Ötven ​nagyon fontos »gyerekkönyv« 3 csillagozás

Műismertetések és műelemzések
Borbély Sándor (szerk.): Ötven nagyon fontos »gyerekkönyv«

A kötetben műismertetések és -elemzések találhatók, melyeket Komáromi Gabriella (az egyik szerző, és az előszó írója) elsősorban szülőknek, pedagógusoknak és könyvtárosoknak ajánl. Hiszen az ő felelősségük, hogy a gyermek, akivel kapcsolatba kerülnek, milyen élményeket, benyomásokat szerez az első könyv elolvasása közben.

>!
Pannonica, Budapest, 2000
284 oldal · ISBN: 9639252190

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Buday>!
Borbély Sándor (szerk.): Ötven nagyon fontos »gyerekkönyv«

Nagyon bosszant, hogy az elemzett művek egy jó részénél megállapítják a szerzők, hogy adott műfajban/témában akad sokkal jobb is, vagy hogy nem is igazán gyerekkönyv. Akkor miért is szerepelnek ebben a kötetben? Megszokásból? És miért ez az ajánlott irodalom, holott nemhogy a mai gyerekek, de az én korosztályom sem feltétlenül ezeket olvasta annak idején?! Nem vitatom el az értékeiket, de frissíteni lehetne, és mondjuk a fele/negyede helyett az elmúlt 30 év terméséből válogatni. Uff.


Népszerű idézetek

KanameTora>!

A szétfoszlott, elpiszkolódott gyermekkori álmok pótszereivel vesszük körül magunkat. Reménytelenül ragaszkodunk a gyermekséghez.

KanameTora>!

A szétfoszlott, elpiszkolódott gyermekkori álmok pótszereivel vesszük körül magunkat. Reménytelenül ragaszkodunk a gyermekséghez.

KanameTora>!

A felnőtt évezredeken át ura s parancsolója gyermekének. A gyerek kiszolgáltatott, engedelmességre ítélt. És fölöttébb halandó. Elég, ha Arany János vagy Móra Ferenc családjára gondolunk. A gyerek legfőbb értéke az volt, hogy felnőtt lehet belőle. Gyerekként se látták másnak, mint kicsi felnőttnek. Az igazán gyermekit csak az élet kivételes és ritka pillanataiban vették észre.(…) Hiszen a gyermek többnyire még akkor is csak a kiszolgáltatottság és az ártatlanság szimbóluma.


Hasonló könyvek címkék alapján

Halász Gábor: Az oktatási rendszer
Balázsi Ildikó – Ostorics László – Szalay Balázs – Szepesi Ildikó (szerk.): PISA 2009 – Összefoglaló jelentés
Vargha Balázs: Játsszunk a szóval!
Halász Béla: Az olvasószolgálat tartalmi kérdései és technológiája
Ormos Mária: Van-e történelem?
Francisztiné Molnár Erzsébet: A Hódmezővásárhelyi Állami Óvónőképző negyven éve
Andl Helga – Molnár-Kovács Zsófia (szerk.): Iskola a társadalmi térben és időben V.
Halász Gábor: Az oktatáskutatás globális trendjei
Nánay István: Tanodától – egyetemig
Medgyes Péter: Aranykor