Huszárkaland 5 csillagozás

Történelmi regény a hétéves háború idejéből
Bogáti Péter: Huszárkaland

Lövések dördülnek, és nyilak sivítanak a kanadai őserdő kusza rengetegében: Washington csapatai harcolnak a franciák és a velük szövetséges indiánok ellen. Nyolc magyar huszár pedig csak azt lesi, mikor szökhet meg az egérfogóból. Hogyan került ez a nyolc magyar jobbágy az Ujvilág vadonába? Milyen rosszakaróik ejtik fogságba őket, amikor furfangos vezetőjük, Lajtorjás Balog Gergely irányításával sikerül megakadályozniuk, hogy Capello gróf és Stumpf őrnagy-orgyilkosokkal eltétesse láb alól Zichy Kálmánt, a népbarát arisztokratát, Mária Terézia tehetséges diplomatáját? Erről szól ez a kalandos, izgalmas történelmi regény, amely a hétéves háború diplomáciai cselszövéseit, fejedelmek és tábornokok „történelmi üzleteit” az utókor józan, de nem elnéző derűjével ábrázolja, az olvasónak nagy mulatságára és remélhetőleg nem kisebb okulására.

Eredeti megjelenés éve: 1973

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 1973
404 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Kondor Lajos

Kedvencelte 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

pwz IP>!
Bogáti Péter: Huszárkaland

Bogáti Péter: Huszárkaland Történelmi regény a hétéves háború idejéből

"A XVIII. század keveset emlegetett, legnagyobb üzlete a német katonák kiárusítása volt, elsősorban Angliába. …
… I. Frigyes kasseli gróf 1715-ben húszesztendős szerződést kötött Angliával zsoldos katonák szállítására. A szerződés értelmében Hessen-Kassel tartomány grófja köteles volt évente kétezer-ötszáz ép testű, tizennyolc esztendősnél nem fiatalabb, de huszonnégynél nem idősebb katonát, illetve katonának való férfit szállítani. Őfelsége Anglia királya ennek fejében fizetett a tartománygrófnak minden esztendőben ötvenezer birodalmi tallért."
Vesztükre néhány magyar huszár is belekerült az egyik kontingensbe, ami Hamburgból Angliába, majd onnan Amerikába hajózott. Bogáti Amerikában magyarokat kutató szeme mindent meglátott, még ezt a lehetőséget is, ami a hétéves háború – sokak szerint első világháború, hiszen Európában, Amerikában és Ázsiában dúlt a harc – idején történhetett. Kellemes kis kalandregény, én először a képregényes változatot olvastam, azt hiszem még a Fülesben! :)
Az elejét olvasva ez ugrott be, de tényleg:
https://www.youtube.com/watch… :D Ha elolvasod, Te is ezt mondod! No, persze a somogyi parasztok és a huronok találkozása sem semmi! :)
Akár így is történhetett…! :)

Bogáti Péter emlékolvasás – 4. rész

>!
Móra, Budapest, 1973
404 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Kondor Lajos
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

G. Szabó Judit: Különös sziget
Szürke Bagoly: Két kicsi hód
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya
Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse
Dienes András: Farkasles
Gáspár Ferenc: A strucc vére
Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
Korda István: A mocsarak visszaütnek
Szabó Magda: Álarcosbál
Kertész Erzsébet: A lámpás hölgy