Értékelések 8

Tearsong>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

A történet nagyon gyenge, a szereplők idegesítőek, de az ötlet tetszik,hogy szituációs gyakorlaton keresztül mutatják be az elméletet.

Hajanta>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

Jó történet. Rámutat egy kapcsolat hiányosságaira, arra mi is kéne, hogy fontos legyen egy kapcsolatban,szülő-gyerek közötti érzelmi, viselkedési összefüggésekre, arra miért is vagyunk olyanok amilyenek, miért úgy reagálunk bizonyos dolgokra ahogy és hogy mennyire kell, hogy fontosak legyünk magunknak. Tanulságos volt.

AnZsu_01 P>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

A könyv felépítése tetszett, az első részben Mira lelki kalandtúrájának lehetünk részesei, a második részben pedig a sématerápia mikéntjébe kapunk betekintést. Érthetően, használható tanácsokkal mesélnek a szerzők egy igazi terápiás folyamatról. Ajánlom mindenkinek, azoknak is, akik nem szorulnak terápiás segítségre. Hasznos lenne, ha ilyen könyvek segítségével (is) csökkenne a terápiába járással kapcsolatos ellenérzés, ami még mindig elterjedt. Akinek szüksége van rá, az merjen nyugodtan segítséget kérni, akinek erre nincs szüksége, az pedig ne stigmatizáljon emiatt senkit.
A fél csillag levonást az indokolja, hogy az én ízlésemnek túlzottan „csajos” az eleje.

clarisssa P>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

Nagyon izgalmas „hibrid” ez a könyv: az első része egy regény, amiben a főszereplő pszichoterápiára jár, így nemcsak az ő eleve érdekes és jó stílusban elmesélt történetét kísérhetjük figyelemmel, de rajta keresztül bekukkanthatunk mi is a terápiás ülésekre. Ezt követően pedig a kötet második (igaz, kisebb) részében egy alapos pszichológiai összefoglaló következik a sématerápia lényegéről, illetve egy szépen, módszeresen összegyűjtött ismertető bemutatja a lehetséges sémákat, majd pedig egyesével végigmegyünk rajtuk, hogy gyakorlati tanácsokat is kapjunk a velük való leszámoláshoz.

A regény részt én nagyon kíváncsian olvastam. Kicsit olyan volt a stílus, mintha egy barátnőnk mesélne, meglepő őszinteséggel. Tetszett, hogy Mira nem hibátlan és nem is válik „szuperhőssé”, aki pikk-pakk megváltozik, varázsütésre megoldja problémáit és új életet kezd. Nem-nem, Mira egy érdekes utat jár végig, nem mindig kellemes rácsodálkozások, felismerések, könnyek és külső-belső harcok árán. Néha ugyan szegényt egy kicsit „állatorvosi lónak” kezdtem érezni, mintha egy tankönyv melletti munkafüzet egyszerre több feladattípust is gyakoroltatni akarna az ő életén keresztül, de végül a kíváncsiságom leküzdötte ezt az ellenérzést is. A pszichológiai rész átrágása már kicsit nehezebben ment, de szerintem azt nem is csak végigolvasásra szánták, hanem inkább egy olyan segédletnek, amit a jó a közelben tartani, fel-fellapozni, amikor épp felbukkan egy sémánk, aminek megszelídítéséhez jól jön egy-két tipp és tanács. Azt azonban jó tudni, hogy ezek, a pszichológiai könyvek legtöbbjének útmutatásihoz hasonlóan, inkább csak amolyan általános érvényű segítségek, tehát nem érdemes tuti receptet várni tőlük problémáink megoldásához. Arra viszont nagyon is képesek, hogy elgondolkoztassanak és talán egy-egy felismerést vagy változást elősegítő folyamatot is elindítsanak bennünk.

Tehát a könyv formájában és tartalmában egyaránt érdekes és nagyon jó alapkoncepcióval dolgozik. Lehetne ugyan finomítani még rajta, a szerkesztési hibákat kijavítani és a tartalomjegyzék pontatlanságát is kiküszöbölni, de első könyves szerzőpáros esetén talán ezek fölött még könnyen szemet lehet hunyni.

>!
Ad Librum, 2017
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155686771
Boglarina>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

Nagyon felemás érzéseim vannak. Egyrészt rettentően tetszett, érdekelt maga, hogy milyen módon lehet a témához nyúlni, hogyan lehet átadni mindazt, ami egy terápián zajlik – miközben Irvin Yalom is ontja magából a hasonló könyveket, szóval nem teljesen ismeretlen a téma, és ha picit másképp is, de ez a pszichó-szál nagyon át is jött.
Egy kicsit mégis hümmögök. Bár nem ifjúsági regény a könyv, de az elmúlt hetekben olvastam a problémaközpontú ifjúsági irodalom problematikájáról, hogy miközben nagyon klassz, hogy végre beszélünk tabu témákról, éppen az irodalmisága veszik el a didaktikussága, szájbarágása miatt; a karakterek sematikusak, emiatt nem lehet igazán megszeretni, velük együttérezni, mert szinte le van írva, hogy igen, vele most együtt kell érezni. Egy icipicit itt is ezt éreztem.

Persze senkit sem szeretnék eltántorítani a könyvtől, ha bárki úgy érzi, hogy a pszichológia és önismeret felkeltette érdeklődését, már megérte. (Nem ettől a könyvtől fogja megváltani az életét, de szerintem nincs ennél izgalmasabb téma a világon.)