A ​fiú, aki Varjúvárról álmodott 57 csillagozás

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Kós ​Károly élete valóban érdemes arra, hogy példaként álljon a gyerekek előtt. Nem csupán a budapesti Állatkert India ősi emlékeit idéző, szecessziós ízlésű bejárati kupoláját köszönhetjük neki, hanem századunk egyik legszebb magyar történelmi regényét, Az országépítőt, drámairodalmunk egyik legkimagaslóbb kompozícióját, a Budai Nagy Antalt is. Ám az építészeten és irodalmon kívül mesteri fokon értett a festő- és grafikusművészethez, művészettörténethez, néprajztudományhoz, vezetett könyvkiadót, szerkesztett nagy hatású folyóiratot, sőt országgyűlési képviselő is volt, Erdély lelkének és társadalmi valóságának legjobb értője. Példás családapa, családja jóllétéért és boldogságáért mindent elkövető, felelős családfő volt, aki szívén viselte országa-nemzete sorsát is.

„Kalotaszegi ezermester” – így emlegették őt mindenütt, s ez a kis életrajzi kötet méltó emléket állít neki, a fiúnak, aki nem csak álmodozott, hanem minden tervét valóra is váltotta. Kilencvennégy év állt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Róla szól: Kós Károly

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A lány/fiú, aki... Naphegy

>!
Naphegy, Budapest, 2020
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634760474 · Illusztrálta: Bertóthy Ágnes

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Kós Károly


Kedvencelte 2

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Sokkal gördülékenyebb, mint a Bartók Bélá-s kötet. A gyönyörű, békebeli illusztrációk mellett, melyeket ebben a sorozatban megszokhattunk, itt már a kísérőszöveg sem olyan száraz, minden szempontból sikerült átadni Kós Károly életét úgy, hogy az kortól, nemtől függetlenül érdekes legyen az olvasóknak. Talán nincs annyira benne a köztudatban az életműve, mint mondjuk Bartóké, az olvasás során azonban számos aha-élmény fogadott, jó néhány ismerős épület visszaköszön a lapokról.
A múltban játszódó történeteknél mindig sarkalatos pont, hogy mennyire sikerül az illusztrációknál elérni azt, hogy a korhűség is meglegyen, ugyanakkor közel is kerülhessenek a szereplők a mai gyerekekhez, ez itt sikerült. Történelem, földrajz szépen összefonódik Kós Károly életével, helyzetét, küzdelmeit átérezzük, rokonszenv ébred bennünk iránta. Jó lehet arra is, hogy kiragadja a gyerekeket a digitális világból, mert ha ez után nem szottyan kedve valakinek világot járni, várost nézni és/vagy épületeket rajzolni, akkor soha. Ismétlem, csodálatosak az illusztrációi, a XX. század-eleji emberek ruházata, frizurája, életkörülményei mind-mind egy letűnt világot idéznek fel, melybe jogosan kívánkozhatunk. Nagyon beszédesek az arcok is, noha a kötet kezdő olvasóknak szól, az olvasni még nem tudó gyerek a képeket nézegetve is megértheti a történetet, és együtt izgulhat, örülhet, aggódhat és reménykedhet a szereplőkkel.

csgabi P>!
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Kertész Edina könyvéhez hasonlóan, aki Szabó Magdát hozza közel a gyerekekhez, ebben a könyvben Boldizsár Ildikó Kós Károly életét és munkásságát meséli el. A kiváló építészről sok mindent megtudhatunk – az életéről éppúgy, mint arról, miket tervezett élete során, de azt is, hogy nemcsak építészként alkotott nagyot és maradandót.
Az illusztrációkat itt is nagyon szerettem.

meseanyu P>!
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Az egyik legjobb a sorozatban. Kós Károlynak igen érdekes élete volt, és Boldizsár Ildikó méltón örökítette meg. Bertóthy Ágnes rajzai is remekek.

Gelso>!
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Könnyekig megható.
Mindenkinek el kell ezt a történetet olvasni. Kicsinek, nagynak, lánynak fiúnak.
Példaértékű élet, példaértékű életút.
Amikor meghalt, én éppen 5 éves voltam, kár, hogy nem akkor, ötéves gyerekként hallhattam ezt a történetet.

„Amihez nyúlt, abban szépet és hasznosat alkotott. Az utolsó magyar polihisztorként tartjuk őt számon, ami azt jelenti, hogy sok területen hozott létre maradandót: író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár és politikus volt egyszerre. Hitet és szeretetet adott mindenkinek, aki akár személyesen ismerte, akár írott műveiben, festett és rajzolt képeiben gyönyörködött.”

Bertóthy Ágnes rajzai annyira kedvesek, mint amilyen kedves (és összetartó) lehetett a Kós-család.

olvasóbarát>!
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

„Nyitott szemmel járt-kelt a világban, mert tanulni akart mindenkitől, akivel találkozott.”
Tartalom és forma, szándék és megvalósítás tökéletes összhangban van ebben a könyvben, mint ahogyan Kós Károly életében is valósággá váltak az álmok. Egy polihisztorról, egy EMBER-ről írta meséjét Boldizsár Ildikó, aki a mesék világában van annyira otthon, mint ahogyan Kós Károly az építészetben, az irodalomban volt, akinek „mindenhol szerették és elismerték a munkáit.” A múzeumok, templomok, iskolák, a Budapesti Állatkert pavilonjai őrzik kőben alkotott munkáit. Balladái, könyvillusztrációi kulturális örökségünket gyarapítják.

Csodaszép kötet, méltó Kós Károlyhoz. Az illusztrációk Bertóthy Ágnest dicsérik.

Kiss_Julianna P>!
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Becsülettel bevallom, azonkívül, hogy van róla elnevezve sétány Budapesten, mást nem tudtam róla. Nagyon sok érdekes dolgot tudtam meg. Mennyi épületet, templomot, tervezett, építetett. A pesti állatkertet, többek között.
Van még a sorozatnak több része, azokat is szeretném olvasni.

dtk8>!
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Ez a könyv tetszett eddig a legjobban a Naphegy Kiadó nagyhatású emberek életét bemutató, A fiú/A lány… sorozatából, próbálom megfejteni, hogy miért:
– Kós Károlyról szól. Én az életét nem ismertem, de az általa tervezett épületek közül ismerek néhányat, és ha elmegyek mellettük, akkor megjegyzem, hogy milyen szép is, hát persze, Kós Károly. Olyan életművet hagyott hátra, ami általam jobban ismert, talán ezért is éreztem magamhoz közelebb, mint az eddigi szereplőket.
– Boldizsár Ildikó nagyon szépen mesél. Elég távol áll tőlem a munkássága, főleg a mesegyűjteményei, de a története jól olvasható. Trianonról is szól a mese, gyönyörűen, jó is, hogy az évfordulón olvastam.
– Bertóthy Ágnes rajzai kedvesek, és a lényeget, az épületeket is nagyon jól visszaadják. Ez alapján szeretnék megnézni minél többet.
– És Kós Károlyos betűk is vannak benne! Ez már tényleg hab a tortán.

2 hozzászólás
ziara>!
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Tetszik ez a sorozat, jó ötlet, hogy okos és fontos és maradandót alkotó emberek életét mutassuk be a gyerekeknek. Én még nem olvastam semmi Kós Károlytól, de fogok. Tehát nálam cél ért a kötet, bár kicsit már kilógok a célcsoportból:)

2 hozzászólás
krlany I>!
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Kifejezetten érdekes és izgalmas „életrajz” Kós Károlyról. Azt hiszem mindannyiunknak jobban kellene ismernünk a jellemét, a munkásságát, a polihisztorságát… engem pedig most a könyvei érdekelnek nagyon. Főleg a balladás.
Boldizsár Ildikó meg nagyon jól nyúl az olyan nehéz témákhoz is, mint a trianoni békediktátum következményei.

Boglárka_Madar>!
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Egy újabb remek könyvvel bővült a híres emberek életét bemutató sorozat. Tetszik, hogy olyan emberekről is írnak, akiknek az élete, életműve kevésbé ismert. Bevallom, én is keveset tudtam Kós Károlyról, így nekem is sok érdekességet tartogatott a könyv.
Nagyon olvasmányosan írta meg Boldizsár Ildikó, kellően mesés, ugyanakkor informatív is – még az ötévesem is érdeklődve hallgatta.
Az illusztráció is illik a könyvhöz, visszaadja a történet hangulatát, és szépen bemutatja az életművét.
Elképesztő milyen nagy tudású ember volt! A szövegbe bújtatott tanító jellegű utalások is megfelelően vannak adagolva, nem válnak didaktikussá, ugyanakkor jól szemléltetik, hogy miképpen vált Kós Károly ilyen okos és művelt emberré.
Szuper könyv, Dórinak is tetszett.


Népszerű idézetek

olvasóbarát>!

Amikor Károly tizenhat éves lett, egy régi, használt biciklit kapott szüleitől ajándékba. Ritkaság volt ez még akkoriban! Ez a vén bicikli indította el őt a nagyvilágba.

Kapcsolódó szócikkek: kerékpár · Kós Károly
5 hozzászólás
dtk8>!

Minden gyerek álmokkal a szívében születik. Ezek nem csupán olyan álmok, amelyeket éjszakánként álmodunk, hanem olyanok is, amelyeket későbbi életünk során megvalósítunk.

(első mondat)

Trudiz>!

[…] Kolozsváron tanult a híres Református Kollégiumban. Öregkorában úgy emlékezett vissza erre az iskolára, hogy ott tanulta meg az emberséget, ott lett belőle másokra is figyelő, bátor, szabad és alkotó ember.

Kapcsolódó szócikkek: Kolozsvár
Trudiz>!

Ahogy biciklijével rótta az utakat, egy pápaszemes öreg tanítótól megtanulta a vadrózsa és a vadgyümölcsfa nemesítését.


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Itt a kezem, nem disznóláb!
Lőrincz L. László: Nagyszakállú Kecskeapó
Szécsi Noémi: Tetűmese
Vibók Ildi: A szupercsapat
Garajszki Margit: Bartók és a fából faragott királyfi
Dóczy Emília – Csanádi Viktor (szerk.): Az Erdők Meséi
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Lőrincz Judit Lívia: Balambér, a bálnaborjú kalandjai távoli tengereken
Kósa Csaba: Mézesváros
Farkas Róbert: Első könyvem a téridőről