Kék ​macska 56 csillagozás

Borbás Edina: Kék macska

Pezsgő ​lokálélet és szenvedélyes szerelem a századforduló romantikus Budapestjén.
1901 tavaszán a Nyugati pályaudvar füstös peronjára érkezik egy ártatlan, vidéki lány, Eliza, akit magával ragad a nagyvárosi élet forgataga. Egy véletlen találkozás gróf Madarassy Andrással örökre megváltoztatja a hajadon addigi életét, míg végül az elveszett, tiszta lelkű szakácslány a Kék Macska nevű kétes hírű lokál konyháján talál menedéket.
A buja mulató kalandor életű tulajdonosa, Somossy Károly mindent az irányítása alatt tart, a konyhától a kéjbarlangon át a lokál exkluzív fogadóteréig. Alkalmazottai marionettbábuként ugrálnak előtte, kivéve Carola Cecíliát, a Kék Macska díváját, akinek szenvedélyes természetével még az Európa-szerte elismert üzletember sem bír. Eliza élete összeforr a Kék Macska lokál buja mindennapjaival. Vajon sikerül megőriznie tisztaságát ebben a fényűző, mégis romlott világban?
A romantikus kalandregény szövevényes szálai a Monarchia elfeledett… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2018
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155929076
>!
Álomgyár, Budapest, 2018
346 oldal · ISBN: 9786155929083

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Eliza · Madarassy András · Melanie · Poldi bácsi · Somossy Károly


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

>!
Pandalány P
Borbás Edina: Kék macska

Visszarepít az időben és kiszakít a valóságból.
Már a legelső fejezetben egyértelművé vált számomra, hogy különleges történet részese leszek, hiszen az írónő fogalmazási módja nagyon kifinomult. Előszeretettel használ szép kifejezéseket és részletes leírásaival segít magunk elé képzelni a kor Budapestjét. A történet meglepő és fordulatos, a szereplők pedig teljesen beleillenek abba a képbe, amit az akkori fővárosunk mutat. Tipikusan olyan könyv a Kék macska, aminek a világába jó belemerülni. Visz magával a történet és nagyon olvasmányos. Teljesen kikapcsolt olvasás közben.
A kor, amiben akkor éltek az emberek, teljesen más világ volt. És ez engem mindig lenyűgöz. A társadalmi elvárások, az illem, az öltözékek, minden annyira más volt, mint amilyen világban most élünk. Szerettem visszarepülni az időben és csak élvezni ezt a történetet. Most, hogy már tudom, létező hely volt a Kék macska, kissé átértékelődött bennem a regény.
Bővebben itt:
http://pandalanyolvas.blogspot.com/2018/11/borbas-edina…

>!
tinuviel89
Borbás Edina: Kék macska

Nem volt rossz, de annyira jó sem. Néha gusztustalan, a vége pedig hihetetlen és számomra túl hiteltelen.

1 hozzászólás
>!
BarbyMalik0112 P
Borbás Edina: Kék macska

Borbás Edinának van tehetsége az íráshoz. Szuperül átvette a kor nyelvezetét, visszarepített a 20. század elejére. De a szép szókapcsolatok és különleges leírások mellett a történetének nem volt iránya. Mintha epizódok sokaságából állt volna a regény, ugrált a térben, ez pedig zavart okozott az erőben. Hiányoltam az ívét, és ez le is vett az olvasás élményéből.

Azoknak ajánlanám leginkább, akik meg szeretnének ismerkedni egy 1900-as évekbeli fogadó életével és mindennapjaival.

Bővebben a blogomon: https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2018/11/borbas-edi…

5 hozzászólás
>!
Dorina_S
Borbás Edina: Kék macska

Jaj mit is írjak? Nagyon élveztem ezt a könyvet, és teljesen kikapcsolt és beszippantott a történet. Nagyon vártam ennek a regénynek a megjelenését. Sajnos a bemutatóra nem tudtam elmenni, de előrendelve hamar a kezeim közé került. Nem is halogattam sokáig az olvasását, de megijedtem az értékelések alapján.Viszont ezek visszatartó erővel nem bírtak, mert nem bírtam tovább, hogy ne olvassam. Bevallom a fülszövege elsőre megvett. A boldog békeidők, és a mulatók világa újabban a kedvencem. Somossy Károlyról, pedig különösen jó volt olvasni, mivel Operettszínház fanatikus vagyok.

Visszakanyarodva a regényre egy nagyon szép, romantikus, igazi monarchiabéli történetet kaptam. Mondhatom, hogy igazi romantikus volt, csupa nagybetűvel. Értem ezalatt azt, hogy végre úriemberekről és kisasszonyokról olvastam, és nem a mai „udvarlási” (ha van még ilyen) szokásokról. Borbás Edina tökéletesen visszarepített az időben. Igaz, hogy a nyelvezet napjainkbeli volt, de ez nem zavart különösebben. Erről a történetről egyébként Hamupipőke jutott eszembe. A szegény lány, akinek a végén jóra fordul a sora. Eliza, ez a szegény és jóravaló lány. Végtelenül becsületes, aki munka miatt jön fel a nagy fővárosba, de sajnos nem jár szerencsével. Sőt majdhogynem balszerencsével, egy undorító cselekmény kis híján megnyomorítja, de szerencséjére éppen időben érkezik a segítség. Nagyon megkedveltem a női karaktert, együtt éreztem vele a sok megaláztatás között, és a szenvedések, valamint az örömök által, amit átélt. Erkölcsössége tisztán ragyogott a fertőben. Mert erkölcstelenség vette körül. (Nem voltak újak számomra a mulatók szalonhölgyei, és egyéb szolgáltatásokat végző személyzet. Olvastam már ezen időszak érdekes szokásairól és igényeiről, amikor a diplomamunkámhoz gyűjtöttem anyagot.) Hogy ne haljon éhen a Kék Macska lokálban helyezkedik el konyhalányként. A mulató, azonban tele van nem éppen a mosolyukból megélő lányokkal, akiknek álcájuk mögött sok minden meghúzódik. Érdekes kontrasztot alkottak Elizával. De a végső csattanó tetszett a legjobban: az ahogy a lányok mertek változtatni az életükön, mertek lépni, álmodni. Kilépni a komfortzónából a boldogság és egy jobb élet reménye érdekében. Mindegyiküknek megismerhettük valamennyire az életét. Én azért még kíváncsi lettem volna jobban az a korábbi életükre: hogy kerültek a mulatóba, miért váltak azzá, akik. Karakterek szempontjából Melanie és Cecília volt a leginkább kidolgozva. Utóbbi elég rendesen irritált, de sokszor sajnáltam. Mert lenézték, használták, és ezáltal ő maga is degradálta saját magát. Ő egyszerre volt végzet asszonya és a szeretetre vágyó nő. Ez a kettősség dolgozott benne egész végig. Nem volt sokáig boldog egy adott helyzetben, mindig valami újra, őrültségre, izgalomra vágyott. Meggondolatlan, hisztis, de érző nő, aki lelke legmélyén normális életre vágyik, de tudja, hogy azzal nem elégedne meg csak „ideig-óráig”.

És mivel fenti sorokban írtam az úriemberekről, hát nem is maradtak el. Madarassy András a megtestesült jó modor és úriember. Én egyből beleszerettem a könyv elején még élvhajhász, végül azonban érző férfiba. Eleinte kicsapongó, léhűtő arisztokratának gondoltam, de ahogy haladt előre a cselekmény, úgy ismertem meg igazi valóját. András egy talpig becsületes, a barátaiért és a családjáért a végsőkig kiálló férfi. Ezt tiszteltem benne a leginkább. Nem kedvtelésből lépett katonai pályára, és hagyta ott az előre kialakított utat. Szabad akart lenni, szabadon szeretni, szabadon lélegezni. Ahogy változott, úgy nyílt meg a lelke, bimbózott a szerelem és egy másik Andrást kaptam. Ahogy Eliza is érezte, úgy én is éreztem benne a sugárzó erőt, és nekem is remegett tőle gyomrom, lábam. Imádtam Madarassy gróf karakterét.
De nemcsak ő képviseltette a úriembereket, barátai is hasonlatosak voltak. Életükön keresztül beleláthattunk az arisztokrácia visszataszító világába, ami tele van képmutatással, a vagyon iránti „szerelemmel”, az osztálybéli különbségekkel és nagyravágyással, rideg családi kötelékekkel. A boldog békeidők mégsem volt olyan boldog, a rangbéli különbségek és a képmutatás nem csak a felső osztályban volt jelen, megtalálható volt az legalul is.

Somossy Károly alakja is érdekes színfolt volt. Én róla nem sokat olvastam még, csak azt tudtam, hogy a jelenlegi Budapesti Operettszínházban nyitotta meg Orfeumát 1884-ben. A regénybeli alakja nem tudom mennyire felel meg a valóságnak, de biztosan utána fogok olvasni és nézni mert felkeltette az érdeklődésemet. Nem tudtam eldönteni a történet végére sem, hogy szimpatikus volt-e a karaktere vagy nem. Valahol sajnáltam, és valahol úgy gondoltam megérdemelte, amit kapott. Összetett szereplő, akinek legfőbb motivációja a pénz. Abból minél több ha lehet. Mindenesetre nem mindennapi életutat tudhatott maga mögött.

A XX. század eleji mulatók, és a fényűző fővárosi lokálélet is bemutatásra került. Bár erről azért olvastam volna még. Úgy érzem nem került kellő kifejtésre, pedig ez csak még erősebb alap lett volna. Öt csillagot adtam a regényre, mert teljesen beszippantott, és imádtam, de voltak hibái. Úgy érzem nem volt kellően kidolgozva a történt, sok háttérsztori hiányzott. valahogy a karakterek sem kapták meg teljesen a történetüket. Somossy és Cecília és András, valamint Eliza életébe is bele lehetett volna jobban menni. A végére, nekem kicsit túl gyorsan oldódtak meg a problémák, rejtélyek. Szerintem ezt még húzni kellett volna, csavarni rajtuk egy-párat.
Ezek miatt, azonban nem tudok levonni mert az olvasási élményeim nem azt tükrözik. Volt mögötte kutatómunka, mert látszik. A borító is csodaszép lett, figyelemfelkeltő a kihívő festett női arc, és a kék szín. Egyértelműen utal a regény témájára. Én Cecíliát valahogy így képzeltem el, amilyen a borítón szereplő hölgy.

Összegezve nem bántam meg, sőt nagyon örülök, hogy elolvastam, mert imádtam. Új évem első kedvenc olvasmánya. Borbás Edinától pedig várom a többi, új (ha lehet történelmi hátterű) írásait, amelyeket biztosan a kezeim közé fogok venni.

>!
Dyta_Kostova IMP
Borbás Edina: Kék macska

Értékelem a hangulatot, az olyan apróságokat, mint a felsőruhák száma vagy a korabeli szóhasználat. A stílusa egyszerű, gyorsan fogyasztható. A történet szintén ilyen, egyszerű, gyorsan fogyasztható, őszintén szólva nekem bűnös élvezet volt a szó rosszabb értelmében.
A problémáim pont ebből fakadnak: olyan szépen, részletesen, a sutaságokat kigyomlálva is meg lehetett volna írni ezt a regényt, és ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy vajon a szerkesztő nem fektetett elég erőt bele, hogy meggyőzze arról a szerzőt, hogy spoiler.
Talán nagyobbak voltak az elvárásaim, többet képzeltem bele, és ezért érzem magam kissé csalódottnak, nem tudom. Lehet. Vártam valamiféle szépirodalmibb írásmódot, valami mélyebb lelki tartalmat, nem csak ezt a cselekményközpontúságot és női rivalizálást, vagy ha már versengenek, akkor csinálják igazi dühből és indulatból. Néha nagyon felszínes, barátnősre vett kapcsolatok jellemzik a Kék macska lányait, de ugyanez a felszínesség máshol is tetten érhető. Mélységet, drámát, századelős fellendülést és elsöprő szenvedélyt vártam, de csak takaréklángon égett ez a tűz.
Nem mondom, hogy Borbás Edina rossz író, cseppet sem. azt mondom, hogy tizenévesekhez szólóan, sekélyesen ír, pedig tudna jobbat is. Tartalmasabbat, lélektanibbat. Ezt várnám tőle a jövőben.

>!
Lobelin 
Borbás Edina: Kék macska

Nem volt rossz… könnyű és szerethető, bár voltak benne eléggé közönséges részek is… valahogy nem illet a könyvhöz… bár tudom, hogy akkor is csak emberek éltek-) Valahogy a történetet nem éreztem egy kerek egésznek, inkább, mintha kisebb részekből tevődött volna össze… Eilza és Madarassy gróf karaktere nagyon szerethető volt… A vége pedig… hát az egy tündérmese-)

1 hozzászólás
>!
alettakata P
Borbás Edina: Kék macska

A bizalmat nem lehet megfizetni. Nehéz megszerezni, és könnyű elveszíteni. És ha már fizetnek érte, akkor már nem ér semmit.

Nagyon tetszett, hogy betekintést nyerhettünk a boldog békeidőkbe, egy budapesti lokál a helyszín, ami nagyon különlegessé tette a regényt. Több értékelésben írtam már, hogy sokkal jobban szeretek régi korokban játszódó történetekről olvasni, valahogy ezek a szivem csücskei. Könnyű belemerülni ebbe könyvbe, olvasmányos, gyönyörűen megírt. Megjelent Dobos, Krúdy, Somossy Károly, öröm volt ismerős neveket olvasni, attó függetlenül, hogy mi fikció és mi nem.
Madarassy András olyan volt, amilyennek lennie kell egy úriembernek. Vagy egy akkori úriembernek. Mert manapság hol találunk ilyen férfiakat? Ezekben a könyvekben…:)
Nagyon sok az intrika, a képmutatás, és a vagyonbéli különbségek miatti összetűzés, mégis ezek teszik valóságossá a regényt, kiderül, hogy akkor sem volt fenékig tejfel az élet.
Azért adok rá 4 csillagot, mert hiányérzetem van, főleg a lezárásokkal kapcsolatban. Az elejét sokáig húzta, ehhez képest a vége olyan, mintha azt mondták volna, hogy van egy napod befejezni és gyors lezárta a szálakat pár oldalban. Csillagos ötös történet lenne, ha kaptam volna még egy kicsit belőlük. :)

>!
szabadosági I
Borbás Edina: Kék macska

A Nincs időm olvasni kihívásban igaz történeten lapuló regényt kell olvasni, és történetesen a Kék macska is beleillik a kategóriába. De őszintén szólva nem ezért olvastam, hanem mert engem kértek fel, hogy a könyvbemutatón beszélgessek az íróval.. így erre készülvén a kéziratot olvastam.
Szerettem a hangulatát, jól megidézi a boldog békeidőket. Imádtam azt a kort, szeretek róla olvasni is. Somossy Károlyról talán sokan nem tudnak, pedig az 1900-as években ő tanította meg a pestieket mulatni, ő alapította az Orpheumot. Izgalmas élete volt, erről sokat megtudunk a regényből.
A Kék macska lokál, Karola Cecília, a cukrász Dobos, az író Krúdy és a többi alak, akik valóban éltek, hitelesítik a regényt. Az írónő korabeli újságcikkekből indult ki, és ennél az egyszerű oknál fogva számomra többet jelent, mint egy teljesen fikciós regény, mégha ebben is sok elem fikció.
És Borbás Edina jól is ír. Ugyan a lezárásokkal nem voltam maradéktalanul elégedett, némelyiket gyorsan lezavarta, mintha sietve be akarta volna fejezni a regényt, de összességében érdemes elolvasni! Jó kis korrajz, egy kis Hamupipőke történettel fűszerezve.

>!
Kovács_Ági_3 P
Borbás Edina: Kék macska

Annyira nem akartam, hogy vége legyen. Direkt lassan olvastam, hogy tovább tartson ez a remekmű. Élveztem minden egyes pillanatát, a hangulatát, a korhű időket, a cselekmény és a gyönyörű beszédet. Kész felüdülés volt számomra ez a romantikus-kaland történet.

A véleményemet itt olvashatod bővebben:
https://hungarybooks.blogspot.com/2019/03/borbas-edina-…

>!
zsanna525
Borbás Edina: Kék macska

Nagyon jó történet a kisebb hiányosságok ellenére is!!!
Várom a folytatást :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Pandalány P

A bizalmat nem lehet megfizetni. Nehéz megszerezni, és könnyű elveszíteni.

>!
Pandalány P

– A cukrozott alma egészséges és nem hizlal túlságosan.

2 hozzászólás
>!
Pandalány P

– Mindenkit nem ismerhetek. Nagy ez a Budapest arra.

>!
Dorina_S

Meg kell szerezned, ami tetszik. Ha megszerezted, kapaszkodj belé erősen!

221. oldal

>!
Dorina_S

Gyökeret eresztett, mint egy tölgy, aki szomjazik az esőre.

295. oldal

>!
alettakata P

Mert nem csak ügyesség, pontosság is kell az alkotáshoz, és persze lélek.

132. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Anthony Capella: A kávék költője
Beregi Tamás: Noctambulo
Kerékgyártó István: Trüffel Milán
Dávid Ádám: Millennium Expressz – A tudósító
Gaura Ágnes: Attila koporsója
Budai Lotti: A hercegnő haragja
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy
Lilith M. Abbey – Mike Menders: Krisztin
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság