Hamupipőke ​Facebook-profilja 6 csillagozás

Meseterápiás esetek
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

Boldizsár Ildikó legújabb kötete egyéni és csoportos eseteket mutat be a szerző praxisából, a problémák és a kliensek sokféleségével bizonyítva a meseterápia változatos és széleskörű alkalmazási lehetőségeit. Többek között egy motiválatlan gimnáziumi fiúosztály; börtönbüntetésüket töltő anyák és gyermekeik; egy sikeres, ám kórosan elégedetlen középkorú férfi; egy életközépi válságba került nő és egy szerelmi háromszögben vergődő, döntésképtelen pár történetét ismerheti meg az olvasó, a terápiához tartozó mesékkel együtt.
A kötet 2018 őszén németül is megjelenik.

>!
Jelenkor, Budapest, 2018
272 oldal · ISBN: 9789636768133
>!
Jelenkor, 2018
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636767495

Most olvassa 10

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 59


Kiemelt értékelések

>!
Sippancs P
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

Nagyon okos, nagyon emberi, nagyon életteli könyv, akárcsak Boldizsár Ildikó.
És oh, Lotilko! Egy hónap leforgása alatt sikerült másodszor is megsiratnod…

>!
Elsie
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

„Meggyógyultam.”

Az elején kicsit féltem, hogy jesszusom, nem lesz-e túl szakmai, túl száraz, de egyáltalán nem. A konkrét eseteken keresztül sokkal érthetőbb lett az egész és nagyon bensőséges is; már az olvasása is nyugtató kicsit. Van a mesékben valami nagyon ősi, ami megmozgatja az embert belülről.

azt nem értettem végig, hogy hogy a pitlibe tud annyi mesét fejből megjegyezni O.o

>!
csucsorka
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

Boldizsár Ildikó számomra a világ egyetlen csodálatos boszordére, és a könyv egy arasznyit sem lökött rajta, meginoghatatlanul áll a piedesztálon, ahová 20 évesen feltettem.
(Az olvasmány hatására csak még jobban szeretnék tőle tanulni egyszer – és most egy picit ahhoz is megjött a kedvem, hogy végignyomjak egy meseterápiát…)

Éppen ezért engem nem a kötet külseje és címe vonzott magához – bár egyiket jobban szerettem, mint a másikat – hanem az, hogy Boldizsár Ildikó végre bepillantást enged a terápiás üléseibe. Igazán.
Talán csak a terápialeírások “meseszerű” megoldásait éreztem gyorsnak és idegennek az elején, később ez az érzés is elmúlt.

Sírtam, nevettem, gondolkodtam – mindent megkaptam, amit az ember egy olvasmánytól vár.


Népszerű idézetek

>!
csucsorka

Amikor megkérem, hogy kösse össze saját életét az aláhúzott mondatokkal, az elsőt ő is átugorja. „Nem is tudom, miért húztam ezt alá” – mondja zavartan, én pedig szóról szóra feljegyzem ezt a kijelentést, mert a nem is tudom -ok előbb-utóbb nagy erőt jelentenek minden terápiában. Most nem kérdezek rá, mert tiszteletben tartom, hogy tulajdonképpen még tényleg „nem tudja”. Még tényleg nem tudja elmondani.

42. oldal, "Találjon nekem egy mesét!" rész, Hamupipőke Facebook-profilja - Félelem az élettől (Jelenkor, 2018)

>!
Sippancs P

A mesék megnyitják a teljességhez vezető utat, és közben áthangolják gondolkodásunkat. Megmutatják a változás irányát és célját, s támogatást nyújtanak a rend és rendezettség kialakításához. Visszavezetnek bennünket egyfajta természetes létezési módba és ritmusba, ami már önmagában is gyógyító. Tulajdonképpen nem tesznek mást, mint felkínálnak egy nagyszerű lehetőséget.
Belépést egy másik birodalomba.

23. oldal

>!
Sippancs P

Holle asszony meséjében azonban vigasz is van: az, hogy mindig újra lehet kezdeni – a saját életfonal a mélyben hever, és vár.

62. oldal

>!
Sippancs P

Az ember mesemondás közben önmaga lényegét mutatja meg.

126. oldal

>!
csucsorka P

Közénk feszül egy mese, amelybe mindketten belépünk.

40. oldal, "Találjon nekem egy mesét!" rész, Hamupipőke Facebook-profilja - Félelem az élettől (Jelenkor, 2018)

>!
Breezy 

Sokszor ugyanis az okozza a problémát, hogy a mindennapok során ilyen vagy olyan okok miatt kimondhatatlan sérelmek összegyűlnek, majd a helyzet tarthatatlanságának egy vulkánszerű dühkitörés vagy ennek ellenkezője, a végletes hallgatásba burkolózás vet véget.

114. oldal

>!
Breezy 

Megmutatta magát, miközben végignézte, hogyan lesz az amorf, differenciálatlan, durva és agresszív ösztönlényből érző ember, hogyan talál rá saját igazi arcára, és hogyan építi újjá önmagát.

112. oldal

>!
csucsorka P

“Eszembe jutott erről egy történet, elmesélhetem?”