Hamupipőke ​Facebook-profilja 61 csillagozás

Meseterápiás esetek
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

Egy ​lány hamis online személyiségbe menekül, hogy szeretetet és elfogadást találjon. Börtönbüntetésüket töltő anyák néhány napra találkozhatnak gyermekeikkel, ha vállalják, hogy ugyanannyi idővel meghosszabbodik a büntetésük. Egy férfi a felesége és fiatal szeretője között vergődik, ám képtelen választani…
    A válság legmélyebb pontján mindannyian úgy döntöttek, hogy a meseterápia segítségével oldják meg helyzetüket. Összesen kilenc történet tárul fel Boldizsár Ildikó legújabb kötetében, mely egyúttal a Metamorphoses Meseterápiás Módszer több mint száz módszertani elemének átfogó ismertetése is, izgalmas és elgondolkodtató élethelyzeteken keresztül. Az eredetileg a német olvasóközönség számára írt mű egyszerre bevezetés a meseterápiába, szintetizáló újragondolása egy közel húszéves praxisnak, s nem utolsósorban hasznos kézikönyv öngyógyító mesés utakhoz is.

„Bízom benne, hogy ez a könyv nemcsak kapaszkodókat és inspiráló ötleteket ad néhány életválság vagy elakadás… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Jelenkor, Budapest, 2018
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636767495
>!
Jelenkor, Budapest, 2018
272 oldal · ISBN: 9789636768133

Enciklopédia 4


Kedvencelte 3

Most olvassa 22

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 122

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Mesemondó I
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

Megjegyzem előre, hogy a kötet terápiás módszertanához nem tudok hozzászólni, mert nem vagyok képzett terapeuta, és mesemondóként sem foglalkoztam soha terápiával. A csillagozás tehát nem ennek szól. Egyébként rengeteget beszélgettem a könyvről olyanokkal, akiknek van ilyen irányú végzettsége, és hallottam mindenféle véleményeket, amiket nyilván nem fogok itt másodkézből összefoglalni, mindenesetre érdekesek voltak és sokat tanultam belőlük.
Előre bocsátom, hogy a könyv nagyon olvasmányos. Pillanatok alatt végigértem rajta, fogyasztható, kisebb fejezetekre oszlik, és az élmények, események nagyon érzékletesen vannak leírva benne. Voltak részek, amiket felismertem (mivel most már én is a Meseközpontnál dolgozom), meg emberek is, de ezek igazából nem számítottak, minden fejezet szépen fel volt vezetve és el volt mesélve. A meseszövegek is benne voltak a könyvben, ami nagy fejlődés az első meseterápia-kötethez képest.
Ami engem mesemondóként továbbra is zavar, az Boldizsár Ildikó hozzáállása a mesékhez, mint szövegekhez. A könyv elején leszögezi, hogy a meséket „átírni” sohasem szabad, de ezt saját maga szegi meg nem is egyszer az esetek folyamán – arról nem is beszélve, hogy jórészt eleve „átírt” mesékkel dolgozik, ha csak a Grimm szövegeket meg az „Interneten olvasott” meséket vesszük például. Az elmélet az, hogy a mesékben rejlenek bizonyos kódok, amik bizonyos élethelyzeteket, problémákat fednek le, és ha a mesét „átírják”, ezek sérülnek (legalábbis én így értettem). De akkor honnan tudjuk, hogy melyik szöveg „nem sérült”? A folklór-folyamat melyik pontján kerülnek beléjük az „igazi” kódok? És ha egy mesének sok verziója van, akkor melyik az „igazi”?… Ezeken sokat töprengtem. Főleg akkor, amikor Boldizsár arról ír, hogy a meséket saját szavaival mondja, de vannak „kulcsmondataik”, amiknek szó szerint kell elhangoznia. Szó szerint mihez képest? A Grimm szöveghez? De melyik kiadásból?… Nem mondom, hogy terápiás szempontóbl nincs igaza, csak nem értem, honnan érkezik az alapanyag.
Ehhez kapcsolódik az is, hogy a szerző többször megemlíti, terápiás környezetben a meséket monoton hangon, hangsúlyozás nélkül adja elő, hogy ne befolyásolja a hallgatót. Hát, ennyi erővel fel is olvashatná… Ennek is értem a háttérlogikáját, csak nem tudom, mennyire fogadnám jól, ha valaki teljesen fapofával szavalna el nekem egy „terápiás” mesét. Mesemondóként meg egyenesen irritál a gondolat. (De megint mondom, nem vagyok terapeuta).
A másik állandó problémám Boldizsár Ildikóval az, hogy nagyon szeret általánosságokban beszélni a mesékről. Minden „A mesék mindig…”, „A mesékben soha…” stb. kezdetű mondatnál felszólalt bennem a kisördög, hogy „hááát…”. Több általánossággal egyáltalán nem értettem egyet (pl. „a mesék pártatlanok, elfogulatlanok, nem döntik el, mi kinek a hibája” – he?!)
És persze a szokásos gumicsont a végére – NINCS OLYAN, HOGY „INDIÁN MESE.” Bár Boldizsár többször kiemeli, hogy a könyvben szereplő mítosz mennyire mély, szakrális, és sokrétű, abszolút semmi hátteret nem tudunk meg róla. A mese itt is szimplán egy konkrét szövegként van kezelve, nem egy (tőlünk távol eső) kultúra részeként, aminek saját szimbolikája van, és nem arra lett kitalálva, hogy fehér emberek terápiázzák magukat vele… (Akit érdekel: Az égből hullott lány története egy irokéz mítosz, a hölgy neve Atahensic, a két fiú „Jó Testvér” és „Gonosz Testvér”, és utóbbi a születésnél megöli anyukát, upsz.).
Egyszóval nagyon érdekes, olvasmányos könyv, de a mesék kezelésével még mindig nem vagyok kibékülve.

27 hozzászólás
>!
dontpanic P
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

A kötet esettanulmányok formájában mutatja be a Metamorphoses meseterápia módszerét.

Értékeltem a sokszínűséget, egyrészt az esetek bemutatásánál: szerepelt egyéni terápia, párterápia, családterápia, csoportterápia, annak is több formája.
A könyvben feltűnő kliensek is nagyon különböző élethelyzetekből jönnek (gyász, párkapcsolati válság, kamaszkori útkeresés, börtönviselt anyák kötődése a gyerekeikhez).
Nyilván az volt a cél, hogy lássuk, a mesékkel bármilyen helyzetben, bármilyen terápiás formában, bármilyen korú, nemű, problémájú emberekkel lehet dolgozni.

A sokszínűség ezenkívül a fejezetek felépítésében is megmutatkozott. Minden fejezetben szerepelt az éppen aktuális élethelyzet, kliens személyének felvázolása, majd a mese, amivel dolgoztak, a meseválasztás objektív okai, majd a szubjektívek (azaz maga a terápiás munka megvalósítása), majd pedig egy kis útmutató ahhoz, hogy hogy lehet ezzel a konkrét mesével egyénileg dolgozni, azaz önfejlesztő, önterápiás módon, szakember segítsége nélkül.
Ezeket még színezték Boldizsár Ildikó néha előforduló, maximálisan személyes reflexiói: hogy neki milyen élethelyzetben és hogyan segítettek adott mesék.

Na, most, szép dolog a sokszínűség, de azért egy 270 oldalas könyvbe, ha mindent bele akarunk pakolni, akkor valami úgyis ki fog maradni. Az én ízlésemnek jobban megfelelt volna, ha többet olvashatok a terápiás munka kibonatkozásáról, ha már esettanulmányokról van szó. Sokszor éreztem azt, hogy itt rettentően le van egyszerűsítve a terápiás folyamat, ez azért csalóka lehet. Persze, olvasunk egy mesét, párszor beszélgetünk róla, és minden rendben. (A kötet nem ezt sugallja, mert többször le van írva, hogy nem pár alkalomról volt szó, hanem egy hosszú folyamatról, viszont a terápiás folyamat néhány oldalba sűrítése mintha mégis ezt üzenné.)
Én az objektív megközelítéses fejezeteket néha kicsit untam, a szubjektív bőven elég lett volna, abból úgyis kiderül, hogy tud éppen a választott mese hatni. (Ha meg egy másik lett volna választva, akkor az – nem hiszek abban, hogy minden helyzetre csak és kizárólag egy mese adhat segítséget.)
Illetve az öngyógyítós fejezetekről is azt éreztem, kicsit kilógnak. Mi volt itt ezeknek a célja? Amúgy nem lenne rossz egy ilyen kötet, önsegítés a mesék segítségével, de akkor tényleg egy egész könyv legyen ennek szentelve, a téma megérdemelné, szerintem igény is lenne rá, itt nekem ez egy kicsit lógott a levegőben, és ahogy mondtam, én szívesebben olvastam volna helyette még a konkrét esetekről.

A kedvencem az összes eset közül talán a kamaszokkal folytatott csoportterápia. Egyrészt mert csoport, másrészt mert kamaszok. :) Ez egy nagyon nehéz korosztály, nehéz őket bevonni, de ha sikerül, akkor meg talán náluk lehet a legnagyobb eredményeket elérni.
De az összes esetben találtam valami értéket, mind módszertanilag, mind pedig emberileg.

>!
Sippancs P
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

Nagyon okos, nagyon emberi, nagyon életteli könyv, akárcsak Boldizsár Ildikó.
És oh, Lotilko! Egy hónap leforgása alatt sikerült másodszor is megsiratnod…

>!
Olya
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

„… amikor gyerekként hallgatunk egy mesét, a történet rajtunk kívül van. El tudjuk képzelni az egészet úgy, mint egy rajzfilmet vagy könyvillusztrációt. Felnőttként a mese bennünk kezd élni. A mese tájai belső tájakká, a mese szereplői belső szereplőkké válnak.” 202. oldal

Ez a könyv, illetve az általa bemutatott módszer jó példa arra, hogy miért mesél az ember, miért tartja fontosnak elmondani a történeteit, miért talál ki új dolgokat, miért szeret „benne lenni” egy eseménysorozatban, miért volt a mese felnőtteket szórakoztató/oktató/elgondolkodtató műfaj, miért nem ciki az, ha felnőttként meséket olvasunk/hallgatunk/mondunk.

A bemutatott mesék közül sokat nem ismertem, főleg az egzotikusabb tájakról származókat, viszont azt tapasztaltam, hogy mindegyik ugyanoda fut ki: ha kellőképpen használod a bölcsességed, „Mostantól te vagy az arany nap kastélyának királya.”

2 hozzászólás
>!
csucsorka P
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

Boldizsár Ildikó számomra a világ egyetlen csodálatos boszordére, és a könyv egy arasznyit sem lökött rajta, meginoghatatlanul áll a piedesztálon, ahová 20 évesen feltettem.
(Az olvasmány hatására csak még jobban szeretnék tőle tanulni egyszer – és most egy picit ahhoz is megjött a kedvem, hogy végignyomjak egy meseterápiát…)

Éppen ezért engem nem a kötet külseje és címe vonzott magához – bár egyiket jobban szerettem, mint a másikat – hanem az, hogy Boldizsár Ildikó végre bepillantást enged a terápiás üléseibe. Igazán.
Talán csak a terápialeírások “meseszerű” megoldásait éreztem gyorsnak és idegennek az elején, később ez az érzés is elmúlt.

Sírtam, nevettem, gondolkodtam – mindent megkaptam, amit az ember egy olvasmánytól vár.

>!
LittleStar
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

Tetszett, érdekes volt, de a végére kicsit azt éreztem, hogy önmagát ismétli a szerző. Egyébként nagyon hasznosnak és kifejezetten tényleg érdekesnek találom ezt a terápiát. Néhány esetben elgondolkodtam az olvasás közben, hogy na vajon melyik az én mesém? :) Ami nagyon tetszett, hogy közérthető volt, nem kell pszichológusnak vagy legalábbis némi pszichológiát tanult embernek lenni hozzá, hogy értsem a lényeget. :)

>!
kávésbögre P
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

Szégyenszemre eddig Boldizsár Ildikó munkássága teljesen kimaradt az életemből – véletlenül bukkantam rá erre a könyvre az ajkai könyvtár újdonságai között. Megtetszett a borítója és elhoztam – és milyen jól tettem! Nagyon tetszett, ahogy az esettanulmányokat feldolgozza, magyarázatokkal, értelmezésekkel segíti a feldolgozást, s mindeközben olvasmányos is marad.
Nem vagyok szakértő, inkább csak kíváncsi laikus, nekem bejött a tálalás és a témakör is.

>!
Pennmenelien P
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

Ez a sokadik könyv, amit a meseterápiától és Boldizsár Ildikótól olvasok. Ez a kötet bepillantást enged egy terápiás folyamatba. Igen, csak bepillantást, mert bár minden mesénél leírja, hogy hogyan lehetne egy-egy történetet öngyógyítóként használni, meggyőződésem, hogy képzett szakember nélkül csak olvasni szabad a meséket. Különböző személyek élethelyzetébe leshetünk be, a terápiájuk pár ülésébe, felvázolják a problémájukat és a hozzá kapcsolódó terápiás mesét is elolvashatjuk, valamint a terápiás munka egy részét is. Mivel emberek vagyunk szerintem minden olvasót jobban megérint valamelyik történet, engem is – az útkereső fiatalok és a börtönanyák.
Nagy pozitívum, hogy a meséket is teljes szövegükben olvashattuk, bár kicsit megrökönyödtem, hogy egy-egy mesénél a forrás egy internetes cím, ami még csak nem is szakmai oldal. Itt kicsit hitelét vesztette a dolog, hogy eredeti mesékkel dolgozik. Egyébként gyorsan lehet haladni a könyvvel, ha nem akarunk mélyen belegondolni a problémákba, olvasmányos és érthető, nem a nyelvezete.

>!
Lovebooks
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

Egèszen eddig nem gondoltam, hogy ekkora hatása lehet egy megfelelően elmesèli mesènek.

>!
Levenzia
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

A könyvtárban láttam meg, és egyszerűen haza kellett hoznom. Ez egy nagyon jó „ hirtelen ” választás volt, és mindenképpen a beszerzendő kategória. Sokszor próbálkoztam kicsit komolyabb könyvekkel, de egyszerűen csak egy sima előadást olvastam papíron. Valahogy nem értek el hozzám. Nagyon tetszett, hogy konkrét eseteket hoz, és vezet le a mesékkel magyarázva. Nagyon érthető, elgondolkodtató. Csak ajánlani tudom. Nekem ez volt az első olvasásom az írónőtől, de biztosan nem az utolsó.


Népszerű idézetek

>!
csucsorka P

Amikor megkérem, hogy kösse össze saját életét az aláhúzott mondatokkal, az elsőt ő is átugorja. „Nem is tudom, miért húztam ezt alá” – mondja zavartan, én pedig szóról szóra feljegyzem ezt a kijelentést, mert a nem is tudom -ok előbb-utóbb nagy erőt jelentenek minden terápiában. Most nem kérdezek rá, mert tiszteletben tartom, hogy tulajdonképpen még tényleg „nem tudja”. Még tényleg nem tudja elmondani.

42. oldal, "Találjon nekem egy mesét!" rész, Hamupipőke Facebook-profilja - Félelem az élettől (Jelenkor, 2018)

>!
Sippancs P

A mesék megnyitják a teljességhez vezető utat, és közben áthangolják gondolkodásunkat. Megmutatják a változás irányát és célját, s támogatást nyújtanak a rend és rendezettség kialakításához. Visszavezetnek bennünket egyfajta természetes létezési módba és ritmusba, ami már önmagában is gyógyító. Tulajdonképpen nem tesznek mást, mint felkínálnak egy nagyszerű lehetőséget.
Belépést egy másik birodalomba.

23. oldal

>!
Breezy

Sokszor ugyanis az okozza a problémát, hogy a mindennapok során ilyen vagy olyan okok miatt kimondhatatlan sérelmek összegyűlnek, majd a helyzet tarthatatlanságának egy vulkánszerű dühkitörés vagy ennek ellenkezője, a végletes hallgatásba burkolózás vet véget.

114. oldal

>!
Olya

… amikor gyerekként hallgatunk egy mesét, a történet rajtunk kívül van. El tudjuk képzelni az egészet úgy, mint egy rajzfilmet vagy könyvillusztrációt. Felnőttként a mese bennünk kezd élni. A mese tájai belső tájakká, a mese szereplői belső szereplőkké válnak.

202. oldal

>!
Sippancs P

Holle asszony meséjében azonban vigasz is van: az, hogy mindig újra lehet kezdeni – a saját életfonal a mélyben hever, és vár.

62. oldal

>!
Mogyorós_csoki

Mostantól te vagy az arany nap kastélyának királya.

224. oldal

>!
Kata_Fátrai

Eljön a pillanat, amikor át kell lépni azon a kapun, ahol az önámítás és önbecsapás mit sem ér. És akkor hullik, aminek hullnia kell.

62. oldal

>!
Sippancs P

Az ember mesemondás közben önmaga lényegét mutatja meg.

126. oldal

>!
Gólyanéni

A meseterápia esetében ez nem jelent mást, mint a mesék segítségével rátalálni a belső erőforrásokra.

13.

Kapcsolódó szócikkek: meseterápia
>!
csucsorka P

Közénk feszül egy mese, amelybe mindketten belépünk.

40. oldal, "Találjon nekem egy mesét!", Hamupipőke Facebook-profilja - Félelem az élettől (Jelenkor, 2018)