Pedig ​mi azt hittük 9 csillagozás

Valláskárosultak evangéliuma
Bolyki László: Pedig mi azt hittük

Bolyki ​Lacit már jól ismerjük. Egyrészt, mint aki a Budapesti Fesztiválzenekarban, a Concerto Budapest együttesben és az Erkel Ferenc Kamarazenekarban komolyzenét, a Bolyki Brothers énekegyüttessel jazzt és gospelt, saját gyülekezetében pedig egyházi zenét játszik. Másrészt, mint írót, akinek már harmadik könyvét vehetjük kezünkbe. Előző két könyve (Milyen zenét szeret Isten? és a Kegyelem és kalmárszellem), komoly sikert értek el a magyar keresztény könyvpiacon. Sőt, mindkettőnek már többszöri kiadása jelent meg!
Új könyvének címe: Pedig mi azt hittük.
A könyv alcíme lett a legfelkavaróbb : Valláskárosultak evangéliuma Bizonyára direkt lett ez az alcím ilyen „ütős”, mert nem is gondolnánk, hogy milyen sokan vannak, akik „belebetegednek” hitükbe…annak ellenére, hogy mindenüket feláldozzák és teljesen átadják magukat az Úrnak, mégis valamiért egy hamis Istenképük alakul ki.
Az emmausi úton olyan emberek találkoznak a Mesterrel, akik egyszer már találkoztak vele,… (tovább)

>!
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150003511

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Vekerdy Tamás


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

jendre P>!
Bolyki László: Pedig mi azt hittük

Bolyki László: Pedig mi azt hittük Valláskárosultak evangéliuma

Bolyki László újra nagyon jó könyvet írt. A lehető legnagyobb erénynek tartom, ha valaki a legmélyebb teológiai igazságokról tud történetekben, példázatokban írni, úgy hogy bárki megérthesse. Feltétlenül olvasásra érdemes.

Lummina>!
Bolyki László: Pedig mi azt hittük

Bolyki László: Pedig mi azt hittük Valláskárosultak evangéliuma

A kötet alcíme „Valláskárosultak evangéliuma” keltette fel igazán az érdeklődésemet. Ismét egy könnyen olvasható, sztorizgatós keresztény önsegítő könyvet sikerült a kezembe vennem, de mivel a sorozat első kötete tetszett, reméltem, hogy ezúttal nem fogok csalódni.
A szerző az emmausi tanítványok történetére fűzi fel mondanivalóját azokról a keresztényekről, akik ugyan valaha tiszta szívvel gyakorolták vallásukat, szolgálták embertársaikat, mára azonban üres szokássá, megfeleléssé, képmutatássá süllyedt vallásgyakorlásuk. Mikor és hogyan romlott el minden? Lehet, hogy valamit nagyon félreértettünk? És hogyan tovább most? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat a szerző új könyvében.
Jó volt olvasni, érdekes volt, de nem érintett meg nagyon mélyen.


Népszerű idézetek

jendre P>!

Isten igéje soha egyetlen szolgájának a szennyesét nem titkolja előttünk, sőt néha mi magunk is belepirulhatunk a hithősök életének egy-egy epizódjának olvasásába. Sokszor azt érzem az ige már-már túl őszinte ebben a tekintetben, pedig szó sincs erről! Az ige a realitást közli, a valóságot nyújtja felénk. isten embereinek élete nem „jó bizonyság” a mi fogalmaink szerint, hanem élő, igaz, őszinte, és minden képmutatástól mentes bizonyítéka Isten szeretetének és kegyelmének. Mert Isten az ő kegyelmét akarja bemutatni az ő szolgáinak életén keresztül, nem pedig a szolgái fantasztikus és kikezdhetetlen jellemét.

163. oldal

Bolyki László: Pedig mi azt hittük Valláskárosultak evangéliuma

>!

Egy formális és gyenge hittel rendelkező, vasárnapi kultúrkeresztény soha nem tud akkorát csalódni, mint egy erős hitű, odaszánt életű keresztény. Minél nagyobb a szellemi fellángolás, annál brutálisabb a „pofára esésünk”.

45. oldal

Bolyki László: Pedig mi azt hittük Valláskárosultak evangéliuma

Kapcsolódó szócikkek: csalódás
1 hozzászólás
>!

A vasárnapi iskolai tanító néni egy egyszerű kérdéssel fordul a gyerekekhez:
– Mi az: kicsi, vörös, szereti a makkot, nagy és lompos farka van, és a fák ágain ugrándozik.
Mire egy kisfiú így válaszol:
– Nagyon úgy hangzik, mint egy mókus, de a helyes válasz biztos az, hogy „Jézus”…

116. oldal

Bolyki László: Pedig mi azt hittük Valláskárosultak evangéliuma

>!

Mennyi vallásos babona szennyezi a kereszténységet, milyen sok szabály és törvény hivatott arra, hogy helyettesítse a vele való személyes kapcsolatot, a személyes kapcsolatokra jellemző szabadságot, a szabadsággal járó felelősséget és a felelősséggel járó bizonytalanságot. Éppen ezért szeretnénk inkább valami kiszámítható rendszert fabrikálni.
Ám ő mindezt nem hagyja. Isten rejtőzködő Isten, aki nem hagyja, hogy rendszert építsünk belőle, hogy szabályok közé zárjuk őt, vagy hogy kezdetleges és szögletes fogalmainkkal körülírjuk lényét. Nem lehet őt keretek közé szorítani, definíciókkal körülírni.

205. oldal

Bolyki László: Pedig mi azt hittük Valláskárosultak evangéliuma

1 hozzászólás
jendre P>!

Természetesen lehet olyan, hogy egy bizonyos élethelyzetben intenzívebben érezzük és tapasztaljuk Isten jelenlétét, mint máskor, de ettől még ez nem jelenti azt, hogy amikor nem érezzük és tapasztaljuk, hogy Jézus velünk van, akkor ne lenne velünk. Az a tény, hogy Jézus Krisztus velünk van minden élethelyzetben, nem a mi ingatag és mulandó érzéseinken, nem a teljesítményünkön, hanem az ő sziklaszilárd ígéretein áll.

72. oldal

Bolyki László: Pedig mi azt hittük Valláskárosultak evangéliuma

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus
>!

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus mondta a hazai iskolarendszer hiányosságaira utalva, hogy szerinte az a probléma, hogy „A tanárok leadják az anyagot, de a gyerekek nem akarják azt felvenni.” Sokszor éppen ez a legnagyobb baj a prédikációinkkal, az evangélium hirdetésével, de még a keresztény lelkigondozással kapcsolatosan is: valamiért azt hisszük, hogy ha „leadjuk az anyagot”, akkor mindent megtettünk, és a többi már Isten dolga. Pedig ahhoz, hogy szolgálatunk nyomán az élő ige célba érjen az emberek szívében, nemcsak az igét kell ismernünk, hanem az emberek szívét is, akik felé szolgálunk.

111. oldal

Bolyki László: Pedig mi azt hittük Valláskárosultak evangéliuma

Kapcsolódó szócikkek: Vekerdy Tamás
>!

Egyetlen kérdés maradt: melyikre tekintünk? Az ő munkájára, vagy a mi munkánkra? Ebből nem az következik, hogy teljesen mindegy, hogy mi hogyan munkálkodunk. Messze nem! Hanem az, hogy ne kövessük el a tanítványok hibáját, amikor saját kudarcainkon és sikertelenségünkön való nyavalygás miatt nem figyelünk az Úr győzelmére. Ne feledjük:
Az ő győzelme a mi hitünk forrása, nem pedig a mi csodás hitéletünk az ő győzelmének a forrása!
Isten szuverén és mindenható, célba viszi azt, amit eltervezett…

68. oldal

Bolyki László: Pedig mi azt hittük Valláskárosultak evangéliuma

1 hozzászólás
>!

A kegyelem elfogadása nagyon sokaknál ütközik akadályba azért, mert az ember nehezen tudja feldolgozni Isten ajándékainak ingyenességét. Ez elsőre nem tűnik túl életszerűnek, mert azt gondolhatnánk, hogy az emberek szeretik az ingyenes dolgokat. Ám, ha a dolgok mélyére nézünk, látni fogjuk, hogy valójában mélyen megvetjük, lenézzük azt, ami olcsó vagy ingyen van.

106-107. oldal

Bolyki László: Pedig mi azt hittük Valláskárosultak evangéliuma

csabosz>!

[…] vagy mi ejtjük foglyul a gondolatainkat Krisztus szolgálatára, vagy a gondolataink ejtenek fogva minket a hiedelmeink szolgálatára.

172. oldal

Bolyki László: Pedig mi azt hittük Valláskárosultak evangéliuma

>!

A Biblia első olvasatra arról az alapvető konfliktusról szól, amely Isten választott népe, valamint a gonosz világ között húzódik. Ám ez nem igaz. A Bibliában található legnagyobb konfliktus az, ahogy Isten igéje ütközik az ő kiválasztott népének halott istenképével, és az abból következő üres vallásossággal. Valaki egyszer azt mondta, hogy az Ószövetség arról szól, hogy Izráel elutasította az Atyát, az evangéliumok arról szólnak, hogy Izráel elutasította a Fiút, az Apostolok cselekedetei pedig arról, hogy Izráel elutasította a Szentlelket. Ha Izráel szempontjából nézzük az írásokat, bizony így van. Ám nehogy azt a következtetést vonjuk le ebből, hogy lám, Izráel már csak ilyen, bezzeg mi, keresztények… ! Mert, ha tovább olvassuk a Bibliát, látni fogjuk, hogy a páli levelek pedig arról szólnak, hogy Krisztus szabadságát hogyan utasították el a keresztények, és hogyan cserélték le azt erkölcsi szabadosságra, törvényeskedésre, pártoskodásra. Sokkal józanabbul járunk el, ha azt a következtetés vonjuk le, hogy mi, emberek, üdvtörténeti korszakoktól függetlenül hajlamosak vagyunk arra, hogy az élő Istennel való személyes kapcsolatunkat föláldozzuk zagyva istenképeink oltárán, mégpedig azért, mert a torz tükör által vetített hamis istenképet valóságosnak hisszük.

128. oldal

Bolyki László: Pedig mi azt hittük Valláskárosultak evangéliuma

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Blaskó Mária: Napsugárka
Pajor András: Kamaszkör
Sághy Marianne: Szent Márton, Krisztus katonája
Blaskó Mária: A csillagok leánya
Gyökössy Endre: A karácsony szíve: a szeretet
Blaskó Mária: Az Édesanya
Sükös Pál: A keskeny úton
Adrian Plass: Kegyes kétbalkezes visszatér
Szent Rita imakönyv
Szalézi Szent Ferenc: Filótea