Díszgyász 81 csillagozás

Bohumil Hrabal: Díszgyász Bohumil Hrabal: Díszgyász Bohumil Hrabal: Díszgyász

Bohumil Hrabal Díszgyász című kötetében – éppúgy, mint életrajzi ciklusa előző darabjában, a Sörgyári capricció-ban –, anyja, apja, nagybátyja emlékét idézi. S az álmos kisvárosét, ahol ezúttal nekilódul az idő és a történelem, hogy a családi krónika hőseit belevesse egy kegyetlen háború hétköznapi megpróbáltatásaiba, és egy „tudó tudatlan” gyermek segítségével levizsgáztassa őket tisztességből, emberségből.
A regény világa realitásban gyökerező, ugyanakkor hallatlanul szellemes is. Hrabal humora, a jellem- és helyzetkomikum frappáns alkalmazása, a remekbeszabott alakok szerepeltetése, és az író pszichológiai érzéke miatt a mű mindenkihez szól.

Eredeti cím: Krasosmutění

Eredeti megjelenés éve: 1979

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek

>!
Európa, Budapest, 2009
260 oldal · ISBN: 9789630788069 · Fordította: Hosszú Ferenc, V. Detre Zsuzsa
>!
Európa, Budapest, 2005
260 oldal · ISBN: 9630777991 · Fordította: Hosszú Ferenc, V.Detre Zsuzsa
>!
Európa, Budapest, 1998
260 oldal · ISBN: 9630762900 · Fordította: Hosszú Ferenc, V. Detre Zsuzsa

1 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

esperes · spanyol · szláv

Helyszínek népszerűség szerint

vágóhíd


Kedvencelte 19

Most olvassa 3

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Bohumil Hrabal: Díszgyász

Be kellene fejeznem a szorgalmi házi feladatomat.Pedig én olyan szíves örömest átadnám valakinek mindazt, amit tudok…De nincs kedvem ehhez az egészhez…Hiszen a megbódogút Ferenc Jóska császár is leginkább a disznóhúst szerette káposztával, oszt utána egy kis sört! Mint ahogyan én is! Mit csodálkozik hát kend rajtam? A fehér ingemet a Milan Hendrych (Palacký utca 156.) cégnél vettem…Nem történhet semmi bajom! Hiszen az esperes úr is a fogával föl bírja emelni a két, abroszba kötözött szakácsnőjét! Visszatérve a szorgalmi házi feladatomra…hogy mi szeretnék lenni?? Munkanélküli!!! Megtömöm a zsebeimet a perselypénzzel, de tudom, hogy majd úgyis megbocsájt az esperes úr és a hitvallása! Hiszen az almafa a hajlékom, zsíros kenyeren élek és egy sellő van a mellkasomon…Anyám színésznő, apám nem akar színész lenni. Túl keveset tudok, ami túl sok is. Vedelem a sört a matrózokkal, nincs is ennél szebb és átlagosabb gyermekélet! Miért ne? Mi szeretnék lenni, ha nagy leszek? Gary Cooper! Kész, punktum.

2 hozzászólás
>!
DaTa P
Bohumil Hrabal: Díszgyász

A kis Bohumil mesél itt nekünk az iskoláról, a sörgyárról, rokonokról, barátokról, szomszédokról, anyjáról és apjáról, az imádott városáról, ahol tulajdonképpen a felnőttek az igazi gyerekek. Mindezt a tőle megszokott lehengerlő stílusban, folyik itt a sör hordószámra, az olvasó meg hol nevet, hol hümmög, hol meg csak azt gondolja, nem csoda, hogy nem lettél normális, te Hrabal!

>!
Chöpp 
Bohumil Hrabal: Díszgyász

Csodálatos fájdalmas történet. Nagyon együtt dobogott vele a szívem. Valószínűleg jókor is olvastam.

>!
hencsa06
Bohumil Hrabal: Díszgyász

Valamikor már olvastam ezeket a történeteket, de most újra lenyűgöztek. Annyira hangulatteremtően ír Hrabal, hogy élvezet olvasni a műveit. Igazi időutazás humorral , vidámsággal megfűszerezve noha az élet generálta az eseményeket.

>!
Kalmár_Brigitta
Bohumil Hrabal: Díszgyász

Elsôként választottam Hrabaltól és jó döntésnek bizonyult, beszippantott az elsô pillanattól az boldog békeidôk hangulata, ráadásul a gyermeki naivitás és ôszinteség szûrôjén át látjuk a felnôttek világát. Meghatott és elszórakoztatott.

>!
Sheeana
Bohumil Hrabal: Díszgyász

Nem tudom, hogy ebből is készült-e film, mint a Sörgyári capriccio -ból, de én olvasás közben láttam magam előtt, ahogy pereg a film. Egy olyan világba kalauzol el, amely számunkra ismeretlen, és már elmúlt, de olyan emberi minden bajával együtt, hogy az ember idekívánkozik élni egy kicsit. És elgondolkodtam azon, hogy tényleg ilyen idilli volt-e ez a világ, vagy csak gyerekszemmel nézve látszott annak.

>!
Izolda +SP
Bohumil Hrabal: Díszgyász

Első Hrabalom, de valószínűleg nem az utolsó.
Egészen elképesztő, micsoda figurák mellett nőtt fel és milyen humorral és szeretettel mesél róluk.

2 hozzászólás
>!
Sketchy I
Bohumil Hrabal: Díszgyász

Mondhatnám, hogy milyen bölcs, romlatlan és melegszívű, de inkább csak azt mondom, hogy annyira elbeszélgetnék Hrabal bácsival a gyerekkoráról!

>!
Tündérmaci
Bohumil Hrabal: Díszgyász

Mostanában fejeztem be az olvasását és azt kell mondjam, hogy ez volt eddig a legjobb, amit Hrabaltól olvastam. A cselekmény humoros, érzelmes, és mindez ahogy írva vagyon szenzációs. Csodálatos képleírásokat tartalmaz a regény, amik sokat hozzáadnak, az amúgy is remek történetekhez. Zseniális!

>!
Katalin_Rózsa P
Bohumil Hrabal: Díszgyász

Az első Hrabal könyvem, de biztosan nem az utolsó! 1000 hangulatot idézett a gyerekkoromból, szerettem ahogy a gyerekek őszinte szemlélődésével egészen máshogy látja a világot, mint ahogy 'illik'. Hogy látja és láttatja a felnőtt élet visszásságait, önellentmondását, hazug ámítását. Viszont aki kimondva vagy kimondatlanul ítélkezik, az már a felnőtt író. A fél csillagot a legutolsó oldalak bizzar voltáért vontam le, mert alattomban megborzongatta a hátamat. Habár ez is épp olyan, mint az élet.
Ez a novellafüzér a boldog békeidők végéről kedves lett a szívemnek.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Most pedig gyerünk táncolni, tegyetek fel valami talpalávalót, vidámat!

A prágai villamosok vezetője

Kapcsolódó szócikkek: tánc
3 hozzászólás
>!
DaTa P

Az igazgató tanító úr azt mondta, hogy minden diáknak azt kell akarnia, hogy a legeslegnagyobb valaki legyen, hogy az életben azt kell akarnia, hogy elnök legyen és Bata gyáros és legfelsőbb bíró és postaigazgató, de én a szorgalmi házi feladatban azt írtam, hogy munkanélküli szeretnék lenni. Egy ilyen munkanélküli nem jár munkába, mint ahogy én járok kényszerűségből az iskolába, a tér minden este tele van munkanélküliekkel, akik vidámak, és hangosan kiáltoznak egymásra, tele vannak velük a vendéglők, ahol kártyáznak, amikor esik az eső, a munkanélküliek a mi kisvárosunkban mindig napbarnítottak, mert ráérnek egész nap fürdeni és feküdni a napon, ha pedig beköszönt a tél, hát korcsolya nélkül hokiznak, s akkor van aztán kiabálás és lárma a befagyott folyón, úgyhogy a mi kis városunk munkanélkülieinek semmi gondjuk, mert reggel fölkelnek, amikor fölébrednek, és így a munkanélküliek a mi kis városunkban sokkal jobban néznek ki, mint azok, akik munkába járnak, és állandóan rettegnek, hogy kidobják őket…

>!
Izolda +SP

És most figyeld, mit csinálok, most szétszedjük a motort, mert ennek a masinának valami pokoli hibája lehet, hogy állandóan olyan kifogástalanul működik.

>!
Lunemorte MP

Lojza úr, mondom, ez a magáé.
Hohó, és honnan vetted rá a pénzt?
Kölcsönöztem. Magától az Úristentől. Mondom.
Ohó! Hát te beszéltél vele?
Nem. Nem volt otthon.

Tengeri sellő

>!
Lunemorte MP

Én csak iszom, és a Bibliában egy sor sincs arról, hogy tilos lenne az ivás!

A szép mészárosné

>!
Lunemorte MP

A denevérek előtt anyu becsukta az ablakot, mert egyszer a szekrényébe berepült egy denevér, és amikor anyu öltözködött, a blúzával együtt felvette azt az alvó denevért is, amelyik felébredt anyu testén, és hasztalan iparkodott felszállni, anyu halálra rémült, és olyan furcsa táncot járt, kiabálni akart, de az iszonyat betapasztotta a száját és csak nem tudta, mi karmolássza és mi mocorog blúzba szorított testén, kétségbeesésében nagyot csapott a mellére, és megölte a denevért, szétlapította a blúza alatt, és amikor hozzáért a denevérhez, összeesett, és mi apuval abbahagytuk a nevetést, mert azt hittük, hogy anyu valami új darabot próbál, hogy bemutatja nekünk, mit fog játszani a színházban.

A sárga madár

Kapcsolódó szócikkek: anya · denevér · színház
3 hozzászólás
>!
Evione

De az igazgató tanító úr felszólított bennünket, hogy gyülekezzünk a lakosságnak szóló német és cseh nyelvű felhívás körül. És abban a cseh felhívásban az állt, hogy a német hadsereg azért jött, hogy megvédje a cseh népet az ellenségtől, és aki ebben akadályozni fogja, azt hadbíróság elé állítják. És a fölhívást Blaskewitz, a megszálló csapatok parancsnoka írta alá. És az igazgató tanító úr elővett egy piros ceruzát, és aláhúzott tíz durva hibát, amelyek ki voltak nyomtatva abban a cseh néphez intézett felhívásban, és aztán újabb tíz, a cseh nyelv szelleme ellen vétő kifejezést. És mikor aláhúzta azokat a hibákat, ahogy alá szokta húzni a nyelvtani házi feladatokban, akkor Blaskewitz neve alá odaírta: Külalak: 3. Nyelvtan: 1.

Armagedon

2 hozzászólás
>!
ArkagyijSztavrogin

…a gázlámpák fénye, a gázlámpáké, amelyek a sárga szárnyak rebbentésnyi távolságára ragyognak egymástól, miként a sörgyári gerendákon ülnek egymástól szárnytávolságnyira a galambok, hogy éjszaka, ha nyújtózni akarnak egyet, vagy ha felriadnak valami nyomasztó álomból, hát a szárnysuhintásukkal ne ébresszék föl a szomszédaikat.

93. oldal - Közvilágítás

>!
Lunemorte MP

Mi, szlávok, szörnyen érzékenyek vagyunk.

Bérmaapácska

Kapcsolódó szócikkek: szláv
>!
Lunemorte MP

Nem azt akarom, hogy abbahagyja az ivást, azt akarom, hogy mértékkel igyon, hogy ne bánatában igyon, hanem csak úgy, néha-néha, mert jólesik.

A szép mészárosné

1 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Karel Čapek: Az első osztag
Karel Čapek: Az első csapat
Ladislav Klíma: Sternenhoch herceg szenvedései
Karel Čapek: Évszakok
Vladimír Páral: Gyilkosok és szeretők
Milan Kundera: Halhatatlanság
Vladimír Páral: A száz százalékos nő
Jaroslav Havlíček: A láthatatlan
Jiří Hájíček: Zöld lókötők
Milan Kundera: Búcsúkeringő