Királyfi ​születik 57 csillagozás

Boldizsár Ildikó: Királyfi születik

Volt egyszer egy bánatos királyfi. Ez a királyfi egy nap két holló – Gondolkodó és Emlékező – társaságában felkerekedett, hogy bebarangolja a világot, és a föld madarainak példáján megtanuljon gondolkodni és emlékezni – emlékezni mindarra, ami még az ő születése előtt, a világ keletkezése táján lezajlott. Ezért aztán felült az egyik holló hátára, és végiglátogatták a madarakat, akiknek erényei, jól bevált életstratégiái a Királyfi számára örök tanulságokkal szolgálhattak. Egyvalamire mégis képtelen volt visszaemlékezni, és ettől volt olyan szomorú. Arra, hogy hol volt ő, mielőtt megszületett. Boldizsár Ildikó mesekutató és mesepedagógus Szegedi Katalin illusztrációival megjelenő új kötete a 2009-ben megjelent „Királylány születik” "fiús" párja. Szemben a „Királylány” otthonosságot, biztonságot sugalló világával a „Királyfi születik” mitikus hangulatú eredetmese, az elfeledett, ám emlékeink mélyén mégis továbbélő közös múlt keresésének kalandos története.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Naphegy, Budapest, 2015
ISBN: 9789639869523
>!
Naphegy, Budapest, 2011
34 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639869219 · Illusztrálta: Szegedi Katalin

Enciklopédia 8


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 38


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Boldizsár Ildikó: Királyfi születik

Ilyenkor sajnálom, hogy nincs fiam, annyira jó ez a könyv! :-) Olvassátok, kedves fiús anyukák, és neveljetek bátor, okos és érzékeny királyfikat a mi lányainknak!

13 hozzászólás
>!
ziara P
Boldizsár Ildikó: Királyfi születik

Ez volt a mai esti olvasmányunk. Gyönyörű volt. A rajzok és a szöveg teljes összhangban! A Királylány születik egy árnyalattal jobban tetszett, de lehet, hogy csak azért, mert lányom van:))

>!
RandomSky 
Boldizsár Ildikó: Királyfi születik

Megint egy „mesekönyv”, ami után nem találok szavakat.
Annyira… jó lenne, ha így lenne. Akár ha az én két fiamra gondolok, akár ha magamra, aki szintén valakinek a fia…
Áldás ez a könyv, ajándék.
Nekem valahogy a régmúlt idők üzenete. Olyan, amilyennek lennünk kellene, akármit csinál is a régi értékekkel ez a mai világ. Azt hiszem, én sem kívánok mást a fiaimnak. De… Nem, a többi túl személyes.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2012-01-10+…

8 hozzászólás
>!
Black_Angel
Boldizsár Ildikó: Királyfi születik

Főiskolán keresztény irodalom témakörében találkoztam ezzel a kis könyvvel, elolvastuk órán is, beszéltünk róla, de és azóta többször is elolvastam.
Nekem ez a könyv nagyon tetszik, olyan érzéseket, gondolatokat , úgymond „élet kérdéseket” mutat be, amit igazán érdemes majd a gyermekünknek megtanítani, elmondani, mert fontos.
Az illusztrációk teljesen elbűvöltek, és Boldizsár Ildikó műveit nagyon érdemes olvasni, rengeteg jó dolgot ír le a Meseterápia c. könyve is érdekelne.
Ennek a lány verzióját még nem olvastam, de remélem sikerül azt is megszereznem! :)

>!
olvasóbarát P
Boldizsár Ildikó: Királyfi születik

Teljesen elvarázsolt, a szöveg és a képek egysége. Szegedi Katalin képei igazi festmények, Boldizsár Ildikó pedig a mesék szakértője. Ez a kötet sokféle értéket képvisel együtt. Nagyon jó párja a Boldizsár Ildikó: Királylány születik című kötetnek, nekem egy kicsit jobban is tetszett annál. Nagy madárbarát vagyok, a kedvenceim a ludak és ebben a könyvben is fantasztikusak, de a többi madár is nagyon meggyőző szövegben és képben egyaránt.

>!
Gelso P
Boldizsár Ildikó: Királyfi születik

Rajtam kívül a fiaim is nagyon megkedvelték ezt a könyvet.
Nekem nagyon de nagyon tetszik, és bár nem ismerem személyesen Boldizsár Ildikót, sőt még csupán egy-két könyvén „vagyok túl”, mégis érzem, hogy gondolkodásban közeli, rokonlelkek lehetünk. Amikor a fiaimnak nevet választottam, egyik szempont volt, hogy esetleg kapjanak olyan keresztnevet, aminek a madarakhoz van köze. És most itt ez a könyv, ami ha nem is a nevek körül, de a fiaink körül forog, madarak köré építve… Nagyon szép történet, ugyanazt a szétáradó nyugalmat éreztem, mint a Királylány születik c. könyve olvasásakor, mégis volt ebben még több – a kaland izgalmával több! Szerettem a két varjút, szerettem a felvonultatott madarakat, és az általuk képviselt üzeneteket az élethez: a fiúk életéhez, a fiaink életéhez.
Gyönyörű madár a hajnalmadár,
http://allatvilagunk.weboldala.net/madarak/hajnalmadar.html
https://www.google.hu/search…
akinek bátorság van a szárnyaiban; a vadludak az összetartozásból származó biztonságot sugallják; vándorsólyom belső iránytűjét mutatja meg királyfinak, amely megmutatja neki a helyes irányt. A sarlósfecskék a szárnyalásból származó szabadságot és örömöt üzenik; kisebb fiam kedvence a méltóságos és királyi albatrosz az erő titkát osztja meg velünk; a pacsirta a boldogság és a jókedv képviselője, a harkály pedig a kitartás és a türelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A vörösbegy a nagylelkűségre és serénységre tanít, míg a hattyúk a békességre és szeretetre nevelik a királyfijainkat…

Másokkal ellentétben nekem nagyon tetszett a könyv királyfija – ill. a rajzok róla. Arca/alakja a Süsüben lévő királyfira emlékeztetett, viszont a ruhája, ill. annak anyagának ábrázolása egyenesen csodálatos – a különleges technikának köszönhetően nem tudtam eldönteni, hogy gyönyörű fényes-nemes anyagból készült öltözék-e vagy fémes-könnyű vértje/páncélja látható? Engem ez (is) rabul ejtett.
Plusz a 18(?). oldalon látható sarlósfecskék közti totális ellazulás és szabadságérzés tökéletes rajzbeli kifejezése nekem felejthetetlen marad örökre. (Ez pedig képileg az R.E.M. egyik klippjét idézte elém.)

Szép volt szavakban és képekben egyaránt! Szeretném, ha meglenne ez a könyv nekünk!

9 hozzászólás
>!
krisztinapieler
Boldizsár Ildikó: Királyfi születik

Kicsit jobban tetszett, mint a Királylány születik. Szerintem tartalmilag többet adott, mint a hercegnők története, itt kevésbé tűnt repetitívnek a történet, sokkal mesésebb volt.
Nagyon örültem, hogy a könyv fő témája a madarak voltak, igazán gyönyörűek a leírások és a rajzok.

>!
latinta SP
Boldizsár Ildikó: Királyfi születik

Már kilenc hónapos is elmúlt a királyfi. Az első unokám.
Ez az ő könyve, a szüleinek is fog tetszeni, különösen a madarak miatt. :)

>!
Izolda +SP
Boldizsár Ildikó: Királyfi születik

Rögtön a Királylány után olvastam, és olyan jó, hogy nem olyan. Kicsit féltem, hogy olyan lesz. mint JÉ. két könyve: majdnem szóról szóra ugyanaz. De nem. A festmények továbbra is nagyon bejöttek, megy a kívánságlistára.

>!
Uzsonna
Boldizsár Ildikó: Királyfi születik

Gondolkodj és emlékezz, s megfejted a nagy titkot, a létezés titkát. Ó bárcsak látnánk e két kedves hollót és a többi madarat is mindig (mert körülöttünk vannak, legfeljebb mi nem veszünk róluk tudomást), hogy ne holmi csip-csup ügyek tereljék el a figyelmünket a lényegről!


Népszerű idézetek

>!
olvasóbarát P

És amikor világra jöttél, magaddal hoztad
a bátorság titkát,
az összetartozás titkát,
az éleslátás titkát,
az erő titkát,
a jókedv titkát,
a kitartás titkát,
a nagylelkűség titkát
és a hűség titkát.

5 hozzászólás
>!
Lovely

Vörösbegy, akinek kívül-belül hatalmas szíve van. Adakozó, nagylelkű madár. Hangja akár a patakcsobogás. Az elsők között ébred, és az utolsók között tér nyugovóra.

Kapcsolódó szócikkek: vörösbegy
>!
Lovely

Hattyú a hűség madara. Sosem hagyja el választott társát, s ha a másikat baj éri, magányosan él tovább.

Kapcsolódó szócikkek: hattyú
>!
Lovely

– Vadludak sosem hagyják cserben egymást – mondta Gondolkodó. – Bámulatosan tájékozódnak. Mindig tudják, hová indulnak, és azt is, hogyan juthatnak el oda. Sem víz, sem föld, sem levegő nem jelent számukra akadályt. Ha vízre szállnak – ringatóznak. Repülés közben az eget hasítják. A földön mindent aprólékosan megvizsgálnak. Mindenütt otthonra találnak, és tudják, hogy soha nincsenek egyedül.

Kapcsolódó szócikkek: vadlúd
>!
Lovely

Pacsirta boldog kismadár. Egyik pillanatban a fűben ugrabugrál, nézegeti a pipitért és a pipitéren lassan araszoló hangyákat, ám a következő pillanatban már fölfelé indul, és szédítő énekkel kíséri röptét.

Kapcsolódó szócikkek: pacsirta
>!
Lovely

– Ő a madarak királya – súgta Emlékező. – Albatrosz a neve. Minden madár megbízik benne. Erős és fenséges, a tengerek és óceánok ura. Nézd, milyen védelmezőn tárja szárnyát a vizek fölé! Még a röpülése is királyi: nem csapkod a szárnyával, hanem méltóságteljesen kormányoz vele.

Kapcsolódó szócikkek: albatrosz
1 hozzászólás
>!
Lovely

Hajnalmadár egész életében a meredek, megközelíthetetlen sziklafalba kapaszkodik, és hosszú csőrével a hasadékokban keresgél. Szinte nem is látszik, mert tollruhája a kövekhez hasonlít, de amikor repülni kezd, a láthatatlanból hirtelen látható lesz! Szárnyának vöröse kiragyog a szürkeségből. Bátorság van a szárnyaiban, ahogyan kitárja őket: az útnak indulás és a megmutatkozás bátorsága.

Kapcsolódó szócikkek: hajnalmadár
>!
Lovely

Sarlósfecskék a láthatáron! Ők a repülés művészei. Egész életüket a levegőben töltik: ott esznek, ott isznak, ott szeretik párjukat.

Kapcsolódó szócikkek: fecske
>!
Boglárka_Madar P

Sok titkot megmutattunk már neked – mondta Gondolkodó –, de vannak titkok, amelyek mindig titkok maradnak.

Kapcsolódó szócikkek: titok
>!
Chivas

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy királyfi.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Csukás István: Pom Pom meséi – A lesből támadó ruhaszárító kötél
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Csukás István: Süsü, a sárkány
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Nádasi-Ozsvár Andrea: Bosszantöpp és más furcsaságok, avagy Rebimesék félősöknek és bátraknak
Dániel András: A kuflik és a nagy eső
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Máté Angi: Volt egyszer egy