Mesék ​a csodakertről 5 csillagozás

Az egyetlen Földért
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék a csodakertről

Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük – összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle… De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség…

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2019
264 oldal · ISBN: 9789631440171
>!
Magvető, Budapest, 2019
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631439656

Most olvassa 3

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

theodora P>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék a csodakertről

Az utóbbi években egyre többet foglalkoztam a felnőtteknek szóló mesékkel, egyik szakértő kollégámnak köszönhetően. Erre a kötetre is főként azért voltam kíváncsi, mert tetszett hogy egy aktuális téma és felhívás miatt született meg.

Nagyon színes válogatás – sokféle nép meséi megtalálhatók benne, tetszett hogy több fordulat visszatért. A legutolsó történetet pedig volt szerencsém élőszóban is meghallgatni említett kollégám tolmácsolásában, ami perszer ezerszer jobban tetszett, mint olvasva.

Pennmenelien P>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék a csodakertről

Határozottan tetszett a válogatás, amely igazán aktuális kérdéseket vet föl és a meséken keresztül sok dologra világít rá. 4 nagyobb témára van felosztva a könyv, az idilltől megyünk a „megbomlott egyensúly”-ig, aztán a kötet végén felvillan a jövő reménye, a mi lenne ha… Nagyon sokféle néptől olvashatunk történeteket, amelyek hol megmosolyogtatnak, hogy a szívünket facsarják ki. Két mesét emelnéki ki: az egyik Az útelágazáson álló fa, egy japán mese, amely szomorúan, de sajnos valóságosan mutatja meg a pusztítást. A másik a finn Téli mese, amely számomra a reményt és a jövőt sugallja, hogy ha a gyerekeinket úgy neveljük, hogy vigyázzanak a Földre, akkor lehet reményünk (és ugye ha már neveljük őket példával is járunk előttük, szóval igazából már mi is teszünk az élhetőségért).

Mathilda>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék a csodakertről

Izgalmas vállalkozás Boldizsár Ildikó könyve. Belegondolva hatalmas kihívás lehetett összegyűjteni olyan meséket, amelyek az ember és a környezet viszonyát ábrázolják, még akkor is, ha egy kisebb csapatra támaszkodhatott közben. Nagyon tetszik a kötet tematikus bontása, érdekes bogarászni azt is, hogy milyen népek meséi kerültek a kötetbe. Jómagam nagyon szeretem a meséket, mégis sok új dolgot mondott ez a kötet – olyan mesei elemekkel is találkoztam, amellyel korábban még nem, illetve olyan mesék is szerepelnek a kötetben, ami nem is annyira mese, mint inkább a szomorú valóság. Ajánlom mindazoknak, akik kifejezetten szeretnek mesékről (és erkölcsi tanulságokról) beszélgetni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kovács Kinga: Ha nem lenne, ki kéne találni
Gazdag László: Környezetgazdaságtan, környezetgazdálkodás
Bea Johnson: Zero waste otthon
Tátrai Vanda: Mindennel, ami él, beszélni tudjak!
Tápai Mónika (szerk.): Zöld jövő!
Rachel Carson: Néma tavasz
Végh László – Szám Dorottya – Hetesi Zsolt: Utolsó kísérlet
Roger Scruton: Zöld filozófia
Harriet Dyer: Mondj nemet a műanyagra!
Takács-Sánta András: A közlegelők komédiája