Bohémek ​és pillangók 62 csillagozás

Puccini életregénye
Bókay János: Bohémek és pillangók Bókay János: Bohémek és pillangók Bókay János: Bohémek és pillangók Bókay János: Bohémek és pillangók Bókay János: Bohémek és pillangók Bókay János: Bohémek és pillangók Bókay János: Bohémek és pillangók

„Puccini ​a Pillangókisasszony bemutatójakor budapesten volt. Az Andrássy úton valami sétakocsizáskor megállította fogatát és egy leánykának, aki a Tosca zongorakivonatát vitte a hóna alatt, valami ilyenfélét írt a kottájába: "Emlékül Giacomo Puccinitől, a vándor komédiástól”. A zeneszerző csapongó temperamentuma, keverve némi pózzal – ez van a kis esetben s az emléksorban. De egyúttal Puccininak, a kedélyembernek őszinte vallomása is. Máskor is mondta, amikor bosszantották, hogy nem igazi muzsikus – hiszen én nem is vagyok az, én színész vagyok, komédiás!… Mikor az Operában három év előtt a Pillangókisasszony premierjén az izgalomtól piros és tüzelő emberi arcokat és megzavarodott szemeket néztem és a tekintetek szemérmetes szégyenkezésében a megindultság titkolózását figyeltem, valóban be kellett látnom, hogy a függöny előtt hajlongó „komédiás” nagyszerű és ritka művész. Ma a legnagyobbak közül való – így írt a századforduló idejének egyik legnagyobb novellistája és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1958

Róla szól: Giacomo Puccini

>!
K.u.K., Budapest, 2002
528 oldal · ISBN: 9639384208
>!
Zeneműkiadó, Budapest, 1980
454 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633301025
>!
Zeneműkiadó, Budapest, 1976
600 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633301025

9 további kiadás


Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

Torino


Kedvencelte 12

Most olvassa 6

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Lali P>!
Bókay János: Bohémek és pillangók

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Nagyon jó könyv! Apámtól örököltem, sokáig nem olvastam: ismeretlen magyar író életrajzi regénye Pucciniról. Aztán – talán Pavarotti hatására – gondoltam megnézem.
Nagyon kellemesen csalódtam! Izgalmas, színes, tényleg közeli képek Pucciniról, az életéről, zenéjéről, az akkori korszakról.
Szívesen ajánlom, különösen zenekedvelőknek! Nem kell megijedni, nem szükséges a regény élvezetéhez az opera ismerete, de még szeretete sem. Majd a regény kíváncsivá tesz rá! :-)

4 hozzászólás
Papusz>!
Bókay János: Bohémek és pillangók

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Ajánljátok még nekem ilyen könyveket, sokat!
Először le akartam vonni fél csillagot a stílusa miatt, de miután végig együtt nevettem es együtt sírtam Puccinival, nem tettem. És most megyek Puccinit hallgatni.

4 hozzászólás
HHajni>!
Bókay János: Bohémek és pillangók

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Ez a könyv méltó emléket támaszt ennek a zseninek, egy embernek, aki oly szenvedéllyel élte az életet, ahogy azt kell, minden gyönyörével és bánatával. Nem gondoltam, hogy ennyire tudok majd Puccinivel azonosulni, szinte mintha a saját hangulatváltozásaimat írta volna meg az író. Csodálatos, elgondolkodtató, sokszor megríkató könyv ez, melynél folyton azon kaptam magam, hogy idézni szeretném a bent lévő csodás mondatokat, leírásokat.
Irigylem azt a kort, azokat az embereket, akik kint ülhette a háza előtt és a mestert hallgathatták alkotás közben.

Nyctea P>!
Bókay János: Bohémek és pillangók

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Annyi mindent szeretnék leírni ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy ez csak félig lesz értékelés, félig inkább sztorizás.

Nyáron egy toszkán körutazás során volt alkalmam megnézni Puccini luccai szülőházát és torre del lago-i villáját. Mélyebben nem ismertem Puccini művészetét, mivel az opera műfaja soha nem állt közel hozzám, bár annyira nem is ódzkodtam tőle, mint a legtöbb ember a környezetemben. Miután hazajöttünk, megtudtam, hogy létezik egy Pucciniről szóló életrajzi regény, ami természetesen azonnal várólistára került.
Szeretem a regényes formában megírt életrajzokat, mert rengeteg érdekességet meg lehet tudni belőlük egy-egy híres emberről, olvasni is élvezetes őket, emberközelibb az egész, és arra sarkall, hogy utánanézzünk a történetben megjelenő dolgoknak.
Nagyon érdekes volt úgy olvasni a könyvet, hogy egy-egy helyszínt láttam már élőben előtte. Emellett annyira lelkesítően írt egy-egy zenei műről, hogy muszáj voltam olvasás közben belehallgatni az említett darabokba. Rengeteg operarészletet hallgattam meg, több is megtetszett, sőt, annyira jól jött ki a lépés, hogy az olvasás ideje alatt élőben is megtekinthettem egy Puccini operát (a Toscát) a Miskolci Nemzeti Színházban. Hatalmas élmény volt.

Ha egy szóval kellene jellemeznem a könyvet, azt mondanám, hogy túláradó. Az eleje már-már a fellengzősség határát súrolja, de talán csak azért éreztem így, mert maga Puccini is ilyen felfokozottan láthatta a világot. Főleg gyerekként. Szerelmes volt az egész világba, volt szeme a szépségre, mindenért tudott lelkesedni; ha zenéről volt szó, nem ismert kompromisszumot, de mindemellett odaadó barát is volt. Fantasztikus ember lehetett. A könyv végét megkönnyeztem, olyan érzés volt, mintha egy ismerőstől kellett volna elbúcsúznom, spoiler

Köszönöm az írónak, hogy megismerhettem egy nagyszerű művész életét, és hogy sikerült közelebb hoznia hozzám (vagy mondjam, hogy megkedveltetnie velem?) egy olyan műfajt, amit eddig hűvös távolságtartással kezeltem. Talán Puccini életszeretete, lelkesedése kicsit rám is átragadt.

dwistvan P>!
Bókay János: Bohémek és pillangók

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Csodálatos volt egy művész életéről művészien megírt könyvet olvasni. Szeretem az életrajzi regényeket, mert akiről olvasok, feltétlenül személyes ismerősömmé válik. Az operák születését végigkövetni külön élmény, mert azokat ismertem ugyan, de így még többet jelentenek most már nekem. Olyan embertől olvasni a zeneszerzőről, aki találkozott is vele, még meghatóbb.

illusionlight>!
Bókay János: Bohémek és pillangók

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Hogyan is búcsúzhatnék méltóbban ettől a könyvtől, ha nem úgy, hogy Puccinit hallgatok?Ugyanakkor végtelenül szomorú vagyok, mert a végére értem ennek a csodálatos történetnek. Olvasás közben többször ugyanolyan katartikus érzés kerített hatalmába, mint most, amikor a bájos Mimi hangja tölti be a szobát.
Voltak ebben a történetben valóban pillangók és bohémek is, megrendítő katarzis, de talán a legfontosabb, a zene és művészet mindent elsöprő erejének prezentálása. Eddig is Giacomo Puccini volt az egyik legkedvesebb operaszerzőm, de ennek a könyvnek köszönhetően menthetetlenül bele is szerettem a mindenkor alázatos emberbe és rendkívüli művészbe.
Nem kérdés, hogy a kedvencek közé kerül. Meghatározó élmény volt számomra ez a könyv, és megismerve a maestro életét és az operák megszületésének történetét az is biztos, hogy ezentúl máshogy fogom hallgatni a műveit.

Lee20013>!
Bókay János: Bohémek és pillangók

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Nem emlékszem olyan időszakra harmadikos korom óta, hogy ne lett volna olyan nap, amikor épp semmit sem olvastam volna. Ennek ellenére egy ideje a 400+ oldalas könyvek szinte szorongást ébresztenek bennem. Feltett szándékom legyőzni ezeket az érzéseket, amihez ez a könyv tökéletes bajtársnak bizonyult: hihetetlenül olvasmányos, egészen egyszerű történettel, de szinte teljesen biztosra mondhatom, hogy a kedvenc karakteremet ismertem meg. Ilyen inspiráló embert, mint Puccini még elképzelni is nehéz lenne, az pedig, hogy élt és ismerősei elbeszélései alapján ténylegesen ilyen ember volt, egyszerűen nem tudom felfogni. Miatta, Bókay, a könyv miatt olyan varázst látok teljesen hétköznapi dolgokban, amit eddig nem tudtam elképzelni. Őszintén szólva talán még az operát is megszerettem, legalább az operát , mint zenét megtanultam értékelni, mert megmutatja, micsoda érték rejlik benne. Nagyon furcsa érzés ezt a műfajt egy olvasmányon keresztül az ember szívébe zárni, de ennek a könyvnek még ez is sikerült.

szucsiani P>!
Bókay János: Bohémek és pillangók

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Egy fantasztikus zeneszerző lebilincselően megírt élettörténete.
Bár eddig nem voltam nagy operabarát, és csak néhányat láttam színházban, de az egyik éppen Puccini Bohémélete volt. Nagyon érdekes volt a keletkezésének történetét elolvasni és hogy mennyire a saját életéből merítette a témát. Olvasás közben gyakran belehallgattam az említett műveibe.
Csodáltam az összetartó családját, rendkívüli tanárait, barátait, akik minden körülmények között támogatták. Mennyi ilyen pedagógusra volna szükség, akik nem letörik a gyerekek alkotókedvét, hanem bíztatásukkal szárnyakat adnak nekik.
Nagyszerű életrajzi regény volt egy csodálatos zeneszerzőről és egy igazi emberről.
Kedvencem lett és biztosan újra fogom olvasni.

Veruc >!
Bókay János: Bohémek és pillangók

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Meglepően élvezetes olvasmány Puccini izgalmas, szenvedélyes életéről. Olyan olvasni mintha mi is együtt éltünk volna a művésszel. Nagyon részletgazdagon tálalja a művész életét, ugyanakkor egy percig sem érezhetjük azt, hogy tananayagot olvasnánk. Persze ehhez az is kellett, hogy egy roppant tehetséges művész szolgáltassa az „alapanyagot”. A sok viszontanság ellenére, amivel Puccininak meg kellett küzdenie, árad a könyvből az életigenlés. Először gimiben olvastam ezt a könyvet és akkor sokkal jobban is élveztem (valószínű a romantikus hangulat miatt). Most racionálisabb fejjel, voltak gondolatok , amik bosszantottak vagy nem tudtam beleélni magam. Jobb is ha az ember fiatalon megismerkedik a művész életével. Elképesztő a zene, a szerelem, a nők az alkohol, a kávé és a cigaretta iránt érzett szenvedélye :)

Jadeszem>!
Bókay János: Bohémek és pillangók

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Ez az első könyv, amin sírtam. Pedig egy életrajzi regényben viszonylag bejósolható, hogy a „főhős” a végén meghal… Továbbá ez a könyv az egyik oka, hogy én és számos barátom először betettük a lábunkat az operába…:) Puccini pedig az egyetlen operaszerző, aki minden alkalommal megríkat. Világhíre, a szeretet, amely körülvette, alkotói válságai, hihetetlen életszeretete, bohém és hatalmas lelke, kedves természete és minden, ami csak egy életrajzi írásban benne kell, hogy legyen, az itt is van e regényben. Imádom töretlenül, operái pedig változatlanul a kedvenceim.


Népszerű idézetek

HHajni>!

– Már megint itthon maradtál?
– Gyűlölöm az iskolát! – felelte durcásan a gyerek.
– Meglásd, baj lesz belőle. Végül még kicsapnak.
– Bárcsak kicsapnának! Legalább dolgozhatnék itthon, azon a munkán, amire születtem.
– Nem látom, hogy dolgozol, csak hemperegsz az ágyon.
– Ó, mama, ne hidd ezt: a képzeletem dolgozik! … Csodálatos álmom volt, a fülemben melódiák zsongottak folyton, egész éjszakán át, s most meg kell őket keresnem, hogy el ne fussanak…
– Giacomino, kisfiam, előbb tanulnod kell, sokat…
– Én az életből akarok tanulni: szépséget, szenvedést, jóságot, szerelmet …

26. oldal

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

HHajni>!

Két ember lakozott benne gyerekkora óta: egy szomorú és egy vidám, egy merengő és egy kicsapongó, egy beteg és egy egészséges, és most a vidám ember elnémította a szomorút. Mert csak vidáman lehet győzni, mondta magának.

103. oldal

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

HHajni>!

Egyik reggel Elvira nyolcvanhat cigarettacsutkát tett ki egymás mellé Giacomo íróaztalára és felírta egy cédulára vörös ceruzával: 86!
– Megölöd magad, angyalom! – sopánkodott folyton.
– Nincs az a szervezet, amely ezt kibírja!
Puccini mosolygott:
– A kivételes emberek fizikai törvényei is rendkívüliek – mondta szerény hangon, hogy elvegye a mondat hivalkodó jellegét.

353. oldal

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Kapcsolódó szócikkek: Giacomo Puccini
HHajni>!

– Tudod, mi a szép a szerelemben? Hogy vidám, hogy mosolya van! Nem szabad szomorúan szeretni, Giulia. És nem szabad eltékozolni a leggyönyörűbb napokat. Meg kell ragadni a pillanatot, meg kell állítani az időt, le kell rögzíteni a boldogságot: „megfogtalak, itt vagy”… mert a szerelem is ihlet, ritka percek csodája…

57. oldal

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

HHajni>!

– Jobb egy kicsit koplalni, aztán aranyban fürödni egy életen át, mint könnyelműsködni és aztán éhezni halálig.

64. oldal

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

HHajni>!

– Két lángészt nem szabad összehasonlítani. Csak a középszerűnek vannak fokozatai.

74. oldal

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Nyctea P>!

– Én azt hiszem, hogy van olyan szépség, olyan boldogság a világon, amit nem bír el az ember, amibe belehal.
Angeloni nevetett.
– Igazi Puccini-mondat. Szóval… az Aida?
– Majdnem megölt.

6. fejezet

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Carmilla >!

Nincsen már barátom,
gyötör a magányom,
még a zene is
elszomorít.
S ha jő a halálom
halk, óvatos lábon,
boldog leszek,
hogy megnyugodhatom.
Ó, az én életem:
mennyi kín, félelem, –
s azt mondják rám mégis,
mily boldog vagyok!
Hej, a sok sikerem,
ujjongás, szerelem:
nem maradt belőle
alig valami.
Minden semmivé lesz,
elmúlik az élet,
csendesen folydogál
a sírunk felé.
Csak, aki fiatal,
azé a diadal,
nem rémíti meg semmi,
nem rágja a gond.
S én vánszorgok görnyedten
megöregedetten:
ott tátong előttem
az örökkévalóság.

    Ez Giacomo Puccini verse.

563. oldal, Negyedik rész, Bruxelles (Zeneműkiadó, 1960)

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Nyctea P>!

– Szeretlek! – mondta Giacomo. Giulia szeme tele volt könnyel.
– Ó, ne mondd ezt, Giacomo, tudom, hogy nem igaz. Ma nekem mondod, holnap másnak. Te mindenkibe szerelmes vagy, asszonyba, lányba, az egész világba.
Giacomo a lány szemébe nézett, hátrasimította könnyű, barna haját s elgondolkodva mondta:
– Igen, az egész világba… Ebben igazad van, Giulia. – Tovább gondolkozott: – Akit nem bűvöl el a világ valamennyi szépsége, az nem igazi férfi, az nem igazi művész.

6. fejezet

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye

Nyctea P>!

… de a múltkor… ne haragudjon, hogy elmondom… egy édes kislánnyal volt találkám… megígérte, hogy az enyém lesz, s alig vártam már a percet, amikor a karomba zárhatom… és öltözködés közben egyszerre csak a fülembe cseng a „Preludio sinfonico” utolsó tételének régen keresett dallama… Odamegyek a zongorához és csak úgy állva leütök pár hangot, de a következő pillanatban már ott ülök a zongoránál, s ott ragadtam estig és… a kislánynak vége volt.

6. fejezet

Bókay János: Bohémek és pillangók Puccini életregénye


Hasonló könyvek címkék alapján

Kazimierz Wierzyński: Chopin élete
Gál Zsuzsa: Erkel Ferenc
Christopher Fifield: Richter János
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2
Alfred Amenda: Eroica
Frédéric Chopin
Marieluise von Ingenheim: Keringőkirályok
Harsányi Zsolt: Magyar rapszódia
Barát Endre: Bergamói ballada
Barát Endre: Boszorkánytánc