Mesék ​apákról 4 csillagozás

Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék apákról

Vajon ​miért nincsenek jó anyák a mesékben, és az apák miért olyan jók szinte minden mesében? – teszi fel a kérdést a kötet Előszavában a neves mesekutató és meseterapeuta, aki nagy sikerű Mesék nőkről -férfiaknak és Mesék férfiakról -nőknek című kötetei után ezúttal apáknak és fiúknak, anyáknak és lányoknak válogatott történeteket a világ mesekincséből. Tette ezt azzal a céllal, hogy a meséken keresztül is bemutassa, milyen nehéz anyának és apának (no és persze leánynak és fiúnak) lenni, mennyi nehézséggel és próbatétellel kell megküzdeni egy jól működő szülő-gyermek kapcsolat érdekében is. A mesekutató állítása szerint a mesék egészen másképp beszélnek az apáról, mint az anyáról: például a népmesékben alig találni jó anyákat – ha vannak is, mindjárt a mese elején meghalnak, bár a síron túlról továbbra is gondját viselik gyermekeiknek –, a jó apák viszont egyáltalán nem ritkák. A jó apa alakja épp olyan fontos és meghatározó egy gyermek életében, mint a jó anyáé. A mesebeli jó… (tovább)

>!
Magvető, Budapest, 2011
316 oldal · ISBN: 9789631426700
>!
Magvető, Budapest, 2008
316 oldal · ISBN: 9789631426700

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Puella>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék apákról

Ismert és kevésbé ismert meséket válogatott össze a szerkesztő. Néhány ismert mese más fordítással, talán az eredeti cselekménnyel olvasható (pl. a békakirály, akit a királylány nem szájon csókol, hanem a falhoz vág). Az örök kedvenc, mindenféle feldolgozásban az Akszakov által begyűjtött A bíborszínű virág c. mese, ami a gyerekkorom kedvenc – és szerintem még sokaknak is az- Disney meséjének, A Szépség és a Szörnyetegnek az alapja.

Psyche>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék apákról

Borzasztóan érdekes, amit Boldizsár Ildikó csinál. Nem lett kedvenc könyv a Mesék apákról, de mint válogatás nyilvánvalóan kuriózum. És rengeteg Boldizsár-könyv került fel hirtelen a kívánságlistámra…! Arról nem is beszélve, hogy egyre jobban várom a jövő év elejét, amikor részt vehetek a meseterápiás képzésén;)


Népszerű idézetek

Psyche>!

Tudjuk, hogy amikor a szív kanárimadara énekelni kezd, a józan ész befogja a fülét.

295. oldal - A jókedvű ember


Hasonló könyvek címkék alapján

Apa és én
Harcos Bálint: A Tigris és a Motyó
Kolozsi László: Apufa
Eowyn Ivey: A hóleány
Farkas Nóra: Apa szeret!
Farkas Kriszta: Málna mesék
Doris Lauer: Julcsi és apa
Zelk Zoltán: A három nyúl
Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék
A kis gyufaáruslány