Pokoljárók (A Sárkányos Rend 2.) 19 csillagozás

Bökös Borbála: Pokoljárók

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​ezernégyszázas évek első évtizedei óriási változásokat hoztak a Magyar Királyság és egész Európa történelmében. E változások központi alakja és fő mozgatórugója Luxemburgi Zsigmond, aki Nagy Lajos királyt követte a magyar trónon. 1410-ben vitatott körülmények között német királlyá koronáztatja magát, 1411-ben háborút indított Velence ellen Dalmáciáért, 1414-ben pedig összehívja a konstanzi zsinatot, melynek fő célja a római egyház egységének helyreállítása volt, de különösen Husz János tevékenysége miatt az egyház megreformálásának kérdéseit sem kerülhette meg.

Zsigmond király és felesége, Cillei Borbála királynő törekvéseinek állandó segítője, tanúja és néha intrikus alakítója Gabriel de Sceleus, az egykor nagyváradi papnövendék, aki itáliai tartózkodása során megismerkedik a pápai udvar és a bíborosi kar valódi erkölcseivel és praktikáival. Gabriel a céljai érdekében eltanulja a leghírhedtebb itáliai méregkeverők fortélyait, miközben ifjúkori barátjával, Börki… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2015
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634263685
>!
Gold Book, Debrecen, 2015
400 oldal · ISBN: 9789634263760

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

ZsúésKrisz_Olvas>!
Bökös Borbála: Pokoljárók

Nagyon tetszett a második kötet is. A cím találó, mert a szereplők tényleg a poklot is képesek megjárni, csakhogy végigvigyék terveiket, viszont sok változáson mennek keresztül ki rossz, ki jó irányba.
Minden bent volt a könyvben ami számomra nagyon élvezhetővé tette (izgalom, váratlan fordulatok, harc,jó helyszínek, jó karakterek). Ez egy nagyon jó összerakott történelmi regény. A harmadik rész előtt máris kedvencemmé lép elő a a sorozat. Kíváncsian várom befejezést miként is fog alakulni.

Habók P>!
Bökös Borbála: Pokoljárók

Megint egy regény, amit jól ismerek, amiben nincs nekem tetsző szereplő (illetve egy, de az hamar kikerül a történetből), és mégis nehéz volt letenni. Mert érdekelt, hogy – az írónő szerint – ki miért lett olyan, amilyen. És elhiszem neki.

Virágszépe>!
Bökös Borbála: Pokoljárók

Igazán, nagyon találó a cím, mivel a kötet szereplői a poklokat is képesek megjárni, hogy az általuk áhított célt elérjék, ami természetesen a pénz, a hatalom. Történelem és kaland együtt, sodró, lendületes történet a magyar középkorból. Az emberek esendőek, kedvesek, vagy alávalók és cselszövők, éppúgy, mint az életben. A színpad változhat, az emberi természet örök. Bökös Borbála jól ismeri az embereket, a szereplői élnek, ismerősek, alaposan kidolgozott jellemek. Néha nagyon szomorú voltam olvasás közben, elgondolkodtató kérdés merült fel többször is, vagyis, hogy meddig tart a barátság, mire kötelez, vagy fontosabb a hűség, az elkötelezettség? Érdekes volt olvasni a konstanzi zsinatról, a háttérben zajló politikai érdekek, akaratok ütközéséről, és Husz Jánosról, az elhivatott emberről. Izgalmas, olvasmányos, maradandó regény.

Parlandorka I>!
Bökös Borbála: Pokoljárók

Hát ez a könyv, így a végére, körülbelül tarkón vágott egy péklapáttal.
Nekem már az is furcsa érzés volt, hogy a főszereplő igazából nem jó ember, és a könyv elején sok olyan dolgot csinált, amiben drukkoltam neki, de nem tudtam vele azonosulni. Viszont a végére… Nem tudom elképzelni, hogy mit hozhat még ennek az embernek a jövője, és belőlem mit válthat még ki, mert most egyszerűen iszonyodom tőle.

Andrea_Pusztai I>!
Bökös Borbála: Pokoljárók

Szerettem ezt a második részt is, izgalmas volt és fölöttébb érdekes.
Gábriel ebben a részben ért a szememben igazi férfivá, és bevallom nekem a regény végén vált valódi, összetetten változó alakká, akit továbbra is szívesen fogok elkísérni élete folyamának útján, mert érdekes, intelligens és mostantól valóban gondterhelt. Iszonyúan kíváncsi vagyok hogyan viszi tovább az életének terheit.
Borbála is ragyog ebben a részben, így tovább ;)

Másodszori olvasásra is nagyon szerettem. A fentieket újraérvényesítettnek tekintem.

2 hozzászólás
Nagy_Reka_Ingrid>!
Bökös Borbála: Pokoljárók

Utálom a történelmi regényeket, de ez megfogott. Kidolgozott, rendezett, és a főszereplő, le a kalappal!!! Ritka az olyan mű, ami ilyen mértékben visz magával, egy negatív főszereplőt, de ez a lényeg. Elképesztő mű!

1 hozzászólás
Citadella>!
Bökös Borbála: Pokoljárók

Egymás után olvastam el a három kötetet. Minden megvolt a sorozatban: csaták, szerelem, emberi gyarlóság, jellemfejlődés, amik így, egyben olvasva, még izgalmasabbá, érdekesebbé, élvezetesebbé tették a történetet. A karakterek jól kidolgozottak, valóságosak, emberiek, lehet őket kedvelni vagy épp nem szeretni, a tetteiken bosszankodni, de megérteni, mert az összefüggések jól kidolgozottak.
Az első rész eligazít a valós történelmi eseményekben, megadja az alapot, bemutatja az összefüggéseket. A második részben Gabriel felnőtté válik, az ő jellemábrázolásán, tetteinek ok-okozati összefüggésében az adott kort is jól/jobban megértjük. A harmadik rész a lezárásé, de milyen jó lett volna még olvasni, és az új szereplők életét is követni!
A több szálon futó cselekmény, az érdekes, izgalmas személyiségek, a történelmi háttér, a szerző stílusa, no és a jegyzetei egy jó kis történelmi regénytrilógiát eredményeznek.

Könyveslány P>!
Bökös Borbála: Pokoljárók

Nagyon találó a cím, tényleg a pokolban járnak hőseink. Egy elképesztően jól megírt pokolban. Továbbra is nagy kedvenceim a leíró részek, amik megalapozzák és fenntartják a történelmi hangulatot; no meg persze a szereplők, illetve az ő fejlődésük, változásaik.


Népszerű idézetek

Könyveslány P>!

– Hát mi a fontosabb? – kérdezte kétségbeesetten a királynő. – Az életed vagy egy eszme?
– Természetesen az eszme. Mindig az, amiben hiszek. Mert nélküle az életem amúgy sem érne semmit.

Könyveslány P>!

– Megtiszteltetés volt excellenciáddal megküzdeni!

Könyveslány P>!

Mind azt hisszük, örökké élünk. Minden olyan természetes, mert a szellem, a szív még sokáig friss legbelül. Aztán eljön az idő, amikor rádöbbensz, hogy mindaz, amit meg akarsz tenni, mert még ég benned a tettvágy, többé már nem olyan egyszerű.

Virágszépe>!

Az ember nagyon meg tud zavarodni, ha megízleli a fényűzést.

374. oldal (Gold Book, 2015)


A sorozat következő kötete

A Sárkányos Rend sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ismail Kadare: A fellegvár
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Kodolányi János: A vas fiai
Makkai Sándor: Táltoskirály
Csikász Lajos: Megátkozottak
Trux Béla: Akkon ostroma
Benkő László: A Zrínyiek – A gránitlelkű
Urbánszki László: Fegyver csörög
Urbánszki László: A nemzetségfő
Benkő László: A vér törvénye