Nemek ​között 7 csillagozás

Nőtörténet, szexualitástörténet
Borgos Anna: Nemek között

Milyen tüneteket produkáltak a huszadik század eleji hisztériás betegek és orvosaik?
Kinek az önéletrajzát írta meg Gertrude Stein?
Hogyan viszonyultak a szexualitáshoz Erdős Renée, Török Sophie vagy Lux Terka regényhősnői?
Milyen történeteket hordoznak Csáth Géza és Jónás Olga, Hatvany Lajos és Kovács Júlia, Bródy Sándor és Fehér Judit kapcsolatai és művei?
Mik voltak a századelőn a női testkultúra új útjai?
Hogyan jelent meg Vay Sándor/Sarolta a korabeli irodalmi és pszichiátriai diskurzusban?
Hogyan ábrázolta a leszbikusságot a háború előtti orvosi irodalom?
Hol helyezhető el a biszexualitás a jelenkori szexuális identitások között?
Vannak-e jellemző sajátosságai a kétanyás családoknak?
Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Borgos Anna új könyve, mely az elmúlt évek szerteágazó kutatómunkájának termése.

>!
Noran Libro, Budapest, 2013
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155274251

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
postmodjane
Borgos Anna: Nemek között

Borgos Anna: Nemek között Nőtörténet, szexualitástörténet

Borgos Anna neve számomra évek óta garancia arra, hogy releváns témákról remek stílusban új és fontos információkat tudok meg. Az elemzései csodálatosak, jó, ahogyan a szakirodalmat mozgásba hozza.
A leginkább Török Sophie szövegeinek elemzése tetszett, illetve a recenziók.

>!
Képopera
Borgos Anna: Nemek között

Borgos Anna: Nemek között Nőtörténet, szexualitástörténet

Érdekes kötet, érdemes elolvasni. Ez az összbenyomásom róla.

Ez kicsit részletesebben kifejtve, és árnyalva a képet (hiszen mégiscsak lejött fél csillag), azt jelenti, hogy volt egy kis gondom a tartalommal. Az ívvel nem, az különösen tetszett. Volt a felvezetés, ami nekem inkább tűnt irodalmi elemzésnek, és meg is ijedtem tőle egy picit, hogy túl száraz lesz, de legalább a tudományos szókincsemet felfrissítette. Aztán jöttek a Határátlépő kapcsolatok, és itt mintha megnyomtak volna egy gombot, kitágult a tér és zúdultak a megfigyelések, elemzések, következtetések és konklúziók, amiben jólesett lubickolni. Aztán pottyant le a fél csillag: a recenzióknál. Ebben a részben amúgy értékelem ugyanazt a szakmaiságot és széles látókört, amellyel a szerző tapasztalataim alapján rendelkezik, és külön szimpatikus a humora, amely az egész köteten érzékelhető – és egyben emberibbé is teszi, nincs az a steril érzésem, annak ellenére, hogy mégiscsak tudományos értekezések ezek a tanulmányok. De valahogy mintha elzárta volna ez a rész azt a csapot, amelyben eddig lubickolni lehetett. Gondolkodtam, és arra jutottam, hogyha fogta volna ezeket a recenziókat, és ezekből ír egy hasonló tanulmányt, mint a kötet korábbi tanulmányai, azzal lett volna öt csillagos a lezárás. Ami egyébként nem vesz le abból az értékből, hogy kutatáshoz is fel lehet használni, és egyébként a recenziókban taglalt könyvekről is képet kap, akit ez a téma érdekel. Tehát a summa summarum, miszerint érdekes a kötet és érdemes elolvasni.

>!
ekphrasis
Borgos Anna: Nemek között

Borgos Anna: Nemek között Nőtörténet, szexualitástörténet

Van egy gorbeje, kisse lezuttyan az elmenyfaktor az arckepeknel, aztan nagyon megindul a Hataratlepo kapcsolatoknal. Nekem olyba tunt, hogy ott jobb, ahol hazai terepen van: pszichologizal / elmeleti pszichologiai reszeknel. Avagy erre vagyok jobban befogado.
BA nagyon ovatos iro, biztos kedvelik akademiai korokben, nem egy „harcos feminista”, erzekeny, halkszavu es okos, nem veti el a sulykot es „tudomanyos” marad. Nekem pont itt is van hianyom, kimertnek ereztem sok helyen, visszafogottnak, maguk a cikkek is rovidek (hm, valoszinuleg ez hagy hianyt) – make no mistake though, nagyon fontos dolgokrol ir. (Bar nekem nem ujdonsag, mert gender studies-ban otthon vagyok, nekem az erdekesebb. Millio koszonet a Madzsar-cikkert!)
Nezek hosszabbat tole.
Off: Nagyon szegenyes odahaza az e-konyv felhozatal, alig elerhetoek a konyvek, amik engem erdekelnenek, de nem ohajtok sulyos osszegeket kifizetni a postazasukra, es az ingazokkal sem jarnek jobban, kulonben is, gyakran gyorsan szeretnem megszerezni – erre lenne az e-konyv, nem?! Meg nincs helyem sem megtartani nem esszencialis konyveket. Mpf.

>!
Nienna001
Borgos Anna: Nemek között

Borgos Anna: Nemek között Nőtörténet, szexualitástörténet

Borgos Anna kitűnően és érdekesen ír. Bár néha nehézséget okozott a kemény szaknyelven megfogalmazott szöveg, az összes tanulmányt nagyon érdekesnek találtam. Így, hogy csak az egyik tanulmányt olvastam korábban (a hisztériáról szólót a Határtalan nők kötetben), újdonságot jelentettek. A téma iránt érdeklődőknek ajánlom, viszont kell hozzá egy szakmai szókincs.

>!
pillangóutca
Borgos Anna: Nemek között

Borgos Anna: Nemek között Nőtörténet, szexualitástörténet

Borgos Anna évek óta nagy kedvencem – finom tollú, érdekes, sokat kutató író:
hála neki, egyre erősebben jelen vannak az írónők a magyar kánonban
ez a könyve üdítő olvasmány, eredeti – felkészült és halmozottan gazdag anyag,
életrajzban verhetetlen a szerző!

>!
moni79
Borgos Anna: Nemek között

Borgos Anna: Nemek között Nőtörténet, szexualitástörténet

Az elején úgy éreztem, hogy a könyv csak a már máshol megjelent cikkek laza összessége, aztán egyre inkább megértettem a koncepciót. Borgos Anna bátran, kritikusan és alaposan dolgoz fel olyan témákat, amikről itthon még mindig keveset tudunk. Ismert és kevésbé ismert nőírók műveit elemzi, ír homo- és biszexualitás kezelésével kapcsolatos megdöbbentően előítéletes, ostoba elméletekről és érvényben levő gyakorlatokról, illetve könyvrecenziókat is közöl. És bármilyen meglepő is lehet sokaknak, homoszexuális párok is nevelnek gyereket, az ezzel kapcsolatos kutatások száma pedig egyre nő.


Népszerű idézetek

>!
Képopera

Jó volna tudni, mi lehetett Nemes Nagy [Zoltán, dr.] ismereteinek forrása.

205. oldal, Határátlépő kapcsolatok fejezet - Amor Lesbicus a háború előtti orvosi irodalomban (Noran Libro, 2013)

Borgos Anna: Nemek között Nőtörténet, szexualitástörténet

1 hozzászólás
>!
FoolsGold

Az irónia és elhatárolódás mögött feltételezhető egyfajta „internalizált mizoginizmusból” adódó félelem, hogy esetleg őt magát is ezzel a típussal azonosítják…
„[…] Ennek a típusnak a női annyira hasonlítanak egymáshoz, hogy ha a lelket észrevétlenül ki lehetne cserélni és más testbe átplántálhatni, ezeknek a lelkét kicserélve sem ők maguk, sem környezetük nem nagyon venné észre a változást, pedig mindegyik külök-külön érdekes, egyéni és apart akar lenni. […]”

141. oldal

Borgos Anna: Nemek között Nőtörténet, szexualitástörténet


Hasonló könyvek címkék alapján

Simone de Beauvoir: A második nem
Az 1916. június havában betiltott Feminista Kongresszuson el nem mondott beszédek
Bassa Endre: Mit kell tudni a nőmozgalmakról?
Kaari Utrio: Éva lányai
Árvai Tünde: Városanyák
Robert Merle: Védett férfiak
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok
Christiane Rochefort: Házasság párizsi módra
R. W. Connell: Férfiak
Marguerite A. Peeters: A Nyugat kulturális forradalmának globalizációja