Szmirkó 27 csillagozás

Bökös Borbála: Szmirkó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szmirkó, ​a dacos – félig tündér, félig ember – kisfiú folyton kalamajkába keveredik. Nincs még varázsereje, ezért a többiek csúfolják – mintha az egész világ összeesküdött volna ellene. Elszökik, hogy megkeresse soha nem látott édesapját – az emberek világában.
Hű társa, Babuk, a csalafinta szipolymacska is osztozik kalandjaiban, és hamarosan új barátokra is szert tesznek. Hősünk Hokka, az árulóvá lett, de jobb sorsra érdemes tűzsólyom segítségével átjut Hargad hegyén, Hetedhét Szeglet sűrű rengetegén, s valóban sikerül átkelnie a varázsföldet határoló folyón is. Közben édesanyja is a fiú nyomába ered, viszont előtte még tiltott mágiacseréhez folyamodik.
Az események sodrában hamarosan kiderül, hogy Szmirkó gondjai eltörpülnek a Tündérföldet fenyegető veszély mellett, ám visszaút nincs: neki kell szembeszállnia a gonosz erőkkel. Vajon mi történik, ha a két világ határát végleg felszámolják, és az egyik fél a mágiát, a másik pedig a technikai vívmányokat kaparintja meg?… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pongrác, Budapest, 2015
354 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131691 · Illusztrálta: Lukács-Kalocsai Eszter

Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Bökös Borbála: Szmirkó

AztaFeledékenységErdejébenrejtőzőháromfejűtrollmindenit!!!
Gyönyörű, csodálatosan varázslatos mesét teremtett nekünk és gyerekeinknek Bökös Borbála.
Varázsföldön éldegélt Szmirkó és édesanyja Iringó, aki a legkeresettebb virágmágus a Zöldszeműek törzséből való tündérek közül. A házuk annyira szép és elbűvölő, hogy azonnal beköltöztem volna, mint mondjuk egy elvarázsolt szentjános-bogár, de Szmirkó a 12 éves félig ember – félig tündérfiú nem tudta értékelni ezt a szépséget, és a 12 évesekre oly jellemző nyugtalanság vett rajta erőt. Hiányolja édesapját, nem mindig fogad szót édesanyjának, és nem szereti a titkokat, amik a gyerekek elől rejtve maradnak. Ezért mérgében megszökik otthonról…..

Bátor, szeretnivaló szereplők, hősies tettek, különleges lények, egy varázslatos mesevilág. Egy olyan mesevilág volt ez, amiben szívesen vándoroltam volna még, jó lett volna egy Időhosszabbító varázslat, és be kell vallanom, hogy hiába tudom, hogy a mesék mindig jól végződnek, a történet végén izgultam. Megtudhatjuk a történetből sok más minden mellett, hogy ki az a Napocska, kicsoda Szemes asszonyság, sikerül-e Szmirkónak átjutnia az emberek közé, megtalálja-e édesapját, lesz-e varázsereje, és sok-sok varázslatot ismerhetünk meg. Mert ez egy tündérmese, és egy mese akkor jó, ha közben el tudunk feledkezni arról, hogy kik vagyunk, hol vagyunk, ha gyerekek vagyunk, tudunk nagy hősök lenni, ha felnőttek vagyunk, tudunk gyerekek lenni. Bökös Borbála könyvének sikerült ámulatba ejteni gyermeki és felnőtt énemet egyaránt, nagyon élveztem a könyv olvasását.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2015/12/bokos-borbala-szmi…

14 hozzászólás
>!
Briggan
Bökös Borbála: Szmirkó

*-*
MOST szeretnék elköltözni Szmirkóék szomszédságába és Zöldszeműként élni boldogan, amíg meg nem halok. És természetesen szeretnék egy szipolyt is majd jól elrejtem.
Nagyon aranyos, tanulságos történet volt, szerethető és utálható szereplőkkel.
Igényes könyv, szép illusztrációkkal.
Alig várom, hogy esti mesének olvashassam keresztfiamnak :)

4 hozzászólás
>!
Futóhomok P
Bökös Borbála: Szmirkó

A szokásosnál is nagyobb kíváncsisággal vágtam bele ebbe a meseregénybe, hiszen Fülöp fiam azt mondta: muszáj azonnal elolvasnom, annyira jó. Tényleg remek kikapcsolódás volt Szmirkó legénnyel kalandozni. Eleve nagyszerűnek tartom, hogy a gyerekek igazi könyvtárgyat vehetnek a kezükbe: a kötet mesebeli kék borítója és az egyszerű fekete illusztrációk (Lukács-Kalocsai Eszter igényes, ízlésformáló munkája) alapból adnak egy varázslatos komolyságot a történetnek. Tündéri-emberi világok és azok határvidéke az események színtere, közben számtalan érdekes karaktert* ismerhetünk meg. Külön szép, hogy a két kamaszkorú kiemelt szereplő (annyit talán elárulhatok, hogy van lány hős, sőt épphogy pasztellel megrajzolt érzelmes szál is gombolyodik a mesében:) szüleikhez fűződő, sokszor ambivalens viszonya is átélhetővé válik a rengeteg bonyodalom közepette.
Felolvasásra hét éves kortól ajánlom, de érdemes saját könyvélménynek tartalékolni kb. 9 év felett.

*Felnőtt olvasóként néha picit zsúfoltnak éreztem az egész népséget, de ez a célközönséget egy pillanatra sem zavarta:)

6 hozzászólás
>!
cseri P
Bökös Borbála: Szmirkó

Kisfiamnak olvastam esti mesének, és neki nagyon tetszett. Én nem vagyok annyira maradéktalanul elégedett; bár nem vagyok egy nagy fantasy- és meseolvasó, mégis túl sokféle hatást érzékeltem a könyvben, ezek olyan nagyon ismert dolgok, mint a Harry Potter, a Gyűrűk ura, a Tündér Lala és Verne. Kérdés, hogy ez baj-e, vagy mennyire lehetséges még eredeti történeteket írni, amikor már ennyi mindent megírtak. Azért merem remélni, hogy lehet, és jobban is örülnék egy olyan könyvek, aminek az alkotórészeit és szereplőit kevésbé tudom megfeleltetni más könyvek hasonló elemeinek.

>!
CsakSimánDorka P
Bökös Borbála: Szmirkó

Ez a könyv gyönyörű kívül-belül! Imádtam az összes kalandot, amiket Szmirkó átélt és az összes varázslatos lényt is!

Ha télen nem olvastam volna @Zsófi_és_Bea értékelését, akkor nem kelti fel az érdekelődésem ez a csodálatos könyv és nem lett volna lehetőség em megnyerni! Nem is értem miért nem olvastam el korábban mert valóban egy olyan fantasztikus világot teremtett Borbála, hogy csak úgy magába szippantott, pedig már rég nem vagyok gyerek! :)

Köszönöm szépen, hogy megírtad ezt a gyönyörű könyvet @Bökös_Borbála!!!

2 hozzászólás
>!
Limpár_Ildikó I
Bökös Borbála: Szmirkó

Meseíróként és esti mesét olvasó anyukaként egyaránt élmény volt Szmirkó kalandozását olvasni. Szeretettel teli, szép nyelvezetű, elbűvölő szöveg, ami figyelembe veszi, hogy egy kiskamasznak már igénye van igazi izgalmakra, és amibe nagyon is belefér, hogy a főhős félig tündér, félig ember fiúcska bizony időnként túl makacs, és szenved attól, hogy az édesanyja kisgyermekként kezeli. Van benne ármány és némi szerelem, háború és béke, humor és izgalom, s mindez varázslatos köntösbe öltöztetve. Szerintem abszolút uniszex történet, fiúk és lányok számára egyaránt tudom ajánlani.
Nyolcéves kisfiamnak nagy kedvence lett ez a könyv. Minden este ment alkudozás, hogy olvassunk még többet, még többet Szmirkóból. Közben elutaztunk, és a kisfiam a plüssei helyett ezt a nem is könnyű könyvet tette be a kis hátizsákjába, és cipelte magával, hogy ne maradjon egyetlen nap sem Szmirkó nélkül.
Amikor kisfiamat kérdeztem, hogy mit írjak az értékelésbe, mit emeljek ki, ő izgatottan rám nézett, és ezt mondta: hát ez egy olyan könyv, amiből nem lehet kiemelni semmit, mert itt MINDEN nagyon jó: a karakterek, a történet, meg ahol járnak – minden! És így igaz.
Az illusztrációkat is nagyon szerettük, sokat nézegettük, mindkét gyerekem egyből kiszúrta, hogy ezek a rajzok is Lukács-Kalocsai Eszter munkái, csakúgy, mint az Emlékek tava megannyi képe – fel is került Szmirkó Panna és Palkó kalandozása mellé, hadd beszélgessenek a rajzokon látható alakok az átélt izgalmakról, míg a többiek alszanak. És ha már izgalmakról esik szó: kedves Borika, a kisfiam üzeni, hogy spoiler Alig bírt szegénykém elaludni az ominózus fejezet után, annyira furdalta az oldalát a kíváncsiság. :-)
Nagyon várjuk a folytatást!

2 hozzászólás
>!
Szamღca 
Bökös Borbála: Szmirkó

Nagyon tetszett. Nagyon kedves, izgalmas ifjúsági könyv Szmirkóról a félig tündér félig ember kisfiúról aki elindul, hogy megkeresse édesapját. Közben rengeteg varázslénnyel találkozik akik között vannak jók es vannak gonoszak. Utazása során egyre inkább rájön, hogy nagyon komoly veszély fenyegeti Varázsföldet es neki nem szabad megfutamodnia es minden bátorságát összeszedve fel kell vennie a harcot a gonosszal.
A lányomnak olvastam fel, mindkettőnknek nagyon tetszett.

>!
Sicc
Bökös Borbála: Szmirkó

Kalandos, izgalmas, tündéres, törpés, bakurászos varázsvilágot ismerhet meg az, aki elolvassa Szmirkó kalandjait. És nagyon jók az illusztrációk is. Szépséges kiadás. (és tényleg jó nehéz:)
A fél csillag levonás csak azért, mert néha kizökkentem egy-egy párbeszédnél. Nem tudom pontosan megmagyarázni, miért, de mintha néhány helyen nem illett volna adott szereplő szájába az a szöveg, vagy túlmagyarázósra sikerült valami… Pedig egyébként olyan jó a nyelvezete.
Mindenképpen ajánlani fogom a gyerekeknek.

4 hozzászólás
>!
dianna76 P
Bökös Borbála: Szmirkó

Kedves történet, kellemes kikapcsolódást jelentett olvasni a hétköznapok rohanásában. Tetszett a tündérek, emberek világa közti határátlépés, ezek összetalálkozás, a mágia és varázslatok, a különleges világ. Szmirkó emberi földön való napjairól – arról, hogy fedezi fel ezt a más világot – többet szerettem volna olvasni. Persze a hangsúlya nem ezen volt a történetnek. Ez a jó és rossz közti harc tipikus volt, mégsem lett tőle unalmas a könyv. Az erő és hatalom pedig nem feltétlenül a varázslatban van, hanem a szívben-lélekben, a szeretetben.
A képregényre emlékeztető illusztrációk is tetszettek, meg ez a halványkék borító is. Viszont a fejezetek végét jelző, kék alapon fehér betűk kicsit zavaróak voltak a szemnek, főleg este, lámpafénynél.

>!
Pongrác, Budapest, 2015
354 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131691 · Illusztrálta: Lukács-Kalocsai Eszter
>!
AgiVega IP
Bökös Borbála: Szmirkó

Erre a könyvre még vagy két és fél, három éve figyeltem fel az Aranymosáson, ahova talán három fejezete került fel. Már akkor is nagyon megfogott, és elhatároztam, hogy ha megjelenik, megveszem. Aztán kihirdették, hogy a KMK megjelenteti, ami valamiért elmaradt, és őszintén szólva meg is feledkeztem a könyvről. Úgyhogy jócskán meglepett, amikor pár hete szembejött velem itt, a molyon, és láttam, hogy nem a KMK gondozásában jelent meg, hanem a Pongrácnál. Mindegy, így is beszereztem, elolvastam, és jelentem, tetszett. Persze nem az én korosztályom az elsődleges célcsoport, hanem a 10-12 évesek, de még így is viszonylag lekötött és elszórakoztatott. Nem volt meg a „hűha!” élmény, de kellemes olvasmánynak találtam. Jó kis mesevilág ez szép stílusban megírva. Babukot és Tudukát különösen megkedveltem.
Az pedig csak hab a tortán, hogy Szmirkóról mindig saját félvér tündérem, Patrik jutott eszembe. :D
Remélem, még mást is olvashatunk Bökös Boritól! :)
(Csak ne lett volna ilyen nehéz a könyv! Komolyan, sokszor megfájdult tőle a karom, olyan súlyos! Gyerekkönyvnek nem volna szabad ilyen nehéznek lennie…)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
kregina

Kilesett a hátsó ablak színes üvegén, és merengőn bámulta az otthonuk mögött elterülő pipacsrétet. Anyja éppen háttal állt neki, és a virágokat szedte. Két vesszőkosarat már púposra megtöltött, de még legalább három várt üresen. Szmirkó édesanyja számított a legkeresettebb virágmágusnak a Zöldszeműek törzséből való tündérek közül. Csak ráfújt a különböző virágokból készült esszenciákra, és máris csodás bájitalokat hozott létre.

1. fejezet

>!
kregina

Közelebb vitte a szenjánosbogár lámpást.

24. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Coraline
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Gwyneth Rees: Tündéri álmok
Michael Ende: A Végtelen Történet
Neil Gaiman: Szerencsére a tej
Tea Stilton: Az álom királynője
Joseph Helgerson: Három troll meg a hold
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Silvana De Mari: Az utolsó tünde