A ​halál szerelmese (Fandorin 8.) 56 csillagozás

Borisz Akunyin: A halál szerelmese

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Moszkvában ​működik egy titokzatos társaság: a Halál Szerelmesei, melynek tagjai egymás után vetnek véget saját életüknek. Meggyőződésük ugyanis, hogy a földi élet csak büntetés: szabadulni kell tőle. S bár ez a büntetés ideiglenes, tilos önkényesen megszakítani – az áhított öngyilkosságot csak az követheti el, aki megkapta a Halál hívó jelét. A társaság tagjai türelmetlenül várják a jeleket, s a szerencsés kiválasztott azonnal végez magával – csak egy búcsúverset ír még előtte.
Mása Mironova egy unalmas vidéki városból költözik Moszkvába a szerelmese kedvéért, s hamarosan ő is a titkos társaságban találja magát. Most végre csupa izgalom az élete. S minden még izgalmasabbá válik, amikor Eraszt Fandorin – álnevén Gendzsi herceg – is csatlakozik a klubhoz. Senki nem sejti róla, hogy ő nem a dekadens moszkvai értelmiségiek egyike, hanem nyomozó – bár moszkvai hivatalos karrierjével már felhagyott –, aki mindenáron ki akarja deríteni, ki és mi célból veszi rá ezeket az idealista… (tovább)

Eredeti cím: Любовница смерти

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Európa, Budapest, 2009
274 oldal · ISBN: 9789630788199 · Fordította: Szabó Mária

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Eraszt Petrovics Fandorin · Maszahiro "Masza" Szibata · Prospero

Helyszínek népszerűség szerint

Moszkva


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Borisz Akunyin: A halál szerelmese

Akunyin egy újabb műve A halál szerelmese című került ismét B. NIkitől kölcsön hozzám. Ezúton is köszönöm!  Ez a regény nem volt olyan nagy hatással rám, mint az eddigiek, kissé úgy éreztem, hogy a szerző mintha épp kifogyott volna kicsit az ötletekből, melyekkel eddig Fandorinnak sikerült „erasztománná” tennie a fél világot. A halál szerelmesei egy 12 fős klubba tömörülnek s várják a jelet, mely engedélyt ad végső tettükre. Persze mindig érdekes lehet, miért választja valaki önként a halált, amikor az előbb vagy utóbb úgyis eljön, de valahogy erőltetettnek éreztem a történetet.
A dekadens krimi a halálesetek ellenére olykor paródiába is hajlik, Akunyin itt is hű korábbi stílusához. Biztosan bennem van a hiba, s lesz nekem jobban tetsző, sőt jobb is!

12 hozzászólás
Bélabá>!
Borisz Akunyin: A halál szerelmese

Első Borisz Akunyin olvasásom volt A halál szerelmese. Nem mondom azt, hogy teljesen tökéletes és nem is volt az a katartikus élmény sem, egy könyvnek elment. Fura módon spontán olvastam közös időben @B_Niki-vel. :) A történetről röviden annyit, hogy híres irodalmi, zenei alakok neveit veszik fel a Halál Szerelmesei moszkvai társaság tagjai, hetente kijelölnek egyet maguk közül, akinek öngyilkosnak kell lennie. Egyre nagyobb mértékben tombol az öngyilkossági láz az orosz fővárosban és ennek jár utána Eraszt Fandorin. Ezúttal egy kicsit ügyefogyott, dadogós szerepben Gendzsi herceg néven. Az események időnként felpörögtek, de volt olyan periódus, ahol némileg untam az olykor dagályos eszmefuttatásokat. Jó, rendben próbált az író némi korhangulatot átadni, de ez nem sikerült hibátlanul. Amit még hiányoltam, az volt, hogy a szereplők jellemrajza kimaradt a történetből. Pedig… pont az érdekelt volna miért Ofélia, Lorelej (így), Rosenkrantz, Prospero, Columbina, Kritón, Gendzsi stb.. a szereplők név választása.
Szerintem van jobb könyve az írónak, ez most időnként döcögött:4 csillag és 3,9 pont.

2 hozzászólás
Citrompor>!
Borisz Akunyin: A halál szerelmese

Ez volt az első könyv, amit a Fandorin sorozatból olvastam. Hiába várt már a polcon egy saját példánya A gyémántszekérnek – ami azonnal elvarázsolt gyönyörű borítójával –, mégis ezzel kezdtem, mert ez volt elérhető a könyvtárban, ahová 2012-ben jártam.

Bár nagyon tetszett, csak négy csillaggal jutalmaztam. Azonban hibái, gyenge pontjai ellenére is elvarázsolt annyira a történet, hogy belecseppenve a „Fandorin univerzumba” már ki sem akartam lépni Fandorin és Masza agyafúrt bűneseteinek bűvköréből. Mentetetlen rajongóvá váltam. Most az év vége közeledtével gyorsan újraolvastam a részt, hogy felelevenítsem emlékezetemet és szövegesen is számot adjak arról, milyennek láttam ezt az epizódot Fandorin életében.

Moszkvában járunk, a XX. század hajnalán, 1900 augusztusában. Könnyen befolyásolható, érzékeny lelkű és lírai hajlamú fiatalok egy hátborzongató szekta hálójába kerülnek. Már-már önkívületi állapotban kísértik a sorsot, eljegyzik magukat Halál cáreviccsel, akivel a „szerencsés” kiválasztott frigyre is kelhet. A szekta egyes tagjainak nem titkolt szándéka, hogy az életből egyenesen az irodalomtörténetbe vonuljanak át. Fandorin az újságokból értesül az új keletű, veszélyes őrületről, amelynek elburjánzását az „Élet szerelmeseként” mindenképpen meg akarja akadályozni.

Akunyintól nem idegen az öngyilkosság témája. (Emlékezzünk csak vissza spoiler) Ráadásul a szerző 1999-ben eredeti nevén, Cshartisviliként publikálva jelentette meg Az írók és az öngyilkosság (Писатель и самоубийство) című irodalomtörténeti munkáját. Két évvel később úgy tűnik, a téma ezt a regényt ihlette.

Érdekes Fandorin ambivalens viszonya az öngyilkossághoz, amelyet japán hatásra, a keresztény felfogástól eltérően tisztel, de csak nagyon indokolt esetben látja igazoltnak létjogosultságát. Masza hozzáállása igazi japánként már sokkal egyértelműbb. Annak ellenére, hogy „gazdájával” vállvetve harcol a szekta leleplezéséért, nem egyszer áhítattal tekint az öngyilkosokra. Milyen gyökeresen eltér a távol-keleti emberek hozzáállása a halálhoz, mint az európai kultúrkörben megszokott! Masza és a Halál szerelmesei az öngyilkosságra a halálnemek arisztokratájaként tekintenek.

spoiler Ez a szál kissé dagályos és sablonos volt, számomra ez volt a könyv gyenge pontja. Kiszámítható volt, még ha a szerző duplacsavarral bonyolította is a történetet. Marad a négy csillag. A téma érdekes, a stílus kiemelkedő, Akunyin parádés, mint mindig. Örülök, hogy rábukkantam erre a sorozatra.

U.I. Abszolút kedvenc szereplőm Maszahiro (Masza). Volt egy vicces jelenet, spoiler Hát így kell ezt csinálni! spoiler :)

2 hozzászólás
ppeva P>!
Borisz Akunyin: A halál szerelmese

Hát ez engem most nem érintett meg. Krimibbet vártam, és kevesebb misztikus izét.

2 hozzászólás
pat P>!
Borisz Akunyin: A halál szerelmese

Erasztomán lettem. Ide nekem az összes Akunyint!
De most komolyan, ezek az oroszok. Hogy tudnak ezek így írni? A levegőben lehet valami. Vagy a vodka.
Ez az Akunyin is úgy ír, hogy majdnem mindegy is, miről. Ráadásul milyen klasszikus krimi ez! Mondhatatlan, rémes klisékkel dolgozik, és közben valahogy remek atmoszférát teremt, szellemes, izgalmas, és olyan ügyesen vezetget rá a megoldásra, hogy rém okosnak érzed magad.
A fél csillag levonás a hihetetlen színpadias finálé és a halmozódó, valószínűtlenül szerencsés véletlenek miatt.

58 hozzászólás
latinta P>!
Borisz Akunyin: A halál szerelmese

Három nézőpontos szerkesztés, következetesen végigvezetve a könyvön: (bulvárjellegű) újságcikkek után irodalmi(askodó) női napló, majd egy meglehetősen titokzatos – hiszen végül is titkos – ügynöki jelentés szálaiból szövődik össze a regényszövet, -szöveg.
Zseniális a sokféle világ- és orosz irodalmi utalás is.
(Most akkor leginkább William Shakespeare: A vihar a régi-új kötelező e könyv megértéséhez.)

Gabye>!
Borisz Akunyin: A halál szerelmese

A korábbi Fandorin történetekhez hasonlítva ez lényegesen gyengébb, de még így is szórakoztató darab. Remélem a további részek hozzák majd a korábbi szívonalat és nem csak nyomokban tartalmaznak majd Fandorint és Maszát..

Hollóhát>!
Borisz Akunyin: A halál szerelmese

Eddig talán a legkevésbé sikerült rész a Fandorin sorozatból. Olyan vérszegénykék voltak a szereplők, és emiatt az egész összkép sántikált. Nagyon sok múlott például a nézőpont karakteren, és Mása Mironova, alias Columbina nem valami szimpatikus lány. Sosem tudtam vele, meg a nagy világfájdalmas halálvágyával, és beteg feltűnési kényszerével együtt érezni. A Fandorin mellé csapódó számos hölgyike közül egyértelműen ő a leggyengébb versenyző.

A másik problémám Prospero volt, az öngyilkosok körének misztikus és manipulatív vezetője. Már az első perctől kezdve csak egy szánalmas öregembernek láttam, egy amatőr bűvésznek. Nem volt benne semmi lehengerlő karizma. Ha egy kicsit meggyőzőbb az alakítása, akkor talán a további fejleményeket is ütősebbnek érzem.

Veronika_Szakács>!
Borisz Akunyin: A halál szerelmese

A bulvárcikkek és az ügynöki jelentések nagyon tetszettek, és teljesen be is szippantott a könyv ezeknél a nézőpontoknál, azonban Columbina halálosan ostoba sorai oldalanként reszeltek le rólam egy-egy IQ-pontot. Azt a nőt szívem szerint a megjelenésétől számított 3. oldalon szúrtam volna szíven egy kalaptűvel, naivitása, nagyravágyása, hóbortjai, és általános debilitása ugyanis teljesen kikészített.
Egy rettentően elcsépelt poénnal akartam indítani, el szerettem volna mondani, hogy ez a regény oroszokról szólt (haha), de aztán meggondoltam, mert pont annyira szólt oroszokról, mint amennyire nem. Pont annyira regény, mint amennyire nem, és pont annyira krimi, amennyire nem.
Néhol megdöbbentően vontatott, Fandorin is csak passzív szemlélője az eseményeknek, nem alakítója. Akunyin remekül ábrázol, szinte bármit, kivéve a vakszerencse által az emberek útjába sodort véletleneket. Az nem igazán megy neki, ebben a könyvben mégis abból próbált összezsúfolni jó párat, a hitelesség mérlegén épp emiatt túl kevésnek bizonyult.
A fülszöveg és a letisztult borító sajnos becsapott, azt hittem többet, jobbat kapok majd. Persze magával a regénnyel nincs gond, szórakoztató, kellemes, csak többet ígért annál, amit nyújtani tudott.

fezer>!
Borisz Akunyin: A halál szerelmese

Tényleg szórakoztató és meglepően vicces krimiket ír ez az Akunyin. Bár a csavar kiszámítható, de kellemesen telik vele az idő, és ez a fő.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Citrompor>!

– A kék virág nem jó. Akkor kell kék, ha vízbe fulladnak. Ha felkötik magukat, akkor margarétát hoznak.
– Előadást tarthatnál, Masza, a Halál Szerelmeseinek az öngyilkosok méltó megünneplése témájából – mondta komoly képpel Monte Cristo. – Áruld már el, milyen virág illik például annak, aki főbe lövi magát!
– Piros – felelte ugyanolyan komolyan Masza. – Róza vagy pipac.
– És aki megmérgezi magát?
– Annak sárga krizantém. Vagy ha krizantém nincs, boglárka is lehet – vágta rá az ázsiai.
– És aki harakirit követ el?
– Annak fehér kell, mert a fehér a legnemesebb szín.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öngyilkosság · virág
Citrompor>!

Az igazi hazafiság, éppúgy, mint az igazi szerelem, sosem hirdeti magát hangosan.

178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazafiság
1 hozzászólás
Bélabá>!

A férfiakkal való bánásmódnak egyszerű a titka, oktatott ki. Ha nem lenne e titok birtokában, könnyen veszélyessé és megjósolhatatlanná válna a játék. Lényegében azonban primitívek és könnyen kezelhetők. Bármilyen öregek és bármekkora tekintélyük legyen is, a lelkük mélyén megmaradnak kamasznak. Úgy kell bánni velük, mint a buldogkölyökkel, amelynek már kinőttek a fogai, úgyhogy jobb nem ingerelni őket, de félni se kell tőlük. Egy kicsit hízelegni nekik, egy kicsit bosszantani őket, olykor megvakarni a fülük tövét, pitiztetni őket egy-egy csontocskáért, de nem sokáig, különben elcsábítja őket egy másik, könnyebben megszerezhető falat.

99. oldal

Citrompor>!

[…] ha valamilyen rejtéllyel állok szemben, nyomban elfog a viszketés, és addig nem nyugszom, amíg nem ások a mélyére.

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eraszt Petrovics Fandorin · rejtély
Citrompor>!

A matematikai Wahrscheinlichkeit komolyabb a szellemek hangjánál.

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: valószínűség
Vave>!

… ami pedig tömeges, az nem lehet szép, mert a szépség egyetlen és megismételhetetlen.

31. oldal

Citrompor>!

Nem egyedül jött, hanem a japánjával, aki ezúttal, végtelen hajlongás kíséretében (Masza részéről) annak a rendje és módja szerint be lett mutatva Columbinának. Gendzsi úgy jellemezte „Péntekjét”, hogy „roppant figyelmes és éles szemű”, ráadásul „felbecsülhetetlen segítőtárs”. Az ázsiai, a dicséretet hallva, fölfújta sima képét, amitől olyan lett, mint egy gondosan kipucolt szamovár.

132-133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Maszahiro "Masza" Szibata
Citrompor>!

Galton és Henry daktiloszkópiai módszerére gondolok, amely elsőnek teremtett lehetőséget arra, hogy az ujjlenyomatok alapján azonosítsák a bűnözőket. A kriminalisztika legjobb koponyái éveken át törték a fejüket egy olyan módszeren, amely lehetővé teszi az ujjpárnákon kirajzolódó mintázat megörökítését. És megtalálták!

256. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ujjlenyomat
Bla IP>!

És a viselkedése sem volt megfelelő. Elpirult, hebegett-habogott. Meg akarta csókolni, de nem merte, ehelyett esetlenül odanyújtotta a kezét. Columbina úgy bámult a tenyerére, mintha soha életében nem látott volna ennél badarabb tárgyat. A fiú ettől még nagyobb zavarba jött, és egy csokor ibolyát nyomott a kezébe.

30. oldal

latinta P>!

– Olvasson inkább a művészeti rovatból. Mit érdekelnek engem a maga gazemberei! Anélkül is világos, hogy jól megkopasztották a parasztját. Úgy kell neki, miért ácsingózott a máséra?
– Igenis, kisasszony! „Új színdarab. Moszkvába érkezett Makszim Gorkij, a fiatal író, és magával hozta színdarabját, melyet még be sem mutatott a cenzúrának, és amelynek a »Kispolgárok« címet szándékszik adni. Gorkij úr első drámai próbálkozása máris felkeltette a Művész Színház igazgatóságának élénk érdeklődését.”
– „Kispolgárok”! Phű! Ezzel az erővel akár csavargókról vagy az éjjeli menedékhelyek lakóiról is írhatna darabot. Javíthatatlanok a mi orosz íróink! Nélkülük is oly kevés szép van az életben, őket meg csakis a mocsok vonzza.

Kapcsolódó szócikkek: Moszkva

A sorozat következő kötete

Fandorin sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Darja Desombre: A flamand csempék titka
Szergej Lukjanyenko: Kvázi
Steve Berry: A Romanov-jóslat
Lars Kepler: A hipnotizőr
Danielle Trussoni: Angelopolis – Angyalok városa
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Marilyn Miller: A királynő
Marilyn Miller – Ella Steel: Üldözöttek
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Stephen King: A halálsoron