Megjelenésének várható időpontja: 2024. március 18.

Minden ​kémia 407 csillagozás

Bonnie Garmus: Minden kémia Bonnie Garmus: Minden kémia

Elizabeth ​Zott nem egy átlagos nő. Sőt, biztosan kikérné magának, ha bárki úgy gondolná, hogy létezik átlagos nő.

De a 60-as években a Hastings Kutatóintézet csupa férfiból álló tudóscsapatának igen ódivatú fogalmai vannak a nemek egyenlőségéről. A kivétel Calvin Evans, a magányos, zseniális, Nobel-díjra jelölt mizantróp, aki beleszeret Elizabeth elméjébe… is. Csodásan működik köztük a kémia.

Csakhogy az élet ugyanúgy kiszámíthatatlan, mint a tudomány. Elizabeth néhány évvel később már egyedülálló anyaként próbál boldogulni, és bár nem tervezte, de tévésztár lesz: ő vezeti Amerika legkedveltebb főzőműsorát, a Finom falatok hatkort. Forradalmi, különc hozzáállása a főzéshez („elegyítsünk egy evőkanál ecetsavat egy csipet nátrium-kloriddal”) rengeteg rajongót szerez. De ennek nem mindenki örül. Elizabeth Zott ugyanis nemcsak főzni tanítja a nőket, hanem arra bátorítja őket, hogy igenis borítsák fel a status quót.

Ismerd meg te is a különc tudós nőt, aki… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
Central Könyvek, Budapest, 2024
436 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636144845 · Fordította: Goitein Veronika · Megjelenés időpontja: 2024. március 18.
>!
Central Könyvek, Budapest, 2022
436 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636141035 · Fordította: Goitein Veronika

1 további kiadás


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Elizabeth Zott · Calvin Evans · Madeline Zott · Margaret Mead · Mrs. Harriet Sloane · Walter Pine


Kedvencelte 106

Most olvassa 37

Várólistára tette 446

Kívánságlistára tette 401

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Bonnie Garmus: Minden kémia

”A bátorság a változás alapja. Márpedig a kémia miatt a lényegünk a változás. Ha tehát holnap felébrednek, tegyenek fogadalmat! Ne fogják vissza magukat! Ne mások döntsék el önök helyett, mire képesek! Azt pedig végképp ne engedjék, hogy valaki a nemük, az etnikai hovatartozásuk, a vallásuk vagy a gazdasági helyzetük alapján ítelje meg önöket!”

A Minden kémia egy üde és humoros írás a nők helyzetéről, a kulturális sztereotípiákról, az elnyomásról, a szeretetről, az élet nehézségeiről és igen, a bátorságról. Főszereplője, Elizabeth Zott szívügye a kémia, azonban tudós karrierje kibontakozása helyett egy délutáni műsort vezet a tévében Finom falatok hatkor címmel. Újszerűen, a tudomány segítségével mutatja be, hogyan legyen minden elkészített étel mennyei, ám emellett sokkal fontosabb dolgot is tanít a nőknek. Azt, hogy itt az idő végre kezükbe venni a sorsuk irányítását, és kilépni a konyha falai közül is. De vajon neki is lesz ehhez elég bátorsága?

A szereplők egyszerűen imádnivalók, nemcsak Elizabeth, hanem kislánya, Mad, a szomszéd, Harriet, de leginkább a kutyák legokosabbika, Hatharminc. A történet hihetetlenül szórakoztató és olvasmányos, ugyanakkor fontos problémákra hívja fel a figyelmet, többek között a nemek közötti bérszakadékra, a munkahelyi szexuális zaklatásra, és arra, hogy a nők alárendelt szerepét sokszor a nők maguk tanítják gyermekeiknek. Sajnos mindez nemcsak a történet idejében, a ‘60-as években aktuális, hanem napjainkban is. Zseniális írás, amely végig visz magával, bravúrosan egyszerre intelligens és kikapcsoló.

9 hozzászólás
ProKontra>!
Bonnie Garmus: Minden kémia

Imádtam ezt a könyvet. Kikapcsolt, szórakoztatott, ledöbbentett. Érdekes egy olyan világba belecsöppenni, ahol a nők intelligenciáját nem ismerik el, ahol a nők soha nem lehetnek okosabbak a férfiaknál, ahol a férfiaknak a hiúság és az egó a mindenük. Amellett, hogy szórakoztató, komoly témája: hogyan képes egy nő harcba szállni, hogyan képes túlélni az agressziót, a megaláztatást, az erőszakot. A karakterek, úgymint Elizabeth Zott, Hatharminc, Calvin, Harriett egyszerűen zseniálisak. Nem lehet nem szeretni őket. Nekem egyik kedvenc könyv lett ebben az évben! Mindenkinek ajánlom ♥

6 hozzászólás
nicosia P>!
Bonnie Garmus: Minden kémia

Régen pityeregtem már könyvön, de ezen most kétszer is sikerült. Ezzel együtt is fantasztikus élmény volt az olvasása.
Elizabeth Zott a ’60-as évek elején természetesnek veszi, hogy a nők és férfiak egyenlőek. Ezzel az egyetlen baj az, hogy rajta kívül senki nem hisz ebben. off Elizabeth Zott tehát a maga hitvallása mentén naivan újra és újra beleszalad ugyanazokba a pofonokba, mert képtelen megérteni, hogy a holtsúlyként mozgó kritikus tömeg csak lassan változik, és még napjainkban sem egyenlő nő és férfi. Pedig azóta már túl vagyunk 60 éven.
Az eszes és határozott vegyész egy magánlaborban próbál tudományos munkát végezni (amikor hagyják) mígnem a kémia nem csak tudományos, hanem zsigeri úton is megtalálja Calvin Evans professzor személyében. Kettejük csodás, különleges és furcsa kapcsolata aztán ha nem is azonnal, de végül hegyeket mozgat meg.
Elizabeth sok lenézés és elnézés közt, végül tesz egy görbe kitérőt a show biznisz világába, de mint mindent maga körül ott is megváltoztatja a feltételeket. Ennek a nőnek fantasztikus az önmagába vetett hite, és különös a mód, ahogy kezeli a problémákat. Nem volt tökéletes, de mindenképpen példakép. Ahogy rajta kívül még sokan a regényben. Szerettem a mellékszereplőket, és a mellékszálakat, sok tanulságos történet rejtőzött a könyvben, és nagyon sok gondolkodnivalót is adott.
Helye lesz a könyvespolcomon.

2 hozzászólás
Dóri_Margit>!
Bonnie Garmus: Minden kémia

„Itt nem arról van szó, hogy kik vagyunk, és miből lettünk, hanem arról, hogy mire lennénk képesek.”

2022-ben ez volt az a könyv, ami hatalmas kedvencem lett. @eenca ezúton is köszönöm az értékelésed, ami hozzám is eljutatta ezt a remekművet!♥️

Ebben a könyvben egy ‘50-es és ‘60-as évekbeli női vegyész szemén keresztül láthatjuk az akkori világot. A könyv maga botrány számomra, és azok a társadalmi normák is, amik végig kísérik Elizabeth Zott életét. Az, hogy abban az időben mit kellett egy nőnek elviselni, az egészen elképesztő, már-már ép ésszel felfoghatatlan badarság.

Egy tudóst ennyire semmibe venni, csak azért mert nő. Azért kell ezt látni, ahhoz hogy értékelni lehessen a jelenlegi normákat. Hogy bizony ez alapvető joga kéne, legyen mindenkinek, azt kéne nézzék, amit az ember lerak az asztalra és nem azt, hogy ki rakja le. Főleg nem tudós berkekben. Fejlődtünk az óta ebben is rengeteget, de azért van még hova jutni ez ügyben is.

A rengeteg tanulság mellett, buzdító is a könyv. Roppant szórakoztató mikor a tudós énje találkozik a hétköznapi dolgokkal. Eszembe jutatta egyetemi időszakomból a kémia tanszéken Róka professzort. Ő pont így oktatott. ^^
Szerettem, hogy az írónő egy erős női karakter ép eszével vezet végig egy ennyire nehéz korszakban. Több szempontból is tanulságos és üdítő ez a könyv, a világnézete pedig végig racionális marad.
Számos úttörője van mai napig a nők jogainak! De mindenki mellé kellene egy Elizabeth Zott, aki bátorítaná a változásra :)♥️

Kíváncsi vagyok, hogy mások hogy vélekednének erről a könyvről.
Olvassátok el minél többen!

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Bonnie Garmus: Minden kémia

Zseniális ez a könyv, megvan benne minden, amit szeretek. Fordulatos, izgalmas és nagyon egyedi sztori, imádni és utálni való szereplők, az érzelmek teljes skálája, nevetés és sírás, cuki kutya és gyerek. Mindez roppant gördülékenyen, élvezhető stílusban, okosan, szenvedélyesen. A feminista vonalat különösen nagyra értékeltem, de annyi érdekesség, annyi jóság volt benne, hogy napestig tudnám sorolni.

3 hozzászólás
RTMariann P>!
Bonnie Garmus: Minden kémia

Ez a könyv egyszerűen fantasztikus!

Megismerjük Elizabeth Zott vegyészt, aki az 50es években női tudósként szinte nem is létezhetett. Merev volt és távolságtartó, ugyanakkor óriási szíve volt és a tudomány jelentette számára a világot. Esélye sem volt azzá lenni, aki napjainkban lehetne, elismert tudóssá.

Váratlanul szerelmes lett egy szintén tudós férfiba. Házasságot ugyan nem kötöttek, de tökéletes volt köztük a kémia. Sajnos túlságosan korán elveszítette a férfit, aki örökre szóló búcsúajándékot hagyott számára, a kis Madet. A házasság hiánya tovább nehézítette Elizabeth amúgy sem egyszerű életét. Bár gyereket sem akart mégis csodás módon nevelte hozzá hasonlóan éles eszű lányát. Miután, mint kutatót semmibe vették kénytelen volt munkát vállalni egy televíziós műsorban, hogy legyen elég pénze. Bár szókimondása nem mindig volt népszerű a műsort imádták. Sok nőt ösztönzött, hogy merjenek önmagukká válni. Ennek hála sokan például újra tanulni kezdtek. A műsor zseniális volt. Finom ételeket készített miközben a kémia kapta a főszerepet. Neki hála tudom, hogy a férjemmel kovalens kötésű a kapcsolatunk. ☺️

Vicces és szókimondó könyv, mégis a gyász, ami a legnagyobb szerepet kapja. Végig érezzük a szereplők veszteségeit. Ennek ellenére nem volt szomorú. Örülök, hogy abban az időben voltak nők (nem csak fiktívek), akik bár széllel szembe mentek mégis harcoltak a nők egyenjogúságáért. Példaértékűek! ♥

Csordultig telt szívvel ajánlom mindenkinek ezt a káprázatos könyvet! ♥
off

1 hozzászólás
Chöpp >!
Bonnie Garmus: Minden kémia

Mindenkinek ajánlom szeretettel! Nőknek és férfiaknak egyaránt! Ha nem lenne január 8, még komolynak is tűnne az állításom, hogy számomra Ez volt az Év Könyve!!! ♡ ♡ ♡

4 hozzászólás
Amál P>!
Bonnie Garmus: Minden kémia

Nem gondoltam volna, hogy én ezt a könyvet ennyire fogom szeretni, de már az első pillanattól fogva azonosulni tudtam Elizabeth Zott-tal. Elizabeth olyan nő, aki rosszkor született, mert jópár évtizeddel felvilágosultabb a koránál. Az 1960-as évek nem kedveznek a női nemnek, hisz a férfiak szerint mi csak másodrangúak vagyunk, szüljünk gyerekeket, vezessük a háztartást és felejtsük el, hogy nekünk is lehetnek ambicióink. Ezzel szemben Elizabeth nagyon okos, független, határozott és céljai vannak. Persze az egyetemen, a munkahelyén próbálják elnyomni, de találkozik egy másik bogaras tudóssal, és működik a kémia. Sajnos, ahogy lenni szokott a tündérmesék nem tartanak örökké, mert az élet közbe szól. Calvin elvesztése után a nő mégsem adja fel, hisz egy életreszóló ajándékot kapott a férfitól. Ez a könyv egyszerre volt humoros és szomorú, elgondolkodtató és szórakoztató, de mindenképpen tanulságos. Elizabeth nagyon jó példa arra, hogy ne hagyjuk magunkat elnyomni, álljunk ki az igazság mellett és bátran éljünk a vágyaink szerint. Csak ajánlani tudom mindenkinek. ❤

2 hozzászólás
Jagika P>!
Bonnie Garmus: Minden kémia

Az elején egyből magával ragadott a könyv stílusa, témája, szereplői. spoiler Elizabeth fantasztikusan erős nő: minden megpróbáltatás ellenére talpra tud állni és folytatni nem mindennapi életét. Élettörténete komoly problémákat feszeget és személye egyben példát is ad. Tudós nő, aki a népszerűségét is intelligens módon kezeli, egyedülálló anya, aki szívvel-lélekkel-ésszel neveli a leánykáját…

5 hozzászólás
Kovaxka P>!
Bonnie Garmus: Minden kémia

Majdnem egy éve olvastam, és még mindig emlékszem, mennyire imádtam ezt a regényt! A borítója miatt vettem meg, de egyből beszippantott a történet, az írásmód, a szuper karakterek és maga a sztori. A tudósokat és a 60-as éveket amúgy is nagyon szeretem, különleges volt bepillantani egy női kutató – korántsem könnyű – életébe. Aktuális, letehetetlen, zseniális! 2023 legjobb olvasmánya volt.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Málnika P>!

Sosem értettem, miért van az, hogy ha egy nő férjhez megy, le kell cserélnie a nevét, mint valami használt autót, búcsút intve a családnevének vagy akár a keresztnevének is.

64. oldal (Central, 2022)

2 hozzászólás
Málnika P>!

És hát az élet nem pont erről szól? Rengeteg alkalmazkodás és még több hiba?

195. oldal (Central, 2022)

Kapcsolódó szócikkek: élet
Málnika P>!

– Miért csinálják ezt a nők? – kérdezte haragosan. – Miért fogadják el a kulturális sztereotípiákat? Miért adják tovább őket?

270. oldal (Central, 2022)

Málnika P>!

Olyan biztos, mint a halál és az adó.

322. oldal (Central, 2022)

Dóri_Margit>!

– Ne próbáljon beilleszkedni a rendszerbe! Játssza ki!

Málnika P>!

Néha az a legjobb, amit tehetünk – folytatta a ceruzáját keresve –, hogy erőforrásként használjuk a rosszat, ami történt velünk. Nem hagyjuk, hogy az formáljon minket. Küzdünk ellene.

300. oldal (Central, 2022)

Chöpp >!

Néha muszáj megtenni azt is, amihez nincs kedved.

272. oldal

1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Nem akkora poén felnőttnek lenni, mint gyerekkorunkban hittük.

186. oldal

2 hozzászólás
Dóri_Margit>!

Az embernek megvan az a rossz szokása, hogy semmibe veszi a másik gondját és tragédiáját, emellett nem becsüli, amije van. Vagy volt.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stacey Halls: Familiárisok
Eowyn Ivey: A hóleány
Nora Roberts: Örökség
Debbie Macomber: Alaszkai vakáció
Debbie Macomber: Tengerparti menedék
Colleen Hoover: Without Merit – Merit nélkül
Susan Mallery: Kisvárosi társkeresők
Denise Hunter: Könyvesbolt a tengerparton
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie