És ​mindez a nők miatt! 54 csillagozás

Boris Vian: És mindez a nők miatt!

Maszkabál a 17 éves Gaya tiszteletére. A vendégek: Washington aranyifjúsága. F(őhős) bő szoknyája redőiből elővillanó epilált lábszáraival, kihívóan ágaskodó gumidudáival megigézi az estély hímjeit. Ő azonban a XV. Lajosnak álcázott Florence-t szemeli ki, akiben szapphói érzelmek gerjedeznek. Gaya büszkén feszít Undok Langyó jobbján, majd mindketten eltűnnek. F. régi, ám ifjú barátnőjére igen megroggyant állapotban talál. Hamvas bőrét tűszúrások nyomai csúfítják. Morfium! F., az alkalmi travesztita, ágaskodó szomorúságától hajtva, Florence karjába menekül..
A Köpök a sírotokra!, az Öljünk meg minden rohadékot! és a Minden hulla fekete után a Boris Vian-sorozat utolsó kötete sem szokatlanabb az előzőeknél.
Egyetlen szóval jellemezve: fergeteges!

Ki érti a csajokat? címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1950

>!
Láng, Budapest, 1992
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637840575 · Fordította: Barabás József

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

pszichiáter


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Boris Vian: És mindez a nők miatt!

Mintha két Boris Vian lenne. Mindkettő ugyanazzal az abszurditással él, s nincs az a szó, rögzült kifejezés, melyet ne lennének képesek a végletekig kifacsarni. Nyelvi leleményük egyenesen irigylésre méltó. Ugyanakkor az egyik Vian szürrealitása mellett mélyen érzelemgazdag ember, aki fogékony a szerelemre, barátságra, szenvedésre, a másik meg meg egy jégszobor, aki művei megjelenése után nem a kritikákra kíváncsi, hanem a pénztárgépre. Utóbbi ebben a regényében a nemi erőszakot a leszbikusokon alkalmazott hatékony terápiának tekinti. Fura módon föl sem vetődött benne, hogy a másik nem homoszexuálisaival hasonló módon járjon el. Mindez kriminek álcázva, bár annak is meglehetősen felszínes. A történet egyébként is meglehetősen bugyuta. De azt végképp nem értem, hogy aki olyan gazdag színskálán képes ábrázolni az érzelmeket, mint tette azt a Tajtékos napokban, az hogyan képes az emberi méltóság ellen irányuló nemi erőszakot vicces dolognak feltüntetni. Hiába ragyogó stilisztikailag a szöveg, ha védhetetlen a mondanivaló. Azt hiszem ezt nevezik talmi ragyogásnak.

1 hozzászólás
Trillian>!
Boris Vian: És mindez a nők miatt!

Nem volt rossz. Kicsit krimi, humoros, volt benne sok minden. Volt benne nagjából minden a női ruhába (álcázásul) öltözött pasiktól a lövöldözésig és erőszakig. Rövis is volt, úgyhogy kikapcsolódásnak elment.

hajo>!
Boris Vian: És mindez a nők miatt!

Kicsi ponyva, Viannak kb. annyi idő lehetett megírni, mint nekem elolvasni, néhány óra. A csillagok a szóvirágokért járnak, és az érzékletes leírásokért.

vöri P>!
Boris Vian: És mindez a nők miatt!

Ez is Boris Vian persze, de nekem valahogy mégsem jönnek be annyira a Vernon Sullivan álnéven írt regényei eddig… Rossznak nem rossz, csak másféle, és szívesebben olvasom a „klasszikus” Vian műveket.

istvan_06>!
Boris Vian: És mindez a nők miatt!

Nem volt rossz könyv, de a cselekménye nem túl eredeti, inkább a körítésen és a részletekben van a hangsúly. Könnyű, humoros krimi.

Violetta_Gebei>!
Boris Vian: És mindez a nők miatt!

Az eddigi értékelések, valamint a könyv tartalma alapján az volt az érzésem, hogy ez lesz életem első Vian könyve, amiben csalódnom kell…..de nem! Szerintem gond nélkül megállja a helyét a többi műve között. Határozottan üdítő volt a sok hulla, whisky, és lövöldözés ezen a meleg nyári napon.


Népszerű idézetek

SteelCurtain>!

Ritchie öcsinél ügyetlenebb pasast életemben nem láttam. Mindig nyugtalanság fog el a betegek miatt, amikor eszembe jut, hogy orvosnak készül. Abban reménykedem, hogy végül is pszichiáter lesz; e szakterületen a leggyengébb elmék is – sőt igazán csak azok – képesek sikert sikerre halmozni. Elegendő, ha arra ügyelnek, hogy agyalágyultság tekintetében minden kétséget kizáróan betegeik fölé emelkedjenek

Kapcsolódó szócikkek: pszichiáter
5 hozzászólás
Klogg_J>!

Aki eddig nem tudta volna, most már tudja, hogy a becsület mindenek fölött. Éppenséggel nem tartozom az úgynevezett rendes fickók közé, de minden, amit tettem, becsületes és korrekt volt.

206. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Hugh Laurie: A balek
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique
Mario Puzo: A Keresztapa
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Anatole France: Angyalok lázadása
Réti László: Kaméleon
Vavyan Fable: Sárkánykönny