Esti ​mesék fiúknak 21 csillagozás

Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék fiúknak Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék fiúknak

Gyermekeink életében nélkülözhetetlenek a mesekönyvek. Az esti mesélések és simogatások percei felejthetetlenek. Ezúttal a kisfiúkhoz szólnak a magyar, lengyel, bolgár, ír, török, norvég, japán népmesék, hogy általuk jobban megismerjék önmagukat, közelebb kerüljenek a világhoz. Elek Lívia illusztrációi hívják életre a mesék szereplőit, a gyermekek képzeletét megindító világot. Természetesen az sem kizárt, hogy a fiúk húgai, nővérei is tanulnak a szívhez szóló történetekből. Ám, hogy vita ne legyen a fiúk és lányok között, közreadjuk az Esti mesék lányoknak című mesegyűjteményt is.

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2020
104 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634154723 · Illusztrálta: Kőszeghy Csilla
>!
Móra, 2019
104 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634154723 · Illusztrálta: Kőszeghy Csilla
>!
Móra, Budapest, 2015
100 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631199413 · Illusztrálta: Kőszeghy Csilla

1 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Uzsonna >!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék fiúknak

Ezt a kötetet is a https://moly.hu/kihivasok/nem-mese-ez-gyermek kihívásra olvastam.
A fiú mesék is tetszettek mind, egyedül „A halász fiai” mese döccent nálam, nem értettem meg minden momentumot.
Jó volt olvasni a fiúkról, legényekről, akik:
– félelmetes szörnyekkel küzdöttek
– deli vitézek
– ügyesek
– bölcsek
– a szépséges lányokért bármilyen próbát kiállnak, kilépnek komfortzónájukból (pl. trónörökös szakmát tanul)
– tisztelik a természet törvényeit
– udvariasak az idősekkel
– segítenek a bajbajutottakon
– kiállnak álmaik mellett, bárhogy csúfolják őket, le akarják beszélni őket róla
Kedvenc meséim az utóbbi kategória ifjairól szóló mesék: A varázsecset, Lány az üveghegyen, Aminbég, Hamupipók és a Lotilko szárnyai.
Kőszeghy Csilla illusztrációi csupa fiúknak való izgalmas jelenetet ábrázolnak, és tetszik, hogy minden mesehős a neki megfelelő viseletben pompázik rajtuk.
Ajánlom ezt a kötetet is kicsiknek és nagyoknak is. (5-6 éves kortól)

Ui.: ilyen fiúk, ugye, nem csak a mesékben vannak? …

>!
Móra, Budapest, 2015
100 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631199413 · Illusztrálta: Kőszeghy Csilla
Gelso>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék fiúknak

Nagyon szép és igényes és színvonalas válogatás – szinte valamennyi lehetne kedvenc.
Nekem talán a Lotilko szárnyai, A kecskefülű császár, A három citrom és A villámszóró kard tetszett leginkább, de a gyerekeim nehezen választottak kedvencet, ebből vontam le azt a következtetést, hogy színvonalas válogatás ez a könyv.
És gyönyörűek – szinte „monumentálisak” és mozgalmasak a rajzok is. Elek Lívia különleges stílusban rajzol – nagyon jó ötletnek tartottam a kétoldalas rajzokat – nagyon jó beszédtémát szolgáltatnak mesélés közben a képek; szerencsés dolog, hogy tükrözik a mesék szereplőinek nációit, így talán kialakulhat a gyerekekben, hogy vajon hogyan is nézhetnek ki pl. a tunguz, tatár, örmény, norvég, kazak stb. népcsoportokhoz tartozó emberek; valamint különösen tetszettek az emberek arcán ábrázolt kifejezések. Mind-mind valamilyen tulajdonságot (gonosz, kapzsi, ravasz, kíváncsi, hiszékeny, éber, kedves) vagy hangulatot (meglepődés, félelem, riadalom, harag, fájdalom, várakozás) fejeznek ki.
Kisgyermekes szülőknek nagyon melegen ajánlom.

4 hozzászólás
Nahar>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék fiúknak

Nagyon jó válogatás különböző népek népmeséiből Szibériától Brazíliáig. Változatos, tanulságos történetek, némelyik izgalmas is. A szórakoztatáson túl a mese eredeti, nevelő szerepe kiválóan megjelenik bennük. Ajánlom nem csak fiús szülőknek!

Mariann_Czenema P>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék fiúknak

Idénként azt vettem észre, hogy a királyfiknak csak a szépség számított, bizony a hétköznapibb legényeknek több esze volt :P
De kiváló válogatás, sok az ázsiai eredetű, tehát magyar közönsègnek ismeretlen mese.
Kedvencem „A kán mestersége” volt.

>!
Móra, Budapest, 2015
100 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631199413 · Illusztrálta: Kőszeghy Csilla
GTM>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék fiúknak

Hiába hittem magamról, hogy már régen kinőttem, kiöregedtem a mesékből, a népmesés kihívásnak köszönhetően rá kellett jöjjek, hogy tévedtem. Mégiscsak ott él bennem valahol az a gyermek, aki képes tiszta szívből rácsodálkozni ezekre a történetekre. Nagy élvezettel olvastam most is Boldizsár Ildikó válogatását a világ népeinek fiús meséiből.
Igazi vitézekről, bátor királyfikról, ügyes mesteremberekről szóltak a történetek, no meg szegénylegényekről, akik mind dicsőséget szereztek maguknak, ha kellett megvédték a gyengéket, túljártak az áskálódó gonoszok eszén, megmentették apjuk gazdagságát, életét, mikor mire volt szükség. És ha jó sorsuk úgy hozta, természetesen megszerezték a legszebb királykisasszonyt feleségnek, akit hol a gonosztól mentettek meg, hol kemény próbákat álltak ki értük.
Találtam ugyan két mesét, amikkel nagyon nem tudtam mit kezdeni, de ezeket gyorsan felejtem is.
Kíváncsi leszek egy-két év múlva, mire az unokám „belenő” ezekbe a mesékbe, hogyan fognak hatni rá. Az lesz az igazi értékítélet, hiszen ezek a történetek mégiscsak nekik szólnak.

btunde P>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék fiúknak

Ez egy csodálatos népmese válogatás. A kislányom is szívesen hallgatta, de a fiam! Ő teljesen odavolt érte. Egy idő után a mesék elejét elolvasva, tippeltünk, hogy mi fog történni, legtöbbször valamelyikünk el is találta. Meglepő volt számomra, bizonyos szempontból mennyire hasonlóak a különböző népek meséi. Azt is nagyon szerettem, hogy a másodikos fiammal már meg tudtuk beszélni azokat a dolgokat, amiket az iskolában tanultak a mesékről.
A kedvenceim: A három citrom (török)
A kán mestersége (kazah)
Aminbég (baskír)
Ami nem tetszett: A két jó barát (brazil). Ez nagyon gyenge, pedig annyira örültem, hogy tengerentúli mese is van a könyvben.
Örömmel tudatosult bennünk, hogy a sorozat egy másik darabját is elhozhattuk a Mikulástól, az Esti mesék a boldogságról címűt, és a fiam már ki is kötötte, hogy ezzel kell folytatnunk az esti meséléseket.

Kek P>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék fiúknak

Fiús mesék, sok a próba, sok a harc, vitézkedés… Persze ez csak azért tűnik fel, mert hogy ilyen címszó alatt vannak különválogatva. Amúgy nem férfiasabbak ezek az összes többinél. Talán az tetszett a leginkább ebben a kötetben, hogy számomra ismeretlen meséket is találtam benne. Örülök, hogy mindegyik végén fel van tüntetve, hogy honnan, melyik néptől származik. Sok a keleti, ázsiai világot, sztyeppék lovas életmódját tükröző és a valamilyen erkölcsi tanítással záruló mese. Néhol felcsillan egyenrangú félként a lány is, nemcsak megszerzendő jutalomként. Nekem talán A kecskefülű császár és A kán mestersége tetszett a legjobban. A citromokból kikelő és szomjan haló lánykák meg hát eszembe juttatták e témának a korábban olvasott magyar változatait, ott tojásból, illetve nádvesszőből „teremtődnek meg” a csodaszép hajadonok.

odivne P>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék fiúknak

Jó és szép ez a meseantológia. Az idősebb unokámat már lekötötték volna a történetek is, de a kisebbik folyton belekotyogott, mert a meséhez tartozó képek sokkal jobban érdekelték. Bepillanthattunk európai és ázsiai népek régmúltban gyökerező kultúrájába. Érdekes módon kicsit hasonlítanak a magyar népmesékre. Más névvel, más helyszínen történnek a csodák, de mégis sok a közös bennük.
A rajzok lettek a kedvencek. Ténylég 7 éven felülieknek való, így 1-2 évet pihenni fog a polcon. Aztán újra elővesszük.

Papírtigris>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék fiúknak

Az én kisfiam 5 éves, és ugyan végighallgatta mindet, egy kicsit úgy láttam, unatkozott a mesélés alatt. És hát a magamfajta gyarló szülő, aki este 9-10-re kidől, bizony a hosszú mesék láttán úgy érzi, hogy ezt nem tudja végigolvasni ásítozás vagy elalvás nélkül…. Hosszú mesék, és nekem nem tetszettek az illusztrációk sem, én a „cuki”, bájos rajzokat szeretem… Előnye a könyvnek, hogy különleges, szép, nem kívülről ismert mesék vannak benne.

2 hozzászólás
Leveske>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék fiúknak

Párhuzamosan olvastuk a lányos mesékkel, így kitűnt, amikor a szerző egy mese két változatát két helyen is elsütötte. :) De ez cseppet sem von le a kötetek értékéből: ez is, a lányos gyűjtemény is nagyon tartalmas, szépen illusztrált könyv. Jó volt közösen felfedezni a magyarhoz hasonló és attól eltérő népmesei motívumokat.


Népszerű idézetek

Kek P>!

– … Éppen úgy viselkedsz, mint a többiek: sem rosszabbul, sem jobban. Ne légy hát ezért büszke a jóságodra, és jól jegyezd meg a szavaimat: ha mások gonoszak, te legyél jobb náluk, de ha mások jól viselkednek, te se légy rosszabb náluk!

75. oldal, A sah álma (örmény népmese)

Kek P>!

Lám csak, senki sem tudhatja, hogy mi a boldogság vagy mi a szomorúság, csak az, aki mind a kettőt megpróbálta.

60. oldal, Az aranyalmafa (bolgár népmese)

Kek P>!

Kicsi gyermekkoromban anyám megtanított a madarak nyelvére.
„A madarak okosak, sokat láttak, sokat hallottak, sokat tapasztaltak, tanulhatsz tőlük egyet-mást, fiam”- mondta.

94. oldal, A villámszóró kard (ír népmese)

Kek P>!

Amikor eljött a harmadik Szent Iván-éj is, megint csak nem mert egyik báty sem kimenni a fűre vigyázni, mert amikor először próbálkoztak, egy életre inukba szállt a bátorságuk. De bizony Hamupista harmadszorra is kiment. Most is pontosan ugyanaz történt, mint az előző két Szent Iván-éjkor: három földrengés, az egyik ijesztőbb, mint a másik. A legutolsó a pajta egyik oldaláról a másikra dobta a fiút, aztán hirtelen minden elcsendesedett. Hamupista újra hallotta, hogy valami kint legelészik, és most is egy ló állt ott, sokkal szebb az első kettőnél. Ezen is volt zabla, a hátán nyereg és teljes lovagi felszerelés, minden színaranyból.

28. oldal, Lány az üveghegyen (norvég népmese)

Kek P>!

– No, édes fiam, most már igazán elérkezett az ideje, hogy megházasodjál, én öreg vagyok, beteg vagyok, s szeretném még az unokáimat látni. Annyi gyönyörűséges leány van itt az udvarban, hogy én a te helyedben már régen választottam volna közülük egyet feleségül!
– Nem tudok én ezek közül egyet sem választani, édesapám – mondta az ifjú hetceg. – Talán, ha sokat járnék-kelnék a világban, akkor megtalálnám azt a lányt, akit szeretni tudnék. Annak a leánynak, aki az én feleségem lesz, olyan tisztának kell lennie, mint a harmatos reggel, fehérnek, mint a hó, és tökéletesnek, mint egy angyal!
– Igazad van, fiam! – mondta az öreg szultán. – Menj, s keress magadnak ilyen feleséget.

33. oldal, A három citrom (török népmese)

Kek P>!

„Ha azt akarod, hogy mesterséget tanulj, s vigyed valamire az életben, még ha észrevettél is valamit, tégy úgy, hogy semmit se láttál; ha pedig a füledbe jut egy s más, tedd magad süketnek.”

43. oldal, A kecskefülű császár (román népmese)

Kapcsolódó szócikkek: halláskárosodás
Kek P>!

Az aranyfogadó mögött van egy csipkebokor. Azz a bokrot háromszor körül kell járni, és azt kell mondani:
               „Csipkebokor, aranyrózsa,
               Nyisd ki ajtódat,
               Ereszd ki szárnyas lovamat!”

77. oldal, A csodapikula (magyar népmese)

Kek P>!

Amint így seper-seperget, észreveszi, hogy egy szem bors szökdécsel előtte. Rásöpri a szemétlapátra, de a borsszem újra lepattan. Addig bosszantotta a lányt a szökdécselésével a borsszemecske, amíg elkapta, két ujja közé fogta, a szájába dugta és lenyelte.
     Eltelik két-három hónap, egyszer csak észreveszi az anya, hogy valami nincs egészen rendjén a lányával. Kérdezi tőle:
– Mi van veled, leányom? Gyermeket vársz?
– Ugyan, édesanyám! Nem történt egyéb, mint hogy találtam egy borsszemet, mialatt a szobát sepregettem, folyton az orrom előtt szökdécselt. Addig ugrált előttem, amíg mérges nem lettem, bekaptam és lenyeltem. Azóta érzem magam ilyen furcsán.

16. oldal, Zöldág (német népmese)

Kek P>!

A fiúcska fölébredt, s hiába kereste az apját. Szeretett volna hazaszaladni, de ehelyett mind messzebb tévedt az erdőben. Már besötétedett, s a kisfiú rémülten szaladt hol erre, hol amarra. Végül rábukkant egy kunyhóra.
     Itt fogom tölteni az éjszakát – gondolta magában és belépett. A kunyhóban az asztal mellett egy vak öregember ült és tyúklevest evett.
A gyermek olyan éhes volt, hogy gondolkodás nélkül odament az asztalhoz, kanalat vett a kezébe és ő is kanalazni kezdte a tyúklevest.
     A vak ember rögtön rájött, hogy mi történik, és megkérdezte:
– Ki eszik a tyúklevesemből?
– Én, kedves jó nagyapó – szólalt meg a fiú. – Nagyon éhes vagyok.
Megörült az öreg és így szólt:
– Már réges-rég várlak, fiam. Nálam jó dolgod lesz.
Vacsora után az öreg puha ágyat vetett neki, s a kisfiú úgy aludt, mintha fellegeken pihent volna. Reggel felkelés után így szólt az öreg:
– Te fogod őrizni a kecskéimet.
A fiú jó szívvel beleegyezett és kihajtotta a kecskéket. Mikor este hazatért, ismét ízletes tyúklevest evett az öregapóval.
Tizenhét esztendőn át őrizte a kecskenyájat a fiú, s öregapó nagyon elégedett volt vele. Egy napon aztán adott neki egy kardot.
– Fogd, fiam, ezzel a karddal legyőzhetetlen leszel.

3-4. oldal (Novella, 2003), Aranyhajú

Kapcsolódó szócikkek: vak
Kek P>!

A vak öregembert azonban hiába keresték: kunyhóstól eltűnt, és soha, soha, életük fogytáig nem tudtak meg róla semmit.

10. oldal (Novella, 2003), Aranyhajú (szász népmese)

Kapcsolódó szócikkek: vak

Hasonló könyvek címkék alapján

Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék lányoknak
Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány
Dornbach Mária (szerk.): Butuk Miska
Burus János Botond (szerk.): Királylány a lángpalotában
Boldizsár Ildikó (szerk.): Sárkányölő Sebestyén
Ágh István (szerk.): Parazsat evő paripa
Gyuricza Eszter (szerk.): A víz tündére és más mesék
Ali, a gyáva vitéz
Burus János Botond (szerk.): A füttyös legény
Petro Lizanec (szerk.): Három arany nyílvessző