A ​Víz bolygó (Fandorin 13.) 20 csillagozás

Borisz Akunyin: A Víz bolygó

Kötetünkkel Eraszt Fandorin három újabb kalandját veheti kézbe a magyar olvasó. A legendás magánnyomozó természetesen mindegyikben roppant nehéz kihívásokkal szembesül. Az akadályok leküzdéséhez minden tudására és képességére szükség van: a keleti harcművészetekben és bölcsességekben való jártasságára, kiemelkedő erejére és éles eszére. A kritikus helyzetekben ezúttal is nagy szerepet kap erkölcsi igényessége, nagyvonalúsága és kényes ízlése. Mindaz együtt van tehát, amivel a sztárszerzővé vált Borisz Akunyin (azaz Grigorij Cshartisvili) a Fandorin-sorozat korábbi regényeiben is oly vonzó, színes figurává avatta népszerű hősét. A lebilincselő izgalmakban, talányos epizódokban bővelkedő krimikből most sem hiányzik a már megszokott könnyed humor. A kegyetlenségek nyomasztó hatását pedig az író életszemléletének rezignált derűje enyhíti.

Eredeti cím: Планета Вода

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Európa, Budapest, 2019
560 oldal · ISBN: 9789634059813 · Fordította: Iván Ildikó
>!
Európa, Budapest, 2018
560 oldal · ISBN: 9789634059240 · Fordította: Iván Ildikó

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Eraszt Petrovics Fandorin · Maszahiro "Masza" Szibata


Most olvassa 3

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Márta_Péterffy P>!
Borisz Akunyin: A Víz bolygó

Imádom Eraszt Petrovicsot! Kicsit világfi-régies szóval, kicsit szuperhős, aki járatos a japán harcművészetekben, mérnök és buddhista. Közben azért esendő ember, valamint nagyon orosz. Megalkotója Borisz Akunyin, azaz Grigorij Salvovics Cshartisvili grúz születésű orosz japanológus, irodalomtörténész-egyik nagy kedvencem az orosz írók közül.
A Fandorin-regények érdekesek és kalandosak, a főhős életének állomásait az orosz történelemben követhetjük, majd pedig unokáját is megismerhetjük a Magiszter sorozatban, aki a mai Moszkvába keveredik. A Víz bolygó három különböző története nem olyan különleges, de jó volt olvasni a főhős életfilozófájával együtt.
Akunyin nemrég írt egy más témájú könyvet is, fantasyt-ez nem az én világom, azonban szörnyen várom az új regényt, mely oroszul már megjelent, de sajnos még nincs magyar fordítása.

Hollóhát>!
Borisz Akunyin: A Víz bolygó

Víz bolygó: Leginkább egy régivágású James Bond filmre emlékeztetett. Ráadásul egy ponton Fandorin úgy mutatkozott be álnéven, hogy nevem Bull. Pete Bull. Mintha a szerző kikacsintott volna rám – bizony, jól gondolod! Valahogy nem tudtam komolyan venni, de talán nem is ez volt a célja. Az viszont kifejezetten zavart, hogy a Bond lány szerepét konkrétan egy 13 éves kislány kapta. Egyébként jó karakter lett volna, de annyira lolitás irányba ment el a dolog, hogy egészen kínossá vált. Jó, Fandorin nyilván nem mozdult rá, de kvázi áldását adta spoiler, amin eléggé elképedtem.

Egy fehér vitorla: Na ezt a Fandorint szeretem én. Ismét a vad orosz tájon, izgalmas szereplőkkel, igazi rejtéllyel.

Merre hajózzunk?: Rövid elbeszélés, ahol Fandorin egyszerre végtelenül zseniális, és végtelenül naív.

drbazs>!
Borisz Akunyin: A Víz bolygó

Vártam már az újabb Fandorin-kalandokat. Ugyan ez még nem a Fekete város folytatása, de izgalmas (sokszor nyomasztó) részleteket ismerhetünk meg Eraszt Petrovics múltjából, és ráadásul a címadó regény mellett ezúttal két további elbeszélést is találunk a kötetben: a szerző meghatározása szerint egy nosztalgikus és egy félkegyelmű detektívregényt.
Fandorin mindhárom történetben különösen kíméletlen ellenfelekkel kerül szembe, hasonló hibákat követ el, és súlyos erkölcsi dilemmákkal is meg kell birkóznia, miközben igyekszik nem letérni a nemes férfiú ösvényéről.

Tobzi>!
Borisz Akunyin: A Víz bolygó

A Fandorin- sorozat a kedvenceim közé tartozik. Ebben a kötetben hősünk a szokásosnál többet téved, néha az olvasó szemeit kiszúró dolgokat nem vesz észre spoiler.
Nem a sorozat élmunkái közé tartozik, de ez ne rettentsen vissza senkit: élvezetes, pörgős, a szeretett hozzávalókkal fűszerezve: a századforduló újításai, az ősi japán tanítások, az orosz lélek, a vaslogika továbbra is izgalmasan keverednek.

Jesper_Olsen>!
Borisz Akunyin: A Víz bolygó

Kegyetlen kalandok, világuralomra törő ellenfelek, leendő tömeggyilkosok – és velük szemben az ezúttal mintha a szokottnál is többet „bakizó” Eraszt. Egy hosszabb és két rövidebb lélegzetű regény, melyeknek valamilyen köze mindig van a vízhez is, és amelyek néhány egyéb motívumban is ismétlődést mutatnak.

Zsofir>!
Borisz Akunyin: A Víz bolygó

Fandorin kalandjait olvasni olyan, mintha egy kényelmes fotelban hátradőlne az ember és hagyná, hogy Fandorin a „szuperképességeivel” megmentse a világot. Ebben a könyvben valahogy azon van a hangsúly, hogy Fandorin nem csalhatatlan. Hogy különb legyen az ellenfeleinél, muszáj, hogy hibázzon.
E három regény hiába különböző, mégis hasonlítanak egymásra. A könyörtelen gonosz és Fandorin nemessége mindhárom történetben szembenáll egymással. A könyv nagy részét az első regény teszi ki. Az elképzelt vízalatti világ nem is annyira kitalált, erős a gyanúm, hogy a jelenből merítette az ihletet a szerző.

Barbár >!
Borisz Akunyin: A Víz bolygó

Ezekben az újabb Fandorin-történetekben is benne van az, amiért Fandorint szeretjük. Fandorin nyomoz, és gyakran tesz bölcs megállapításokat. Néha téved, de elnézzük neki, ettől csak még rokonszenvesebb lesz. Kajánul nyugtázzuk, hogy időnként ő is unja a feleségét. A kötet címadó regénye némileg Verne hatását mutatja. Ez a regény akár disztópiának is nevezhető. A harmadik, és egyben legrövidebb történetben viszont felbukkannak néhány oldalon a csaknem teljesen megvalósult disztópia létrehozói, Vlagyimir Iljics Uljanov és Koba. Lehet, hogy Fandorint hamarosan a CCCP-ben találjuk?


Népszerű idézetek

Citrompor>!

– A legrosszabb fajta vereség az, ami öt perccel korábban még győzelem volt.

279. oldal

Citrompor>!

    A férfiak olyanok, mint az alma, jót tesz nekik az idő. Mikor még kisfiúk, savanyúak és ehetetlenek. A fiatalemberek sem jobbak. Elvásik tőlük az ember foga, vagy bele is törik. Negyven év fölött aztán lassan megérnek, de igazán jók csak vénséges vénen lesznek, ötven fölött. A legjobb fajta férfi a nagyapó.

127. oldal

3 hozzászólás
Citrompor>!

– Nem szép dolog megölni azt, aki már úgyis majd meghal a kíváncsiságtól.

302. oldal

1 hozzászólás
Citrompor>!

De néha Eraszt Petrovics mégiscsak megengedte magának, hogy megszegje az ígéretet. Mert úgy tartják: „A nemes férfiúnak mindenben mértékletesnek kell lennie, még a szigorú önmegtartóztatásban is.”

27. oldal

Citrompor>!

– Ez a harmadik ok, és ez a legfontosabb, mert minden igazán fontos érv – személyes.

269. oldal

Citrompor>!

A nagy célok előjele megváltozik, ha már a megvalósításukhoz hasznos szörnyetegek közreműködésére van szükség.

270. oldal

Citrompor>!

    Ilyen kellemes elmélkedés közben gyorsan repül az idő. Fandorin egy és egy negyedóra alatt futott el a faluig, minden komplikáció nélkül, ha csak a gombaszedő asszonyokkal való találkozást nem vesszük annak. Amikor a bokrok közül egy nyakkendős városi ember ugrott ki, szökdécselve, mint egy vadnyúl, és megemelve a sapkáját továbbrohant, szegények sikoltozva dobálták el kosaraikat, amelyekből (jegyezte meg magában a precíz Eraszt Petrovics) jófajta csemegegomba gurult ki, csupa tinóruféle.

407-408. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eraszt Petrovics Fandorin
Jesper_Olsen>!

[…] ha egy férfi olyan dologért sír, amiért érdemes, a könnyek csak nemesítik.

151. oldal

Jesper_Olsen>!

Nincs félelmetesebb, mint amikor nagyon jó emberek sokasága gonosz eszmékért rajong. A fordítottja viszont nem szokott előfordulni…

221. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Robert Galbraith: Gonosz pálya
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a kígyónyelvű asszonyok
Lee Child: Éjféli szállítmány
Darynda Jones: Második sírhant
Alexander McCall Smith: A zsiráf könnye
Agatha Christie: Poirot nyomoz
Sue Grafton: B mint betörő
John Dickson Carr: Mutatvány a sötétben
Sara Paretsky: A testművésznő