Kegyelem ​és kalmárszellem 10 csillagozás

Bolyki László: Kegyelem és kalmárszellem

„…amikor ​apaként elmegyek az óvodába, hogy elhozzam a kisfiamat, akkor milyen alapon választom ki, hogy kit viszek haza? Talán megkérdezem az óvónőtől, hogy melyik gyerek viselkedett a legjobban? Vagy körülnézek, hogy melyik kölyök a legszebb? És ha az óvónő azzal fogad, hogy az én gyerekem elpáholta öt csoporttársát, és egy pohár kefirt öntött a takarító néni fejére, akkor ott hagyom, és választok egy normális gyereket? Nem. Minden körülmények közt a sajátomat viszem haza. Azért, mert ő az enyém! Ez a vele való kapcsolatom alapja. És ha ez az alap megvan, hazaviszem őt, és otthon elbeszélgetek vele a pohár kefirről, az ovistársakról, a takarító néniről és a verekedésről. Milyen egyszerűnek és természetesnek tűnik mindez, ha a saját gyermekeinkről van szó, de ha Jézus mondja ugyanezt az Atyáról, akkor zavarba jövünk, mert a szégyen és a félelem által belénk vésődött kalmárszellem olyan mélyen járja át a lelkünket, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy csak úgy, minden feltétel nélkül… (tovább)

>!
Tameion, Budapest, 2013
286 oldal · ISBN: 9786155252259
>!
Álomgyár, Budapest, 2013
286 oldal · ISBN: 9786155252266

Enciklopédia 3


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

jendre P>!
Bolyki László: Kegyelem és kalmárszellem

A könyv üzenetében Philip Yancey Meghökkentő kegyelem, illetve Timothy Keller A tékozló Isten két elveszett fia című könyveihez illeszkedik, és azokkal írási színvonalában is bátran összevethető. Bátran és jól használja az írónia eszközét, hogy nehéz témákról is beszéljen.
Ajánlom minden kereszténynek és akár keresőknek is olvasásra, mert segíthet abban, hogy a kegyelmi légkör friss szele mélyebben átjárja gyülekezeteinket. Hiszen a gyülekezet nem a szentek múzeuma, hanem a bűnösök kórháza.


Népszerű idézetek

jendre P>!

Ha életem célja az egészséges élet, az olyan, mintha azt mondanám, hogy „pénzre gyűjtök”. Nyilván helyes odafigyelni az egészségünkre, de azért érdemes tisztázni, hogy az egészség – bár igen fontos – az életnek nem lehet célja és értelme, hiszen ebben az esetben a halálunk lesz az életünk legnagyobb kudarca, egyben szorongásaink legmélyebb forrása

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az élet értelme · egészség
csabosz>!

A kegyelem nem azt jelenti, hogy eltűnnek lelkünk árnyai, hanem hogy a bennünk élő sötétség találkozik Isten világosságával, és mi mégsem szakadunk szét. Pál nem azt mondja A rómaiakhoz írt levél 8. fejezetében, hogy aki Krisztusban van, annak számára nincsen többé bűnökkel való küzdelem, hanem hogy nincs többé kárhoztatása. Azaz a félelem és a szégyen oldódik fel Isten feltétel nélküli szeretetében, a kegyelem erőterében.

174. oldal - Kegyelem és kalmárszellem (Álomgyár, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: kegyelem
jendre P>!

Nem az én életem része Isten, hanem az én rövidke életem válhat egy hatalmas isteni életmű részévé. Nemcsak úgy foghatom fel, hogy Isten szellemének tüzel lakozik bennem, hanem úgy is, hogy az egész életem egy apró gallyacska egy óriási, Isten gyújtotta, fényt és meleget adó máglyán. Nem az én boldogulásom, előrejutásom a lényeg a hitéletem szempontjából, hanem az, hogy az ő akarata valósuljon meg mindenben. Nem az a csoda, ha Isten megvalósítja, amit az ember akar, hanem az, amikor az ember megvalósítja Isten akaratát.

137. oldal

>!

Ne azt kérdezd, hogy „ki miatt”, mert akkor múltban ragadsz, és vádaskodni fogsz. Másokat hibáztatsz majd, vagy magadat emészted. Így tedd fel a kérdést: „mi célból” érnek fájdalmas dolgok?

Áldásokért szolgálunk?

>!

Az éretlen vallásosság végső soron egy Istennel kötött érdekházasság, az érett spirituális pedig egy folyamatosan elmélyülő szeretetkapcsolat Istennel.

Kegyelem és személyesség

>!

… nem az az áldás, ami nekünk pillanatnyilag jó, hanem minden áldásunkra lehet, ami minket ér.

>!

Nem az a csoda, ha Isten megvalósítja, amit az ember akar, hanem az, amikor az ember megvalósítja Isten akaratát.

>!

A vereségben rejlik a győzelem, a gyengeségben az erő, az átokban az áldás, a sötétségben a világosság, és a halálban az élet. Rossz és jó, árnyék és fény, halál és élet immár nem válik külön egymástól, …

Amit tehát az Isten egybekötött, ember azt el ne válassza.

Az "ősbűn" és a tudat

>!

Hagyjuk a csudába az árnyékot, és menjünk egyre közelebb a fényhez!

Arccal a fény felé

>!

… a törvény arra való, hogy elvezessen minket a kegyelem forrásáig.

Amikor tanulod a kegyelem szimfóniáját


Hasonló könyvek címkék alapján

Todd Burpo – Lynn Vincent: Igazából mennyország
David Gregory: Egy nap egy tökéletes idegennel
Domokos Sándor: A római százados
Blaskó Mária: Napsugárka
Blaskó Mária: A titok gyermekei
Umberto Eco: A rózsa neve
Szerb Antal: Utas és holdvilág
Friedrich Nietzsche: Így szólott Zarathustra
Nicolas Wiseman: Fabiola
Almási Mihály: A nagy kaland