Szigorúan ​ellenőrzött vonatok 668 csillagozás

Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

…Hrabal ​a sínekhez vezette a bizottságot. Miután – hogy be ne piszkolja egyenruháját – a földre terített egy zsebkendőt, letérdelt a vágány mellé, és fülét a sínre szorítva így szólt: „A 804-es számú vonat most haladt Kamenné Zbožin.” „Ezt hol tanulta?” – álmélkodott a vizsgabiztos… Így kezdődött Bohumil Hrabal forgalmista-karrierje, amelynek élményeit Jiři Menzel Oscar-díjas filmjének köszönhetően egy csapásra világhírűvé lett kisregényében, a Szigorúan ellenőrzött vonatokban dolgozta fel.
A mű a második világháború utolsó napjaiban, egy cseh kisváros vasútállomásán játszódik. A történet hőse Miloš, az ifjú forgalmista, akit sikertelen öngyilkossága után (az ereit vágta fel, merthogy nem sikerült férfivá válnia szerelmével a kis kalauzlánnyal) kiengednek a kórházból, és újra szolgálatra jelentkezik az állomáson, ahol különös társaság verődött össze. Először is itt van Hubička forgalmista úr, a nagy szoknyavadász és bohém életművész, aki egy unalmas szolgálati… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1965

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2022
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634798354 · Fordította: Zádor András
>!
Európa, Budapest, 2018
90 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630796965 · Fordította: Zádor András
>!
Európa, Budapest, 2014
90 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630796965 · Fordította: Zádor András

5 további kiadás


Enciklopédia 6


Kedvencelte 76

Most olvassa 11

Várólistára tette 250

Kívánságlistára tette 176

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

Nem igazság, hogy pont akkor szedtem elő ezt a könyvet szombat estére, amikor mindenestül Várkonyi hatása alatt vagyok, és tegnapelőtt fejeztem be az Íliászt.
Nem igazság. Hrabal annál sokkal több figyelmet érdemel, amennyit én neki most adni tudtam.
Hrabal meg ez az egész hrabali világ, fecsegésből, sárból, fájdalomból, napsugárból, emberszeretetből, melankóliából, nemiségből, nevetésből, torzulásból, forró puskagolyókból összegyúrva.
Nagyságrendekkel többet.
Éppen ezért, mert keveset kapott tőlem, kárpótlásul hozzáadom azt a fél csillagot, amit le akartam vonni azért, mert nem Hrabal a kedvenc cseh íróm, hanem Karel Čapek.
Remélem, világos.

>!
Európa, Budapest, 2008
104 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785839 · Fordította: Zádor András
Sapadtribizli>!
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

Kicsit nehezen fogtam bele, mert azt hittem, hogy sokkal vicceskedőbb, erotikusabb, könnyedebb lesz, ehhez képest egy ízig-vérig szép történetet olvashattam!
Mindennek megvan a mélysége és magassága, mint mikor azt, ami megszépíti az életet az égre vetítitk ki, és onnan nézik; de azt, ami nyomorba dönt, a föld nézésén keresztül látják…
Tetszett, hogy egy napba bele volt sűrítve minden, hogy olyan szép a szimbolika-világa.
Olyan egyszerű az egész, mi élünk, tesszük amit kell, még ha őrültségnek is tűnik mások szemében – mint egy olyan gondolat, hogy a tankokat hipnotikus erővel meg lehet állítani – és közben pedig világok omlanak össze…
Nagyon szerettem ezt a könyvet! És soha többé háborút!

1 hozzászólás
csillagka>!
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

„– Maradtatok volna otthon a seggeteken…”
Nem lehet mindig otthon maradni, nekem ma 2017 tavaszán erről szólt a könyv. Nem lehet mindig csendben kussolni, néha valakinek muszáj oda állni a tank elé, hogy utána a dédunoka büszke lehessen az elődökre, és nála is megjelenjenek a gerinc kezdemények.
Mivel a világokat, akármennyire is szeretünk más gondolni, a kicsit komikus, szerencsétlen kisemberek sokasága tudja átértelmezni, te, ő és én, azaz mi, a társadalom, aki ha elhiszi, hogy együtt ellehet érni, akkor bármilyen hatalommal elbánik.
„Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr” (Petőfi Sándor)

Szürke_Medve>!
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

Nálam is, mint gondolom sok más embernél is, a film ezúttal megelőzte az olvasást. Én már kisfiúként láttam a filmet (Az első erotikus filmélményeim egyike is a távirászkisasszony fenekének a lebélyegzése volt :) ).
Nos a könyv jóval sötétebb, nyomasztóbb és súlyosabb darab, mint ahogy a film alapján várni lehetne. Különös, hogy az állatokon keresztül jön át a háború – a politikai része is – ahogy a lengyel vereség hatására az állomásfőnök galambokat cserél, de meg inkább a háború szörnyűsége – ahogy az éhező, szomjazó, fázó és brutalisan megkínzott tehetetlen haszonállatok sorsa közvetíti a nyers brutalitást. Megrendítőbb volt mint vártam.

Cukormalac>!
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

A családi legendárium szerint majdhogynem egyszerre tanultam meg beszélni és kezelni a videomagnó távirányítóját, valamint használati paneljét, így történhetett meg az, hogy nálunk a klasszikus Kölyökklub rajz- és animációs filmes blokkjai mellett előfordultak különféle művészfilmek is, hiába no… Egészen korán elkezdtek megérinteni olyan világok, amiknek bizonyos összetevőit talán még mai fejjel sem értem teljesen, de akkor is elbűvölnek, különlegesen hatnak rám. A csehszlovák filmek varázsa éppen ezért nálam utolérhetetlen, sok tekintetben egyedülállónak tekintem őket a palettán, csakúgy mint mondjuk egy random északit vagy franciát.

A Jiří Menzel Oscar-díjas filmje alapjául szolgáló kisregényt, ami rövid terjedelme ellenére szokás szerint nagyobb erővel hat és gyűri le az olvasót, mint amilyen keskeny, korábban már olvastam és akkori emlékeim szerint elég mély benyomást tett rám, viszont a filmet kihagytam. Csak most, a második alkalommal mertem egyáltalán rákeresni is, hogy legális úton-módon hozzáférhető-e, amikor pedig lehetőségem nyílt végignézni (kösz, YouTube!), vártam a megszokott effektusokat: fekete-fehér, szinte meseszerű, mintha-nem-is-létezne világ, a középpontjában nagy adag (talán mérhetetlen) búval, amit különleges édesítő szósszal nyakon öntve tálal a rendező, írásban pedig Hrabal. Más a kettő, de remekül kiegészítik egymást, ami pedig különösen jó, hogy hol ezt érzem többnek, hol azt.

Maga a történet szegény, szerencsétlen énelbeszélőnk szemszögéből megírva és az álmos kis állomás elképzelhető legmélyebb bugyraiba leásva elejétől a végéig zseniális, Bohuš úrtól megszokott sztorimesélős stílusában pontosan az, amire a gyakorlottnak tekinthető Hrabal-olvasó számít. Azonban a lelki oldal és erkölcsi mondanivaló amellett, hogy Főhősünk mennyire kis bizonytalan és folyton felsül a nőkkel, rendkívül markáns és elgondolkodtató tud lenni – ezt a poént viszont már nem lövöm le. Tessék elolvasni minimum a történet végét vagy laza másfél órát eltölteni a filmmel, egyaránt maradandó és jó élmény mindkettő. Groteszk, ironikus, de nem azért nevetsz rajta, mert hömpölyögnek a poénok, hanem mert annyira tökéletesen fájdalmas, hogy meghurcolják szegény összepecsételt fenekű lányt, miközben a levegőbe repül egy komplett szerelvény, hogy hú… Megérdemelt az elismerés.

>!
Helikon, Budapest, 2022
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634798354 · Fordította: Zádor András
SteelCurtain>!
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

Hiába koncentráltam a könyvre, és hiába ír lebilincselően Hrabal. Folyton a megfontoltan – mint az egy magára valamit is adó állami alkalmazottól elvárható – pecsételő Hubička forgalmista alakja tolakodott elém a filmből. Ezúttal a film jócskán megelőzte az olvasást, méghozzá többszörösen, mert nem lehetett ellenállni a csábításának. De a könyv is hasonlóan örök csábítónak tűnik. Egy álmos kisváros lakóiról fest ragyogóan éles portrét, megannyi hétköznapi figuráról, akik az unalomig ismert napi rutin végtelen ismétlésével igyekeznek tudatukból kizárni a háborút. Terjedelme alig haladja meg egy-egy túlfejlett novella hosszát. S bármily hihetetlen, ez a vékony kis könyvecske nemcsak feledhetetlen karaktereket varázsol elénk egy kerek kis történetben, de többet mond el nekünk becsvágyról, humanizmusról, s általában az embert mozgató elvont dolgokról, mint némely, magát írónak képzelő „művész” teljes életműve.

Mollika>!
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

Én nagyon szeretem Hrabal kicsit groteszk, szürreális, fekete humorral átitatott stílusát ès azt, hogy a műveinek egy része úgymond önéletrajzi ihletésű.. a munkahelyein a hétköznapok eseményeit, történéseit vette alapul, illetve a neki mesélt történeteket használta fel, majd ezeket a kis anekdotákat a saját szürreális, groteszk stílusában összefűzte majd papírta vetette.
Ebben a könyvben rendkívüli vizualitással jeleníti meg az eseményeket, leírásokat és olvasás közben szinte úgy éreztem, hogy ott vagyok a helyszínen és részese vagyok a történetnek.
Nem nevezhető egy vidám műnek, de nem is számítottam arra.
Ez a kisregény nem egy klasszikus értelembe vett háborús regény, mert nem a katonák hősiességéről, hazafiasságáról, bátorságáról szól, hanem a háború alatt a nem harcoló kisemberek hétköznapi életéről, félelmeiről, melyre természetesen hatással vannak a háború eseményei is.

1 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

Nekem ez a könyv nagyon tetszett! Főleg a stílusa, a helyzetkomikumai, a fura humora.
Én meg voltam eddig róla győződve, h olvastam már Hrabaltól, most kiderült, h eddig még nem.
Kifejzetten jól szórakoztam a téma borzasztósága ellenére, megragadta ebben az egészben az embert. A gyarlót, a seggnyalót, a hatalmaskodót, a nyomorultat és az áldozatot is.
A bélyegzős sztorin még nevetni fogok egy darabig.

3 hozzászólás
nope P>!
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

Első találkozásom Hraballal és teljes mértékben impulzus olvasás volt. Elmentünk kutyaőrzőbe off és az egyik könyvhöz sem volt kedvem, amit magammal vittem. Meg az e-book olvasómon figyelő több száz elektronikushoz sem. Aztán kiszúrtam a polcon a Szigorúan ellenőrzött vonatokat. Kellően rövid, hogy gyorsan elolvassam és ne kelljen magammal vinnem, na meg úgyis évek óta tervezem, hogy megismerkedek Hraballal.
Hát elolvastam. És most nem találom a szavakat. Nem tudok írni róla, mert ezt érezni kell. Őszinte. Emberi. Fájdalmas és mégis szép. Elvont és mégsem az. Remek. Zseniális. El kell olvasni.

Bélabá>!
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

Én és a könyv avagy én és Hrabal könyvei úgy tűnik nem leszünk kenyeres pajtások… Második olvasás volt az írótól, a Sörgyári után, jókora blődség mindkettő. Nem szeretem az ilyen mesterkélt, cél nélküli humort illetve ennyire töményen nagyon sok nekem, már szinte irritál. Pont emiatt nem vagyok oda pl Benny Hillért vagy Mr Beanért sem. Sok idétlenség egy rakáson. Mert ha csak egy-egyet ír, azt még élveztem is volna, ld az első „találkozás”spoiler, de aztán túlzásba esett az író. Nem tudom ezt élvezni, sajnálom. Talán ez fél fokkal jobb a Sörgyárinál viszont nagyon messze van az ideális könyvemtől. 3,5 csillag (3,4 pont). Szerintem feladom Hrabal könyveit, nem olvasok tőle mást, nem a világom.

50 hozzászólás

Népszerű idézetek

Frank_Waters I>!

A németek bolondok, mondom magamban. Közveszélyes bolondok. Én is bolond voltam egy kicsit, de a saját számlámra, viszont a németek mindig a más számlájára bolondok.

ÁrnyékVirág>!

Az utolsó pillanatig, amíg csak nem kerültem kívül a saját látókörömön, kézen fogva tartottam a halott katonát, és nem halló fülébe egyre azokat a szavakat ismételtem, amelyeket a drezdai gyorsteher vezetője mondott azoknak az elkínzott németeknek:
– Maradtatok volna otthon a seggeteken…

winrudi>!

A mélyrepülők úgy tönkretették a közlekedést, hogy a reggeli vonatok délben, a déliek este, az estiek éjszaka közlekedtek, úgyhogy néha megtörtént, hogy a délutáni vonat percre pontosan érkezett a menetrend szerint, de nem a délutáni vonat volt, hanem a délelőtti személy, csak éppen négy órát késett.

5. oldal (Európa, 2014)

ÁrnyékVirág>!

Szóval Hubička forgalmi tiszt úr az éjszakai szolgálat alatt az asztalra döntötte Zdeničkát, felhúzta a szoknyáját, és az állomásunk minden bélyegzőjét sorba rányomta a fenekére. Még a keletbélyegzőt is! Zdenička reggel hazament, és az anyukája mindjárt elolvasta az összes bélyegző szövegét az ülepén, aztán nyomban ideszaladt, hogy azt mondja, panaszt tesz a Gestapónál. így hát, Milos, kénytelen voltam jegyzőkönyvet felvenni. Borzasztó!

1 hozzászólás
BoJack>!

Én is bolond voltam egy kicsit, de a saját számlámra, viszont a németek mindig a más számlájára bolondok.

30-31. oldal (Helikon, 2022)

miaulait>!

Kimentem a peronra és szabadot jeleztem egy kórházvonatnak. A frontról jött gyorsvonati szerelvény volt, kórházzá alakítva. Ezen a kórházon az emberi szemek voltak a legfurcsábbak, a sebesült katonák szemei, mintha az a fájdalom, amit ezek a katonák a fronton másoknak okoztak, és amit mások okoztak nekik, mintha ez a fájdalom más embert csinált volna belőlük, ezek a németek szimpatikusabbak voltak, mint az ellenkező irányba menők, mindannyian olyan figyelmesen és gyermekesen nézték a fád tájat, mintha a paradicsomon utaznának keresztül, mintha az én kis állomásom ékszerüzlet volna, úgy néztek kifelé, mint ahogy Hubićka forgalmista úr az eget szokta nézni.

55. oldal (Európa, 2014)

3 hozzászólás
Wiggin77>!

Szóval Hubička forgalmi tiszt úr az éjszakai szolgálat alatt az asztalra döntötte Zdeničkát, felhúzta szoknyáját, és az állomásunk minden bélyegzőjét sorba rányomta a fenekére. Még a keletbélyegzőt is!

15. oldal

ÁrnyékVirág>!

– Kirepesztetták a kanapét? – kiabált a főnök úr. – Kettérepesztették a főnök kanapéját? Ez mind azért van, mert az emberek nem ismernek tekintélyt maguk fölött! Se Istent, se mítoszt, se allegóriát, se szimbólumot! Egyedül vagyunk a világon, minden meg van engedve…de nem nekem! Mert én félek az Istentől! De az a mocskos disznó nem fél! Annak semmi se szent… csak a sertéssült knédlivel meg káposztával.

BoJack>!

Szóval Hubička forgalmi tiszt úr az éjszakai szolgálat alatt az asztalra döntötte Zdeničkát, felhúzta a szoknyáját, és az állomásunk minden bélyegzőjét sorba rányomta a fenekére. Még a keletbélyegzőt is! Zdenička reggel hazament, és az anyukája mindjárt elolvasta az összes bélyegző szövegét az ülepén, aztán nyomban ideszaladt, hogy azt mondja, panaszt tesz a Gestapónál.

22. oldal (Helikon, 2022)

BoJack>!

– Erkölcsi fertő! Szodoma és Gomorra!

55. oldal (Helikon, 2022)


Hasonló könyvek címkék alapján

Joseph Heller: A 22-es csapdája
Kertész Imre: Sorstalanság
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Robert Merle: Két nap az élet
Somogyváry Gyula: Virágzik a mandula…
Nevil Shute: Az örökség
Michael Ondaatje: Az angol beteg
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában
Szabó Magda: A Danaida