Esti ​mesék a boldogságról 4 csillagozás

Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék a boldogságról Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék a boldogságról

Esti mesék a boldogságról… ez a címe ennek a könyvnek, amely a világ különböző tájairól való népmeséket, regéket, és híres írók meséit tartalmazza. Arab, észt, lengyel, svéd, koreai és magyar, Andersen és Grimm-mesék egyaránt szerepelnek a könyvben. Más népek, más életformák, különböző történetek – de mégis sok a hasonlóság. Csupa jól ismert szavak, fogalmak: segítőkészség, jóság, őszinteség, hűség, szeretet, becsületesség, kitartás, tisztesség, barátság – ezek olyan fogalmak, amelyek mind kapcsolódnak a boldogság megteremtéséhez. Ezek a szavak a világ minden táján ugyanazt jelentik–csupán a hozzájuk kötődő történetek mások.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2017
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158172 · Illusztrálta: Kőszeghy Csilla
>!
Novella, Budapest, 2005
142 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639442267 · Fordította: Bereczki Gábor, Enyedi György, Rab Zsuzsa, Lengyel Balázs, Rónay György · Illusztrálta: Szinte János, Rényi Krisztina

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kek P
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék a boldogságról

Szépséges a könyv. A rajzok. Már ez önmagában egyfajta bibliofil boldogság. De csalódtam már ilyenfajta könyvek szövegében, ezért kicsit óvatos voltam. De nem sokáig, mert a mesék könnyen beszippantanak – vagy azért, mert már ismerjük őket korábbról, s milyen jó most újra találkozni velük, vagy azért, mert újak s mégis milyen ismerősek… vándor világtörténetek, bukkanjanak bár elő akármelyik nép mesevilágából. Aztán mikor az észt népmese szövegében szinte minden 5. mondatban volt valami hiba, akkor kiakadtam, dühöngtem, s gyanússá vált az egész könyv, hogy létezik, hogy eddig egyetlen hibát se vettem észre, erre itt egy ilyen silányság a kötet közepén… Eztán persze óvatosabb és árgus szeműbb voltam – találtam is jó pár további hibát is, de szerencsére nem olyan ordítóakat, mint ebben az egy mesében. Utólag se értem ezt, hogy lóghat ki minőségileg ennyire a kötetből?! A mesétől függetlenül persze, mert a történet éppolyan jó, mint a többi. Itt tehát a fordító (?), a nyomda (?), vagy a korrektor (?) hanyagságáról van szó. Kár ezért a mellékízért! Remélem, az újabb kiadásnál majd odafigyelnek rá, és kiküszöbölik.
A mesegyűjtemény témája a boldogság, a mesék pedig a tündérmesék kategóriájába tartoznak. Kellően szépek és hosszúak egy-egy esti meséléshez, vagy egy 3-4. osztályos gyerek önálló olvasmányainak. Nekem vannak köztük személyes kedvenceim is.
Hosszú ideje az első olyan gyerekeknek szóló könyv, amit nem bántam meg, hogy megvettem.

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ortutay Gyula – Rab Zsuzsa (szerk.): A repülő hajó
Erdődi József (szerk.): A Hold-szép leány meg a vízikirály
Eno Raud: A repülő csészealjak története
Piret Raud: Tóbiás és a 2/b
Eno Raud: Mohaszakáll meg a többiek
Jaan Rannap: Az utolsó fehértollú
A varjú háztűznézőben
It's Always Tea-Time
Rein Pöder: Golden Rod
Asta Kass: All Kinds of Things