Esti ​mesék a boldogságról 10 csillagozás

Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék a boldogságról Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék a boldogságról

Esti mesék a boldogságról… ez a címe ennek a könyvnek, amely a világ különböző tájairól való népmeséket, regéket, és híres írók meséit tartalmazza. Arab, észt, lengyel, svéd, koreai és magyar, Andersen és Grimm-mesék egyaránt szerepelnek a könyvben. Más népek, más életformák, különböző történetek – de mégis sok a hasonlóság. Csupa jól ismert szavak, fogalmak: segítőkészség, jóság, őszinteség, hűség, szeretet, becsületesség, kitartás, tisztesség, barátság – ezek olyan fogalmak, amelyek mind kapcsolódnak a boldogság megteremtéséhez. Ezek a szavak a világ minden táján ugyanazt jelentik–csupán a hozzájuk kötődő történetek mások.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2017
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158172 · Illusztrálta: Kőszeghy Csilla
>!
Novella, Budapest, 2005
142 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639442267 · Fordította: Bereczki Gábor, Enyedi György, Rab Zsuzsa, Lengyel Balázs, Rónay György · Illusztrálta: Szinte János, Rényi Krisztina

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kek P>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék a boldogságról

Szépséges a könyv. A rajzok. Már ez önmagában egyfajta bibliofil boldogság. De csalódtam már ilyenfajta könyvek szövegében, ezért kicsit óvatos voltam. De nem sokáig, mert a mesék könnyen beszippantanak – vagy azért, mert már ismerjük őket korábbról, s milyen jó most újra találkozni velük, vagy azért, mert újak s mégis milyen ismerősek… vándor világtörténetek, bukkanjanak bár elő akármelyik nép mesevilágából. Aztán mikor az észt népmese szövegében szinte minden 5. mondatban volt valami hiba, akkor kiakadtam, dühöngtem, s gyanússá vált az egész könyv, hogy létezik, hogy eddig egyetlen hibát se vettem észre, erre itt egy ilyen silányság a kötet közepén… Eztán persze óvatosabb és árgus szeműbb voltam – találtam is jó pár további hibát is, de szerencsére nem olyan ordítóakat, mint ebben az egy mesében. Utólag se értem ezt, hogy lóghat ki minőségileg ennyire a kötetből?! A mesétől függetlenül persze, mert a történet éppolyan jó, mint a többi. Itt tehát a fordító (?), a nyomda (?), vagy a korrektor (?) hanyagságáról van szó. Kár ezért a mellékízért! Remélem, az újabb kiadásnál majd odafigyelnek rá, és kiküszöbölik.
A mesegyűjtemény témája a boldogság, a mesék pedig a tündérmesék kategóriájába tartoznak. Kellően szépek és hosszúak egy-egy esti meséléshez, vagy egy 3-4. osztályos gyerek önálló olvasmányainak. Nekem vannak köztük személyes kedvenceim is.
Hosszú ideje az első olyan gyerekeknek szóló könyv, amit nem bántam meg, hogy megvettem.

2 hozzászólás
tschilla>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék a boldogságról

Sajnos a mesék kb. fele egyáltalán nem tetszett sem nekem, sem a gyereknek, kesze-kusza értelmetlenségek. Ismét önbizalmat kaptam a meseíráshoz, ezt a szintet én is meg tudom ütni :)

Luca87 I>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék a boldogságról

A legtöbb mese valóban a boldogságról szól, és ha nagyobb gyereknek olvassuk, nagyszerűen meg lehet beszélni egy-egy történet után, ki volt benne boldog, ki nem, miért, mi kellett volna ahhoz, hogy boldog legyen. Az is jó téma olvasás után, a gyereknek és a szülőnek mire van szüksége a boldogsághoz, boldognak érzi-e magát, satöbbi. Az utolsó mesék viszont nagyon nyomasztóak voltak, leginkább A boldog herceg, amit már olvastam A boldog herceg és más mesék című kötetben is, és emlékeztem rá, hogy szörnyen depresszív (de hát Oscar Wilde nem mókamesterségben utazott, az is tény).

A képek gyönyörűek, a kicsi is szívesen nézegette őket. Minden este, amikor a mese végére értünk, még percekig pörgette a lapokat, és több képnél is megállt, mutogatta a részleteiket. Majd nagyobb korában megint elővesszük, akkor, amikor már tudunk beszélgetni a mesékről meg az illusztrációkról.

PerczeneNiki>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék a boldogságról

Nagyrészt szép mesék vannak összegyűjtve, bár van amelyik egyáltalán nem tetszett… Később majd felolvasom őket a kisfiamnak. Így egyben sok, de majd egyesével esti mesének biztosan jók lesznek.


Hasonló könyvek címkék alapján

T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese
Erdődi József (szerk.): A Hold-szép leány meg a vízikirály
A varjú háztűznézőben
Csenge Virág Zalka: Tales of Superhuman Powers
Pap Éva (szerk.): A medvefiú
Piret Raud: Tóbiás és a 2/b
Oskar Luts: A „kentuki oroszlán”
Benedek Elek: Piros mesekönyv
Sulyok Magda (szerk.): Mákos rétes
Dabi István (szerk.): Kisfiú a kútból