Öljünk ​meg minden rohadékot! 130 csillagozás

Boris Vian: Öljünk meg minden rohadékot!

Az Öljünk meg minden rohadékot erotikus-fantasztikus-krimi. Hőse, a fiatal rock Bailey, akit csak a body building érdekel, barátjával Gary Kiliannal, a Call riporterével – akaratán kívül – sötét bűnténybe bonyolódik. Felfedezik Markus Schutz doktor laboratóriumát, ahol eugenetikus kísérleteket folytatnak, mint a náci táborokban, s egy új emberfajtát, a szépembereket akarják létrehozni. Doktor Schutz ugyanis elhatározza, hogy megöl minden rondát (szóhasználatában rohadékot), hogy megnemesítse az emberiséget. A történetbe két F.B.I. ügynök, egy hatalmas kutya és számos lány is belekeveredik. Az F.B.I. ügynököket csak a titokzatos doktor, hősünket csak az alvás, a lányokat csak hősünk apollói teste érdekli. Izgalom, feszültség, meglepő fordulatok, szarkasztikus viani humor, fanyar életbölcselet jellemzi ezt a nem mindennapi könyvet, amelynek szemléletét talán a Boris Vian-i mottóval jellemezhetnénk a legjobban: „Élni tudni annyi: mint röhögni a halálon, s meghalni a röhögéstől”

Pusztuljon minden rusnyaság! címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1948

>!
Láng, Budapest, 1990
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637840214 · Fordította: Vinkó József

Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Andy Sigman · Clark Lacy · Douglas Thruck · Gary Kilian · Lem Hamilton · Mona · Rocky Bailey · Sunday Love · újságíró

Helyszínek népszerűség szerint

Los Angeles · Kalifornia · Zooty Slammer


Kedvencelte 8

Most olvassa 4

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ap358 P>!
Boris Vian: Öljünk meg minden rohadékot!

Ez egy különös történt volt. Hogyan jellemezném? Mintha olvasás közben egy Asylum film pergett volna le a szemem előtt. A maga idejében biztos humorosnak, erotikusnak és polgárpukkasztónak számított, de manapság már kevésbé. A fárasztó vicceken és a sorokba beleerőszakolt erotikán sokszor fogtam a fejem, néha meg felnevettem… kínomban.
Ha valaki egy komoly könyvet akar olvasni, az ezzel mellélőhet, de ha egy szatírikus paródiát, akkor élvezni fogja.

Arianrhod>!
Boris Vian: Öljünk meg minden rohadékot!

Lehet, hogy nem kellett volna, de mielőtt ezt elkezdtem volna írni, elolvastam a többiek értékelését. Én nem értem, mi ezen a könyvön könnyed és szórakoztató. Én egy tömény, maró gúnnyal – amúgy franciásan – megírt kemény társadalom-kritikát olvastam benne anno gimis koromban. És kit érdekel, milyen célból és mennyi idő alatt írta meg Vian? Nyilván régebben foglalkoztatta a kérdés, mert a mese úgy pattant ki – tökéletesen formába öntve – a fejéből, mint Pallasz Athéné Zeuszéból. Igen, vannak írók, a nagyok közül, akik még erre is képesek. Az én értékrendemben a Tajtékos napok után a második helyen következik.

Kovács_Cintia_2>!
Boris Vian: Öljünk meg minden rohadékot!

Sok fura dolog van az életben. Fenntartások nélkül elfogadom, hogy Spongyabob nem tud úszni, fürdik és enged magának egy pohár csapvizet a tengerben éldegélve. De menten felmegy a vérnyomásom mikor megpróbálják bemesélni nekem, hogy több nap alvás nélkül gyakorlatilag péppé verve, szűzen, baromként viselkedve minden nő az izomcsávó testét akarja.
Az első 150 oldal említésre sem méltó, lehetett volna belőle 50 tisztességes oldalt kreálni. De a végén kibújik a szög a zsákból. Számomra az utolsó oldalak tartalmazták a mondanivalót. Ha mindenki „szép” lenne, akkor az nem lenne különleges, akkor keresnénk a „mást” spoiler
Kíváncsi vagyok, hogy napjainkban, amikor a legtöbben „egyéniség” címszóval ugyanolyan műanyagnak néz ki, mennyire érvényesül ez a tartalom. Keressük az egyedit vagy megelégszünk azzal amit a többség szépnek tart? Mikor jutunk oda, hogy nem a külsőségekre adunk a legtöbbet?

Péter_Szombati>!
Boris Vian: Öljünk meg minden rohadékot!

Ilyen az, amikor Vian a fejébe veszi, hogy ilyen amerikai ponyvaszemetet ugyan már ő is tud írni. A probléma csak az, hogy nincsen benne hozzáadott érték.

Ugyanis tényleg száz százalékosan ponyvaszemétről beszélünk, és aki Tajtékos napokat tud írni, az ugyan ne égesse már magát ilyennel. Kapunk egy némi sci-fi elemekkel összegemkapcsozott detektív-akcióregényt, amiben van egypár szürreális pillanat, ahol már-már azt hittem, hogy na most, na most fog átmenni absztraktba, és akkor nem szenvedek tovább ettől a nulla értékű történettől, de nem. Némi eugenika, némi őrült tudós, némi gránáthajigálás, bárgyú belső monológok és még bárgyúbb párbeszédek, géppisztolykelepelés, embertenyésztés (sic!) és borzasztó sok fárasztó ostobaság. Az embertenyésztés-vonal amúgy legalább egy kicsi színfolt ebben az amúgy teljesen érdektelen zagyvaságban, de egy hosszúra nyúlt fárasztó viccen kívül semmi mást nem ad hozzá a könyvhöz, és azt a „poént” is, ami a könyv végén manifesztálódik, már a könyv negyedénél megmondtam, hogy az lesz. És az lett. *Sóhaj*.

Viannak szerintem nem kellett volna „bizonyítania” semmit, főleg nem azt, hogy ilyet tud írni (ilyet én is tudnék írni, de még én sem teszem meg, pedig én nem vagyok világhírű író), úgyhogy végig abban a tudatban voltam, hogy ebben lesz valami plusz, merthát szimplán ilyet csak nem írna. Azt tudtam volna elképzelni, hogy a könyv lineáris grafikonon ábrázolható fokozatossággal egyre szürreálisabb lesz, tehát elkezdődik egy ilyen szimpla detektívsztorinak beillő ponyva-izé, aztán egyre tajtékosnaposabban, egyre szürreálisabb belső monológok illetve történések lesznek, és a vége pedig abszolút eltávolodva az elejétől valami egészen elvetemülten irreális és értelmezhetetlen lesz. Erre az elképzelt könyvre több csillagot adtam volna (talán még hármat is!), de ez így tényleg ponyvaszemét. Lehet, hogy Viannak ez volt a célja, és el is érte, de ez a könyv nálam akkor is egy csillagot ér, és nem többet, mivel bár a háttértörténet is fontos egy műnél, mégiscsak magáért kell beszélnie minden könyvnek.

szilva81>!
Boris Vian: Öljünk meg minden rohadékot!

Ez borzalmas volt: sem irodalmi értéke, sem szórakoztató jellege, sem eleje, sem vége nem volt. Maga a téma érdekes lett volna, de el lett nagyolva, szerintem nem volt kidolgozva. Értettem a lényeget, ugyanakkor nem értettem egyes szereplők tevékenységét és tűrőképességét, kezdve a főhőssel, aki a maga 19 évével úgy mozog az FBI akcióban, mintha oda született volna, miközben több napja nem aludt, nem evett és párszor összeverték.
Ezt kár volt elolvasni.

eeszter P>!
Boris Vian: Öljünk meg minden rohadékot!

Most végképp kiderült számomra, hogy B. V. írásai egyáltalán nem nekem valók. Néha átjött a humora, de ez sem igazán hozta meg a kedvemet. Nem kötött le.

selfmadehell P>!
Boris Vian: Öljünk meg minden rohadékot!

Vonatra való könyv. Hogy a zakatolás elnyomja a röhögést…. :) Az első Vian-könyv, amit olvasta, és annyira blőd, hogy az már jó…

krlany IP>!
Boris Vian: Öljünk meg minden rohadékot!

Egy könnyed, laza történet az összes szex és fantasztikum jelenetével együtt, ami ma már nem is annyira fantázia. Nem nagyon szoktam szeretni az ilyen stílusú könyveket pár óra alatt letudható, és két nap után nem is emlékszel rá, de ennek nagyon jó a stílusa, mókás, ironikus, vicces. Pont jókor került a kezeim közzé. Köszi @hedgie az ösztönzést!:)

Hannibal_Lector>!
Boris Vian: Öljünk meg minden rohadékot!

A ponyva, vagyis a legendák szerint „fogadásból írt” könyvei közül a legjobb!

Christine_>!
Boris Vian: Öljünk meg minden rohadékot!

Boris Vian őrült, nem kicsit, nagyon. Épp ezért nem bántam meg, hogy nem adtam fel az életmű olvasást, megérte.


Népszerű idézetek

ludovika>!

Észrevette már, hogy szinte alig lehet sétálni az utcán, annyi ronda ember tolong mindenfelé? Nos, én imádok sétálni, de gyűlölöm a ronda embereket. Így tehát építettem egy utcát, és gyártottam néhány szép járókelőt.

218. oldal

ludovika>!

Én úgy érzem, hogy tele vagyok gyártási hibával. Ami pedig a lelkemet illeti, az egy kész gyártási katasztrófa.

208. oldal

ludovika>!

Hagyni kéne, hogy rohadjon el az egész társadalom, úgy ahogy van. Már csak azért is, mert csupa disznóból áll.

235. oldal

Cheril>!

– Ne higgye, hogy meghódít ezzel a hagymabűzzel- mondja. – Még akkor sem lenne esélye, ha Chanelt lehelne ki.

KingucK P>!

– Magának van telefonja? – csodálkozom.
– Igen – mondja. – Jó helyen lakom. Végül is én csak szórakozásból taxizom. Boldogulnék anélkül is.
Ezek után nem is mertem neki borravalót adni.

3. Feltűnik Andy Sigman

Kapcsolódó szócikkek: Andy Sigman · borravaló · Rocky Bailey · taxi · telefon
Cheril>!

Csak szeretném, ha megértenék, hogy éppen Dr. Schutz hozott létre engemet, és hogy finom legyek: elbaszott.

2 hozzászólás
Cheril>!

Botcsinálta detektív vagyok. Ráadásul majdnem elvesztettem a szüzességemet is!

13 hozzászólás
Dormeck P>!

Arra ébredek, hogy Andy Sigman megrázza erősen a vállamat. Épp azt álmodtam, hogy szeretkezni kezdek egy zsiráffal, úgyhogy Andy egy baklövéstől ment meg. Megköszönöm neki, (…)

ludovika>!

– Kár, hogy a feleségem nincs itt! – mondja. -"A tópart ragyogó holdfényben." Ez fantasztikusan inspirálná. Tudja ő magyar.
Nem látom pontosan, mi a kapcsolat a tópart és a nemzeti kisebbség között, s ezt meg is mondom neki, de láthatóan egyáltalán nem jön zavarba.
-Tudja ő nagyon romantikus.

201. oldal

porcelánegér>!

Sunday Love gyönyörű. Az élet is.

68. oldal, X. Sokat flörtölök (Láng, 1990)


Hasonló könyvek címkék alapján

B. A. Paris: Összeomlás
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
Guillaume Musso: Central Park
Thierry Jonquet: Tarantula
Lakatos Levente: Aktus
Baráth Viktória: A főnök
E. K. Blair: Bang
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Konkoly Zsófia – Tóth Klaudia: Lacrimosa