A ​szeráj 32 csillagozás

Budapesti éjszakák titkai 1896-ban
Borbás Edina: A szeráj

Budapesti ​éjszakák titkai 1896-ban

A regényt valós események ihlették.
1896 tavaszán a Szofia nevű gőzös legénysége egy titokzatos lányt ment ki az örvénylő Dunából. A menyasszonyi ruhában fuldokló szépség minden emlékét elveszítette, így, jobb híján, az őt megmentő hajóról kapja a nevét.
Szofia szépsége áldás és átok is egyben. A gyönyörű lány előtt megnyílnak az akkor épült, Budai Konstantinápoly nevű szórakoztató negyed titkos szalonjának kapui, de ez akár a végzetét is jelentheti. Jótevője, ifjabb Pálffy Mór gróf saját jövőjét is kockára teszi, hogy a lány tisztaságát megőrizhesse. Vajon Szofia rátalál múltjára és régi önmagára, vagy örök homály fedi a Szeráj előtti életét?
A mulatónegyed üzemeltetője, Somossy Károly mindent és mindenkit felhasznál céljai elérése érdekében. Nem csak Szofiát mozgatja marionett bábúként, hanem Carola Cecíliát, Budapest díváját is képes lenne feláldozni, hogy vállalkozása ne valljon kudarcot. Európa legnagyobb… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
346 oldal · ISBN: 9786156013736
>!
Álomgyár, Budapest, 2019
346 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156013729

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Pálffy Mór · Sophia


Kedvencelte 4

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 48


Kiemelt értékelések

Dorina_S>!
Borbás Edina: A szeráj

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

Úgy tűnik új hagyományt avattam. Nem lesz karácsony új Borbás Edina könyv nélkül. Legalábbis nagyon remélem, hogy ez tradícióvá válik. Mivel tavaly ilyenkor és idén is az írónőtől olvastam. A Kék macskát imádtam, és nagyon vártam mikor jelenik meg az új regény. Nagyon boldog voltam, hogy még idén, és el is terveztem, hogy karácsonyi szabadság alatt én bizony ismét visszautazom az időben és a XIX. század végi Budapesten fogom koptatni a macskaköveket.

Az írónő most sem okozott csalódást, mesterien jelenítette meg a boldog békeidőket minden fényével és mocskával együtt. Bevallom őszintén én a Lágymányosi vigalmi negyedről mit sem tudtam eddig a könyvig. Somossy Károlyról is csak az Operettszínház és a Kék macska című regény kapcsán vannak információim. Borbás Edina egy úgymond spin-off könyvet adott az olvasóknak, hiszen a történet a Kék macsak cselekménye előtt játszódik, de teljesen élvezhető annak a kötetnek az ismerete nélkül is. Ámbár mégis összekapcsolódik a kettő. Az írőnőnek veleszületett tehetsége a monarchikus vigalmi negyed megjeleneítése. Most is teljesen magával ragadott a kor hangulata, szelleme és semmifél hiányérzetet nem tudok mondani…talán csak azt, hogy hiányzott még háromszáz oldal a végéről.

Az írónő második regénye azonban engem sokkal jobban megfogott. Az elsőt is nagyon szerettem, de ez a történet valahogy a szívemig és lelkeimg hatolt. Sokkal mélyebb, érzelmesebb, és lelkileg megrázóbb. Ebben a történetben megtalálható minden, ami egy jó történelmi romantikushoz kell. A romantika, szerelem, szenvedés, fájdalom, könnyek és a történelmi hangulat is.

Már a borító is felhívja magára a figyelmet, egy nem mindennapi nőt ábrázolva. Az olvasó kézbe véve és belemélyedve a fülszövegbe egyszer csak azt veszi észre hogy már az első sorokat olvassa. Imádtam ezt a csodás külcsínyt, amely annyira jellemző Borbás Edina történeteire, ugyanakkor a csillogáson és a pompán túl megmutatja az akkori világ minden sötét foltját, oldalát. Ami nem biztos, hogy a történelemkönyvek lapjain is ennyire megjelenik. Különösen kiélezett a társadalmi különbségek megjelenítése, amelyet továbbszőve az egész Monarchia árnyait megláthatjuk. Miért is nem voltak teljes mértékben boldog békeidők ezek az évek? Vagyis inkább nem mindenkinek.
Már a cselekmény alapszála sem mindenapi, egy fiatal emlékeit vesztő lány kálváriáján át járjuk be az akkor Budapestet és ismerhetjük meg a korszakot. Azt az időszakot, amikor számtalan cselédlény, vagy szerelmes vetett inkább önkezével véget az életének vagy szállt hajóra Amerika felé egy új, szebb jövő reményében.
Sophia amnéziája megnehezíti a sorsát, és persze akadnak segítő és ártó emberek is a közelében. Nem tudja ki is ő valójában, mégis tudja mi a jó és a rossz, vagy inkább azt mi a helyes és helytelen között a különbség. És azt, hogy a pénz és a csilingelő korona nem minden. Erkölcsös, lelkiismeretes. Nem riad meg a kétkezi munkától, és érzelmes, szabadszellemű fiatal lány….aki remélei, megtalálja a választ a kérdéseire és a biztonságot, amit ebben a helyzetében annyira hiányol. És persze a szerelem is bekopogtat hozzá, de a sok kétely, félelem is keresztezi az útját. Kiben bízhat és hallgason-e az ösztöneire az álcázott jósággal szemben? Emberi gyarlóságról és gonoszságról, hideg számításról mind-mind olvashatunk a regény lapjain, de szerelemről is.

Összetett és eseménydús volt a többszálon cselekény, mivel több társadalmi csoportba tartozó ember életét ismerhetjük meg, ahol a mellékszereplőkek is kiemelt szerep jut, nemcsak a főhösöknek. A társadalmi különbségek vagy ellentétek a regény egyik alapköve. A másik a kor vigalmi negyede és Somossy Károly. Erre csodás köveket és falakat húzott az írónő, felépítve az egész történetet. A varrólányoktól, a matrózokon át, az arisztokráciáig bemutatva az akkori életvitelt és életmódot. A történelmi háttérrel ugyanis nem lehet probléma. Borbás Edina ismét jelesre vizsgázott belőle, és persze a szerelmi szálakkal sem. Nála ugyanis soha nem egy szerelmi szál van, hanem több. Mindegyik különleges volt a maga nemében. Volt, amelyik gyönyörű beteljesedést kapott, és volt, amelyik nem. Nem úszunk el a rózsaszín ködben, hanem a realitás talaján maradva nem lett mindenkinek „boldogan életek, míg meg nem haltak” befejezése. Bevallom, ha lett volna, az lett volna nálam a mínusz pont, de nem így alakult.

A jó történelmi romantikus elengedhetetlen kelléke, egy igazi férfi karakter. Meg is kaptuk ezt Pálffy Mór személyében, aki az igazi úriembert testesítette meg. Hát szerintem nincs a Földön olyan nő, aki ne szeretne bele ebbe a lovagba, aki egy igazi gentleman. Arisztokratikus neveltetése, gyermekkori tragédiái mind-mind hozzájárultak ahhoz akivé vált. Az ő szerepében a nemesség helyzetét láthatjuk meg, a még mindig ranghoz ragaszkodó felsőbbrendűséggel és keménységgel együtt. Ebből akar kitörni Mór, aki szeretni akar és szeretve lenni. Érzelmeket átélni, amit nem tehetett meg eddigi társadalmi helyzetéből kifolyólag. Ugyanakkor én még idesorolnám Aurélt, a fiatal színészt is. Igaz…neki nem jutott ekkora szerep, mint a gróf úrnak, de a lovagias viselkedéséről mégiscsak sikerült tanúbizonyásgot tennie.

Mindent összegezve, azt kaptam, amire vágytam. Egy hamisítatlan, monarchikus Borbás Edina regényt tele szerelemmel, ármánnyal, fájdalommal, cselszövéssel. Megspékelve a vigalmi nagyágyú Somossy történeteivel, amelyből remélem lassan sorozat keletkezik, mert ezek a történetek megérdemelnének több kötetet is az egyszer biztos.

3 hozzászólás
cicus61 P>!
Borbás Edina: A szeráj

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

Nagyon szerettem ezt a könyvet is. Bár egy kicsit egy kaptafára készült a Kék macska könyvvel, de azért nagyon tetszett. Ráadásul most vettem észre, hogy ez a könyv volt tul.képpen az első rész és a Kék macska a folytatás :) de nem igazán zavar. Hát igen, már az elején gondoltam, hogy Sophia nem egy kis cselédlány. Rossz lehet, ha nem emlékszik az ember az élete régebbi részleteire. Szerencsére megtalálta mindig azt, aki segítette, védte. Persze Mór nyílván a kedvenc szereplőm Sophiával együtt. Carola Cecília megint az agyamra ment, mint a másik könyvben is. Jó kis könyv.

Laura_Bakos>!
Borbás Edina: A szeráj

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

Már sok jót hallottam a könyvről, és sok pozitív véleményt olvastam, mégis halogattam az elolvasását. Ez volt az első regényem a szerzőtől, így nem tudtam mire számítsak. Örültem, amikor ajándékba megkaptam. Volt benne valami, ami mindennél jobban felkeltette a figyelmemet.
Imádom, ezt a borítót, bár el kell ismernem, a Kék macskáé is elképesztő. Ügyes volt a tervezője. Teszik az egész színvilág. Egyszerűen gyönyörű.
A cselekmény, a karakterek mind tetszettek, bár nekem nagyon kiszámítható volt, és egy picit többet vártam tőle. Lassan haladtam vele, bármennyire is tetszett maga a tartalom, de itt-ott számomra túlírt volt, vagy jobban belemerültem volna. Kicsit hiányérzetem maradt.
Összegezve: Bátran ajánlom másoknak is, mert megéri elolvasni, és elmerülni A szeráj történetében.

BBetti86 >!
Borbás Edina: A szeráj

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

Kicsit romantikus, kicsit történelmi hangulatú – szerettem benne, hogy mese is, nem is. Megvan benne a romantikus regények esszenciája is, de nem annyira mesebeli, mint egy nyálregény.
A történet a Kék Macska előzményeit meséli el. Károly egy szórakoztató centrumot igyekszik létrehozni, török mintával. Carola Cecília a sztárja, aki a kis zongoristával kokettál titokban, míg Károly kérésére egy bankárt csábít el. Közben egy lányt húznak ki a Dunából. Bájos teremtés, de emlékei nincsenek. A hajó után nevezik el Sophiának, amelyről kimentették. Az ifjú gróf nem közömbös iránta, és megvédené Károly terveitől, aki csak a kihasználható szépséget látja benne.
Három történetet mesél el a regény. Sophia, Carola Cecília és a színházban dolgozó mostohatestvérek meséjét. Egy-egyben kevés lenne a cselekmény, de így a három tartalmasan megtölti a regényt. Sophiáé a lánymesésen romantikus, Carola Cecília hozza a bulváros részeket, a varrólányoké a kettő között helyezkedik el.
Tetszett a kontraszt, ahogy a különféle szereplők a vérmérsékletüknek megfelelően másként, más hévvel élik meg a hasonló érzelmeket. És nem csak szerelmes a regény. Károly egy szórakoztató komplexum álmát kergeti, ezért kész zsarolni is, kétes ügyletekbe keveredni. Vera színésznő akar lenni, karrier tervei vannak, nem feleség és anya lenne.
Kapunk részeket abból, milyen képmutató az úri közösség. Sokkal tisztességesebb, szerethetőbb szereplők vannak a szegények között. Természetesen akad kivétel is, Pálffy Mór alakjában Borbás Edina egy haladó nemes képét festi meg, akinek mérnöki szakmája van és a szó nemes értelemében úriember.
Szórakoztató, de nem harsány regény.
Mivel olvastam már a Kék Macskát, nekem adott egy pluszt az is, ahogy itt megjelennek az előzmények. Ki a díva lányának apja? Hogy kerültek a Kék Macskába? Abszolút jól működik önálló regényként is, de azért össze van kötve a két regény.

Schildkröte P>!
Borbás Edina: A szeráj

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

Hangulatos, izgalmakkal teli regény, ami fergeteges előzménye a Kék macska című kötetnek. Mivel bátorkodtam azzal a regénnyel kezdeni, de végül leesett, hogy ez a kötet sok kérdésemre magyarázatot adott, ami a Kék macska esetében fennmaradt.
Tetszik a szerző könnyed írása, ha lesz még több, békebeli történet a tollából, szívesen fogom kézbe venni. :)

roganedina>!
Borbás Edina: A szeráj

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

Nem volt rossz, de a Kék Macska sokkal jobb volt! :D Ez valahogy gyengébbre sikerült és a szereplőket sem tudtam szeretni. (Mármint azokat, akik újként kerültek a történetbe.) Maga a Szeráj és az egész elfeledett „buli-negyed” története azonban felkeltette az érdeklődésemet! (A borító ismételten ronda… :D)

Febenecz_Kitti>!
Borbás Edina: A szeráj

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

Bevallom ezt a könyvet a borító alapján vettem meg. Nem nagy titok hogy nagy példaképem Gelencsér Tímea, aki a borítón szerepel. A másik ok hogy szeretem a történelmi regényeket. Az írónőtől ez az első könyvem és jelenleg kettős harc van bennem a könyve a története alapján. Van olyan írónő aki ebben a műfajban ír és hatalmas kedvencem az első pillanattól kezdve. De van olyan is aki kocsit laposabban és “érzelem mentesen ír ebben a témában. Az írónő jelenleg nekem a kettő között áll. Nagyon tetszet a történet amit elmesélt nekünk a regényben és az is amilyen formában mesélt. De még korai lenne első könyve alapján ítélkeznek,de egy biztos ezek után elolvasom a másik könyvét is a Kék macskát.

Anita_Simon>!
Borbás Edina: A szeráj

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

Ez volt az első beszerzett és olvasott könyvem az írónőtől.
Furcsa volt mai szemlélettel abból a korból olvasni, de nagyon tetszett.
Elsőre azt is furcsálltam, hogy mindenhonnét kaptam egy kis infót, és hirtelen azt sem tudtam mik ezek az ugrálások a helyszínek között, aztán a apránként kiderült, hogy minden mindennel összefügg, és így már könnyű volt kimozaikozni a történetet. Élveztem ezt az agymozgatást, hisz a váltakozások miatt kicsit gondolkodni kellett, de pont ez volt a jó benne.
Most már csak be kell szereznem a Kék Macskát… :)

lizzyke21>!
Borbás Edina: A szeráj

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

" Egy igazi és hamisítatlan századfordulós, romantikus mese A szeráj.
Bámulatos leírásaival egy igazi gyöngyszem ez a regény! "

Bővebben:
https://lizzy-olvasokuckoja.blogspot.com/2020/08/borbas…

Felixa P>!
Borbás Edina: A szeráj

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

Egy gyönyörű történet gyönyörű köntösbe öltöztetett előzménye… Imádom a borítót, különösen a lila színét… Amikor tudomást szereztem róla, hogy érkezik a könyv, azonnal tudtam, hogy kell… Mesebeli, szemfényvesztő, de mégis hihetetlenül valóságos. A kor, az életstílus, a leírások…, mind-mind újból magukkal ragadtak. Ismét egy könyv, amely garancia a jó olvasmányélményre…


Népszerű idézetek

BBetti86 >!

Ha van elég pénz, láthatja, hogy nincs lehetetlen.

12. oldal

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

Dorina_S>!

A Nagy Színkör belső terében is serényen folyt a munka. A Budapest legnagyobb színpadát körülölelő, U alakú épület hátsó zugában a jelmezeket varró lányok egy perc szünetet sem tarthattak.

9. oldal

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

szvandaaa>!

– Remélem, hamarosan jön egy fiú is. Azt azért még szeretném megérni. – És távozott.
Sophia megcsókolta férje ajkát, aki erre elmosolyodott.
-Hallottas a parancsot! Fiút kell csinálni! Rajtam ne múljék!

344. oldal

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

Valkai_Erika>!

Egzotikus pálmák, és vörös muskátlik tették különlegessé a finom úri helyet.

15. oldal

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

L_Detti>!

A Duna-gőzös Társaság hajója komótosan pöfékelte ki magából a füstöt, miközben lapátjai serényen nyaldosták a folyó vizét.

(első mondat)

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

L_Detti>!

Én mondom, egy életünk van, amit nem érdemes rövidebbre szabni, mint ami egyébként adatik belőle.

10. oldal

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

L_Detti>!

Amióta csak férfiakkal volt dolga, mindig is ő tartotta a gyeplőt. A balga jószágok arra futottak, amerre vezette őket, most viszont tanácstalan és kiszolgáltatott volt, és nemhogy a gyeplőt nem találta, de abban sem volt biztos, hogy egyáltalán felengedték a bakra.

167. oldal

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

L_Detti>!

– Mondtam már, nekem az a sorsom, hogy megmentsem. Ezt a találkozásunk első pillanatától érzem (…)

197. oldal

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

szvandaaa>!

Ha az ember nem keresi meg a saját határait és nem feszegeti azokat, akkor honnan is tudja ki ő valójában? Sokakat láttam már, akik hagyták, hogy a lehetőség elszáguldjon melletük, míg végül határaik olyan szűkre zsugorodtak, hogy fojtogatni kezdték őket.

232. oldal

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

Felixa P>!

Az idő minden sebet beforraszt, még ha heget is hagy maga után.

257. oldal

Borbás Edina: A szeráj Budapesti éjszakák titkai 1896-ban

Kapcsolódó szócikkek: Pálffy Mór · Sophia

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Szép Zsolt: Kárpát walzer
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Fábián Janka: Koszorúfonat
Anthony Capella: A kávék költője
Dávid Ádám: Millennium Expressz – A tudósító
Kerékgyártó István: Trüffel Milán
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan
Lengyel Péter: Macskakő
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk