak a múltba vezettek, hanem egy kicsit a gyökereimhez is.
Egészen biztos vagyok benne, hogy nem most volt utoljára a kezemben ez a könyv, ami szerintem nemcsak a hozzám hasonlóan elfogult olvasóknak, hanem a csak látogatóban a környékre érkezőknek is kellemes perceket tud szerezni.

>!
Magánkiadás, Budapest, 2015
74 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631223439

Hasonló könyvek címkék alapján

Lisztóczky László – Tóth László (szerk.): Eger régi képeslapokon
B. Gál Edit – Guszmanné Nagy Ágnes: Gyöngyös régi képeslapokon
Borbándi Erik – Szabó Tamás: Üdvözlet Gyöngyösről
Kiss Péter – Molnár István Géza – Tóth László (szerk.): Képeslapok és fotók a 20. századi Egerről
Kovács András – Kovács Andrásné: Üdvözlet Zalaegerszegről régi képeslapokon
Dobrotka Pál (szerk.): Üdvözlet Békés-Csabáról
Apró Ferenc: Szegedi képeslapok – A képeslapok Szegedje
Csepreghy András – Csepreghy Henrik: Volt egyszer egy város
Csepreghy András – Csepreghy Henrik: Képeslapon üzen a múlt
Berkiné Tálos Barbara: Békebeli séták a pesti belvárosban