A cukor magyarországi pályafutása nem a honi előállítással kezdődött, hiszen a nádméznek nevezett fehér édesítőszer évszázadokig levantei luxuscikként, majd gyarmatáruként került a Kárpát-medencébe. A magyarországi cukorfogyasztás mértékéről egészen a XVIII. századig nem rendelkezünk számszerű adatokkal. Különböző források alapján azonban már a XV-XVI. századtól következtethetünk a fogyasztás nagyságrendjére. A cukor ekkor főúri reprezentáció kelléke volt, ami a tehetősebb konyhákban még a XVII. században sem volt mindennapi alapanyag.
Nád- és répacukrot a világ legkülönbözőbb tájain, eltérő termelési és fogyasztási célokkal termelnek az országok, Nem csoda, hogy a cukor világpiacát már a gyarmati idők óta a kiszámíthatatlanság és az ingadozás jellemzi, főleg mivel a sajátos cukorárciklusok mellett itt a világgazdaság nagyciklusai is lecsapódnak. A konjunktúra és a recesszió tőzsdei hullámvasútján tehát szintúgy társutasok voltunk Európa répacukoriparával. Az agrárpolitika… (tovább)
Volt egyszer egy cukoripar 1 csillagozás
Kívánságlistára tette 4
Kiemelt értékelések
Borbély Ákos – Monory Zénó – Tömördi Máté: Volt egyszer egy cukoripar A cukorgyártás két évszázada Magyarországon
Nagylélegzetű, részletes, szinte mindenre kiterjedő mégis olvasmányos mű. Külön dicséretet érdemel a szép nyomdai kivitelezés, a jó szerkesztés, a remek kép anyag. Nehezen érthető viszont, hogy sok idézetnél nem adják meg, hogy kit is idéznek. A könyv eléggé részletesen foglalkozik azzal, hogy a cukorgyárak tulajdonosi köréből kik voltak zsidó származásúak. Ez érthető, mert a tulajdonosi összefonódásokat kívánja bemutatni, azonban néhány esetben fölöslegesnek érzem, annak közlését, hogy pl. valaki zsidó nőt vett feleségül (hát még ha kijelenti, hogy „hírhedt” zsidó nőt). Szintén furcsáltam, hogy a Tiso-féle Szlovákia államiságát idézőjelbe tette. Egy ipartörténeti munkának szerintem nem kéne ilyen kiszólást tartalmaznia (még akkor sem, ha az akkori Szlovákia önállósága valóban megkérdőjelezhető).
Hasonló könyvek címkék alapján
- Nathalie Bailleux – Hervé Bizeul: A csokoládé ·
Összehasonlítás - Gerlei Tamás – Kukla László – Lovász György: Az Ikarus évszázados története ·
Összehasonlítás - Csiffáry Gergely: Manufaktúrák és céhen kívüli ipar Heves megyében ·
Összehasonlítás - Germuska Pál: Vörös arzenál ·
Összehasonlítás - Szécsey István: Ganz ·
Összehasonlítás - Gervai Béla: A magánkisipar 20 éve ·
Összehasonlítás - Hoffmann Tamás: Mindennapi történelem az ütközőzónában ·
Összehasonlítás - Gadácsi János – Antal Andrea – Horváth Imre (szerk.): Mi, magyarok ·
Összehasonlítás - Ambrus Zoltán (szerk.): Gazdák, iparosok, kereskedők a XX. századi Békéscsabán ·
Összehasonlítás - Tokovics József – Vitai János: A 100 éves Mezőhegyesi Cukorgyár ·
Összehasonlítás