Mesék ​az élet csodáiról 18 csillagozás

Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék az élet csodáiról Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék az élet csodáiról

A kötet egy olyan válogatás, amely az emberiség legnagyobb kincseit mutatja be a meséken keresztül. Megismerhetjük a teremtés titkait, kalandos történeteket olvashatunk olyan bátor hősökről, akik útnak indultak, hogy felfedezzék a világ ismeretlen tájait, és megküzdjenek az ellenséges erőkkel, valamint bölcs emberekről, akik olykor megfékezik a bátorságból fakadó erőt, hogy helyet kérjenek az észnek is. Kötetünk utolsó meséi a szerelemről szólnak, hiszen e nélkül minden más erény hiábavalónak bizonyulna, még a bátor és bölcs emberek is boldogtalanok lennének.

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2022
252 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631433012
>!
Magvető, Budapest, 2015
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631433012 · Illusztrálta: Takács Mari
>!
Magvető, Budapest, 2015
256 oldal · ISBN: 9789631433548

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 8

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mariann_Czenema P>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék az élet csodáiról

A kötet eleje eredetmesék, aztán népmesék és varázsmesék gyűjteménye. A magyar mesék ismerősek lesznek, és érdekes, hogy a román népmese mennyire hasonlít a hazai verziójára – nyilván nem véletlenül.
Míg az eredetmesék némelyike kifejezetten filozófikus, kicsi ovisnak inkább nem ajánlanám, a könyv nagy része már 5-6 éves kortól olvasható.

(Nekem kifejezetten az ázsiai mesék tetszettek, amiben a munka, erőfeszítés elsődlegessége is benne volt, a hősnek meglehetősen sokat kellett tennie a boldogságáért. És ez persze elég árulkodó tény magamról :D)

Gáborr_Nagy>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék az élet csodáiról

Nem nagyon látom Boldizsár Ildikó részéről a hozzáadott értéket. Ez egy népmese-válogatás, ami működik, de nem kiemelkedő, nagyot nem dörrentett számomra. A mesék felét ismertem, vagy kb. ilyet már olvastam.
A problémám igazából az eredetmondákkal van. Az egyik, hogy így nagyon tömények, nekem is fárasztóak voltak, nem tudom, mit kezd velük egy gyerek. De igazából szerintem ezek így nem is működnek. Mi értelme van 2-3 változatban meghallgatni a föld keletkezését? Tök különbözőek, mind akkora logikai bukfencekkel, mint a ház, rögtön látja a gyerek is, most melyik az igazi? Ezekből minden népnek és gyermeknek elég egy, azt hallgatta szüleitől, az öregektől, azon nőtt fel, azon gondolkozott kiskorától, az alakította világlátását. Így ezek a mondák itt ömlesztve csak összehasonlítgatásra ösztönöznek, annak meg nem látom sok értelmét..

zsfbgnar>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék az élet csodáiról

Boldizsár Ildikó nagy kedvencem a Mesekalauz útonlevőknek c. kötet óta. Ez alkalommal kizárólag összegyűjtött meséket kap az olvasó, de a csoda, a megoldás, a bátornak levés ívén magára maradhat vele, hogyan is bontaná tovább a mese szövetét, mit is rejthetnek a mélyebb rétegek. Az ember megtanulja a hősökkel a legjobb taktikát a megpróbáltatások kiállásához: őszinteség és a felajánlott segítség elfogadása. Ez utóbbi a nehezebb talán könyvön kívül is. Mindez álomszerű szófordulatok közt, csodálatos illusztrációkkal. Mint a mesében.

TiszlaviczMarcsi I>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék az élet csodáiról

Férjemmel felváltva olvastunk fel belőle a kislányunknak. Később biztosan elővesszük még sokszor.

Hosszú_Bardócz_Éva>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék az élet csodáiról

A kötet valóban csak mesék gyűjteménye, de mégsem „csak” ennyi…Néhány történet volt, amit ismertem (jellemzően a magyar mesék), ezek olvasása közben eszembe jutott még az illusztrációja is egyik-másik gyerekkorom-beli mesének és mesekönyvnek, sőt, kedvet kaptam megkeresni a kedvenc mesekönyveimet!
Jó volt egy időre újra gyermeknek lenni…
Nehezemre esett letenni…két nap alatt kivégeztem, de csak mert olyan fáradt vagyok, hogy folyton belealudtam…


Népszerű idézetek

zsfbgnar>!

    Miközben a bárányt a nyárson forgatta, Miszdik észrevétlen besurrant a három lány szobájába. Amikor meglátta őket, földbe gyökerezett a lába. Földi lényhez nem is fogható gyönyörű teremtés volt mind a három. Az egyik olyan volt, mint egy virágos ág, a másik, mint a cseppentett színméz, a harmadik mint a tejbe hullott rózsaszirom.

149. oldal, Nagyeszű Miszdik (Magvető, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: mese
5 hozzászólás
Uzsonna>!

    Ekkor Atyácska erős torkú alszelet támasztott, hát a bölcsőt a szél jobbra taszította, aztán erős torkú felszél támadt, hát a bölcsőt a szél balra ugrasztotta, így hintáztunk hét nap, hét éjszaka. Ez volt aztán a hintajáték!

8. oldal, A Föld teremtésének mondája (magyar teremtéstörténet - Komjáthy István feldolgozása)

Kapcsolódó szócikkek: szél

Hasonló könyvek címkék alapján

T. Aszódi Éva (szerk.): Tündérek, törpék, táltosok
Csenge Virág Zalka: Tales of Superhuman Powers
Rácz Olivér: Csillagsugárzás
Négy mese az Ezeregyéjszakából
A Türelem köve
Az Ezeregyéjszaka meséi I-VII.
Ezeregy éjszaka
Nossrat Peseschkian: A tudós meg a tevehajcsár
Simon Róbert (szerk.): Tolvajok kútja
Simon Róbert (szerk.): Az ezeregyéjszaka meséi