Mesekalauz ​úton lévőknek 27 csillagozás

Életfordulók meséi
Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek

Minden ​élethelyzetnek van mesebeli párja – hallottuk az elmúlt években többször a kötet írójától, aki nemcsak tematikus mesegyűjteményekkel, hanem Meseterápia című könyvével is igazolta állítását. A férfiakról, nőkről, apákról, anyákról és testvérekről szóló mesék után most az emberélet fordulóihoz és határaihoz kapcsolódó meséket válogatta új kötetébe Boldizsár Ildikó. A fogantatástól az élet utolsó harmadáig azokhoz a történetekhez vezeti el olvasóit, amelyek nemcsak az ember fejlődését segítik, hanem az egyik életszakaszból a másikba való átlépést is. A mesékhez írt élvezetes kommentárok – úgynevezett mesekalauzok – bámulatos egyszerűséggel mutatják meg, hogyan fűzhető fel egy emberi élet a mesék rendjére. Mert a könyv szerzője szerint a népmesék legfontosabb eleme nem a csoda, hanem a rend. És minden mese annak a példája, hogyan lehet a rendezetlenséget és a káoszt renddé alakítani, azaz olyan helyzeteket teremteni, amelyekben a teljesség vágya irányítja a gondolatokat és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Magvető, Budapest, 2017
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631430806
>!
Magvető, Budapest, 2013
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631430806
>!
Magvető, Budapest, 2013
432 oldal · ISBN: 9789631431193

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Szondi Lipót


Kedvencelte 12

Most olvassa 15

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 89

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek

Miután átszűrtem magamon a könyvet és a könyvön magam, elgondolkodtam rokonaimon és ismerőseimen, (no és üzletfeleimen, természetesen), arra jutottam, hogy azok az emberek, akik nem olvasnak, nem ismerik a meséket, azok manipulálhatók.
Nem arról van szó, hogy bárki tudna így kalauzolni a mesebirodalom jelentéseiben, mint Boldizsár Ildikó. De aki egész életében meseolvasó, abban zsigerileg, a tudatalattijában ott munkálkodik az ősi, egyetemes tudás és kevésbé van kitéve, mert ösztönösen elutasítja, az alantas, aljas, mindenféle szeleket.

sztinus>!
Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek

Novemberi napi meséimet ebből olvastam a rövides kihíváshoz.
A kötet a születéstől az öregkorig kalauzol minket, mesékkel és magyarázatokkal tanít.
Én nagyon sokat kaptam és tanultam. Már a közepe táján megértettem a szimbólumokat, amikre régen nem is gondoltam.
Néha a magyarázatból már sok is volt, de így napi kicsiket haladva azért emiatt nem tudok levonni csillagot. Egyébként Boldizsár Ildikó még külön kéri is a könyv elején, hogy lassan haladjunk vele. Jót tesz a meséknek, ha azt utána emészgetjük.
Nagyon érdekes, szép kötet, ajánlom mindenkinek.
https://moly.hu/karcok/796315

1 hozzászólás
_Andrea_>!
Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek

Nem először találkozom a meseterápiával, viszont ha ebből a szempontból nézem, ez a könyv inkább mesekönyv, semmint szakkönyv. Olvasó, élő, érző embereknek szól, nem analizál, tipizál. És ez jól is van így, öröm volt kézbe venni egy ilyen szép gyűjtést.
Rezedaszagú kis falum könyvtárában leltem véletlenül rá a szórakoztató irodalmak között – itt más nagyon nincs is – s ha már megtaláltam, elolvastam. spoiler
Az ember életútját, életfeladatait végigjáró mesék gyűjteménye a kötet, hosszabb-rövidebb magyarázatokkal. A fejezeteket bevezető hosszabb szövegek tetszettek, az egyes mesék értelmezését sokszor átugrottam. Ezekben a szimbólumok megnyitására tett kísérletet a szerző az olyan olvasók kedvéért, akik teljesen elszakadtak a hagyományok világától, képek olvasásától. Szájbarágós, korai pszichoanalitikus lelkesültségű belemagyarázásokért viszont máshoz kell fordulni, mert itt ilyenek sincsenek. Szerencsére.

cseri>!
Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek

Az első két fejezet után pár hétre félretettem, utána viszont nagy élvezettel olvastam ezt a könyvhéten vett könyvemet. Nem annyira szeretek meséket olvasni, bevallom, de az magával ragadó, ahogy Boldizsár Ildikó válogatja őket, és kulcsot ad hozzájuk. Aki figyelmesen olvas (=én), annak az a jutalma, hogy megtudhatja a könyvből, hogy már készül a folytatás Mesekalauz útkeresőknek. Életválságok meséi címmel. Nagyon várom!

Gólyanéni>!
Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek

Nem rég olvastam egy hasonló kötetet (Nancy Davis – Laura Simms – Korbai Hajnal: Az aranytök), mely nagyon megérintett. Ezen felbuzdulva kezdtem keresgetni hasonló témájú olvasmányt. És ezt vettem le a könyvtári polcról…
Sajnos nem tudok kilépni az összehasonlítgatás kényszeréből. Jó volt ezekkel a mesékkel és a hozzájuk kapcsolt „magyarázatokkal” is találkozni, de a másik kötetet sokkal közelebb éreztem magamhoz. Egyértelműbben átjöttek a meseüzenetek, nem szorultak magyarázatra a kiválasztott történetek. Ebben a kötetben sokszor szorultam segítségre, sokszor igényeltem a szerző kommentárjait. Úgy gondolom, hogy ez a kötet inkább szakemberek kezébe való, míg a másikat laikusok is nyugodtan forgathatják.

3 hozzászólás
Képopera P>!
Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek

Remek kötet. Szerintem sokat segít. Nem feltétlenül ad kész válaszokat, ez szerintem kifejezetten előnyös. Elgondolkodtat, és én ezt nagyon szeretem. A mesék is érdekesek, sok néptől sokféle. Kifejezetten jó utánuk egy kalauzt olvasni, amely feloldja a képeket, bepillantást enged a szimbólumok világába. Útkeresőknek határozottan ajánlott! :)

Narissza>!
Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek

Tömör, sokrétű, garantáltan nem egyszer olvasós.
Értékes kulcsot kínál a mesék világához off, viszont nagyon nehéz ezt egyedül elhinni és feldolgozni. Nem véletlenül keresek meseterapeutát, mert hiszek a mesékben, a gyógyító erejükben, de laikusként olvasni nem egészen ugyanaz, mint szakértővel olvasni. Meg hát kicsit nehéz is megírni egy ilyen jellegű könyvet csak úgy vaktában, hogy nem ismered, aki olvasni és befogadni fogja. Hol túlírtnak, hol hiányosnak érződött a magyarázat, mert értelemszerűen nem lehet rámírni, nekem írni egy magyarázatot, ha a szerző azt se tudja, hogy a világon vagyok.
Mindenesetre nagyon értékesnek tartom, és megerősített abban, hogy meseterápiára van szükségem, mert az az a gyógyulás, amibe bele merem helyezni a gondjaimat.

YellowBlueRed>!
Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek

Bárcsak többen olvasnánk meséket. Hihetetlen felismerésekhez jutottam el a könyv által, bár amúgy is szeretem ezt a témát, de Boldizsár Ildikó magyarázatai nagyon megfogtak. Jó lenne, ha nem hagynánk veszni azt az óriási mesekincset, ami őseink tudását rejti. Nekem mindenesetre szerencsém van, hogy ezt a könyvet (is) elolvashattam. Megy is a kedvencek közé.

mariannkiss1980 P>!
Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek

Naponta olvastam egy-egy mesét, s a hozzájuk tartozó magyarázatot.
Nekem nagyon sokat adott, teljesen más szemmel nézek most már a mesékre.
Ebben a feldolgozásban azok a mesék is kedvesek voltak számomra, amiket alapesetben unni szoktam.
Így viszont már értem, legalábbis is próbálom érteni a meséket.

Pennmenelien P>!
Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek

Végigolvastam ugyan, de azért most vissza kell térnem egy-egy részhez, mert érzem, hogy most ez kell, épp itt az életfordulóm. Sok-sok gondolat futott át rajtam miközben olvastam és jut eszembe szinte minden nap ezzel kapcsolatban. Örülök, hogy a mesék mellett „magyarázat” is van, amivel könnyebben elindulhatunk a feldolgozásuk útján (ezért is van a „” jel, mert ugye mindenkinek mást és mást jelent egy-egy mese) és csak a kezdőlépést segíti nekünk megtenni Boldizsár Ildikó, az úton nekünk kell végigmenni.


Népszerű idézetek

Lovely>!

Minden ifjú pár úgy kezdi közös életét, mint mesebeli elődeik: hisznek abban, hogy boldogan élnek halálukig. Másképp nem lenne értelme házasságot kötni.

349. oldal, Az érett férfi; A kovács

Kapcsolódó szócikkek: házasság
Uzsonna>!

"Aki nem maga választ,
annak nincs saját, személyes sorsa sem."
Szondi Lipót

195. oldal, Hivatás és életcél

Kapcsolódó szócikkek: Szondi Lipót
>!

"Úgyszólván kétszer születünk meg,
egyszer létezni, másodszor élni."
Rousseau

89. oldal, Ifjúkor

Qwerf>!

Ha egy fát szerető gondossággal ültetünk el, és nap mint nap törődünk vele, pompás lombkoronát növeszt, majd gyümölcsöket érlel, és kellő odafigyeléssel hosszú éveken át képes árnyékot adni. Ha nem gondozzuk, nem figyelünk rá, élete megszakad: termőre fordulás helyett kiszárad és elpusztul. Ilyen az ember élete is. Az, hogy ki milyenné válik öregkorára, egy folyamat része. A szüleink indítják el, majd mi fordulunk rá arra az irányra, amely egy ponton túl törvényszerűen visz végig bennünket a magunk választotta úton.

391-392. oldal

Uzsonna>!

A mesékben minden benne van:
mindaz, ami volt,
és mindaz, ami még lehet.

13. oldal (mottó)

Kapcsolódó szócikkek: mese
Uzsonna>!

    „Életünk olyan, mint a napjárás. Reggel a nap ereje folytonosan növekszik, s végül izzón és a forróságot árasztva eléri a delelőpontot. Ezzel el is kezdődik az ellentétes irányú folyamat. A nap folytonos haladása már nem az erő folytonos gyarapodását, hanem az erő fogyatkozását jelenti. Ezért fiatal emberként mások a feladataink, mint idős emberként. Fiatalként elegendő, ha elhárítjuk azokat az akadályokat, amelyek a növekedést és az érvényesülést megnehezítik, az utóbbi esetben ellenben alkalmaznunk kell minden lehetséges módot, amely támaszul szolgál a leszálló ágon. … Az emberi élet délutánja ugyanolyan érzelemgazdag, mint a délelőtt, csak éppen más az értelme és más a célja. Amit az ifjúság kívül talált meg és kívül volt köteles megtalálni, azt a délután emberének belül kell megtalálnia” – foglalja össze C. G. Jung az öregkor lényegét.

390-391. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öregség
Uzsonna>!

"Öleljük hát az öregséget szívünkre és szeressük:
tele van gyönyörűséggel, ha élni tudunk vele."
Seneca

389. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öregség
Uzsonna>!

Az öregemberek előbb-utóbb olyanok lesznek, amilyenné az életükkel, életszemléletükkel formálták magukat.

406. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öregedés
LDorcsi>!

A magyar népmesék szerint ugyanis a hét szépséggel rendelkező nő látható jeleket visel magán: homlokán ott ragyog a Nap, két melle között a Hold, orcáján pedig a csillagok. Aranyhaja a sarkáig ér, s ha lép, aranyfolyó folyik utána. Ha sír, arany könny (gyöngy) hullik a szeméből: ha nevet, rózsát nevet.

130. oldal, A lányok felnőtté avatása

Redpanda>!

A dal és a zene a mesékben arra emlékeztet bennünket, ami az embert az éggel a legegyszerűbb módon összeköti: a hangok teremtő erejére.

376. oldal (Magvető, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: dal

Hasonló könyvek címkék alapján

Károly Imre: A láthatatlanná vált királyfi
Danny Bain: Ez nem az apu hangja!
Pápes Éva: Királylányok, tündérek, boszorkányok
Antalfai Márta: A női lélek útja mondákban és mesékben
Robert Bly: Vasjankó
Stephanie zu Guttenberg (szerk.): Mesepatika
Benedek Elek: A vitéz szabólegény
Benedek Elek: A kék liliom
Arany László: Magyar népmesék
Ágh István (szerk.): Parazsat evő paripa