Meseterápia 55 csillagozás

Mesék a gyógyításban és a mindennapokban
Boldizsár Ildikó: Meseterápia

„Boldizsár Ildikó korábbi, nagy sikerű meseválogatásai után most a mesék gyógyító erejét tárja fel előttünk. Bevezet a történelmi gyökerekbe, rámutat a népmese szerepére a hajdani közösségekben, feleleveníti a legértőbb mese-kommentárokat, saját praxisából hoz példákat a lelki gyógyulásra, és végül hasznos tanácsokat ad, hogyan is meséljük a mesét, hogyan segítsünk vele másokon. A könyv hosszas kutatómunka eredménye, teljességgel eredeti végkövetkeztetésekkel. Minden fejezetében izgalmas, tartalmas és hasznos olvasmány.”

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Magvető, Budapest, 2019
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631428933
>!
Magvető, Budapest, 2017
368 oldal · ISBN: 9789631428933
>!
Magvető, Budapest, 2010
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631428469

2 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 13

Most olvassa 17

Várólistára tette 104

Kívánságlistára tette 115

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

eme P>!
Boldizsár Ildikó: Meseterápia

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

A kötet a biblioterápia egyik ágába, a meseterápia világába vezet be minket közérthető, olvasmányos módon. Érződik rajta a sok év(tized)nyi tapasztalat és a tudományos igény, ugyanakkor bizonyos mértékben a spiritualitás, sőt ezotéria felé való közeledés is. (Nem biztos, hogy ez jót tesz a tudományos vonalnak, de szerencsére a szerzőnek eléggé jól sikerül egyensúlyban tartania az arányokat.)
Boldizsár az előszóban tisztázza az alapfogalmakat, felhívja a figyelmet a mesékkel kapcsolatos tévhitekre és a mesék gyógyításban, oktatásban, a mindennapi életben vagy épp az önismeretben betöltött fontos szerepére.
A kötet öt fő egysége elméleti, majd gyakorlati szempontból is részletesen tárgyalja mindezen szerepeket, a mesét mint szellemi gyökereket, kódolt komplex tudásanyagot közvetítő, a mindenséggel való állandó diskurzust lehetővé tevő történetet, mely révén képesek lehetünk többek közt képességeink tudatosítására, vágyaink felismerésére és megvalósítására.
Számomra a kötet első, elméleti részei nem voltak unalmasak, kimondottan élveztem a különböző tudományágak és a mese kapcsolatáról szóló passzusokat, a különböző mesetípusok, a meseterápia gyakorlati alkalmazásának bemutatására vonatkozó részeket vagy épp a magyar népmesék világszemléletéről szólót. A gyakorlati, konkrét esettanulmányokat bemutató résznél viszont egyre több kérdés merült fel bennem, valamiért úgy éreztem, a tudományos megközelítés nem elég, valami más is kell ehhez, hogy működhessen. Talán erős, rendíthetetlen hit abban, hogy igenis, működhet, működik. Én némiképp szkeptikus vagyok ilyen téren, ezért is zavart talán az a hihetetlen optimizmus, amellyel a szerző minden bajok, gondok orvoslásának lehetőségét biztosítva látja a meseterápia révén.
Magabiztosan, a módszer tévedhetetlenségének tudatában mutatja be nekünk a lélekgyógyászat homeopátiáját (miközben én a gyógyászat homeopátiájában sem nagyon hiszek – de legyen ez az én gondom). Hisz a mese, elsősorban a népmese tudatmódosító hatásában, a megbomlott egyensúly helyreállításában, a rendszert képező ezáltal rendet teremtő történetben és ennek megtapasztalásában, megélésében mint a megértés és gyógyítás/megelőzés eszközében.
Érdekes volt ebből a nézőpontból tekinteni a mesékre, jó volt ez a kaland, de valahogy csak kaland maradt számomra, anélkül, hogy maradéktalanul sikerült volna meggyőznie. Nem hiszek a minden bajra való gyógyírok létezésében, de biztos vagyok benne, sokak számára jelenthet a meseterápia is megoldást. És ha csak pár ember élete változik pozitív irányba ezáltal, már akkor is megéri a kutatást, a terápia alkalmazását, népszerűsítését.

Trudiz >!
Boldizsár Ildikó: Meseterápia

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Különleges elemezgetni egy-egy mese mondanivalójából az egyénre szabható konklúziókat. Mennyi minden leszűrhető… Több konkrét példát szívesen vettem volna.
Miután elolvastam e könyvet, volt szerencsém találkozni Ildikóval egy szakmai „foglalkozáson”. Egy tündéri nőt ismerhettem meg benne, s valóban, igazolta, hogy tud hatni a meseterápia az egyénre.

Ninácska P>!
Boldizsár Ildikó: Meseterápia

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Nagyon élveztem ezt a könyvet – még ha lassan is haladtam vele – de különösen azért volt öröm olvasni, mert egy olyan témát feszeget és elemez ki nagyon alaposan, amely meglehetősen egyedi és érdekes.

A meseterápia módszere sajnos nemigen ismert, nagyon kevés város szolgáltatásai között találjuk meg, pedig úgy vélem, néhány embernek biztosan hasznos volna.
Sokan nem hisznek abban, hogy egy mese képes arra, hogy bizonyos problémákat – olykor nagyon komoly eseteket is – orvosoljunk vele, pedig érdemes volna ennek a módszernek nagyobb visszhangot kapnia és több reklámozást.
A meseterápia azon az elven alapszik, hogy nincs olyan élethelyzet, amelynek ne lenne megfeleltethető egy mese.
A terápia egyébként felnőttek és gyerekek számára is elérhető, csak sajnos, még kevés városban.
A mű érthetősége, igényessége, egyedisége, fogalmazásmódja magával ragadó. Örülök, hogy olvashattam!

palastim>!
Boldizsár Ildikó: Meseterápia

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Kedvenc könyv lett, többször olvasós, életünk végéig lapozgatós.
Nem áll távol tőlem a régi, ősi magyar gyökerek utáni kutatás; Boldizsár Ildikó leírta, ami egy ekkora terjedelmű könyvbe kifejthető.
És valóban a mese egy olyan kapocs lehet, ami minden korosztálynak, iskolázottságtól függetlenül szólhat. Az ember a saját maga szintjén megéli a történeteket, s azt fejlesztheti önmagában, amire neki szüksége van. Mindig eggyel feljebb és feljebb tud jutni általa, a számára kívánt és vágyott szintre.
A mese szárnyakat ad, mind mentálisan, mind fizikailag, képes egy új embert faragni belőlünk.
Nagyon kíváncsivá tett a meseterápia módszerére és Boldizsár Ildikó előadásaira is, a könyv.
Mindenkinek ajánlani tudom, megelőzésre, terápiára, vagy önismeretre.

4 hozzászólás
tothmozerszilvia I>!
Boldizsár Ildikó: Meseterápia

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

2007-ben ismerkedtem meg Boldizsár Ildikó „tanításaival” a Pszinapszison (Budapesti Pszichológiai Napok), ahol Mesék a gyógyítás szolgálatában címmel adott elő. Lázasan jegyzeteltem, pedig igazán nem szokásom, ellelkendeztem néhány ismerősömnek, majd egy picit feledtem, de 2 évvel később még mindig nem tudtam kiverni a fejemből, és megrendeltem az előadását CD-n. Aztán a Moly.hu-n jött szembe a Meseterápia című könyve. Újra megtalált. Azt mondtam, ezt a könyvet kérem karácsonyra, de mivel én szereztem be, már egy hete a végére is értem. Olvastam itthon, számítógépközelben, és a legszívesebben minden mondatát kijegyzeteltem volna. Egy pár gondolatot azért felírtam az idézetek közé. Olvastam a távolsági buszon, és teletűztem papírosokkal. Olvastam ebéd után pihenésként, Anya mellett a kórházban, mialatt ő is olvasott, míg aludt, és amikor a műtőben volt. Rengeteg energiát éreztem a könyvben, ezért egy-egy gondolatot megosztottam vele is. Hiszen a mese az egyetemes szellemi tanítások átörökítésének dokumentuma, egy lehetőség, hogy az ember megismerkedjen valódi természetével, feladataival, és megmerítkezzen a másik ember sorsában. Boldizsár Ildikó így ír az alvilágjárásról: „A túlvilágot megjárt hősök erről a helyszínről hozzák fel azokat a kincseket, amelyek – többek között – a királyság elnyeréséhez segítik őket: az égitesteket (tájékozódási pontokat, világító testeket), a nőket (bölcsesség forrásait), s a megújulás forrását, az élet vizét is.”

olvasóbarát P>!
Boldizsár Ildikó: Meseterápia

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

„ A legtöbb,amit gyerekeinknek adhatunk:Gyökerek és szárnyak” J. W. Goethe
Nekem ez a kötet a gyökereket és a szárnyakat is jelenti. Ha van lehetőségünk, hogy jobbá tegyük az életet akkor azzal a lehetőséggel élni kell, ez a kötet és Boldizsár Ildikó munkássága is egy ilyen lehetőség.

szeptember99 >!
Boldizsár Ildikó: Meseterápia

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Nagyon érdekes könyv, egy más szempontból láttatja a meséket. Egyszer azt olvastam egy Nők Lapjában, hogy az a gyerek, akinek sok mesét olvasnak gyerekkorában, illetve ő is sokat olvas, kifejlődik az erkölcsi érzéke, örök életre megtanulja, hogy mi a 'jó', és mi a 'rossz'. Ez a könyv is erről szól, azzal, hogy hangsúlyozza: felnőttek is sokat tanulhatnak, fejlődhetnek lelkileg a mesékbe rejtett gondolatok, szimbólumok által. Ehhez nagy segítséget adhat a meseterapeuta, aki nemcsak a meséket ismeri jól, hanem jó pszichológus is.

Hospice-házakban, (gyermek)kórházakban is gyógyíthatunk mesékkel, vagy akár osztályfőnöki órára is bevihetünk mesét – egy falucsúfolóval bebizonyíthatjuk a fiatalságnak, milyen változatos kifejezésekkel heccelték egymást régen, erőszak helyett elmés megjegyzésekkel.

A mesék segítségével egy olyan hagyományhoz kapcsolódhatunk, amit csak nemrégiben vesztettünk el, és főleg a mostani fiatalok gyerekkorából maradnak ki a népmesék, sajnos.

Black_Venus>!
Boldizsár Ildikó: Meseterápia

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Összességében tetszett.
Jó benne, hogy nem alacsonyítja le a mondanivalóját a népszerű guruk és egyes népszerűségfüggő pszichiáterek olcsó tanácsainak a szintjére, hanem egy átgondolt, közérthető, vélhetően szakmailag is megalapozott könyvet írt.
Az eleje engem kevésbé fogott meg, ez az elméleti alapvetés, de ez is érthető és alapos. Az esettanulmányok szerintem a legérdekesebbek, mert itt életre kel az elmélet, és pl. a Csillagszemű juhászos sztori kifejezetten megfogott. Egyetértek azzal, hogy manapság nagy hiba, hogy kevesen mesélnek a gyerekeknek. Főként azért, mert a mai irodalom-szeretetemet abszolút megalapozták a Benedek Elek-féle népmesegyűjtemények. (Lehet, hogy újra elolvasom őket…)
Azért 4 csillag, mert nem lesz a kedvenc könyvem (és meseterápiára sem fogok járni, pedig szórakoztató lehet), de érdekes volt, és hasznos.

6 hozzászólás
govica>!
Boldizsár Ildikó: Meseterápia

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Gyakorló anyaként gyakran találkozom olyan tévhitekkel, hogy jaj, a farkasos mesét nem olvasom a gyereknek, mert rettegni fog tőle, meg a sárkányos mese biztosan félelmetes lenne a gyereknek. Helyette inkább elárasztják a gyerkőcöket a mai divatos, semmitmondó, konfliktusmentes mesécskékkel, neveket direkt nem írok, biztosan tudja mindenki, melyikekre gondolok. Személyes tapasztalatom, hogy a gyerekek tényleg nem félnek a mesélt boszorkányos, sárkányos, megevős meséktől, de a betett DVD-k még akkor is megijeszthetik, ha egyébként nem tűnnek annyira durvának. Nem beszélve arról, hogy gazdagodik-e a mese által? nem lexikális tudásra gondolok, hanem konfliktusmegoldásra, a félelmek feldolgozására, stb.

…. és azért tetszett ez a könyv, mert alátámasztotta, megmagyarázta, megerősítette, hogy ez így van. Valóban van utalás ősi dolgokra, de valahogy ez is hitelesnek tűnik, hogy ami évszázadokon van átszűrve, az igenis bennünk élhet, működhet. Mondom ezt úgy, hogy magamat ilyen szempontból racionális gondolkodásúnak tartom, tehát a hókuszpókuszokra nem vagyok annyira nyitott. Ebben a könyvben azonban benne vannak azok az érvek, amik meggyőztek.

Nem csak a gyerekek szemszögéből érdekes, hanem egyébként is lekötött, hogy az egyes mesei elemek mit jelentenek.

Kedves_Könyvek I>!
Boldizsár Ildikó: Meseterápia

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Hihetetlenül sokat tanultam belőle. Közvetlen, emberközeli hangon ismerhettem meg a belső világom varázslatos lelki folyamatait… És még mesét is olvastam :)


Népszerű idézetek

Amrita IP>!

„Hamupipőke elmenekül a bálból”. Amikor megkérdeztem, vajon miért, némi tanácstalanság után a következő válaszok születtek: „Nem tudja, be merje-e vállalni a királyfit”. (…)

121. oldal

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

1 hozzászólás
tothmozerszilvia I>!

Bennünket, nőket évszázadok óta úgy nevelnek, hogy „parttalanul jóknak” kellene lennünk. Mi, nők pedig évszázadok óta érezzük, hogy erre tulajdonképpen eredendő természetünknél fogva képtelenek vagyunk, és bűntudatunk lesz attól, hogy vannak indulataink, és van egy sötét arcunk is. Viszont sokkal boldogabbak lehetnénk, ha tudnánk, hogy ez teljesen természetes, ettől nem kell megrémülni. Sőt a párkapcsolatok is jobban működnének, ha a férfiak is ismernék a nők kevésbé „parttalanul jó” lélekrészét, és tudnának róla, hogy egy nőben még az egymással ellentétes érzelmi struktúrák is jól meg tudnak férni egymás mellett.

241. oldal, Családok a mesékben - Mesék a családokban

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

6 hozzászólás
Ninácska P>!

Ha valaki az égig érő fa tetején látja magát, még nem biztos, hogy ott van, de legalább tudja, hogy oda tart.

106. oldal, Meseterápia (Magvető, 2010)

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Kapcsolódó szócikkek: égig érő fa
Annamarie P>!

A természetfölötti lények szerepe a terápiában azt a célt szolgálja, hogy a páciens megtapasztalja azt a vékony határt, amelyen eldől, hogy a 'jó" vagy a „rossz” arcunk kerekedik felül egy helyzetben.

172. oldal

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

palastim>!

Mit lehet tanulni a mese hőseitől? Általánosságban elmondhatjuk, hogy a hősöknek nincs múltjuk, az állandó jelenben élnek. Nem tervezgetnek, hanem cselekszenek, nem elképzelik, hogy hogyan szeretnének élni, hanem konkrét lépéseket tesznek ennek érdekében. Teszik a dolgukat, és ezáltal bennünket is elmozdulásra késztetnek. A hősök nem hagyják, hogy a dolgok maguktól elrendeződjenek. Ez azt jelenti, hogy a mesék felelősségre szólítanak fel saját magunkért és a körülöttünk élőkért egyaránt.

26. oldal

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Annamarie P>!

A meseterápiát azért nevezem a lélekgyógyászat homeopátiájának, mert nagyon finom, szelíd, érzékeny módszer: egy mesei szimbólumból mindig épp csak annyi nyílik meg a mesehallgató számára, amennyit lelkileg képes elviselni.

54. oldal

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

6 hozzászólás
Ninácska P>!

Az, hogy hol látjuk magunkat saját mesénkben, szimbolikusan arról szól, hogy az adott pillanatban hol tartózkodunk az életünkben.

21. oldal - Meseterápia (Magvető Kiadó, 2010)

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Ninácska P>!

A népmese elsősorban a felnőtteknek szánt alkotás, a műmese célzott csoportja pedig egyértelműen a gyermek.

41. oldal - Meseterápia (Magvető Kiadó, 2010)

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Ninácska P>!

Fontos ugyanis az a körülmény, hogy a mesék áthagyományozása során csak az a mese élhetett tovább, amelyet a hallgatóság igaznak minősített és elfogadott.

13. oldal - Meseterápia (Magvető Kiadó, 2010)

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Amrita IP>!

Királylány? Macerás. Nem megyek sehová.

109. oldal

Boldizsár Ildikó: Meseterápia Mesék a gyógyításban és a mindennapokban


Hasonló könyvek címkék alapján

Pápes Éva: Királylányok, tündérek, boszorkányok
Nancy Davis – Laura Simms – Korbai Hajnal: Az aranytök
Bartos Éva (szerk.): Segített a könyv, a mese
Zalka Csenge Virág: Mesemondók márpedig vannak
Zsák Éva Indira – Petróczi Andrea: Meseszótár
Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok
Csukás István: Itt a kezem, nem disznóláb!
Dóczy Emília – Csanádi Viktor (szerk.): Az Erdők Meséi
Lőrincz L. László: Nagyszakállú Kecskeapó
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon