Messier ​13 30 csillagozás

Bohdan Petecki: Messier 13

Egy távoli csillagrendszerben lévő bolygón a földi kutatók értelmes élet nyomaira bukkannak. A tudósokat egy különleges biztonsági szervezet védelmezi, de a biztonságiak és a tudosók között számtalan konfliktus keletkezik, mert a tudósok szerint egy fejlett civilizáció csakis jóindulatú lehet, a biztonságiak viszont csupán az idegenek ellenőrzése után engedélyeznék a kapcsolatfelvételt.

Eredeti cím: Messier 13 (lengyel)

Eredeti megjelenés éve: 1977

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kozmosz Fantasztikus Könyvek

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1981
178 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632114183 · Fordította: Czibók István

Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Bohdan Petecki: Messier 13

Egy idegen civilizációval való kapcsolatfelvétel sokadik alternatívája – érdekes téma, közepesnek mondható kivitelezés. Gondolatébresztő nézetütköztetés, gyengébb történetvezetés. Nem rossz végül is, de volt jobb…

Noro >!
Bohdan Petecki: Messier 13

Ha egy amerikai írta volna, jó eséllyel az lett volna az alapvetése, hogy természetesen a hadsereg irányít minden veszélyes kutatást. Ha egy szovjet, akkor a felvilágosult, kommunista tudóstársadalom mellé természetesen semmi szükség nem lett volna fegyveres felügyeletre. Szerencsére ez egy lengyel író műve, aki egyik szélsőséget sem vette „természetesnek”, hanem egy életszerű problémát vetett föl, és olyan karaktereket kreált hozzá, akikben egyaránt megtalálható a saját hivatásuk iránti elkötelezettség, és – idővel legalábbis kialakul – a kompromisszumkészség is.
Maga a cselekmény nem fogott meg ennyire: a fölösleges kitérők és hosszadalmas helyszínleírások nekem sosem szimpatikusak. De azért kellemes regény, és a legfontosabb részeken alig látszik meg a kora.

kvzs P>!
Bohdan Petecki: Messier 13

Érdekes ötletre épül a könyv, de sajnos a kivitelezése nem lett az igazi.
Két teljesen ellentétes nézőpontból mutatja be az idegen civilizációval való kapcsolatfelvétel lehetőségeit, szerencsére olyan logikusan, hogy mindkét oldalt meg lehet érteni, és mindkettőnek igazat lehet adni. Természetesen megint beigazolódik a mondás, hogy nem lehet fekete-fehérben látni a dolgokat, így az igazság valahol a szürke egy árnyalatában fog pompázni.
A szereplők eléggé elnagyoltak, viszont az általuk képviselt értékerend bemutatására tökéletesen alkalmasak. Sajnos a cselekményre már ennyi bókot sem tudok mondani, mert lényegében minden ami történik, az az érvek ütköztetésének hátteréül szolgál.
Annak ajánlott olvasni, aki szereti a gondolatébresztő könyveket.

zamil>!
Bohdan Petecki: Messier 13

Vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatba, voltak jó részek és voltak olyan részek amiken nehezen küzdöttem át magam. A bolygón történetek igen jól és érdekesen meg lettek írva, az eleje az idegen „szőrös” lénnyel való találkozás és átoperálás már nem volt az igazi. Összességében egy érdekes történet volt, ami egyedien dolgozta fel az idegenekkel való kapcsolatfelvételt.

Leonidas>!
Bohdan Petecki: Messier 13

Meglepően jó regény,egy számomra teljesen ismeretlen írótól.A történet egyes szám első személyében,egy biztonsági szervezet (NVÜ) ügynökének szemszögéből íródott.Jól felépített izgalmas történet,tele váratlan fordulatokkal és meglepő végkifejlettel.Az idegenekkel való első kapcsolatfelvétel szokatlan megközelítése.Kellemes kikapcsolódást nyújtó,nem túlbonyolított vérbeli klasszikus sci-fi.

19 hozzászólás
fruppy>!
Bohdan Petecki: Messier 13

Az év első könyve!
A Tom Cruise-os „Feledés” című film hozta meg a kedvem ahhoz, hogy ezt elkezdjem, és ez szerintem nem is volt véletlen sugallat az „Univerzumtól”, mert az a film és ez a könyv hangulatban eléggé illenek egymáshoz! :D
Főszereplőnk Ago, egy ügynök/kém/zsoldos a földet védelmező ügynökségtől, kötelessége, hogy minden idegenben és ismeretlenben azonnal kételkedjen, rögtön a legrosszabbra számítson és védelmezze az emberi fajt bármilyen idegen eredetű fenyegetéstől. Hidegnek és közömbösnek akarja beállítani magát, ami érthető a munkája miatt, de egyértelműen egy olyan okos és szellemes fiatal emberről van szó, akinek logikája, nyugalma és profizmusa nagyon megtetszett. Mind úgy mutatkozik meg, mintha vele született adottságok lennének, nem pedig jól begyakorolt, megtanult katonai-etiket/tudás, emiatt soha nem tűnik nagyképűnek vagy lekezelőnek (ellentétben azzal, ahogy néha vele beszél a főnökség). Leküldik őt a Pettyre, a bolygóra, ahol az egykor régen kihalt értelmes civilizációt vizsgáló tudósokra kell vigyáznia, és egyre több érdekességbe botlik…
Nos ebből a gyors összefoglalóból azt hinné az ember, hogy ez valami harcolós, katonás dolog, de az első fele teljesen nyugis. Imádom! :D Olvastam, szépen elringatott, teljesen át tudtam magam adni a sztorinak, és ez nagyon jól jött, mert mire elkezdődött az izgalmas rész, addigra már le se tudtam tenni a könyvet xD
Imádtam, hogy az író gondolt olyanra is, mint testi átalakítása az ügynöknek, mikor kémkedésről volt szó :D Tetszett Ago és a tudósok közti egyértelmű erkölcsi és gondolati ellentét és a kezdetleges ellenségeskedés, a helyszínek mind az űrhajókban és járművekben, mind a bolygón szépen részletesen le voltak írva, a technikai rész nem volt fullasztó az olyan amatőrnek, mint én, és azt még jobban imádtam, hogy a könyv végére mindenki (főleg Ago) viszonylagos személyi fejlődésen ment keresztül. A hapsi már az elején szimpatikus volt, és örülök, hogy az idegenek azt tették, amit tettek az üzenetükkel… :) Apropó üzenet, imádtam! Oda és vissza vagyok az ilyen hangulatú dolgokért, főleg ha így van lezárva egy történet! Mosolyogva fejeztem be a könyvet és tuti, hogy később még visszajövök és írok még pár sort, ami most/pill nem jut eszembe, de benne van elégedett és boldog lelkemben! ^_^

pwz I>!
Bohdan Petecki: Messier 13

Lemen nevelkedett lengyel író, szerintem érdekes könyve. Akár így is létrejöhet egy „harmadik típusú találkozás” az ember és más értelmes élőlények között.

kytty0494 P>!
Bohdan Petecki: Messier 13

Igazából nem vártam sokat. De még így is meglepődtem mert sikerült egy olyan főhőst beleírni akit ki nem állhattam. Ez a flegma mindent tudok ki ha én nem stílus annyire fel tud idegesíteni, hogy még olvasásban is sikerült néha kiborítania.
Ettől függetlenül a történet érdekes volt. Az első kapcsolatfelvétel. Remélem a jövőben tudunk így viszonyulni idegenekhez legyen azok földön élők vagy földönkívüliek, de sajnos ma még a szomszédunkkal se tudunk így viselkedni.

WerWolf>!
Bohdan Petecki: Messier 13

Nem egy szokványos sci-fi.
Egy elég érdekes szemszögből mutatja be az idegenekkel való kapcsolatfelvétel útját. Hiszen mindenki azt hiszi, hogy a tudósok lesznek az elsők akik kapcsolatba lépnek az idegenekkel. Igen ám, de van egy szervezet, az NVÜ (Naprendszer Védelmi Ügynökség) akik megtesznek minden telhetőt azért, hogy ez a kapcsolat irányított módon menjen végbe, de csak is abban az esetben, ha az idegenek nem veszélyesek a emberi fajra nézve.
Az egész történet a Messier 13 gombhalmaz Petty nevű bolygóján játszódik, ahol valamikor értelmes civilizáció létezett. A tudósok a civilizáció megismerésén dolgoznak, miközben sejtelmes fényjelenségeket vesznek észre. Az NVÜ ügynöke, Ago azt a parancsot kapja, hogy vagy ő vegye fel a kapcsolatot az idegenekkel vagy tegyen róla, hogy másnak se sikerüljön. Ami sikerül is neki, csak nem úgy ahogy eltervezték…
A vége pedig igencsak eltér a valóságtól, ami alapján már szinte utópiának is nevezhető.

szaffi P>!
Bohdan Petecki: Messier 13

Érdekes és eredeti alapötlet kissé esetlen kivitelezéssel. A könyv fő motívuma két, egymástól nagyon eltérő nézet az idegen civilizációkkal való kapcsolatteremtésről. A hangsúly végig az ellentétes világnézetek szembeállításán és az érvek ütköztetésén van, a cselekmény is és a kidolgozatlan karakterek is csak ennek alárendelt eszközei. Bár arról nem sokat tudunk meg, hogy mikor és milyen körülmények között jött létre a kutatómunkát felügyelő Naprendszer Védelmi Ügynökség, az számomra egy kicsit valószerűtlen volt, hogy az elmúlt évek/évtizedek alatt egyik oldal se mutatott semmi hajlandóságot a normális együttműködésre, kompromisszumra, a másik igazának elismerésére vagy legalább megfontolására. De még ha ezt el is fogadom, akkor se igazán tetszett a szereplők szélsőséges viselkedése, főleg a tudósok gyerekes hozzáállása és értetlensége volt bosszantó, pedig az ő véleményük alapvetően emberibb és szimpatikusabb volt, mint az NVÜ fárasztó hideg cinizmusa. A végkifejlet a cselekmény szempontjából elég összecsapott, de a konfliktusnak teljesen pozitív feloldása. A romantikus szál az elnagyoltsága és a kliséi ellenére kedves kiegészítése volt a történetnek, a vége igazán szép volt spoiler


Népszerű idézetek

fruppy>!

Megfogtam a kezét. Ujjaim tovább időztek a csuklóján, mintha az elkerülhetetlen lett volna. De végül is néha az ujjainknak is engedhetünk egy kis szabadságot. Ha már olyan jólesett nekik…

119. oldal

fruppy>!

Történelmünk tragikus és bonyolult. Na és? Fő sorában mindig a legjobbak erőfeszítései voltak, a köz javáért. Vajon ők megrázkódtatások és ellenségeskedések nélkül fejlődtek, mint a növény a napos, szélvédett és kellőképpen nedves helyen?

170. oldal

fruppy>!

Visszatértem a csillagok hangjához. Ez legalább konkrét és valódi. Minden egyes kurta hang, jelzés, kattogás információt jelent. Nem úgy, mint az embereknél.

32. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: A marsi
Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák
R. J. Hendon: Nightingale
Carl Sagan: Kapcsolat
Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Napvihar
Kaptás András: Ébredés a világ peremén
Pierce Brown: Arany háború
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember