Igazi ​karácsony 21 csillagozás

Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony

Mi a karácsony titka? Mitől válik igazán különlegessé ez a nap? Vajon látható-e az igazi ünnep, vagy egészen más módon találhatunk rá?

Farkasházi Réka az Igazi karácsony című, hangjátékot és mesét is tartalmazó képeskönyvben azt kutatja, miből fakad ennek az ünnepnek a valódi varázsa. Boldizsár Ildikó meséjében a Gyöngyszemű Lány a szív muzsikájában leli meg a választ. A könyvhöz tartozó CD-n pedig a Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar meghitt vagy éppen vidám karácsonyi dalai segítenek abban, hogy kicsik és nagyok együtt fejtsék meg, milyen is az igazi karácsony.

A könyv megjelenésével a Kolibri Kiadó a súlyos betegségből gyógyuló gyerekek kortársaik általi tanítását segítő KórházSuli programot támogatja.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 3 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2017
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634371649 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony

Az Igazi karácsony az első a sorban, mely nagyon szépen segít elkezdeni a ráhangolódást az ünnepi hangulatra.

Ezzel a könyvvel tulajdonképpen kettő az egyben ajándékhoz jutunk, ugyanis a könyv meséjét a CD-n is meghallgatjuk, kicsit más feldolgozásban.

Szép történet a Karácsonyról, szép gondolatok arról, hogy mit is kellene jelentenie ennek az ünnepnek, hogyan tudnánk boldogan, elégedetten és nyugalomban megélni, átélni ezeket a szépséges napokat. Miben kell keresnünk a karácsony szépségét? A megfoghatóban, a megláthatóban van-e az ünnep varázsa, az ajándékok, az ételek sokasága adja-e, vagy valahol máshol van elrejtve?

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2017/12/farkashazi-reka-b…

Uzsonna>!
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony

Az Igazi karácsony igazi karácsonyra hangoló olvasmány és hallgatmány kicsinek, nagynak. A második gyertya mellé nagyon jól esett a lelkemnek.

5 hozzászólás
Sippancs P>!
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony

Azt írja Farkasházi Réka az előszóban, hogy sírva hallgatta, amikor Boldizsár Ildikó – egy telefonbeszélgetés alkalmával – elmesélte neki a gyöngyszemű leány történetét.
Teljesen meg tudom érteni. Az én szememből is nem egy könnycseppet facsart ki ez a keserédes történet, a színes, csodaszép képekkel egyetemben.
Sajnos mivel könyvtári példány, a CD-mellékletet nem tudtam meghallgatni, de a mese csillagos ötös.

meseanyu P>!
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony

Egyszerű de szép mese, csodás illusztrációk, egy kedves hangjáték, remek zenék.

2 hozzászólás
Hintafa P>!
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony

Először Szimonidesz Hajnalka légiesen könnyű, szinte álomszerűen finom, elvágyódó rajzain akadt meg a szemem. Ehhez a történethez elképzelni sem lehetne szebb képeket. A kissé melankólikus, de színeikben szemet simogató képeket egyszerűen gyönyörűség nézegetni.

A kötetben Boldizsár Ildikó gyönyörű, szívhez szóló meséjét találtuk. A gyöngyszemű lányról szól, akinek mesés igazgyöngyök a szemei, mégsem lát velük. A meséhez kapcsolódik a a kötet végén található CD melléklet, ahol egy családi mézeskalács-sütésbe csöppenünk. Munka közben repkednek az egymást túllicitáló karácsonyi kívánságok, míg anyuka a hangulat tetőfokán elmeséli a gyerekeknek a gyöngyszemű lány történetét, aki ugyanúgy nem látja sem a karácsonyfát, sem az ajándékokat, mint a bárányfelhőket, vagy az esőt, de a történet végére mégis megérti, hogy mi az ünnep lényege.

Megkapó része ez a mesének, ahol a látók a gyöngyszemű lányhoz hasonlóan nem látják a karácsonyt, egészen addig míg el nem csendesednek és meg nem hallják a szív szavát. A hangjáték (szerzője-rendezője: B. Török Fruzsina) betéteiként csendülnek fel a Tintanyúl zenekar hol meghitt, máskor vidám dalai. Aki ismeri a zenekar eddigi dalait, az nem fog csalódni, aki pedig még nem, az próbálja ki milyen jó aláfestés kókuszgolyó gyártáshoz -minket levett a lábunkról. Bájos ötlet az is, hogy a szinésznő-énekes lánya alakítja a család egyik gyermekét. Ráadásként a könyv jótékony célt is szolgál, a KórházSuli programot támogatják.
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2017/12/23/boldizsar_ildiko_fark…

Molymacska P>!
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony

Végre egy karácsonyi mese, ami nekem is tetszett. Ennek annyira örülök, de mégis, az a bizonyos másik szemem sír, hiszen a történet nem egyszerűen karácsonyi, hanem annál sokkal több.
Amikor kislány voltam, volt egy olvasókönyvünk, amiben egy mese arról szólt, hogy vak kislánynnak hogyan mondja el az anyukája, hogy mi is az a fehér. A történet úgy ért véget, hogy a probléma nem oldódott meg, hiszen ami látható, el nem mondható. Ez a történet viszont továbbmegy, és ami látható, azt megpróbálja leírni valahogy máshogy, érzetekkel, illatokkal, érzelmekkel. Hátborzongató élmény volt olvasni, hiszen érdekes is volt, vicces és boldog is, de közben mégis szomorú, mert nem láthat (lehet gyerekeknek nem, csak én vagyok ennyire lelkis).
A karácsony pedig, ahogy meg akarjuk fejteni, micsoda is az, gyönyörű volt. Hiszen nincs konzisztens válasz arra, hogy micsoda a karácsony, csak jelzők, és érzetek, de mégis, a könyv úgy próbálja meg átadni, hogy a végén azt gondolhassunk: igen, ilyen is a karácsony.
A rajzok gyönyörűek, szemet kápráztatóak, és nagyon illenek a történethez. Nagy előnye a harsány színek, melyekkel a történethez igazodva vidám érzéseket kelt a nem mindig vidám részeknél is.
Csak ajánlani tudom ezt a könyvet. Zseniális. Imádnivaló. Tökéletes.

dianna76 P>!
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony

Nem ám csak most olvastam a könyvet, hanem valamivel több, mint egy héttel ezelőtt. Rögtön aznap, hogy kihoztam a könyvtárból. Sajnálom, hogy nem birtokolhattam karácsony előtt. A könyv is tetszett, és természetesen az illusztrációk varázslatosak, mint mindig Szimonidesz Hajnalkától. Volt, aki írta, hogy nagyon szomorú karácsonyi történetnek. Talán én inkább szépnek nevezném. Szomorú, ha valaki vakon éli az életét, és nem láthatja a karácsony csodáját. Bár az egész világ, a természet egy hatalmas csoda. Számomra mégis szép volt, hogy láthatott más érzékszerveivel a kislány, s a mese végén ráérzett a karácsony lényegére is.
Talán a mesekönyvnél jobban tetszett a mellékelt CD anyaga. Értem ezen mind a mesejátékot, mind a betűzdelt karácsonyi dalokat. Olyannyira tetszettek ezek, hogy az egy hét alatt agyon nyüstöltem a CD-t. S azt kell mondjam, a zenejáték még többet adott, mint a könyv meséje – már ami a karácsony lényegét illeti. Az ember tényleg egy kicsit magába néz a hatására, és elgondolkodik azon, mi is a fontos. S nem csak karácsonykor, hanem úgy általában az életben.

>!
Kolibri, Budapest, 2017
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634371649 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
Nienna001 P>!
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony

Szimonidesz Hajnalka illusztrációi már korábban lenyűgöztem. Rákerestem mit illusztrált és abból mi van meg a csíkszeredai könyvtárban ezen halmazok közös része lett ez a könyv. Az illusztrációkban nem csalódtam a történet így utólag visszagondolva némileg negédes. Most már hagyom az öt csillagot, mert rögtön olvasás után még teljes mértékben elégedett voltam vele, de jobban szól ez a képeknek mint a könyvnek.

Mindenesetre érdemes elolvasni, csak erre legyetek felkészülve. Egy karácsonyi mesének ez igazán megbocsátható és a hangulatot azért hozza. A nagy áttörés attól még nem jött meg, nem értettem meg a karácsony csodáját, ami mindent megmagyaráz.

Szerintem sokféle karácsony van, ki mit hoz otthonról, mit élt meg. Nekem karcásonyi dalokat jelent youtuberól játszva, morgós megbeszélést, hogy melyik dísz kerüljön fel a fára, és az Apukám erélyes megszólalását, hogy nem fognak a lila díszek idén se felkerülni, ne legyen csiricsáré a fa. A szaloncukor a fa alatt, hogy ne együk le a fáról, nagyszüleim, akik átjönnek vacsorázni, kántálók akik Mária dalt énekelnek off. Aztán este ajándékokat, most már egyre kevésbé nekünk „gyerekeknek” off inkább az unokatestvéreknek, akik fiatalabbak jóval. Ja és mikor van karácsony? 24-én :) 25-e már pihi nap, vagy jönnek a rokonok nap, esetleg mi megyünk rokont látogatni. Ez egy átlagos karácsony nálunk.

gab001 P>!
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony

A színésznő arra keresi a választ, hogy milyen is az igazi karácsony, míg nem ráakad erre a mesére. Mindezt az előszóból megtudhatjuk. A történet egy vak kislányról szól, aki szeretné meglátni a valódi karácsonyt, mert azt egyszerűen nem tudja elképzelni, bárhogy is írja le neki az anyukája. Nagyon szép történet, amit az illusztrációk csak erősítenek. Elvarázsolt.

>!
Kolibri, Budapest, 2017
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634371649 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
katen P>!
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony

Ilyen szomorú és lehangoló karácsonyi mesét rég olvastam. Persze nagyon szép, de nekem ez túlzás.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Igaz, nem a szemével látott ilyenkor, de a mesék már csak ilyenek: nem a szemnek mutatják meg magukat.

Kapcsolódó szócikkek: mese
1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Így igaz, ahogy mondom: soha nem látott még mosolygó arcot, mégis ismerte a mosolyokat. Ha valaki, akár csak távolról is, rámosolygott, melegség vette körül, és erről a melegségről azonnal fölismerte a mosolygást.

Kapcsolódó szócikkek: mosoly
Hintafa P>!

A leány születése óta sötétben élt, ám mégis olyan fényességet árasztott maga körül, hogy aki látta, megcsodálta. Kislány volt még, amikor az édesanyja észrevette, hogy a parányi igazgyöngyök fényleni kezdenek, és ahogy a kislány nő, egyre erősebb lesz a fényük. A kislány persze mit sem sejtett ebből, hisz az sem tudta, mi az, hogy igazgyöny, azt pedig még kevésbé, hogy mi az a fény.

Kapcsolódó szócikkek: vak
Sippancs P>!

És akkor ott, félúton a gyerekszoba és nappaliban álló karácsonyfa között, megértette, hogy a karácsony nemcsak neki, hanem mindenkinek láthatatlan. Mert nem a fenyők zöldjében, nem a gyertyák fényében, és nem is az ajándékok gömbölyűségében és szögletességében kell keresni, hanem a szív muzsikájában.

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Sippancs P>!

– Karácsonykor azok a kívánságok teljesülnek, amelyek a szív mélyén rejtőznek. A karácsony a titkos kívánságok napja, bár senki nem tudja igazán, mi történik ezen az éjjelen… De én azt hiszem, hogy a karácsonyi ajándékokkal az élet titkait ünnepeljük.

Kapcsolódó szócikkek: karácsony

Hasonló könyvek címkék alapján

Marék Veronika: Kippkopp karácsonya
Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya
Dr. Seuss: Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt
Donászy Magda: A kíváncsi bocs
Miklya Luzsányi Mónika – Miklya Zsolt: Brumnabás karácsonya
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban
Axel Scheffler: A karácsonyfa
David Bedford: Találkoztam a Télapóval!
Liane Schneider: Bori karácsonya
Borsi Darázs József: Jön a Télapó