Vita ​nuova (Házimurik 2.) 58 csillagozás

Bohumil Hrabal: Vita nuova Bohumil Hrabal: Vita nuova Bohumil Hrabal: Vita nuova Bohumil Hrabal: Vita nuova

A ​Vita nuova a Házimurik folytatása. Annak az új önéletrajzi trilógiának a második kötete, amelyben Hrabal feleségének szavaival mondja el közös életük történetét. E középső résznek látszatra alig van cselekménye: az itt szereplő – 1955-től 1962-ig tartó – időszakban a történelem legfeljebb egy-egy utalás erejéig van jelen.
Az egymás után sorjázó képekben feltűnnek ugyan a Hrabal korábbi műveiből már ismert különc figurák – Vladimír, Hant'a, a festő Smejkal –, de nekik is legfeljebb hangulati jelentőségük van.
A mű szempontjából sokkal fontosabb a belső világ ábrázolása. A Vita nuová-ban ugyanis Hrabal valóban a legintimebb dolgairól vall. Arról, hogy miként válik éppen ezekben az években igazi íróvá; hogyan küzd meg – elsősorban önmagával, a saját kishitűségével, szorongásaival – az áhított írói címért; hogyan lesz „ász”, „az írás világbajnoka”.
Hrabal ebben a periódusban még teljesen „a maga ura”: nincsenek cenzorai, de olvasói sem. Önmaga előtt kell hát számot… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1986

>!
Európa, Budapest, 2018
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059110 · Fordította: Körtvélyessy Klára
>!
Titis, 2012
ISBN: 9786155157134 · Fordította: Körtvélyessy Klára · Felolvasta: Bánsági Ildikó
>!
Európa, Budapest, 1999
284 oldal · ISBN: 9630764652 · Fordította: Körtvélyessy Klára

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 8

Most olvassa 8

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

DaTa>!
Bohumil Hrabal: Vita nuova

Nem! Nyomába sem ér az előző kötetnek. Egyszerűen annyira irritált Hrabal ebben, hogy nem tudtam élvezni, nem tudtam vele nevetni. Rajta nevetni. Komolyan azt éreztem, ha még egyszer leírja, hogy „na ide figyelj, kislány”, oktatva a feleségét, képzeletben felképelem. Arról nem is beszélve, mikor spoiler

Elolvasom persze a trilógia befejező kötetét is, de most meglehetősen haragszom, nagyon remélem, az majd elveszi ezt a keserű szájízt, amit most érzek a Vita nuova után.

4 hozzászólás
cippo I>!
Bohumil Hrabal: Vita nuova

Asszem itt van a kutya elásva, e:
„És ami a legfontosabb kislány tudnod kell buta kérdéseket feltenni… Mert mit gondolsz meddig tart még amíg az erjesztőcsövön annyira átbugyogsz hogy csak színtiszta bor marad belőled Tudnod kell saját magadat faggatnod Mert mit gondolsz kislány mikor jutsz oda hogy előrehaladva visszatérj a kiindulási ponthoz? Aha! Mennyi időnek kell még eltelnie hogy ellenirányban jöjj szembe magaddal és a jövődből múlt legyen?”

Kallós P>!
Bohumil Hrabal: Vita nuova

Volt valami érthetetlen keserédes langyos hangulata a Sörgyári Capriccio-nak ami kicsit megfogott, kicsit viszolyogtam tőle, de nem futottam ele előle, annyira nem, hogy belevágtam ebbe. Itt már nem kentük egymás szájába a meleg disznóvért, nem nyomtuk a doktor úr orrába az ózongenerátort, viszont továbbra is el voltunk ájulva magunktól és vettünk apának másik írógépet, hogy tudjon … Illetve, hogy ne is tudjon mert jajj. De na. Ha nincs tét, nincs cél, csak képekre, villanásokra, benyomásokra van szükséged egy régmúlt világból egy másik síkról, nézőpontból akarod látni a kisemberi valódat akkor ez egy nagyon jó választás, máskülönben kerüld el messzire. :D (Ez a levágom a kutya farkát majd éjjel szitává lövöm ez beteg, nagyon beteg illetve fedetpályás champion, na.) Különben is, Hrabal óta tudjuk, hogy akinek lógni kell az nem fúl vízbe … Gogol „Az egy őrült naplója” laza délutáni teasüti mellé való ezek után. :D

tgorsy>!
Bohumil Hrabal: Vita nuova

Akinek a galambokkal kell elszállni, az nem hal meg ágyban, párnák közt, még ha kórházban van is.
Eliska, meg Hrabal, meg Bánsági Ildikó hangja, így együtt tehát fedett pályás schampion, ász, és világbajnok

tshehip>!
Bohumil Hrabal: Vita nuova

Elmerülve az olvasásánál némely résznél már-már mardosott a részvét ahogy a feleség visszaemlékezéseit olvastam, csak meregettem a szemem, hogy hát ez eszméletlen mit át nem élt, el nem viselt az ő író urától! Aztán gyúlt a villany, homlokon csaptam magam (újraolvasás előtt feltétlenül beszerzek egy kispárnát), hogy de hiszen ezt ő maga írta önnön magáról!!! A részvét elpárolgott, és csak fogtam a fejem, hogy hát ez végképp nem normális -mindentisztelettel-!!!

Azért is halogattam az értékelés írását, mert körülbelül annyira voltak összefüggőek a bennem megfogalmazódó gondolatok mint amennyire egyértelműen értelmezhetőek Hrabal írásai. Nem könnyen emészthető, de lassan ülepedik és sokszor eszembe jut.
A stílus mindenesetre zseniális.

Annamarie P>!
Bohumil Hrabal: Vita nuova

Nagyon vegyes érzéseket váltott ki belőlem a könyv. Az elején nagyon tetszett, és már dörzsöltem a tenyerem, végre egy újabb gyöngyszemre bukkantam, aztán semleges, és számomra undorító részek követték egymást. Nem tudtam ezekkel mit kezdeni, és őszintén szólva nem is értem a helyüket a könyvben.
Kedvenc részeim azok a jelenetek voltak, amikor a férj írni tanítja újdonsült feleségét, és a művészetről, odaadásról mesél neki.

lotti531>!
Bohumil Hrabal: Vita nuova

Az egyik kedvenc könyvem. Hrabal megunhatatlan, néha irigylem a sok kattant ismerőse miatt, nagyon tudnának szórakoztatni :)
Az egyik kedvenc jelenetem miatt szeretnék Prágába utazni, remélem tényleg létezik a csillagvizsgálónál a tábla :)

niksi>!
Bohumil Hrabal: Vita nuova

Persze én nem tudtam, hogy ez már az önéletrajz második része, de ettől függetlenül élvezhető volt. Pláne, hogy leginkább csak utalás van benne „az uramra”. Hiába tolmácsolta a feleségén keresztül, ezek mégiscsak Hrabal gondolatai, a megszokott kacskaringós mondatok.

Smici P>!
Bohumil Hrabal: Vita nuova

A könyv minden volt, csak könnyű nem. Természetesen Hrabal alapból nem egy könnyed stílusú író, másfelől itt tovább nehezítette a történet megértését, hogy hiányzott a központozás.
Találkoztam már ilyesmivel, nevezetesen Cormac McCarthynál, de ott legkésőbb 3-4 oldal elolvasása után fel lehetett venni a fonalat. A Vita Nuova esetében ez nem mondható el, elképesztően figyelni kell, nagy koncentrációt igényel a regény olvasása.
Az életrajzi trilógia második darabja is tömör, hrabalian humoros, és egy ragyogó, szabad, bohém elme tükörképét tárja elénk. Nevetés kapunk, de szomorúságot is. Azonban, mint mondtam, a szerkezete, a központozás hiánya kínzóan megnehezíti az olvasást, és ezzel együtt az olvasás élvezetét. Ettől függetlenül nálam Hrabal alap.
Jut eszembe, már csak azokat a könyveit nem olvastam, melyeket nem az @Európa_Könyvkiadó adott ki. Nagyszerű lenne, ha ezek újra megjelennének.


Népszerű idézetek

cippo I>!

És ami a legfontosabb kislány tudnod kell buta kérdéseket feltenni… Mert mit gondolsz meddig tart még amíg az erjesztőcsövön annyira átbugyogsz hogy csak színtiszta bor marad belőled Tudnod kell saját magadat faggatnod Mert mit gondolsz kislány mikor jutsz oda hogy előrehaladva visszatérj a kiindulási ponthoz? Aha! Mennyi időnek kell még eltelnie hogy ellenirányban jöjj szembe magaddal és a jövődből múlt legyen?

21. oldal

cippo I>!

Tudja kedvesem mondta az uram fölöttem állva és el-eltűnve az üstből felszálló gőzben nekem sincs műtermem Vladimirnak sincs műterme ellenben van bátorságunk műteremnek tekinteni azt a helyet ahol éppen vagyunk

41. oldal

cippo I>!

… mert akkoriban az életnek megvolt a maga rendje és megvolt a maga szenvedése de öröme és értelme is volt

31. oldal

cippo I>!

(…) tudod az úgy van hogy a művészetben tulajdonképpen az a legszebb hogy nem muszáj csinálni!

44. oldal

alma>!

Minek írjon az ember kislány… az az igazi regény amit ma átéltem… igen…regény arról hogy nekem nem kell más csak a leghétköznapibb élet… mert én nem akarok több háborút én nem akarok győzni én csak azt akarom hogy egy ilyen napos szabadság mindenkinek elegendő legyen hogy megértse a dolgok lényegét…

155. oldal

Zálog>!

…És hajszálon múlott hogy ki nem csapták lányom mert a Hradec Králové-i pályaudvar főépületének második emeletén vizelt ott ahol csak az igazgatóság legfontosabb emberei vizelhettek…

125. oldal

Zálog>!

…meglásd lányom hogy az én fiacskám még viszi valamire…már a nevében is ott van az er betű…és az garantálja hogy köztársasági elnök lesz vagy börtönbe kerül…de mert gondolatban mindig valahol másutt van én azt hiszem hogy író lesz belőle hiszen a gimnáziumban kétszer is megbukott négy tantárgyból felváltva de a cseh mindig köztük volt…

126. oldal

tshehip>!

…és ami egy jó katolikusnak Róma, ami egy jó kommunistának Moszkva, az egy jó sörivónak Pilsen.

alma>!

én csak azt mondhatom neked amiben magam is hiszek kislány hogy mindennek kezdetén a csodálkozás áll

21. oldal

Zálog>!

…a verőfényben a csapost ünnepi miseruhába öltözött papnak látta és arra gondolt hogy alighanem ilyen a katolikus mennyország a mennyei hierarchia hogy mindegyik pikolófiú egy-egy angyal és a csapos Gábor arkangyal és az angyalkák hozzák a pompás sört de ez nem sör hanem a szent Eucharisztia és a fehér köpenyes boltvezető nem más mint Szent Péter aki ügyel az ételek minőségére és a sör hőfokára és az uram és a többi söröző meg falatozó vendég a hívők gyülekezete akik nemcsak a délelőtti és délutáni misére jöttek ide hanem mindannyian a megdicsőültek kórusához tartoznak amelyet már nem fenyeget sem a pokol sem a tisztítótűz itt már csak azok ülnek az aranyló söróspoharak mellett akik a verseny döntőjébe jutottak akik kiválasztottak és akik Isten Bárányai és erős sör meg lágy tejszínes hab alakjában veszik magukhoz az Úr testét és vérét….

147-148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: eucharisztia

A sorozat következő kötete

Házimurik sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Garaczi László: Hasítás
Jaroslav Hašek: Švejk a hátországban
Jaroslav Hašek: Švejk a fronton
Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Milan Kundera: Lassúság
Ladislav Fuks: A hullaégető
Ludvík Souček: A vak madarak titka
Irena Dousková: Anyegin ruszki volt
Vladimír Neff: Császári ibolya
Oldřich Daněk: A király megfut a csatából