Bognár Zsolt (szerk.)

Zombi ​Apokalipszis – A kezdet: Simagöröngyös 5 csillagozás

Bognár Zsolt (szerk.): Zombi Apokalipszis – A kezdet: Simagöröngyös

Két ​alak görnyedt a műszerek felett. A laboratóriumban homály uralkodott, csak a jelzőfények vöröse, sárgája és kékje villódzott erőtlenül a tudósok feje fölött villódzó diagram zöld fényében. A feszült csendet csak a berendezések zizegése, zümmögése, kattogása törte meg, a két ember nem szólt. Minden figyelmüket a szerkezetek adatainak értelmezése kötötte le. Hosszasan vizsgálgatták a kijelzőket, az irányítópult egyik részéből előkígyózó kriksz-krakszos papírcsíkot, de főleg a diagramot, amely az űrben száguldó ember alkotta tárgy életjele volt. Úgy látszott, minden rendben. A szputnyik a kijelölt pályán haladt, és megkezdte a feladata végrehajtását.

Bill egyre izgatottabban lapozgatta a papírokat. Szakértő szemei olyat is megláttak a grafikonokban, amit egy egész tudóscsapat se.
– Bazzeg, lehet, hogy megvan a ruszki! – Ez az ő mániája volt, azóta kutatta megszállottan, mióta a CIA-s ismerősétől megszerezte a be nem jelentett szovjet indítások aktáit. Ismeretlen… (tovább)

A művek szerzői: Czövek Andrea

Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2012
244 oldal · ISBN: 9789633440797 · Illusztrálta: Czinkóczi Krisztina, Kristálysólyom, Török Ida, Ignácz Ágoston, Mickey Long, Homoergaster
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2012

Ikarosz>!
Bognár Zsolt (szerk.): Zombi Apokalipszis – A kezdet: Simagöröngyös

Szerintem a Simagöröngyös név sokakat elijeszthet, egy végtelenül debil és erőltetett paródiakísérlet előérzetét keltve. Szerencsére erről szó sincs, bár a válogatás kísérletet sem tesz önmaga komolyan vételére.
Az előszó leszögezi, hogy az antológia célja a szórakoztatás, így a zombis témát a humorosabb oldalról közelítik meg. Ennek ellenére elég komoly keretet építettek az alapszituációból és a szereplőkből, amiben a szerzők mozoghattak.
Az írások minősége „természetesen” hullámzó, de szerintem a gyengébbek is fogyaszthatóak.

Szóval egy szép napon egy szovjet műhold zuhan egy kis magyar falura (a TSZ-re, hova máshova), és a rajta lévő szovjet kísérleti biofegyver elkezdi megzombítani a helyi temető „lakosságát”. Simagöröngyös „természetesen” egy karikatúra falu, akár egy IHM show-ban is megállná a helyét, ahol kezdetben a körzeti megbízott és segédje, majd egyre több öntevékeny helyi (pl.: Emődi „Végrehajtó” Béla) próbálja stabilizálni a helyzetet.

Én személy szerint jól szórakoztam rajta, bár volt néhány sztori, ami nem kapcsolódik szervesen a történethez, és van benn pár egyensúlytalanság, pl.: a rend éber őrei sokkal többet szerepelnek, mint mások, a helyi pap viszont méltatlanul kevés „műsoridőt” kap.
És volt néhány sztori, ami vagy felületesen kapcsolódott, mégis nagyon ügyesen volt a főtörténethez illesztve, és olyan is, ami elsőre értelmetlennek tűnhet, mégis majdhogynem zseniálisan illeszkedik az alapkoncepcióhoz (zombilepkék).
Mindenkinek ajánlom, hogy tegyen vele egy próbát, különösebb előzetes elvárások nélkül. Főleg, hogy ingyenesen elérhető pdf-ben.

Don_Spritz>!
Bognár Zsolt (szerk.): Zombi Apokalipszis – A kezdet: Simagöröngyös

Amennyiben jól gondolom, és direkt valami paródiának szánták ezt a könyvet, akkor vannak benne egész élvezhető történetek, viszont messze nem mind. Ha csak egy pillanatig is komoly hangvételű könyvet akartak írni, hát akkor bizony ez teljes kudarc. Én feltételezem az elsőt, és így egy bő 3,5 csillagot megérdemel, mert azért időnként kicsit sok volt, hogy például zombilepkék üldözik a főszereplőt…