Mira 24 csillagozás

Így váltsd meg a világod!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Éld át és értsd meg a terápiát! – Pszichorendelés könyvben! Mira rejtélyes csomagot kap, ezzel különös egybeesések sora veszi kezdetét… Mi köze a halsütöde logójának a hányattatott szerelmi élethez? És a kis hableánynak a manipulatív főnökhöz? Hogy válhat egy bársonyboleró megsemmisítő fegyverré egy szülő kezében? Hogy vértez fel egy jó barát egy krokodillal, és a még ennél is rettenetesebb üveggolyókkal szemben? A népszerű pszichológusduó első, formabontó könyvében Mira regényes életét nyomon követve bepillantást nyerünk a terápia hagyományosan zárt ajtaja mögé, hogy aztán a regényben olvasottak tudományos hátterére is fény derüljön. A kapott támpontok alapján saját életünkben is beazonosíthatjuk azokat a sokszor észrevétlen önsorsrontó beidegződéseket, amelyek miatt újra meg újra hasonló nehézségekbe ütközünk. A mű nem csak abban segít, hogy jobban megértsük magunkat, hanem abban is, hogy a gyakorlati útmutatót követve megszakítsuk ördögi köreinket.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Expert Books, Budapest, 2017
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155686771
>!
Ad Librum, 2017
272 oldal · ISBN: 9786155686788

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

clarisssa P>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

Nagyon izgalmas „hibrid” ez a könyv: az első része egy regény, amiben a főszereplő pszichoterápiára jár, így nemcsak az ő eleve érdekes és jó stílusban elmesélt történetét kísérhetjük figyelemmel, de rajta keresztül bekukkanthatunk mi is a terápiás ülésekre. Ezt követően pedig a kötet második (igaz, kisebb) részében egy alapos pszichológiai összefoglaló következik a sématerápia lényegéről, illetve egy szépen, módszeresen összegyűjtött ismertető bemutatja a lehetséges sémákat, majd pedig egyesével végigmegyünk rajtuk, hogy gyakorlati tanácsokat is kapjunk a velük való leszámoláshoz.

A regény részt én nagyon kíváncsian olvastam. Kicsit olyan volt a stílus, mintha egy barátnőnk mesélne, meglepő őszinteséggel. Tetszett, hogy Mira nem hibátlan és nem is válik „szuperhőssé”, aki pikk-pakk megváltozik, varázsütésre megoldja problémáit és új életet kezd. Nem-nem, Mira egy érdekes utat jár végig, nem mindig kellemes rácsodálkozások, felismerések, könnyek és külső-belső harcok árán. Néha ugyan szegényt egy kicsit „állatorvosi lónak” kezdtem érezni, mintha egy tankönyv melletti munkafüzet egyszerre több feladattípust is gyakoroltatni akarna az ő életén keresztül, de végül a kíváncsiságom leküzdötte ezt az ellenérzést is. A pszichológiai rész átrágása már kicsit nehezebben ment, de szerintem azt nem is csak végigolvasásra szánták, hanem inkább egy olyan segédletnek, amit a jó a közelben tartani, fel-fellapozni, amikor épp felbukkan egy sémánk, aminek megszelídítéséhez jól jön egy-két tipp és tanács. Azt azonban jó tudni, hogy ezek, a pszichológiai könyvek legtöbbjének útmutatásihoz hasonlóan, inkább csak amolyan általános érvényű segítségek, tehát nem érdemes tuti receptet várni tőlük problémáink megoldásához. Arra viszont nagyon is képesek, hogy elgondolkoztassanak és talán egy-egy felismerést vagy változást elősegítő folyamatot is elindítsanak bennünk.

Tehát a könyv formájában és tartalmában egyaránt érdekes és nagyon jó alapkoncepcióval dolgozik. Lehetne ugyan finomítani még rajta, a szerkesztési hibákat kijavítani és a tartalomjegyzék pontatlanságát is kiküszöbölni, de első könyves szerzőpáros esetén talán ezek fölött még könnyen szemet lehet hunyni.

>!
Expert Books, Budapest, 2017
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155686771
BGyorgyi>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

A pszichológus szerzőpáros első műve könnyed, fejlődéslélektani regény, ahol a főszereplő magánéleti viszontagságain keresztül követhetjük nyomon belső változásának folyamatát.
A könyv érdekessége, hogy regényként igen olvasmányosan tárja elénk azokat a szokványos élethelyzeti problémákat, melyek egy 30-as, fiatal nő életében a XI. század elején aktuálisak lehetnek. Minden jelen van, mely igényként, vágyként felmerülhet: törekvés és áhítozás az ideális párkapcsolatra –, amely azonban gyakori kiábrándulásokhoz vezethet; igény az önmegvalósításra –, no de hogyan lehet elérni azt? Vágy a szülők általi elfogadásra, de ugyanakkor az autonómiára, a független gondolkodásra is. Ellentmondásokkal terhelt helyzetek, melyek bármelyik fiatal felnőtt életében feltűnhetnek.
Ezeket a helyzeteket használja fel a szerzőpáros arra, hogy a főszereplő személyiségfejlődésével egyidőben egy pszichoterápiás irányzat, a sématerápia világába is elkalauzolja az olvasót.
Mira, a regény főhőse egy váratlan esemény kapcsán kerül egyszerre túl sok kérdéssel szembe, melyeket már nem tud egymaga megválaszolni. Itt lép be a történetbe a pszichológus, s egy terápiás folyamat veszi kezdetét. A sématerápia segítségével hősünk elkezdi önmagát mindjobban megismerni, s egyre differenciáltabb önreflexióra tesz szert.
A regény valóban bepillantást enged az olvasó számára a pszichoterápia zárt ajtaja mögé. Egymással párhuzamosan láthatjuk a főszereplő belső világát, konfliktusait feltárulni, s kapunk képet egy pszichoterápiás irányzat belső rendszeréről, gyógyítási mechanizmusáról. Láthatjuk, ahogy Mira, önismeretének fejlődésével arányban, egyre jobb megoldási módokat használ életének alakításában, de egyúttal látjuk azt is, hogy ezt milyen pszichológiai beavatkozások, a terápiában történt megértések ösztönözték.
Mindezt a laikus olvasó számára is érthető, szórakoztató módon kapjuk. A szerzők arra is vállalkoztak, hogy a sématerápiát a könyv végén még érthetőbbé és használhatóbbá tegyék. Összefoglalják a sémákról való alapinformációkat, s javaslatokat tesznek a berögzött sémák felismerésére és módosítására.
A könyv pozitívuma, azon kívül, hogy szórakoztat, s tágítja a terápiás ismeretek körét, hogy komolyan motiválhat a saját, önismereti út elkezdésére is.
Természetesen a könyvben bemutatott sématerápiás irányzat egy, a ma használatos sokszínű pszichoterápiás módszerek közül. Sok lehetőség van a választásra, a legfontosabb, hogy ki-ki megtalálja a neki leginkább való irányzatot.

Beleznai Györgyi
klinikai szakpszichológus

Boglarina>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

Nagyon felemás érzéseim vannak. Egyrészt rettentően tetszett, érdekelt maga, hogy milyen módon lehet a témához nyúlni, hogyan lehet átadni mindazt, ami egy terápián zajlik – miközben Irvin Yalom is ontja magából a hasonló könyveket, szóval nem teljesen ismeretlen a téma, és ha picit másképp is, de ez a pszichó-szál nagyon át is jött.
Egy kicsit mégis hümmögök. Bár nem ifjúsági regény a könyv, de az elmúlt hetekben olvastam a problémaközpontú ifjúsági irodalom problematikájáról, hogy miközben nagyon klassz, hogy végre beszélünk tabu témákról, éppen az irodalmisága veszik el a didaktikussága, szájbarágása miatt; a karakterek sematikusak, emiatt nem lehet igazán megszeretni, velük együttérezni, mert szinte le van írva, hogy igen, vele most együtt kell érezni. Egy icipicit itt is ezt éreztem.

Persze senkit sem szeretnék eltántorítani a könyvtől, ha bárki úgy érzi, hogy a pszichológia és önismeret felkeltette érdeklődését, már megérte. (Nem ettől a könyvtől fogja megváltani az életét, de szerintem nincs ennél izgalmasabb téma a világon.)

AnZsu_01>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

A könyv felépítése tetszett, az első részben Mira lelki kalandtúrájának lehetünk részesei, a második részben pedig a sématerápia mikéntjébe kapunk betekintést. Érthetően, használható tanácsokkal mesélnek a szerzők egy igazi terápiás folyamatról. Ajánlom mindenkinek, azoknak is, akik nem szorulnak terápiás segítségre. Hasznos lenne, ha ilyen könyvek segítségével (is) csökkenne a terápiába járással kapcsolatos ellenérzés, ami még mindig elterjedt. Akinek szüksége van rá, az merjen nyugodtan segítséget kérni, akinek erre nincs szüksége, az pedig ne stigmatizáljon emiatt senkit.
A fél csillag levonást az indokolja, hogy az én ízlésemnek túlzottan „csajos” az eleje.

Amygdala>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

Pszihológia könnyedén, közérthetően és egyben végtelenül tanulságosan. Mira történeténetén keresztül laikusként is betekintést nyerünk a sématerápia módszertanába és láthatjuk a gyakorlatban is működni a terápia elemeit. Főhősnőnk szemén keresztül lehetőségünk nyílik magunkba is pillantani, és felismerni a saját sémáinkat is. Szórakoztató és inspiráló olvasmány, csak ajánlani tudom!

Hajanta>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

Jó történet. Rámutat egy kapcsolat hiányosságaira, arra mi is kéne, hogy fontos legyen egy kapcsolatban,szülő-gyerek közötti érzelmi, viselkedési összefüggésekre, arra miért is vagyunk olyanok amilyenek, miért úgy reagálunk bizonyos dolgokra ahogy és hogy mennyire kell, hogy fontosak legyünk magunknak. Tanulságos volt.

Péter_Szabolcs_syp>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

Kedves fejlődéstörténet, és nagyon hasznos bevezetés a sématerápiába. Várom a következő könyveiteket! :)

Genovéva_Évi>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

Nagyon jól indult az eleje, tetszett :) azután elvesztem valahol a sorok között. Nagyon jó leírások vannak benne. Tetszett a humor benne az mindent vitt. Néhol nagyon szakmainak éreztem, de ez sem baj :) A borító vagány :) A témája érdekes. Pirost imádtam :D

Tearsong>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

A történet nagyon gyenge, a szereplők idegesítőek, de az ötlet tetszik,hogy szituációs gyakorlaton keresztül mutatják be az elméletet.


Népszerű idézetek

Boglarina>!

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a világ már csak úgy működik, ahogy gyerekkorunkban a szüleinkkel való viszonyunkban megtapasztaltuk, hiszen akkor ők voltak a világunk. Ez a világkép hajlamos annyira megkövesedni az elménkben, hogy már észre sem vesszük, hogy máshol más játékszabályok uralkodnak, és jobb lehetőségeink is lennének.

56. oldal

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!


Hasonló könyvek címkék alapján

Epres Szonja Lili: Éjszakánként furcsa hobbim lett 1.
Rados Virág: Bipoláris
Laurent Gounelle: A nap, amikor megtaláltam a boldogságot
Tornay Judit: Halálunk óráján
Petróczki Kitti: Elképzelt terápia
Győri Andrea: Örömlény
B. B. Easton: Az öltönyös
Vi Keeland: A viszony
Czakó Gabriella: Ne idd ki fenékig!
Braskó Csaba: Múzsa