Török ​csel (Fandorin 2.) 77 csillagozás

Borisz Akunyin: Török csel

1877-ben, ​az orosz-török háborúban játszódik Borisz Akunyin világsikerű krimisorozatának második része, amelyben Eraszt Fandorin, a zseniális nyomozó ismét hallatlanul nehéz feladatot kap. Ki kell derítenie, ki lehet az a török kém, aki miatt az orosz hadsereg a katonai túlerő, a ragyogó, bátor tisztikar és a remek haditervek ellenére egyre-másra kudarcot vall… Fandorin, aki még nem heverte ki menyasszonya elvesztésének fájdalmát (azt a sokkot, amely az Azazel utolsó lapjain érte őt és az olvasót), ismét találkozik egy rendkívüli nővel – aki az apja szerint „féleszű nihilista” –, s Varja aztán akarva-akaratlan segítője lesz a nyomozásban. Miközben az oroszok hol vad banditákkal küzdenek, hol véres csatákat vívnak a török hadsereggel, Varja szívéért is sokan versengenek: tisztek, haditudósítók… egyedül Fandorin tűnik közömbösnek iránta. Ki lesz a titokzatos török kém? Kibontakozik-e a szerelem Varja és Fandorin között? Vagy talán a hihetetlen kalandokat átélő Varjának is szomorú… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Európa, Budapest, 2003
240 oldal · ISBN: 9630773392 · Fordította: Bagi Ibolya

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Eraszt Petrovics Fandorin


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

ziara>!
Borisz Akunyin: Török csel

Az első rész jobban beszippantott, de ezt is nagyon élveztem. Ez a Fandorin kedvemre való, okos főhős. Nem a krimi-szál a lényeg, hanem minden más. Persze az is érdekes, de nem a legfőbb.
Akunyin nagyon ért a hangulatfestéshez, szinte láttam magam előtt a tábort, a csatatereket, a katonákat. Varvara szintén jól eltalált karakter, de a mellékszereplők is hasonlóképp.
Időről-időre sorra kerítek majd egyet-egyet a sorozatból.

Bla IP>!
Borisz Akunyin: Török csel

Akunyin második könyvét is kölcsönbe kaptam B.Niki-től – ezúton is köszönöm. Egy könnyű, kellemes kikapcsolódásra vágytam, s nem is csalódtam nagyot. A meglepetésem inkább abból következett, hogy Akunyin belevezetett a Balkán és a szláv népek sorsának, Oroszország nagyhatalmi törekvéseinek világába – s ezt olvasni akkor, amikor az orosz hadirepülőgépek folyamatosan sértegetik a török légteret, valamint folyosót harcolnak ki Ukrajnában az annektált Krim irányába – enyhén hátborzongató.
A regény fordulatos, olvasmányos – valóban egy könnyű darab – Varja persze megkísérti Fandorint – de a bölcs, koravén Eraszt szíve tragikus megperzselődése után tántoríthatatlanul munkájának él. s a háttérből is megoldja – a felesleges nagy veszteségeket és véráldozatot követően – „a kitűnő cári hadsereg” sikertelenségének titkát.

pat P>!
Borisz Akunyin: Török csel

Korai Akunyin legjobb formájában.

Könnyed, kalandos, hangulatos, meglepően releváns aktuálpolitikai tanulsággal.

(Adott szerző adott sorozatának n-edik darabjáról nem könnyű újdonságot írni. Pláne, ha krimi.)

Citrompor>!
Borisz Akunyin: Török csel

Bár ez a rész cselekményében elég soványka volt; bár a női főszereplőt sokszor hiteltelennek találtam és számos színpadias párbeszéd bontakozott ki közte és a szereplők között; bár Fandorin végig a háttérben meghúzódva vett részt az eseményekben – mintha nem is róla szólt volna a történet; nekem mégis tetszett ez az Akunyin is! Hiába, én már menthetetlen akunyinista és erasztomán vagyok. ;)

Az Azazel spoiler véget ért. Kellett ezután egy spoiler átvezetés. Ez a rész számomra pont ilyen nyugvópont volt még a háború ellenére is. Nagyon érdekes volt, (ismét) hemzsegtek benne a történelmi, kulturális és irodalmi utalások. Ez alkalommal még magamhoz képest is sokkal több időt szántam rá, hogy utánajárjak a történelmi háttérnek, mert nagyon régen volt már, hogy az orosz-török háborúról tanultam. Persze akkor nem ilyen szemszögből és sokkal kevésé érdekesen történt mindez. Ez a rész olyan volt, mint egy tabló, számos korábbi és későbbi szereplő is felbukkant benne, közben megismertük az Orosz Birodalom nagyhatalmi törekvéseit. Kicsit elfogult volt a kép: az Orosz Birodalom a szláv népek nagy megmentőjének szerepében tetszeleg, amelyet (szinte) csak a brit ármánykodás tart vissza világmegváltó terveinek véghezvitelétől… Persze, persze. Mindezek ellenére Akunyin kellő iróniával tekint az orosz történelemre és ikonikus szereplőire. Például nézzük meg II. Sándor jellemzését: http://moly.hu/karcok/563752.
Nem volt hiány a könyvben humorból sem. Egy kedvenc: http://moly.hu/idezetek/74282.

Ez a könyv egy igazi molybúvár csemege. Mit tanultam én ebből a könyvből?
– Nem mindenhol borravaló a borravaló. Van ám, ahol – például az oroszoknál is – teára való.
– Az „orosz katona lassan nyergel, de gyorsan nyargal”.
– Ha egy udvarlót unalmasnak találunk, nyugodtan illessük az infuzórium jelzővel. Úgysem fogja tudni, mit jelent. De mi már tudjuk (ázalékállat, egysejtű, parazita életmódot folytató élőlény).
– Láttuk Lermontov portréját, aki Varja kisasszony szerint nagyon jóképű. Hát, ízlések és pofonok… :)
– Az antiarisz nem állat (kígyó) mérge, hanem a nyílméreg alapanyagául is szolgáló mérgező növény.
– Gorcsakov külügyminiszter és kancellár Puskin egykori iskolatársa volt.
– II. Sándor, a Felszabadító Cár bizony nagy szoknyavadász volt. Akinek pödört bajusza van, ugye…
– Megnéztük Verescsagin, a leghíresebb orosz csataképfestő festményeit.

Iziben bele is fogtam a következő részbe, ami nagyon ígéretesnek tűnik! Igazi krimi, kalandos hajóúttal, unszimpatikus szereplőkkel (mindenki gyanús!) és persze a brillírozó Fandorinnal! Immár nem a háttérben meghúzódva. Tartsatok velem ott is!

2 hozzászólás
Gyula_Böszörményi IP>!
Borisz Akunyin: Török csel

Kedves, könnyed, érdekes regény. Csak a fordítás, a fordítás…! Tényleg nem lehet erre odafigyelni? Akunyin viszont király.

encus625 P>!
Borisz Akunyin: Török csel

Teljesen más a környezet, mint az első részben. Az orosz-török háborúban játszódik a könyv, ahol egy kémet keres Fandorin, aki sorozatosan meghiúsítja az oroszok terveit. Sajnos sokkal kevesebbet van színen Eraszt, de a háttérben azért persze nem tétlenkedik. Nekem a háborús események most annyira nem jöttek be, pedig Akunyin mesterien ötvözi a valós eseményeket és Fandorin kalandjait.

Habók P>!
Borisz Akunyin: Török csel

Fandorin megirigyelte Poirot mester kis szürke agysejtjeit, és megmutatja, hogy olyanok neki is vannak. Miközben szinte észre sem vehető a történetben, megoldja az összes rejtélyt, leleplezi az ellent és megmenti a birodalmat. Nekem pedig ez a történet jobban tetszett, mint az előző.

Jesper_Olsen>!
Borisz Akunyin: Török csel

16 év után újraolvasva. Most is élveztem és kedvet kaptam, hogy néhány Fandorin-történetet újból a kezembe vegyek (de az Azazelt nem). Érdekes történelmi időszakot ismerhetünk meg a regény rejtélyeinek szálait bogozgatva, Fandorin logikáját élvezve – és a „mi lett volna, ha” feleslegesnek ítélt kérdésén gondolkodva.

maevis>!
Borisz Akunyin: Török csel

Sajnos nem hozta a várt színvonalat. Keveselltem benne Eraszt szerepét, nem haladtunk vele a nyomozásban, csak a végén a leleplezésnél csillantja meg tudását. Nekem kicsit sok volt Varja, picit túlzásnak éreztem, hogy minden férfi a kegyeiért verseng. Persze nem kizárt, hogy háborús körülmények között egyetlen úrinőként a katonai táborban valóban így alakulnak a dolgok. Sajnos a konkrét nyomozás szinte semmi, ezért kicsit csalódás volt ez a rész.

tominho68>!
Borisz Akunyin: Török csel

A sorozat első kötetében megismert, állandóan pörgő, mindent túlélő Fandorinja helyett ebben a könyvban egy megfontolt, az agytekervényeire támaszkodó (orosz Poirot?) tanácsossal találkoztam. Éppen ezért nekem ez a történet jobban tetszett, bár az is igaz, hogy a vetélytársak sorozatos „lebukásával” a történet kétharmadától azért már sejteni lehetett, ki a hunyó. (Technikai megjegyzés: hála a MÁV messze földön híres pontosságának, ma nem ingáztam, helyette itthon jártam végére az eseményeknek.)


Népszerű idézetek

csillagka P>!

Bolgárul meg egyszerű beszélni, egészen olyan, mint az orosz, csak mindenhez oda kell ragasztani, hogy „ta”.

5 hozzászólás
csillagka P>!

– Egy jó tárca megírásához nem kell téma – jelentette ki a francia. – Egyszerűen jól kell tudni írni.

2 hozzászólás
Citrompor>!

Ott, a főhadiszálláson tartózkodott Petya Jablokov, Varja… tulajdonképpen nem világos, hogy kicsodája. Vőlegénye? Barátja? Férje? Nevezzük így: volt férje és leendő vőlegénye. És hát természetesen a barátja.

8. oldal, 1. fejezet (Európa, 2003)

1 hozzászólás
Citrompor>!

Rossz volt nézni a meggyötört kiskatonákat az izzadságtól nedves gimnasztyorkáikban, fejükön ellenzős, porlepte sapkával, a közhangulat azonban egyszerre volt bosszúra éhes és felszabadult: kész, úgymond, vége a türelmünknek, az orosz katona lassan nyergel, de gyorsan nyargal, hatalmas medvemancsunkkal lecsapjuk a szemtelen plevnai legyet.

131. oldal, 8. fejezet (Európa, 2003)

5 hozzászólás
cassiesdream>!

– Amennyiben egy államban él az ember, vagy v-v-védenie kell azt, vagy elmenni onnan – különben nem más, mint p-p-parazita vagy elvtelen talpnyaló.
– Van harmadik lehetőség is – védekezett Varja, aki meghökkent az „elvtelen talpnyaló”-n. Az igazságtalan államot meg lehet dönteni és újat építeni helyette.
– Sajnos, Varvara Andrejevna, az állam nem olyan, mint egy ház, sokkal inkább egy fára hasonlít. Nem építik, hanem magától nő, a természeti törvényeknek megfelelően, s ez hosszadalmas dolog. Ide nem kőműves, hanem kertész kell.

Citrompor>!

    – Életben van, ez nagyszerű – mondta kedélyesen Szoboljov. – Pisztoly nélkül azonban nem járhat egy tiszt, még vezérkari sem. Ez ugyanolyan, mint amikor egy hölgy kalap nélkül megy ki az utcára – könnyűvérű nőnek nézik. – Nevetni kezdett, de amikor elkapta Varja haragos pillantását, rögtön arcára fagyott a mosoly. – Pardon, mademoiselle.

36. oldal, 2. fejezet (Európa, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: pisztoly
Habók P>!

Az apja pedig, ez a mélységesen bölcs és angyali türelemmel megáldott ember az egyik viharos kimagyarázkodás alkalmával leánya életútját három korszakra osztotta: szoknyába bújt ördögfióka, istencsapása, féleszű nihilista.

1. fejezet

Citrompor>!

Eraszt Petrovics előrelépett. Távolléte alatt szemernyit sem változott, csak most civil ruhában volt, valóságos piperkőcnek nézett ki: cilindert, pelerint és keménygallért viselt.

205. oldal, 12. fejezet (Európa, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Eraszt Petrovics Fandorin
Jesper_Olsen>!

Széttört szívvel húszéves korában is öreg lehet az ember.

101. oldal

Jesper_Olsen>!

– Ah, száz éve nem utaztam vasúton – sóhajtott fel álmodozón a lány. – Hátradőlni a puha ülésen, könyvet olvasgatni, tehát iszogatni… Az ablakból látod, ahogy futnak a távírópóznák, s hallod, ahogy kattognak a kerekek…

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vasút · vonat

A sorozat következő kötete

Fandorin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök 2.
Gail Carriger: Szívtelen
Kate Morton: A tóparti ház
Caleb Carr: A Halál angyala
Allen Eskens: Temetni jöttünk…
Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek