Boldizsár Ildikó (szerk.) · Sárközy Bence (szerk.)

Körkép ​2005 1 csillagozás

Huszonöt mai magyar író kisprózája
Boldizsár Ildikó – Sárközy Bence (szerk.): Körkép 2005

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 2005

A művek szerzői: Balogh Tamás, Bánki Éva, Berniczky Éva, Csaplár Vilmos, Demény Péter, Dragomán György, Esterházy Péter, Ficsku Pál, Garaczi László, Gazdag József, Grecsó Krisztián, Halász Margit, Hazai Attila, Jónás Tamás, Kerékgyártó György, Kiss Noémi, Konrád György, Márton László, Németh Gábor, Pályi András, Podmaniczky Szilárd, Poós Zoltán, Spiró György, Vida Gábor, Vörös István

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Körkép Magvető

>!
Magvető, Budapest, 2005
330 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631424409

Enciklopédia 2


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Piintyő>!
Boldizsár Ildikó – Sárközy Bence (szerk.): Körkép 2005

Egy akkora kedvenc után, mint a könnymutatványosok legendája, nehéz értékelni egy ilyen vegyes képet mutató válogatást, mint a körkép 2005. a 25 mai magyar író kisprózáját bemutató könyv eléggé vegyes képet mutat; van benne gyenge, közepes, de számomra értékes, és jó alkotás. elbeszélést, visszaemlékezést, fikciót, paródiát találhatunk benne. rövidebbek, hosszabbak, cselekményesek, narratívak.
az egész kötetből Kiss Noémi Trans c. „eszmefuttatása” tetszett a legkevésbé. ebben aztán semmi nincs az alkoholmámoron, a drogozáson, kefélésen túlmenően. nem tudom mi értéket találtak benne, hogy ezt egyáltalán kinyomtatták. egy másik írás: Gazdag József A kegyelem pillanata, szintén meghaladta az értelmemet. de erről ennyit. van azért benne jó néhány érdekes, szórakoztató, sőt lebilincselő történt is. Spiró György Fogságából, Esterházy Péter Esti Kornéljából nyúlfarknyi részlet, amelyek azért megcsillantják az eredeti mű értékeit. Ficsku Pál a szülésre várakozván elkalauzol bennünket a II. világháborúba, nagyapja 'újjászületésére' ; tetszett ez az utazás. másik két írás, amit még külön szeretnék említeni Halász Margit Foltvarró kisasszonya, amely hangulatában teljesen eltér a többi írástól, de engem nagyon megfogott. vidám hangvételű, paródiába hajló írás, amelynek a vége valósággal sokkoló. és a másik, amelyből szintén idéztem Vida Gábor A Jézus-film -je, mely egy városszerte ismert félkegyelmű, Kappan Sanyi rövidke életének néhány eseményéről szól. elég jónak találtam még a kötetben szereplő Csaplár Vilmos Kotta, Dragomán György Tulipánok c. írásait is. azért érdemes volt elolvasni, ismerkedni a mai írók gondolataival.

8 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Gabriella – Keresztury Tibor (szerk.): Eurovízió
Cserna-Szabó András (szerk.): Friss irodalmi húsok
Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása fiatal magyar írók novelláiból
Nagy Gabriella – Jánossy Lajos (szerk.): Mátyás-ponyva
Papp Endre (szerk.): A névjegyen
Banyó Péter – Csányi Dóra – Edinger Katalin – Kovács Eszter (szerk.): Friss tinta!
Szabó T. Anna – Lackfi János: A nő meg a férfi
Alexander Brody (szerk.): Felhő
Bíró Gergely (szerk.): Az év novellái 2005
Turi Tímea (szerk.): Körkép 2018