Budapesti ​Krúdy-kalauz 4 csillagozás

Budapest, ahogy Krúdy látta
Bölcsics Márta – Csordás Lajos: Budapesti Krúdy-kalauz

„Krúdy ​Gyula életművének varázsszövetéből kibogozni azokat a szálakat, amelyek Budapestre vonatkoznak, s újraszőni, összerakni belőlük a régi, boldog főváros képét – erre vállalkoztunk könyvünkkel, a Budapesti Krúdy-kalauzzal. A cím kettős jelentésű. Egyrészt irodalmi útikalauz Krúdy Gyula Budapestjéhez. Segédkönyv valódi sétákhoz és képzeletbeli kalandozásokhoz a város utcáin. Aki kalauzol, az idegenvezető – maga az író. Másrészt a Krúdy-olvasók kalauza az író budapesti vonatkozásokban igen gazdag műveihez, a mai olvasók eligazodását segítő kislexikon.Krúdy szavait, mondatait idézi szinte mindenki, aki ma a régi Pestre emlékezik. Ez bátorított minket. Látni akartuk összefoglalva, hogy mit tudott ez a kivételes ember a városról, amelyet egyetlen nagy regényben szeretett volna megírni, s amelyet végül is több tucatnyi regényben, sok száz elbeszélésben és hírlapi cikkben örökített meg. Szerettük volna részletekig megismerni mindazt, amit ő látott s leírt. Nyomában jártunk a régi… (tovább)

Róla szól: Krúdy Gyula

>!
Helikon, Budapest, 2002
312 oldal · ISBN: 9632087178

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Bolondkandúr>!
Bölcsics Márta – Csordás Lajos: Budapesti Krúdy-kalauz

Hogy az irodalomtörténet, kultúrtörténet lehet érdekes is, arra remek példa ez a könyv. Nem csak azoknak ajánlott, akik szeretik Krúdy írásait, hanem azoknak is, akik velem együtt csodálói az 1867 és 1914 közötti Budapestnek. Egy fantasztikus időutazáson vehetünk részt, ha belelapozunk. Járhatunk ma is ismert és már rég eltűnt utcákon, tereken, benézhetünk a híres kávéházakba, kiskocsmákba. A szerkesztőségekben láthatjuk azokat a kezdő újságírókat loholni a napi szenzációk után, akik pár évtized múltán klasszikus költőink, íróink lesznek. A könyv A-tól Z-ig szócikkekben mutatja be a helyszíneket, azt is feltünteti, hogy az adott hely Krúdy melyik művében szerepel (sokszor egy kis idézettel együtt). Mindehhez a békeidők Budájáról és Pestjéről készült csodálatos régi fényképeket válogattak össze.
Hatalmas köszönet a szerzőknek és a kiadónak ezért a kötetért! Alapmű.

SignorFormica>!
Bölcsics Márta – Csordás Lajos: Budapesti Krúdy-kalauz

Részletes térkép Krúdy világához. Nagyon sok minden benne van, ami az író világa mögött felsejlik, amiből figurái, hangulatai helyszínei teremtettek. Kultúrtörténeti csemege. Kiváló munka!

tengelic07>!
Bölcsics Márta – Csordás Lajos: Budapesti Krúdy-kalauz

Hú, de szeretem! Nagyítóval a kézben, bevackolódni a könyvvel az ágyba és irány az időutazás!


Hasonló könyvek címkék alapján

Saly Noémi: Pesti csodabogarak
Nyilas Márta: Pest-Buda a 18. század költészetében
Galsai Pongrác – Zsámboki Zoltán (szerk.): Rakéta Irodalmi Kávéház
Buzás Kálmán: Volt egyszer egy kaszinó
Gaál Zoltán: Írók, költők utcái Budapesten
Waldapfel József: Ötven év Buda és Pest irodalmi életéből
Csahihen Károly: Pest-Buda irodalmi élete I-II.
Kazinczy Ferenc: Pestre
Németh Erzsébet: Írók, költők Erzsébetvárosban
E. Csorba Csilla – Kalla Zsuzsa (szerk.): Gyümölcsfák, rózsák, regények