Nagy ​Káli könyv 2 csillagozás

Élet a Káli régióban
Bojár Iván András: Nagy Káli könyv Bojár Iván András: Nagy Káli könyv

A Nagy ​Káli könyv, avagy Élet a Káli régióban kiadásának, és az ezzel egy időben fejlesztett honlap működtetésének célja a földrajzi értelemben vett Balaton-felvidék területén túlmutató, mégis egységes népi építészettel, településszerkezeti karakterrel, mezőgazdasági és kézműipari hagyománnyal, táji adottságokkal, és a mindezekre ráépülő életforma-sajátosságokkal rendelkező régió identitáselemeinek számbavétele, és a megőrzendő, illetve a további fejlesztések számára ajánlott értékek módszeres kiválasztása és bemutatása.

Célunk, hogy a Káli régió mai értékelemeinek leltárba vételével pontos önismereti alapot képezzünk annak érdekében, hogy egy későbbi átfogó, a társadalom, a piaci szereplők és a közigazgatás szintjeinek összehangolt munkája révén kialakuló régiófejlesztés alapjait rögzítsük. A Káli régió viszonylagos érintetlensége, településeinek, népi építészetének megőrzött képe, az ember és táj kétezer éves harmonikus együttélését láttató tájképi… (tovább)

>!
IVON, Óbarok, 2022
468 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155773051
>!
IVON, Óbarok, 2015
ISBN: 9789630882309
>!
IVON, Óbarok, 2015
keménytáblás · ISBN: 9789631235982

1 további kiadás


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

pytta P>!
Bojár Iván András: Nagy Káli könyv

Szemkápráztató album, élvezet lapozgatni, teljes mértékben átjön a régió hangulata, és ha kétszer ilyen hosszú lenne, akkor is kevés lenne.
Pár dolog viszont számomra levont az értékéből:
– egyrészt kicsit túl lírai néhol, ami már-már „mű” érzést kelt, vagy olyan közhelyes megfogalmazásokhoz vezet, amit lehet, hogy már egy átolvasással kiszerkesztettek volna belőle
– a 2022-es kiadást láthatóan semmilyen formában nem írták újra a 2015-öshöz képest, tehát ami a szövegben „majd három évtizede” történt, azt fejben át kell fogalmazni „több mint 35 éve”-re, és ilyesmiből nem egy, nem kettő van benne. Olyan emberekre utal, akik már meghaltak azóta stb., szóval egy szövegfrissítés ráfért volna, ha már új kiadás…
– jó, hogy sok mindenre kitér a könyv, de nekem a random házak részletekbe menő bemutatása egy kicsit sok volt, én nem egy kibővített Otthon magazint akartam venni, ez a rész indokolatlanul túlhangsúlyos a könyvben (tudom, utána kellett volna néznem, hogy kik is a szerzők, de akkor is).
– az sem világos, hogy ez mitől „Káli”, vagy hogy ez a cím mit jelent a szerzők szerint, és mindvégig nem sikerült lehatárolniuk, hogy pontosan milyen területegységről beszélnek (egyébként a legszélesebb értelemben vett Balaton-felvidékről), és erre láthatóan szándékuk sem volt. Pedig érdekelt volna, hogy miért döntöttek e mellett a cím mellett.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bolla Zoltán: Balatoni modernizmus és art deco
Ludwig Emil – Tóth Tibor: Badacsony
Pethő Bertalan: Balaton
Bartha Dorka: Balaton Offseason
Somogyi György: Magyar tenger magyar ecsettel
Plesznivy Edit (szerk.): Rippl-Rónai
Kállay István – Pusztai László – Stipta István – Bernáth Alex – Dercsényi Balázs – Déri Erzsébet – Nagy András: Bírósági épületek Magyarországon / Court Buildings in Hungary / Gerichtsgebäude in Ungarn
Bagyinszki Zoltán – Buzás Gergely: Magyarországi reneszánsz építőművészet
Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei
Akiko Fukai: A divat története a 18-20. században