A ​csuka parancsára 16 csillagozás

Orosz népmesék
Boldizsár Ildikó (szerk.): A csuka parancsára

Nagy öröm volt számomra összeállítani az orosz népmesékből ezt a kötetet, mert az orosz mesék igazi varázsmesék: abba a korba hívják meg a mese hallgatóját, amikor az ember még nem ismerte a lehetetlent. Az orosz mesehősök azt tanítják, hogy legyen bármilyen nehéz is az előttük lévő akadály, érdemes megküzdeniük a boldogságért. Ezt a tanítást már a 4-8 éves gyerekek is megértik, sőt képesek erőt meríteni belőle. De mivel a kötetet leginkább családi mesélésre szántam, a felnőttek is sokat okulhatnak belőle. – Boldizsár Ildikó

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2011
200 oldal · ISBN: 9786155028724 · Illusztrálta: Kun Fruzsina

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pannik>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): A csuka parancsára

Kifejezetten tetszettek a mesék amiket tartalmaz.
Van az orosz meséknek egy hangulata, egyedisége amit nem lehet hasonlítani más mesékhez. Korábban is olvastam már orosz meséket és gyerekkoromban is hallgattam, szóval volt némi összehasonlítási alapom és ez a könyv teljes mértékben hozta azt a hangulatot és egyediséget, az „oroszságot”, hogy úgy mondjam.

Valahogy a meséik olyan egyszerűek (letisztultak?), szépek, tanulságosak. A répa mese például az egyik kedvencem, rövid, aranyos, egyedi kis mese, nagyon szeretem. Egyre többen húzzák a répát, a végén a ház minden lakója húzza, együtt hátha sikerül és végül a legkisebb segítsége hozza meg a sikert :) Nagyon aranyos.

Ami nem annyira tetszett benne, az az illusztráció. Egyáltalán nem hozza az orosz érzést. Ahogy a mesék tartalmának, úgy az illusztrációnak is közvetítenie kellene az orosz egyediséget, ez az illusztrációban nincs meg. Ha egy orosz parasztházikó asztalát megnézzük bármilyen képen egy szamovárral, meg a szőtteseikkel, egy bácsival vagy nénivel, ruházatukkal és a ház egyéb jellemző orosz dolgaival akkor látható, érthető miről beszélek. Ezekben a rajzokban nincs meg az a hangulat, sajnos. Kár érte, mert fontos eleme egy mesekönyvnek az illusztráció.

Juci P>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): A csuka parancsára

Tök jó klasszikus mesék, szép, egyszerű és kevés rajz (ez utóbbi nálam pozitívum). Feminista szívem örült, hogy az utolsó mesében nem a királyfi küzd a királylányért, hanem fordítva, remélem, ez némileg kiegyensúlyozza az összes többi hagyományos felállású mesét az ifjú elmékben :)

3 hozzászólás
Uzsonna>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): A csuka parancsára

"Csuka parancsára, szívem óhajára”, legyen ez a könyv sok ember javára, s aki nem hiszi, járjon csak utána!

3 hozzászólás
tgorsy>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): A csuka parancsára

Nem gondoltam volna, h. én még valaha elolvasom a Vajaspánkót. A gyerekeimnek ez volt a kedvence, és a milliomodik mesélés után már nagyon-nagyon nem szerettem.
Nem értem miért nem!
Jó kis mese az, meg a többi is.
Apótól meg anyótól, vagy Miska mackótól, de kapnak, a máshonnan ismert mesék, valami cipó szerű orosz báááájt.

1 hozzászólás
szilvamag_>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): A csuka parancsára

A könyv rendkívül jól összeválogatott, igényes mesegyűjtemény. Negyvenhárom mese található benne és mindegyik érdekes és tanulságos. A meséket Boldizsár Ildikó válogatta, aki ismeri a munkái azt tudja, hogy nem fog csalódni a könyvben. Az összes mese érdekes volt, végig lekötötte a gyermekeim figyelmét.
http://szilvamagolvas.blogspot.com/2011/11/boldizsar-il…

kingike>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): A csuka parancsára

Tömören.Voltak kétségeim,de ilyen kellemesen már rég csalódtam.Nagyon nagy kedvenc lett.Valóban magasan volt a léc az elődök miatt/orosz népmesék,tűzmadár/de nálam beállt a sorba,és ott szerepel a legjobbak között.Köszönöm,így gazdagabb lettem egy csodás mesekönyvvel.

Szilmariel>!
Boldizsár Ildikó (szerk.): A csuka parancsára

Erre a gyerekirodalmi könyvre is már régóta vártam, de azt kell mondanom, hogy ugyanúgy jártam vele, mint a Háncsvirággal. Vagyis többet vártam volna tőle, több nép elemet a mesékben.
Mert ebben a kötetben is a nép elemek kimerültek kb. abban hogy: néha volt hó, nagy pusztaságok, az egyikben meg is lett említve hogy Oroszhonban lakik a főhős, meg egy helyen a Szibéria földrajzi név is felbukkan, medvék dögivel, mocsári manók, cárok és cárevicsek, a híres Baba Jaga, meg néhanapján orosz nevet kapták a szereplők (úgy mint Dása, Mása, Mihail Ivanovics, Jemelja, Iván stb.).
Sok volt benne az állatmese, volt benne 1-2 láncmese is, meg a mienkhez nagyon hasonló népmesék.
A következő mesék tetszettek meg ebből a kötetből:
– A mocsári manó meg az élet vize
– Hópihécske
– A citerás cárné
– A repülő hajó
– A bátor sólyom
Kun Fruzsina illusztrációiról annyit mondhatok, hogy aranyosak és egyszerűek, gyermek közeliek és gömbölydedek.


Népszerű idézetek

Uzsonna>!

– Munka után mégy, vagy munka elől futsz?

153. oldal, A béka-cárkisasszony

1 hozzászólás
Uzsonna>!

Várd ki a reggelt, az bölcsebb az esténél.

195. oldal, A Bátor Sólyom

pannik>!

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten!

181. oldal

Uzsonna>!

Ment-mendegélt, és meglátott egy farönkön ücsörgő öregembert, aki termetére kicsiny volt ugyan, a szakálláról ítélve azonban nagyon okos lehetett.

126. oldal, Rézország, Ezüstország, Aranyország

Uzsonna>!

Mindőtöket csitítsalak, mesécskével vidítsalak?

129. oldal, Sabarsa

Uzsonna>!

Sok minden megesik a világon, sok minden írva van a mesékben.

71. oldal, Hópihécske

kingike>!

Ment is hamarosan a macska a rókával. Meglátta őket a medve, ezt suttogta: – No, Ugat öcsém, jön a róka Macska Macskájeviccsel! Milyen kicsi! Amikor a macska meglátta az ökröt, nekiesett, foggal-körömmel marcangolta húsát, közben elnyávogta magát: Nyauuu! Nyaóóó!
A medve meg rémültében azt hallotta, hogy: Nem jó! Nem jó!
Termetre nem is nagy, mégis milyen falánk! – gondolta a medve. – Négyen se bírnánk el ekkora zsákmánnyal, ő meg egymaga kevesli!
A farkas is meg akarta nézni Macska Macskájevicset, de a levelektől semmit se látott. Óvatosan kidugta az orrát. A macska meghallotta a levélzizegést, azt hitte, egér bújt meg a bokor alatt. Arrafelé ugrott, és – szemtől szemben találta magát a farkassal. Kiugrott a farkas a bokorból, és uzsgyi! – futásnak eredt. A macska meg úgy megijedt tőle, hogy ijedtében fölmászott a fenyőfára – éppen arra, amelyiken a medve üldögélt. Megijedt a medve, gondolta, most rajta verik el a port.
Leugrott a fáról a földre, azzal ő is a nyakába szedte a lábát. A róka meg utánuk kiáltotta: – Várjatok csak! Ad majd nektek Macska Macskájevics! Ellátja a bajotokat! Attól az időtől fogva félnek az erdő állatai a macskától.

33. oldal, Macska Macskájevics

kingike>!

Amikor megérkezett a nyúl a rókához, jelentette neki: – Iván Medvejevics és Ugat Ugatovics küldött, hogy megüzenjék: régóta készen vannak, és várnak téged Macska Macskájeviccsel egyetemben. Ajándék is van náluk.

33. oldal, Macska Macskájevics

Uzsonna>!

Aki nagyba fogott, győzze is szusszal.

158. oldal, Iván cárevics és a szürke farkas

Uzsonna>!

– Fú-fú-fú, orosz csont, minek jöttél ide?

127. oldal, Rézország, Ezüstország, Aranyország


Hasonló könyvek címkék alapján

Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék lányoknak
Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Grimm legszebb meséi
T. Aszódi Éva (szerk.): Kisgyermekek nagy mesekönyve
Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Holle anyó
Benedek Elek: A kék liliom
Füzesi Zsuzsa: Mesetarisznya
Ágh István (szerk.): Parazsat evő paripa
Benedek Elek: Szélike királykisasszony
Kormos István (szerk.): A háromágú tölgyfa tündére
Luzsi Margó (szerk.): Mesélj nekem tündérekről és boszorkányokról