Litván ​kalauz 0 csillagozás

Bojtár Endre: Litván kalauz

„…kevés olyan nép él – legalábbis Európában –, amelyet úgy megdobált volna a történelem, mint a litvánt” – írja a szerző, Bojtár Endre.
Napjainkban – akárcsak a többi baltikumi szovjet köztársaság – Litvánia is a világ érdeklődésének középpontjába került. A könyv e hányatott sorsú nép történeti, kultúrtörténeti kalauza, melynek segítségével tisztább képet nyerhetünk a mai Litvánia helyzetéről, politikai harcainak gyökereiről. Az eredeti forrásokra és szakirodalomra támaszkodó, adatgazdag könyv stílusa esszéisztikus, így a nem szakember számára is érthető, élvezetes olvasmány.

>!
Akadémiai, Budapest, 1990
130 oldal · ISBN: 9630555794

Kívánságlistára tette 2


Népszerű idézetek

>!
Szelén

Már 1791-ben bevezették az előzetes cenzúrát, és terjedt az orosz közszellem. Ezt jól érzékelteti az a híres anekdota, amely szerint 1797-ben újonnan kinevezett kormányzó, Jakov Bulgakov ebédet ad a nemesség tiszteletére. Ebéd közben az egyik főúr, Michał Brzostowski hol egy ezüst kiskanalat, hol egy villát, kést csúsztat a zsebébe, kabátujjába, az inge mögé, titkon, de úgy, hogy észrevegyék.
– Mit művelsz gróf uram? – kérdi tőle az elképedt Bulgakov?
– Ó, kormányzó úr – válaszol Brzostowski – különös dolog ez, Ahogy orosz alattvaló lesz az ember, rögtön viszketni kezd a tenyere, hogy ellopjon valamit.

68. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Becca Blond – Regis St. Louis – Nicola Williams: Balti államok – Észtország, Lettország, Litvánia
Kuzmányi István: Litvánia
Tomasz Torbus – Barbara Warning: Balti országok
Indrek Hargla: Melchior, a patikárius és a Szent Olaf-templom rejtélye
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács
Tomas Venclova: Litvánok és…
Czesław Miłosz: Az Issa völgye
Grigorij Kanovics: Gyertyák a szélben
Farkas Barbara – Kiss Péter: Litvánia