Hogyan ​szerzett vizet a kiszáradt kút 39 csillagozás

Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

Békében és szótlanul él egymás mellett a kút és a tölgyfa. A kút inni ad az állatoknak és a vándoroknak, a tölgyfa árnyékában pedig mindnyájan megpihenhetnek. De egy napon a kút vize apadni kezd, ami a mező lakóit és a tölgyfát is veszélybe sodorja: a kút és a tölgyfa így beszélgetni kezd, hogy együtt megtalálják a megoldást.
Boldizsár Ildikó meséje a belső erőforrások megtalálásáról szól. A költői szépségű történetet Rofusz Kinga rajzai teszik teljessé.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Magvető, Budapest, 2020
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631426779 · Illusztrálta: Rofusz Kinga

Kedvencelte 3

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

Ritka értékes könyv.

Már az alapötlet is különleges: a főszereplők nem emberek vagy állatok, de még csak nem is varázslatos lények, hanem egy kút és egy fa, akik, mivel egymás mellé teremtettek, csendben és harmóniában megférnek egymással és támogatják egymást, valamint a közösségük tagjait (állatokat, vándorokat stb.). A bonyodalom sem valakinek a gonoszságából, rosszindulatából, hanem tudatlanságból fakad, melyre a szereplők pozitívan, támogatóan reagálnak, és segítségére sietnek annak, aki tudatlanságával akaratlanul is bajt okozott.

Egészen sokrétű történet, tanulhatunk belőle a közösségi összefogásról, arról, hogy milyen tulajdonságokat kell kifejlesztenünk magunkban, hogy a közösségünk működőképes lehessen, valamint hogy hogyan kezeljük azokat, akik látszólag támadóan lépnek fel velünk szemben. Ezen kívül van egy másik olvasata is, mely a bennünk rejlő erőforrások kiaknázásáról szól: ahelyett, hogy külső célok felé törekednénk, nézzünk inkább magunkba, mert csak a befelé fordulás, önvizsgálat és önfejlesztés által tehetünk szert azokra a mélyen bennünk rejtőző erőforrásokra, melyek által aztán majd elég „nagyra nőhetünk” ahhoz, hogy elérjük a külső céljainkat is.

Az egyik legértékesebb könyv, amit idén olvastam – nem csak gyermekeknek. Meditáció, önfejlesztés szépen és közérthetően tálalva, cseppet sem didaktikusan. Életkortól függetlenül bárkinek ajánlott, aki – Lin-csi apát szavaival élve – nem szeretne szalmakutya lenni.

2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2021/07/boldizsar-ildi…

Igen ritka az a könyv, amely már a címével is azt sugallja, hogy valami igazán különlegessel fog találkozni olvasója. Ebben az esetben ezt tapasztaltam, elvégre, ahogy rápillantottam, éreztem egy bizonyos vonzást.

Boldizsár Ildikó nevével már többször találkoztam különböző felületeken, de ez a második kötet csupán, amit eddig olvastam tőle. Mind a két esetben egy számomra fontos listán való szereplésük miatt kerítettem rájuk sort, de így utólag nagyon hálás vagyok érte, és csak boldogan mosolygok.

Történetünk főhősei a száz éves, idős kút és egy fa, mely a kút oldalában látta meg a napvilágot és egymás társaságát csendben eltűrve, a maguk vidám természetével figyelték a világot. Míg egy napon ennek a kútnak elfogy minden vize és a kiszáradástól való félelmében, valamint az állatok és vándorok miatt való szomorúságában, arra a döntésre jutott a fa, hogy segít idős barátjának. De vajon mi történhetett, hogy elfogyott az összes folyadék és hogyan tud segíteni egy fácska? Megtudhatod, ha kézbe veszed a könyvet…

>!
Magvető, Budapest, 2020
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631426779 · Illusztrálta: Rofusz Kinga
csgabi P>!
Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

Igazán különleges mese ülönleges kivitelben, és engem az illusztrációk is elvarázsoltak. Elegáns, finom, törékeny – ezek jutottak eszembe a könyvről olvasás után.

Boglárka_Madar>!
Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

Csodálatos mese egy kútról és a mellette növekedő fáról, akik végül együtt találják meg a megoldást a kiszáradt kút problémájára.
Remek ötlet, hogy függőlegesen kell lapozni, sokkal jobban visszaadja a történetet, főleg ott, ahol a föld feletti és alatti részek egyszerre jelennek meg. Rufusz Kinga illusztrációi pedig végig tökéletes összhangban vannak a történettel.
Az egész könyv békét és nyugalmat áraszt, tényleg olyan költői az egész, annyira jó mesélni is spoiler.
A mese mögött pedig komoly tanulságok is vannak, amiről aztán sokat lehet beszélgetni: az együtt gondolkodás, egymás segítése, önmagunk és belső erőforrásaink megtalálása; ám mindezt teljes természetességgel szövi bele a történetbe.
Engem elvarázsolt teljesen, de Dórit is, mert ma is ezt a könyvet kellett felolvasom oviból hazajövet.

krlany IP>!
Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

Közösségi összefogás a napi jólétért, mindez gyönyörű mesei nyelven. Az illusztrációk is szépek, de leginkább a hömpölygő színek varázslatosak.

PTJulia P>!
Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

Gyönyörű illusztrációk, kedves történet – egyedi kötet. Olvasás közben elgondolkodtam rajta, hogy akár Kett-padlóképes foglalkozást is lehetne belőle készíteni.

Rita_Galló>!
Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

Rövid, de bájos. Nagyon tetszik, hogy függőlegesen kell lapozni, különlegessé teszi az élményt. A történet nagyon kedves, szívesen olvasnám piciknek és nagyobbaknak is. Engem elvarázsolt.

Driz>!
Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

Gyönyörűek az illusztrációk, a szobák felán is el tudnám őket képzelni. Érdekes volt, hogy el kellett forgatni a könyvet, hogy el tudjam olvasni a történetet, tovább emelve a könyv különlegességét. Ma a történet a kiszáradt kútról és a tölgyfáról nagyon egyszerű volt. Esti mesének kitűnő, megnyugtató.

Ancsúr>!
Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

Bevallom őszintén, én más befejezésre számította, de nem is baj, hogy mégse úgy végződött, ahogy én azt elképzeltem. Ez a végkifejlet ugyanis rejtve, bújtatva, de sokkal pozitívabb gondolatokat ültetett el az olvasóban, és véleményem szerint pont ez kell a mai gyerekeknek.
A történet egy vénségesen vén kútról szól, akinek az évek során elapad a vize, de megmentőjére akad a vizéből táplálkozó száz éves tölgyfában, aki segít visszanyerni a kút szomjat oltó vizét.
Empátia, együttműködés, segítségnyújtás. A történet során többek között eme nemes gondolatok és érzések ereszthetnek gyökeret az olvasókban.
Én nagyon szeretem a hasonló könyveket, ahol nem rágják a szádba az üzenetet, hanem rád bízza az író, hogy mit veszel észre a történetből. Így aztán ha évekkel később előveszi a gyerkőc ezt, vagy bármelyik hasonló könyvet, akkor az akkori fejlettségéhez mérten mindig talál benne magának újabbnál újabb tanulságokat a régi mellett, és szerintem az ilyen könyv sokkal mélyebb nyomot hagy egy gyerekben, mint az, ahol már készen tálalják az írók a tanulságot. Vagy ne adj' isten ki is írják az alkotók a mese végére egy külön bekezdésben, hogy szerintük ebben mi a tanulság. Na, attól frászt tudok kapni!


Népszerű idézetek

Tarja_Kauppinen IP>!

De arra gondoltam, hogy ha kicsit abbahagyom a fölfelé nyújtózkodást, és ehelyett a gyökereimmel fogok elindulni, talán bejárhatom a föld alatti birodalmakat, és megtalálhatom az elveszett vizeket.

14. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

Meg kell találnod a vizeket. Ha azok nem jönnek el hozzád, neked kell értük menned.

8. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Zelk Zoltán: A három nyúl
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
József Attila: Altató
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
Benedek Elek: Többsincs királyfi
Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!