Szívem ​csücske ország sarka (Magyarország finom 1.) 21 csillagozás

Borbás Marcsi: Magyarország finom – Szívem csücske ország sarka

Borbás Marcsi érzelmekkel átszőtt új könyvében azokra a tájakra kalauzolja az olvasót, melyekhez szoros szálakkal kötődik. Ízes ételek, lenyűgöző képi világ, személyes vallomások a magyar gasztronómia nagy utazójától.

>!
StratComm, 2018
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158057622

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Borbás Marcsi: Magyarország finom – Szívem csücske ország sarka

Szép könyv, ahogy szinte minden ami Borbás Marcsi nevével kijön. És nekem kb ennyi is. A receptek zöme ismerős volt a műsorból, de egyik sem ragadott meg (már akkor sem) annyira, hogy nekiálljak elkészíteni. Az összetevők sem feltétlenül olyanok, hogy mindig legyen otthon belőlük, sőt, és a receptleírások is elég rövidkék. Valahogy többet vártam Borbás Marcsitól főleg az Édes Békeidők után.

Klodette>!
Borbás Marcsi: Magyarország finom – Szívem csücske ország sarka

Csodálatos fényképekkel tarkított meseszép szakácskönyv.
A Gasztorangyal című műsor az egyik kedvencem és ez a könyv annak a leképezése volt, mind hangulatban, mind pedig a lelkesedésben, a főzés iránti olthatatlan szeretetben és a szuper receptekben.
Ezekből ki fogok próbálni párat, mert vannak, amik egyszerűbbek és amiket még én is biztosan el fogok tudni készíteni a nem létező főzőtudományommal. :)

Baráth_Zsuzsanna P>!
Borbás Marcsi: Magyarország finom – Szívem csücske ország sarka

Borbás Marcsit azért szeretem, mert rengeteget tesz azért, hogy a hagyományokat életben tartsa. A Gasztroangyalban érdekes helyeket és embereket mutat be, a helyi jellegzetes ételekkel egybekötve, legújabb műsorában pedig klasszikus ételeket süt-főz, egy híres séffel együtt, aki valami nagyon modern alkotást hoz létre mellette, és a kétfajta ízművészet meglepően jól kiegészíti egymást. Az utóbbit mindig megnézem, a Gasztroangyalra azonban sokkal ritkábban van időm, ezért nagyon örültem neki, amikor megjelent ez a könyv, amelyben a műsorokban már bemutatott receptek kerülnek összefűzésre. Persze, lehet azt mondani, hogy minek megvenni a könyvet, ha a neten úgyis megvan a recept, én azonban mániákus szakácskönyvgyűjtő vagyok, mert a belőlük áradó hangulatot nem tudja pótolni néhány kinyomtatott papírlap. Pontosan azt kaptam ettől a könyvtől, amit vártam, gyönyörű fotókat, ízes recepteket, szívhez szóló szövegeket, mégis maradt bennem egy pici hiányérzet, mert túl sok lett a profizmus, és túl kevés a szív. Nekem hiányzott a pontos és jól követhető receptek elé egy amolyan Marcsis bevezető, ettől mindvégig meg tudott volna maradni személyesnek, ami a remek bevezető után sajnos egy kicsit elveszett. Mivel ez egy sorozat első része, ezért remélem, a következő felvonásban már odafigyelnek erre az alkotók, mert így sajnos elmarad a katartikus élmény, ráadásul elég borsos árú a kiadvány (5.950 Ft), ezért a következő enyhe csalódás után nem biztos, hogy elő fogom jegyezni. Na de ne legyünk ennyire negatívak, a szakácskönyv hozta a szokásos minőséget, a Borbás Marcsi brand tovább dübörög, de nem ez a legjobb darab tőle, az biztos.
A teljes kritika itt olvasható:
https://jusandcalzone.blog.hu/2019/04/26/konyvajanlo_bo…

Trudiz >!
Borbás Marcsi: Magyarország finom – Szívem csücske ország sarka

Gyönyörű fotók, receptek és tájak…
Tojásmálé, hagymalekvár, szalonnás zöldbab… jöhetnek egy próbára. :)
Látványos gyűjtemény.

agnesasszony P>!
Borbás Marcsi: Magyarország finom – Szívem csücske ország sarka

Nem volt ez rossz, viszont sokkal kevesebb lényegi információt tartalmazott, mint pl. A sűrűje, a receptek is sokkal elnagyoltabbak voltak. Kicsit olyan marketinganyag-szagú volt a dolog, sok konkrét személlyel, működő vállalkozással, akiket nagyon ajánlgatott, és én az ilyen „arcbatolást” nem nagyon szeretem.
A könyv első harmadában számomra nem igazán használható receptek kaptak helyet, ugyanis az egyetlen zöldség, amit egyszerűen nem tudok megszeretni, az a sütőtök. De persze ez csak szubjektív ellenvélemény. :)
A képek most is gyönyörűek, jól lettek kiválogatva, viszont itt már sokszor a szöveges tartalom rovására mentek.
A keleti országrészről szóló részt még mindenképpen megszerzem valahonnan, mert nagyon érdekel, aztán meglátjuk, mennyire fog meg.

dianna76 P>!
Borbás Marcsi: Magyarország finom – Szívem csücske ország sarka

Mióta megláttam (és belelapoztam) a boltban, azt éreztem, hogy szeretném ezt a gasztrokönyvet magaménak tudni. Most már nem érzem így! Némiképp csalódott vagyok… A receptek miatt! Nyilván nem lehet minden, mindenki igényének, ízlésvilágának megfelelő. Nem is ezzel van a baj, hanem egyes alapanyagokkal: kerekrépa Az meg mi a szösz?, rengeteg hajdina, számomra nem egyszerűen beszerezhető gombafajták, több féle hal, meg a vadhúsok. És amúgy a receptek sem olyanok, hogy feltétlenül kipróbálnám őket. Persza akad pár, amit jegyzek! A fotók szépek, legyenek az ételekről, vagy a tájról, környezetről, esetleg a konyhai tevékenységről készültek.
A könyvben lévő egyéb szöveg, ismeretanyag az adott tájegységre, szokásra, nyersanyagra stb. tetszett. Pont ez az összetettség volt az, ami a Kell nekem! érzést kiváltotta belőlem decemberben. Mert ez nem pusztán egy szakácskönyv, hanem igazi gasztronómiai kötet. Kíváncsian várom, a következő részben mely vidékekre kalauzol el bennünket Borbás Marcsi.

>!
StratComm, 2018
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158057622
Ottivilága>!
Borbás Marcsi: Magyarország finom – Szívem csücske ország sarka

Én a szakácskönyveket két szempont alapján szoktam értékelni:
-Milyen a kivitelezése?
-Mennyire használhatóak a receptek?
Az első szempont alapján a könyv gyönyörű. Engem nagyon meglehet venni, olyan dolgokkal, hogy könyvjelző van a könyvben, vagy szép a textilborítása. Nagyon szépek a képek (az ételekről és a tájakról is). Nekem tetszettek a leírások a helyszínekről (mondjuk lehetett volna belőlük több). Amikor Marcsi az Őrségről, a Balaton mellyékéről ír, vagy a szarvastelepet mutatja be.
Receptek szempontjából három típus van benne:
1. Szegénykonyha (ez az én olvasatomban teljesen pozitív jelentésű, néhány háznál lévő összetevőből készült ételek)
Én keresem, kutatom az egyszerű, bevált recepteket, mert meg vagyok róla győződve, hogy túl bonyolult ételeket eszünk mindennap.Régebben domináltak a szezonális és helyben termett alapanyagokból készült fogások. Az igazi Zero Waste konyha. Külön öröm volt olvasni a hajdina recepteket, amelyet a könyv szerint régebben is gyakran fogyasztottak, most pedig reneszánszát éli, mint gluténmentes alternatíva.
2. Feledésbe merült fogások és alapanyagok
Sokszor gondolkoztam azon, van-e értelme ilyen recepteket betenni szakácskönyvekbe, melyeket valószínűleg senki nem fog elkészíteni. (Gondolok it a kerekrépára vagy a szénán sült szarvashúsra) és arra a következtetésre jutottam, hogy igenis ezeket az ételleírásokat meg kell őrizni az utókornak és közzé kell tenni.
3. Modern, egészségtudatos receptek
Ebből nincs sok a könyvben, de szerintem ezt a vonalat nem is kéne Marcsinak erőltetni. Megpróbál az adott alapanyagból korszerű fogást készíteni, hogy ne csak régi receptek legyenek benne. Például ott a cukkini spagetti. A recept valahogy így kezdődik: A cukkinit zöldségspirálozóval spagetti formára vágjuk. Egyrészt itthon nem terjedt el a zöldségek spirálozása (külföldön hatalmas divat), másrészről a spirálozó nem egy olcsó mulatság, valószínűleg itthon keveseknek van. A cukkini spagetti a nyers vegán őrülettel terjedt el, és általában valamilyen növényi szósszal (legtöbbször dióból készült mártással tálalják). Marcsi gondolom látott ilyen recepteket, gondolta lefordítja a magyar étkezési nyelvre, tehát a nyers cukkini csíkokat, jól megszórja pörccel és annak zsírjával meglocsolja. Ha valami rossz, az a zsíros nyers zöldség. Hasonló kudarc szerintem a (mostanában szintén nagyon népszerű) karfiolpizza recept is.
A receptekkel összességében problémám volt, hogy néhány sorban vannak leírva. Mintha feltételezné, hogy valamennyire tud az olvasó főzni. Hiányoznak a pontos leírások (néha a pontos menyiségek is). Vagy van olyan recept, ahol annyi szerepel a hozzávalóknál: zöldfűszerek. Nyilván, ami van otthon, de azért egy bazsalikomos vagy petrezselymes ízesítés teljesen más.
Összességében nekem tetszett a könyv , de hozzá kell tennem, hogy könyvtárból kölcsönöztem (néhány receptet ki is írtam), nem tudom, hogy adtam-e volna érte közel 6.000.- forintot.

Knekató>!
Borbás Marcsi: Magyarország finom – Szívem csücske ország sarka

Mivel rendszeres Gasztróangyal néző vagyok, nekem semmi újat nem adott a könyv. Szépek a képek, és biztosan jók a receptek, de ezek az információk az interneten megtalálhatóak. Szép, igényes, hangulatos könyv, de nem igazán tudom, hogy ki a célközönség. Talán azok, akiknél nincs internet.

bodzaszorp>!
Borbás Marcsi: Magyarország finom – Szívem csücske ország sarka

Nagyon szeretem Marcsi munkásságát. Azon kevés olyan műsorok közé tartozik a Gasztroangyal, melyekért még érdemes leülni a TV elé.
A műsort mindig olyan szemmel, nézem, hogy „ha majd erre járunk, el ne felejtsünk elmenni ide, vagy megnézni azt a helyet” Álmom egy olyan könyv Marcsitól, amelyben leírja a vidékeket, értékes embereket és munkájukat, azt a rengeteg tudást, ami a magyar gasztronómiával kapcsolatban a birtokában van. A receptek annyira nem is fontosak könyvbe szedve, hiszen a honlapján bármelyiket bármikor megtalálom. Mikor megtudtam, hogy megjelenik ez a kötet, fülig ért a szám. Szerencsére meg is kaptam Karácsonyra. De sajnos csalódás volt. Természetesen hozta a formáját, kiváló receptek, gyönyörű fotók. Kb. 5 % szól tájak, emberek, élmények leírásáról, saját gondolatokról. Marcsi szakmai jártasságát és széleskörű tudását ismerve nem ezt vártam. Ez csak egy újabb „vakulj paraszt” fogás, írok is valamit meg nem is és az ára is magas. A receptek is mások által bemutatott finomságok, hivatkozás nélkül. És ami a legelszomorítóbb és a pénzhajhász hozzáállás magasiskolája, hogy ez még csak az első kötet… -.- Mire mind megjelenik, egy valag pénzért, sok kötetben elrejtve kapsz pár oldalnyi valódi tudást és szakmaiságot.


Népszerű idézetek

dianna76 P>!

Készen álltak, hogy mindenkivel megosszák a terített asztalt.
Mindenkivel – és nem akárkivel. Együtt a koldussal, de nem a naplopóval. Együtt a bajbajutottal, de nem a szélhámossal.
Mert egy ilyen asztalnál boldognak akarták érezni magukat az emberek. Együtt. Egy pillanatra. Mindörökre.

206. oldal

Trudiz >!

Kerekrépa… Igazi vitaminbomba, véd a vírusok ellen, megelőző célzattal is érdemes fogyasztani.

15. oldal


A sorozat következő kötete

Magyarország finom sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dobozy László: Sütés-főzés hegyen-völgyön vízparton
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége
Horváth Ilona: Szakácskönyv
Lajos Mari – Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség
Péter Jánosné: Süteményeskönyv
Gabula András – Halmos Monika – Korpádi Péter – Patyi Árpád: Nagy Süteménykönyv
Kárai Dávid: 50 édesség, amit el kell készítened
Márk Szonja: Édesem süteményei
Varga Gábor: Gourmandia
Horváth Ilona: Karácsonyi desszertek