71. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Királylány ​születik 110 csillagozás

Boldizsár Ildikó: Királylány születik

Minden kislány királylánynak születik. És a mesékből tudjuk, hogy a királylányok születésénél gyakorta bábáskodnak tündérek, akik megáldják az újszülöttet.

A kisbabák a szívükben őrzik ezeket a jókívánságokat, ám ahogy telnek-múlnak az évek, lassanként megfeledkeznek róluk.

Boldizsár Ildikó és Szegedi Katalin azonban emlékszik, és ebben a könyvben elmeséli nekünk, hogy milyen kincset rejt a kislányok szíve…

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Naphegy, 2018
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639869516
>!
Naphegy, Budapest, 2012
34 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639869257 · Illusztrálta: Szegedi Katalin
>!
Naphegy, Budapest, 2009
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639869073 · Illusztrálta: Szegedi Katalin

Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 53


Kiemelt értékelések

>!
ziara P
Boldizsár Ildikó: Királylány születik

Már régebben nálunk van a könyvtárból, vissza-visszatérünk a könyvhöz, mindig választunk éppen aktuális kedvencet belőle, gyönyörűek a rajzok, a „mese” is szuper, öröm újra és újra kézbe venni.

2 hozzászólás
>!
Izolda +SP
Boldizsár Ildikó: Királylány születik

Ó, ezek a királylányok! Gyönyörűek, sokszínűek, a festmények meg hűűűű kategóriásak. Naszóval kell, nekem, nézegetni. :D
(Egy dolog hiányzik: legyél okos.)

87 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Boldizsár Ildikó: Királylány születik

Boldizsár Ildikó és Szegedi Katalin kötete hasonló hatással volt rám, mint a párja a Királyfi születik. Itt is az értékek vannak a középpontban, a jókívánságok az újszülötteknek. Mégis mennyire más ez a kötet, a különbséget a nem határozza meg. Olvasás közben elgondolkodtam, hogy vajon hogy hatna ez a szöveg, ha egy kisfiúnak (egy királyfinak) olvasnám? Próbáltam összevetni a két kötetet ebben a tekintetben is
Légy szép! Légy kecses!- ezek a mindennapokban inkább a lányokhoz köthető jókívánságok, de a kettőt kicsit soknak tartom, talán elég lenne a kecses, de lehetnének olyanok, amelyek jobban összecsengenek a két nem esetében.
A Légy tiszta szívű!, Légy állhatatos!Légy egészséges! a fiúknak is jó kívánság lehet.
Szegedi Katalin ebben a kötetben is csodákat alkotott, színekben és formákban egyaránt.
A könyv karácsonyi ajándék lesz egy négygyermekes (3 fiú, 1 lány) családnak, más könyvek mellett és amikor a könyveket választottam kicsit elszomorodtam azon a kínálaton, ami a lányoknak csak a csillivilli köteteket tudja elképzelni. Közöttük ez a kötet üdítő kakukktojás volt.

>!
brena
Boldizsár Ildikó: Királylány születik

Olyan rég szerettem volna elolvasni ezt a könyvet! Nagyon tetszett, biztos, ha baráti körben kislány fog születni ezt kapja ajándékba!
Sitta a kedvenc égi királylányom:)))

2 hozzászólás
>!
ÁrnyékVirág P
Boldizsár Ildikó: Királylány születik

Ez a könyv egyszerűen gyönyörű. Fantasztikusan szépek az illusztrációk benne, annyira, hogy a harmadik átlapozásnál jutottam oda, hogy a szöveget is elolvassam, addig csak gyönyörködtem a tündérekben.
Talán azért, mert közben ott szuszogott mellettem a pár hetes kislányom, de meg is hatódtam egy picit: igen, minden kisbaba királylánynak-királyfinak születik, megkapja a tündérek ajándékait. A mi dolgunk, hogy segítsük abban, hogy felnőve is megőrizze őket.

>!
Kriszta IP
Boldizsár Ildikó: Királylány születik

Ezt a könyvet azóta szerettem volna megszerezni, mióta Szegedi Kata a blogján hírül adta az előkészületeit. És most megkaptam és nagyon örülök neki. Nem csak a kislányom miatt szerettem volna, hanem mert imádom az ilyen gyönyörű könyveket. Ez tényleg gyönyörű.
A tartalomhoz méltó az illusztráció, és fordítva.
Ez egy érdekes mesekönyv, mert nem is igazán mesét mond el. Inkább útravalót és irányt ad az élethez, hogy milyennek kéne lenni. Nem csak gyerekfejjel értékelhető, sőt! Valahogy úgy érzem, sokkal inkább szól hozzám, anyához, hogy ebbe az irányba terelgessem a lányom, igyekezzek, hogy ilyenné váljon. Mert hát ezeket a dolgokat egy gyerek nem egy mesekönyvből fogja elsajátítani, hanem a szüleitől. Biztos vannak, akiknek ez túl csöpögős, de persze hogy nem csak ilyenné akarom nevelni a gyerekem (a mai világban…?).
Azt mondjuk nem tudom, milyen életkorban tanácsos egyáltalán egy gyerek kezébe adni, mikor fogja fel a mondanivalóját – ezt majd úgyis meg fogom érezni.
Megvallom, nekem a képek még a mesénél is jobban tetszenek. Egyszerűen odavagyok Szegedi Kata kollázsaitól, imádom őket. Fantasztikusan műveli ezt a technikát, mintha csak neki találták volna ki. Egy bajom van csak: a madarak. Azok a fekete madarak (varjak) olyan vészjóslóak, egy gyereknek még ijesztőek is lehetnek. Ez persze lelki alkattól is függ, én minden esetre nem szeretem a varjakat.
De összességében ez egy nagyon szép könyv.

>!
RandomSky
Boldizsár Ildikó: Királylány születik

A fiúknak szóló Királyfi születik-et olvastam előbb, és nyomban utána ezt is, mert kellett, és ugyanaz a véleményem róla, kivéve, hogy nincs lányom. És kezébe adnám mindenkinek, aki valaha is volt kislány. Talán soha nem késő ezt az áldást megkapni…
Az jutott még eszembe, hogy Szegedi Katalin képei (amik valahol épp, hogy ellenpontozzák Boldizsár Ildikó szép, de tiszta és egyszerű szövegét), ill. az általa alkalmazott kollázs technika rokona annak, amit Dave McKean művel, megannyi Neil Gaiman sztori illusztrátora, épp csak itt még a varjakból is valami jó árad, nincs bennük semmi beteg vagy félelmetes. Egyszerűen csak azt mutatják, hogy a világban vannak fekete színű madarak, és van varázs is, vagy legalábbis több, mint amit hétköznapi szinten meg lehet magyarázni.
És az is eszembe jutott, hogy volt Gaimannek egy verse, a Blueberry Girl, amit Tori Amos születendő kislányának írt 2000-ben. Könyvalakban, a szintén zseniális Charles Vess illusztrációival csak 20009-ben jelent meg – ugyanazon évben, mint ez a kötet. És azt is nagyon szeretem, de ez a könyv sokkal szebb és jobb.

2 hozzászólás
>!
deardurr
Boldizsár Ildikó: Királylány születik

Könyvtári olvasás ma délután. Hát mondhatom, gyönyörű! Tényleg!
Szegedi Katalin rajzai ill. inkább kollázsai annyira szájtáttaóan szépek, hogy ez a könyvtári olvasás meg fog ismétlődni még, ha csak rajtam múlik!
Boldizsár Ildikóban már többször csalódtam, most viszont ez a kis történet szép volt. A tündérek neveit mondjuk megjegyezhetetlennek tartom, de ettől még szép.

2 hozzászólás
>!
kicsiboszi
Boldizsár Ildikó: Királylány születik

Gyönyörű könyv, nagyon szép mondanivalóval. Szerettem volna, ha a kislányoknak is járt volna olyan kívánság, mint a bátorság, eszesség, furfangosság, de sebaj.
A könyvet mellesleg antikvár példányként vettem meg. Az utolsó oldal szerint egy Mira nevű kaposvári kislány kapta az édesanyjától, „Nagyon-nagyon szeretlek, Csillagom!” üzenettel. Elképzelni sem tudom, miért váltak meg tőle.


Népszerű idézetek

>!
olvasóbarát P

Ajándék az is, amikor a Nap megsimogatja az arcodat.
Ajándék az is, ha egy esőcsepp a tenyeredbe hull.
Ajándék az is, ha felragyog az égen a szivárvány.
És amikor a szél belekapaszkodik a hajadba, az is ajándék.

Te magad is ajándék vagy. És a legnagyobb ajándékot akkor adod, amikor mosolyogsz.

>!
olvasóbarát P

Ha tiszta a szíved, gondoskodsz másokról,
és megvigasztalod azt, aki szomorú. Gyöngéden bánsz
minden élőlénnyel, és segíted őket, hogy békességben éljenek.
Nézz föl az égre, és figyeld a madarakat!
A tiszta szívű ember olyan, mint ők: könnyűnek érzi magát,
mintha repülni tudna.

>!
Jeffi SP

Amikor a Földön világra jön egy kislány, összegyűlnek odafönn az égi királylányok, hogy áldást mondjanak az újszülöttre.
Mit jelent áldást mondani?
Csupa olyasmit kívánni, ami boldoggá teszi az életet.
Az áldás nem más, mint szívből jövő jókívánság.

(első mondat)

>!
gjudit8

Akkor vagy jó, ha te is olyanná válsz, mint a mező: vigyázol mindenre, ami él – legyen az bogár, madár, állat, növény vagy ember.

>!
Caledonia_Valley P

Aurita azzal ajándékozott meg, hogy úgy ragyoghass, mint a Nap. Szemed fénye a csillagokra hasonlítson. Mosolyod pedig olyan titokzatos legyen, mint a Hold sugara.

>!
Caledonia_Valley P

Amikor a Földön világra jön egy kislány, összegyűlnek odafönn az égi királylányok, hogy áldást mondjanak az újszülöttre.

(első mondat)

>!
Caledonia_Valley P

Sitta a szél vidámságával ajándékozott meg,
hogy olyan könnyed is tudj lenni,
mint a szellő, amely meglibbenti a hajadat.

>!
Caledonia_Valley P

Sitta megtanított arra, hogy ne félj, ha föltámad
és fújni kezd a szél, hiszen ő is a testvéred.

>!
Caledonia_Valley P

És vajon mit kívánhatunk neked mi?
Azt kívánjuk, hogy mindig emlékezz rá:
Te is királylánynak születtél!

>!
gjudit8

Türelmes vagy amikor nem teszel mást, csak odafordulsz mások felé.
és kinyílsz mindarra, ami körülötted történik.
De türelmesnek maradni nem könnyű,
És akkor a legnehezebb, amikor sokáig kell várni valamire,
Olykor például nagyon nehéz kivárni, amíg kisüt a Nap,
és végre elolvad a hó. Noatah megtanított arra,
hogy ne sürgesd az időt, semmivel ne kapkodj,
sehová ne siess. Legyen időd kivárni,
amíg a dolgok megérkeznek hozzád.


Hasonló könyvek címkék alapján

Az elrabolt királykisasszony
Királylányos mesék
Zalán Tibor: Királylányok könyve
Illés Andrea: Királylányos könyv
Illés Andrea: Királylányos színező
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Gimesi Dóra: Csomótündér
Turbuly Lilla: Talált szív
Szegedi Katalin: Palkó